Dodaj do ulubionych

Pomóżcie z wynikiem

02.10.06, 18:58
Odebrałam wyniki badania tarczycy gdzie:
tsh- w normie
ft4-w normie
ft3-2,51 przy normie 4,00-8,03
O czym świadczy ten nieprawidłowy wynik ft3?
Obserwuj wątek
    • j2334 Re: Pomóżcie z wynikiem 02.10.06, 23:38
      Wiele chorob przewleklych prowadzi do spowolnienia wytwarzania ft3,bez objawow
      niedoczynnosci tarczycy.Rowniez wraz z wiekiem spada poziom ft3,.Nie ma powodu
      do niepokoju. Pozdrawiam
      • aanka7 Re: Pomóżcie z wynikiem 03.10.06, 19:58
        Dziś byłam u endokrynologa i kazał mi brać po 1 tabletce Euthyroxu25, potem
        zwiększyć dawkę.
        Nie powiedział co podejrzewa a ja boję się czy nie wpadnę w nadczynność.
        Pomóżcie mi to zrozumieć.
        Pozdrawiam.
        • tigerness.74 Re: Pomóżcie z wynikiem 03.10.06, 22:18
          Myślę że nie wpadniesz w nadczynność-lekarz stwierdził u Ciebie początkową fazę
          niedoczynności tarczycy-na razie TSH jest w normie, ale za 3-4 miesiące (bez
          przyjmowania Euthyroxu25) już ją przekroczy. Nie wiem jak długo masz przyjmować
          dawkę 25 g, ale warto byłoby znowu zbadać poziom hormonów po przyjęciu np. 30
          tabletek i udać się ponownie z wynikami do lekarza i podzielić się z nim swoimi
          wątpliwościami.
          • aanka7 Re: Pomóżcie z wynikiem 03.10.06, 23:25
            Ale moje TSH wynosiło 0,56 przy normie 0,25-4,0 a więc idzie w kierunku
            nadczynności a ten hormon może je jeszcze obniżyć.
            Ft4 wyniosło 13,6 przy normie 9,0-20,0.
            A co wskazuje na początkową fazę niedoczynności?
            • tigerness.74 Re: Pomóżcie z wynikiem 03.10.06, 23:41
              Klasyczna niedoczynność tarczycy to: obniżone T3, T4 oraz podwyższone TSH plus
              objawy fizyczne: obniżenie temperatury ciała, stałe uczucie chłodu,osłabienie,
              bóle mięśni,spowolnienie fizyczne i psychiczne, senność,zwolnienie
              częstotliwości rytmu serca;obrzęki, zwłaszcza na twarzy;suchość, szorstkość
              skóry, przerzedzenie włosów;zaparcia;u kobiet zbyt obfite miesiączki.
              Endokrynolog stwierdził u Ciebie początek niedoczynności na podstawie
              obniżonego T3-Nie wiem, czy wystąpiła u Ciebie choćby część objawów fizycznych
              odnośnie niedoczynności tarczycy. Skoro obawiasz się, że po przepisanym
              leku "wpadniesz w nadczynność" masz dwa wyjścia-albo jeszcze raz skonsultujesz
              się z tym samym lekarzem albo zmień endokrynologa (jeśli nie masz do niego
              zaufania).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka