pawciu5 23.03.03, 00:45 chciałbym poznac opinie na temat laserowej korekty wad wzroku metoda LASIK/LASEK. Pozytywne lub negatywne doswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Artur Re: laserowa operacja oczu IP: *.ss.shawcable.net 23.03.03, 18:23 Nie wiem na co liczysz. Na to, ze ktos ci doda odwagi opisujac swoja przygode z lasikiem?A z lasikiem ludzie maja rozne doswiadczenia i tylko przypadek zdecyduje, czy odpowie ci ktos kto mial doswiadczenia pozytywne czy tez negatywne. Madrzej bys zrobil gdybys spytal o ryzyko powiklan a pozniej sam podjal decyzje: operowac sie czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: laserowa operacja oczu IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.03, 21:37 Gość portalu: Artur napisał(a): > Nie wiem na co liczysz. Na to, ze ktos ci doda odwagi opisujac swoja przygode z > > lasikiem?A z lasikiem ludzie maja rozne doswiadczenia i tylko przypadek > zdecyduje, czy odpowie ci ktos kto mial doswiadczenia pozytywne czy tez > negatywne. > > Madrzej bys zrobil gdybys spytal o ryzyko powiklan a pozniej sam podjal > decyzje: operowac sie czy nie. Ach, jaki błyskotliwy komentarz. Naprawdę dużo można z Twojej odpowiedzi się dowiedzieć. Przyłączam się do prośby pawcia, mnie także interesują wszelkie doświadczenia dotyczące laserowej korekty wzroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: laserowa operacja oczu IP: *.ss.shawcable.net 23.03.03, 22:07 Gość portalu: Gosia napisał(a): > Gość portalu: Artur napisał(a): > > > Nie wiem na co liczysz. Na to, ze ktos ci doda odwagi opisujac swoja przyg > ode > z > > > > lasikiem?A z lasikiem ludzie maja rozne doswiadczenia i tylko przypadek > > zdecyduje, czy odpowie ci ktos kto mial doswiadczenia pozytywne czy tez > > negatywne. > > > > Madrzej bys zrobil gdybys spytal o ryzyko powiklan a pozniej sam podjal > > decyzje: operowac sie czy nie. > > Ach, jaki błyskotliwy komentarz. Naprawdę dużo można z Twojej odpowiedzi się > dowiedzieć. > > > Przyłączam się do prośby pawcia, mnie także interesują wszelkie doświadczenia > dotyczące laserowej korekty wzroku. Moj post jest proba zmiany paradygmatow myslenia autora watku. Na tym etapie nie zamierzalem podawac zadnych praktycznych informacji ani tym bardziej nikogo olsnic. Przepraszam jesli zawiodlem twoje oczekiwania Gosiu. Moze kiedys uda mi sie napisac cos co ci bedzie bardziej pasowac. Ale gdybym sam przygotowywal sie do operacji lasik to swoje potrzeby informacyjne bym wyrazil inaczej. Odpisac w biezacym formacie nie moge bo pomimo, ze o lasiku to i owo wiem, to sam nigdy takiej operacji nie mialem. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: laserowa operacja oczu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.03, 09:37 Gość portalu: Artur napisał(a): > Nie wiem na co liczysz. Na to, ze ktos ci doda odwagi opisujac swoja przygode z > > lasikiem?A z lasikiem ludzie maja rozne doswiadczenia i tylko przypadek > zdecyduje, czy odpowie ci ktos kto mial doswiadczenia pozytywne czy tez > negatywne. > > Madrzej bys zrobil gdybys spytal o ryzyko powiklan a pozniej sam podjal > decyzje: operowac sie czy nie. Wydaje mi się, że pytanie o negatywne doswiadczenia obejmuje m.in. ryzyko powiklan, bo wlasnie one naleza do negatywnych doswiadczen. Wiadomo tez, ze nie jest to miadoradajny sondaz na reprezentatywnej probie, wiec odpowiedzi beda przypadkowe. Po co sie wypowiadasz, jak nie masz nic do powiedzenia? > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania B-J Re: laserowa operacja oczu IP: *.obr.pl / 192.168.1.