Dodaj do ulubionych

POMOCY 162cm 80kg

03.10.06, 11:59
Nie wiem od czego zaczac, poprostu chce schudnac a nie moge bo jak sie wezme
za diete to po kilku dniach nie mam sily walczyc dalej.
Ostatnio mam kolejny problem bo 3 razy w tygodniu chodze do szkoly i jak
wychodze z domu o 12 to wracam dopiero o 21 i zazwyczaj jadam tylko smiadanie
w domu kolo 11 a kolacje zaczynam o 21 i jem do 22 :( to przykre ale tak to
wyglada.
Co mam zrobic? Jakie diety zastosowac? Jak zmienic zycie zeby wygladac
normalnie ?
POMOŻCIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agni31 Re: POMOCY 162cm 80kg 03.10.06, 23:59
      Zacząć od regularnego jadania niewielkich porcji, ale co maksimum 3 godziny.
      Nacisk kładź na białko i węglowodany złożone, czyli jeśli kanapka to dwie
      cienkie kromki chleba pełnoziarnistego (ok. 50 gr), na to np. łyżeczka
      dietetycznego majonezu i sporo (60-100) gr szynki z kurczaka, pieczonej piersi z
      indyka, tuńczyka w sosie własnym etc, albo opakowanie chudego twarożku ze
      szczypiorkiem, oraz np. pomidor. Taką kanapkę spokojnie zdążysz zjeść między
      zajęciami (powinnaś zjadać 3 takie w ciągu dnia), a będzie ona miała tylko
      210-250 kcal. Czyli łącznie ok. 750 kcal. Takim posiłkiem może też być chuda
      (0,5% tłuszczu) maślanka - 400 ml - i pół grahamki (50 gr). Powiedzmy, że
      powinnaś zjadać ok 1400-1500 kcal dziennie: zostaje Ci jeszcze co najmniej ponad
      600 kcal na śniadanie i kolację (ta ostatnia powinna zawierać dużo białka, a
      mało węglowodanów), czyli ponad 300 kcal na posiłek.

W dni, w które jesteś w domu robisz to samo: małe, częste posiłki złożone z
      dużej ilości warzyw i chudego nabiału/mięsa/ryb/soczewicy/soi. No i oczywiście
      ruch, ćwiczenia i gimnastyka...
    • megy3 Re: POMOCY 162cm 80kg 05.10.06, 11:12
      Dzien przed napisaniem tego postu zaczełam poczatki z dieta.
      2.10 waga 80kg zjadlam ok. 1150kcal
      3.10 zjadłam niecale 1000
      4.10 tez niecaly 1000
      do tego codziennie 2-3l wody,
      ale wczoraj wieczorem kiedy weszłam na wage przezylam szok
      okazało sie ze juz nie waze 80 tylko 82, pozatym pomimo diety zrobil mi sie 2
      podbrodek.
      Dzisiaj zaczynam 4 dzien i jak narazie jestem strasznie zla bo zamiast byc tak
      samo albo nawet trochce lepiej efekty sa odwrotne :(
      Dlaczego waga poszła w góre? Czy moj organizm zaczol zatrzymywac wode w
      organizmie i dlatego ta waga skoczyla ?
      • inezzzz1 Re: POMOCY 162cm 80kg 13.10.06, 12:31
        Hej Megy. Ja walczę z nadwagą od dobrych parę latek!Za mało jesz! Dostarczasz
        orgnizmowi za mało kalorii i on wtedy je odkłada na wypadek, gdyby znowu mu ich
        brakowało.Efekt jest taki, że mało jesz, a nie chudniesz. Zwiększ liczbę
        kalorii!Ja jeszcze parę lat temu też tak się odchudzałam. A potem efekt jo jo!8
        kg w góę. P.S. Mi pomogło też branie chromu codziennie!A poza tym jem pożywne
        śniadanko, dobry obiadek, ale maleńko na kolację: jabłuszko lub kromeczkę
        chlebka. A w ciągu dnia 1 wafelka, jak mam ochotę. I jestem szczupła!I nie waż
        się codziennie!Pozdrawonka. Napisz, jak zmagania z dietą.
    • barbara_dabrowska Re: POMOCY 162cm 80kg 05.10.06, 14:44
      Kiedyś już o tym pisałam, napiszę jeszcze raz...
      Typowy pacjent, który przychodzi do nas po poradę w kwestii nadwagi lub otyłości
      najczęściej je tylko dwa razy dziennie (lub raz) i upiera się, że przecież zjada
      tak niewiele. Śniadanie raz jest, raz nie ma, a wieczorem, „hulaj żołądku
      konsekwencji nie ma”. Skutkiem jest znacznie spowolniona przemiana materii i
      skłonności do tycia.

Uwierzcie mi, że nie ma innego wyjścia jak tylko uregulować i urozmaicić
      posiłki, bez tego nic nie da się zrobić. Nie ma cudownych zaklęć i środków,
      najważniejsza jest silna wola, i wiara, że dam radę, ze wszystkim można sobie w
      taki czy inny sposób poradzić.

Kolejna kwestia: dieta poniżej 1000 kcal nie sprawdza się w praktyce, doprowadza
      za to do niedoborów pokarmowych i znacznego efektu jo-jo. Najbezpieczniej jest
      nie schodzić poniżej poziomu 1200 kcal , zaś jako bufor polecam dodatkowo
      przyjmować suplementację witaminowo-mineralną.

Innym problemem jest ważenie. Najlepiej jest ważyć się dwa razy w miesiącu,
      rano, po wypróżnieniu, przed śniadaniem. Wahania masy ciała (wynikające np. z
      cyklu menstruacyjnego) mogą sięgać nawet 3kg, dlatego nie warto codziennie rano
      wchodzić z nadzieją na wagę, bo rozczarowania gwarantowane.
      • megy3 Re: POMOCY 162cm 80kg 06.10.06, 07:38
        Bardzo dziekuje za odpowiedz.........
        Postanowiłam zmienic swoj rytm zycia zamiats spac do 10 wstale o 7 i w ciagu
        godziny staram sie zjesc sniadanie zeby nie czekac az zacznie mnie ssac z glodu.
        (tak jak to zrobiłam dzisiaj :) )
        Diete jaka postanowilam stosowac to 1000 ale znajac zycie dojdzie do 1200 bo
        faktycznie kiedy 1 dnia zjadlam owe 1150 czulam sie syta a przy niecalym 1000
        nie moglam zasnac bo czulam glod.
        Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz i postaram sie wprowadzic zady w zycie :)
        • miercecil Re: POMOCY 162cm 80kg 06.10.06, 12:23
          1000 kcal to stanowczo za malo i to moze rozregulowac twoj metabolizm. poczytaj
          o metodzie montignaca (mam kilka rozdzialow zeskanowanych moge ci przeslac-
          napisz mi tylko maila), zastanow sie i wtedy sprobuj znalezc dla siebie
          odpowiednia diete. pozdrawiam
    • szczota12 Re: POMOCY 162cm 80kg 06.10.06, 12:39
      Mam taki sam problem, waże 77 kg przy wzroście 160 i też postanowiłam się
      odchudzić. Życzę Ci powodzenia : )
      • megy3 Re: POMOCY 162cm 80kg 07.10.06, 12:42
        Witam dzieku za odpowiedzi.
        Wczoraj bylam na ognisku i ..... bardzo mnie bolal zoladek po kielbasie bo od
        kilku dni nie jadalam takich ciezkostrawnych potraw.
        Podstawa tak jak to wszyscy mowia jest sniadanie, mnie nigdy jakos sie nie chce
        jesc rano ale sie zmuszam do tego i faktycznie nie mam napadow glodu i jadam co
        3 godzinki :)

szczota12 3-mam kciuki wystarczy chciec podoblo a sie udaje :)

miercecil megy@interia.pl

:-)
    • kozel5 Re: POMOCY 162cm 80kg 08.10.06, 18:43
      tylko wielodniowa glodowka. po 7 dn stracisz z 10 kg
    • magdawiacek1 Re: POMOCY 162cm 80kg 08.10.06, 19:19
      chialbym zapytac o co chodzi w tym forum...? wystarczy napisac co sie chce i
      ludzie ci odpisuja?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka