Dodaj do ulubionych

witamina D

11.11.13, 11:43
Znowu zastanawiam sie nad witamina D.
Tran juz "przerobilam", mialam ten Blue Ice, jednak nie jestem do konca przekonana jesli chodzi o zanieczyszczenia metalami ciezkimi.
Na ich stronie sa podane wyniki badan, ponoc normy nie sa przekroczone a jednak nie uspokaja mnie to. Jeszcze mysle o Fukushimie i o napromieniowaniu (wod, ryb), chociaz ryby jemy to jednak tranu nie jestem pewna do konca.
Lato bylo sloneczne i na pewno mamy zapas witaminy D, ale pomyslalam jednak o suplementacji w zimowych dniach, moze nie codziennej.
Zanlazlam takie witaminy:
www.boots.com/en/Baby-DDrops-7-5ug-60-drops_1407053/
Wit D z lanoliny w oleju kokosowym.
Lekow przez intenet nie lubie kupowac, w bootsie nie ma.
Widzialyscie gdzies moze?
Podajecie witamine D jesli tak to jaka?
Te witaminy sa dla dzieci malutkich karmionych piersia zawiera 7. 5 µg a zalecana dawka dla dzieci powyzej 2 lat jest 10 µg.
Frima Ddrops tez robi witamina D dla starszych dzieci, ale nie widze jej tutaj na angielskim rynku (strona internetowa boots, tesco) i dla doroslych, te sa dostepne w UK
Jesli macie jakies sprawdzone marki w miare sensownej witaminy d dajcie znac.
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: witamina D 11.11.13, 19:49
      Znalazlam taki:
      www.hollandandbarrett.com/pages/product_detail.asp?pid=5252&prodid=6284
      • espionka Re: witamina D 11.11.13, 20:14
        w Polsce krotko kupowalam ta:
        www.solgar.pl/produkty/wyniki-wyszukiwania/grupa/witaminy#82
        w UK chyba helios rozprowadza.
        A dlaczego chcesz ja suplementowac?
        moje dziecko mialo za niska wg polskich norm,wg angielskich miescilo sie w dolnej granicy i GP odradzala mi suplementacje. Nie podawalam ale tez juz nie zbadalam ponownie wiec nie wiem czy sobie to wypracowal.
        • wiwi1 Re: witamina D 12.11.13, 20:52
          Dlaczego GP odradzal suplementacje?
          Ja raczej mysle o suplementacji przy jakis przeziebieniach, infekcjach.
          Nie robilam badan, wiec nie nie wiem na jakim poziomie mamy witamine D, dlatego nie mysle o stalej suplementacji, codziennej.
          Duzo na ten temat pisza ostatnio zarowno portale medyczne (NHS) jak i te promujace naturalny i ekologiczny tryb zycia.
          W Polsce sie suplementowalo witamine D, ja dostawalam jako dziecko.
          W naturalnej postacji ta witamina bylaby w tranie, ale wlasnie nie jestem przekonana do tego tranu dlatego pomyuslalm o czystej witaminie D, ale bez zadncyh dodatkow.
          Ta z tewgo linka w Holland and barrett wyglada chyba ok
          • espionka Re: witamina D 12.11.13, 21:03
            GP powiedziala mi, ze w UK sa inne normy niz w Polsce (bo faktycznie sa) i jesli pozostaje na niskim poziomie to tez jest ok, miesci sie po prostu w dolnej granicy.
            Grzyby, jajka tez stanowia zdrodlo witaminy D.
            • wiwi1 Re: witamina D 12.11.13, 22:39
              www.thedailygreen.com/healthy-eating/eat-safe/sources-of-vitamin-d-in-foods#slide-1
              • espionka Re: witamina D 13.11.13, 17:30
                to dobre wiesci!
                tylko ze ryby z kolei zatrute metalami ciezkimi
                ale w UK dosc duzo slonca mamy w zimie wydaje mi sie :D
                • wiwi1 Re: witamina D 17.11.13, 23:41
                  Tylko, zeby wyprodukowac z tego slonca witamine D to potrzeba odpowiednio dlugiej eksozycji na slonce na gola skore a w zimie to raczej wszyscy chodza pozakrywani.
                  Nie wiem sama co z tymi witaminami czy kupic czy nie.
                  Tutaj ataki artykul o witaminach:
                  www.webmd.boots.com/vitamins-and-minerals/news/20131112/little-evidence-daily-supplements
                  • wiwi1 Re: witamina D 13.12.13, 11:13
                    articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/02/23/oral-vitamin-d-mistake.aspx

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka