aanka7 02.10.06, 18:58 Odebrałam wyniki badania tarczycy gdzie: tsh- w normie ft4-w normie ft3-2,51 przy normie 4,00-8,03 O czym świadczy ten nieprawidłowy wynik ft3? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j2334 Re: Pomóżcie z wynikiem 02.10.06, 23:38 Wiele chorob przewleklych prowadzi do spowolnienia wytwarzania ft3,bez objawow niedoczynnosci tarczycy.Rowniez wraz z wiekiem spada poziom ft3,.Nie ma powodu do niepokoju. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aanka7 Re: Pomóżcie z wynikiem 03.10.06, 19:58 Dziś byłam u endokrynologa i kazał mi brać po 1 tabletce Euthyroxu25, potem zwiększyć dawkę. Nie powiedział co podejrzewa a ja boję się czy nie wpadnę w nadczynność. Pomóżcie mi to zrozumieć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tigerness.74 Re: Pomóżcie z wynikiem 03.10.06, 22:18 Myślę że nie wpadniesz w nadczynność-lekarz stwierdził u Ciebie początkową fazę niedoczynności tarczycy-na razie TSH jest w normie, ale za 3-4 miesiące (bez przyjmowania Euthyroxu25) już ją przekroczy. Nie wiem jak długo masz przyjmować dawkę 25 g, ale warto byłoby znowu zbadać poziom hormonów po przyjęciu np. 30 tabletek i udać się ponownie z wynikami do lekarza i podzielić się z nim swoimi wątpliwościami. Odpowiedz Link Zgłoś
aanka7 Re: Pomóżcie z wynikiem 03.10.06, 23:25 Ale moje TSH wynosiło 0,56 przy normie 0,25-4,0 a więc idzie w kierunku nadczynności a ten hormon może je jeszcze obniżyć. Ft4 wyniosło 13,6 przy normie 9,0-20,0. A co wskazuje na początkową fazę niedoczynności? Odpowiedz Link Zgłoś
tigerness.74 Re: Pomóżcie z wynikiem 03.10.06, 23:41 Klasyczna niedoczynność tarczycy to: obniżone T3, T4 oraz podwyższone TSH plus objawy fizyczne: obniżenie temperatury ciała, stałe uczucie chłodu,osłabienie, bóle mięśni,spowolnienie fizyczne i psychiczne, senność,zwolnienie częstotliwości rytmu serca;obrzęki, zwłaszcza na twarzy;suchość, szorstkość skóry, przerzedzenie włosów;zaparcia;u kobiet zbyt obfite miesiączki. Endokrynolog stwierdził u Ciebie początek niedoczynności na podstawie obniżonego T3-Nie wiem, czy wystąpiła u Ciebie choćby część objawów fizycznych odnośnie niedoczynności tarczycy. Skoro obawiasz się, że po przepisanym leku "wpadniesz w nadczynność" masz dwa wyjścia-albo jeszcze raz skonsultujesz się z tym samym lekarzem albo zmień endokrynologa (jeśli nie masz do niego zaufania). Odpowiedz Link Zgłoś