* 24.03.03, 12:25 Poczytaj sobie na: www.mavit.com.pl www.okolaser.com.pl przjrzyj archwum pl sci medycyna Ryzyko istniej zawsze i ostateczna decyzja należy do pacjenta. Ja sama w zeszłym roku szykowałam się do tej korekcji ale po badaniach kwalifikacyjnych okazło się, że jest to niemozliwe. Spójrz na wątek o Mavicie Ania Odpowiedz Link Zgłoś
pawciu5 Re: laserowa operacja oczu 24.03.03, 16:49 Gość portalu: Ania B-J napisał(a): > Poczytaj sobie na: > www.mavit.com.pl > www.okolaser.com.pl > przjrzyj archwum pl sci medycyna > Ryzyko istniej zawsze i ostateczna decyzja należy do pacjenta. Ja sama w > zeszłym roku szykowałam się do tej korekcji ale po badaniach kwalifikacyjnych > okazło się, że jest to niemozliwe. Spójrz na wątek o Mavicie > > Ania > Bardzo dziekuje za adresy - troche doczytalem, chociaz bardziej licze na opinie ludzi, ktorzy to przeszli (i przezyli ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: laserowa operacja oczu IP: *.vf.shawcable.net 25.03.03, 09:08 Mialam robiona laserowa korekte krotkowzrocznosci metoda LASIK, poltora roku temu, w Kanadzie. Mialam -5 i -5,5. Teraz mam 0 i 0,5 i uwazam, ze jak do tej pory, wszystko jest w porzadku. Taka mala roznica jest w ogole nie odczuwalna. Przed zabiegiem mialam badania, zeby stwierdzono, czy sie nadaje do zabiegu. Oczywiscie dostaje sie informator, jakie moga byc powiklania, a jest ich dosc duzo. Sa to raczej rzadkie przypadki, ale zdarzaja sie. Zabieg jest robiony w znieczuleniu, tzn. galka oczna jest zamrozona. Komputer oblicza jaka warstwe rogowki nalezy sciac; oczywiscie to jest bardzo cieniutka warstwa. Komputer steruje tez laserem, ktory robi ten zabieg. Pozniej przez pare dni chodzi sie w ciemnych okularach, spi sie z plastikowymi ochraniaczami, zeby nie trzec oczu i wkrapla sie do oczu sztuczne lzy. Te lzy wkrapla sie przez pare miesiecy, czasem nawet dluzej. Wazne jest, zeby nie zainfekowac oczu, szczegolnie wtedy, gdy sie goja. Przez okolo trzy miesiace oko sie dostosowuje do nowej sytuacji, do zmienionej grubosci rogowki i przez ten czas widzi sie raz lepiej raz gorzej. Ta adaptacja tez moze trwac troche krocej lub troche dluzej. A potem nie musisz szukac rano okularow na stoliku, ani bawic sie ze szklami kontaktowymi Takie sa moje doswiadczenia, a decyzje musisz podjac sama. Jezeli masz jakies pytania, to chetnie Ci odpowiem. Serdecznie pozdrawiam. Anka Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: laserowa operacja oczu 25.03.03, 10:56 Dwa lata temu miałam zrobioną operację w Poznaniu. Wcześniej miałam -7,5 na prawym i lewym. Miałam powikłania z lewym okiem, przez co zamiast w jeden dzień mieć obie operacje, miałam miesiąc przerwy. Drugie oko bez żadnych komplikacji. W dzień operacji poszłam na egzamin pisemny. Czekam na pytania. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Iniki Re: laserowa operacja oczu IP: *.torun.mm.pl 25.03.03, 19:34 Amasz wade resztkowa czy 0i 0? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inika Re: laserowa operacja oczu IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 26.03.03, 11:19 0,25 na jednym i 0,25 na drugim a do tego codziennie min. 8 h przy komputerze. Odpowiedz Link Zgłoś