ela6676 06.11.06, 16:22 czy to badanie jest bardzo bolesne? Jak trzeba sie przygotowac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa345 Re: rektoskopia 06.11.06, 16:49 Witaj, nie miałam tego badania, natomiast z tego, co słyszałam, podobno bezbolesne. Trzeba mieć chyba tylko opróżnione jelita, ale nie chcę Cię wprowadzić w błąd, więc może wpisz w wyszukiwarkę hasło i poszukaj, albo spytaj lekarza. Ja przeżyłam na razie tylko gastroskopię. Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: rektoskopia 06.11.06, 19:27 Lekarz kierujacy cie na to badanie powinien powiedziec ci jak masz sie przygotowac.W aptece sa dostepne preparaty w postaci lewatywek,ktore samemu sie w domu wykonuje w przeddzien badania.Od wieczora nie mozna juz nic jesc,pic jedynie niegazowana wode do polnocy.Jelito grube musi byc dobrze wyczyszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: rektoskopia 06.11.06, 20:09 j2334 napisała: > Lekarz kierujacy cie na to badanie powinien powiedziec ci jak masz sie > przygotowac.W aptece sa dostepne preparaty w postaci lewatywek,ktore samemu sie > > w domu wykonuje w przeddzien badania.Od wieczora nie mozna juz nic jesc,pic > jedynie niegazowana wode do polnocy.Jelito grube musi byc dobrze wyczyszczone. Nie mylisz rektoskopii z kolonoskpią? Odpowiedz Link Zgłoś
tigerness.74 Re: rektoskopia 06.11.06, 20:25 Poniższy fragment pochodzi ze strony: www.zdrowie.med.pl/uk_trawienny/badania/rektoskopia.html "SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DO BADANIA" Zwykle do badania należy przygotować się przez wykonanie doodbytniczego wlewu oczyszczającego z 1 litra ciepłej wody (o temperaturze 25° - 30° C). Do lewatywy pacjent układa się na lewym boku, podkładając pod pośladki wałek (Ryc.2-14). Wygotowaną wcześniej kankę łączy się gumową rurką z irygatorem. Po wypełnieniu wszystkich wyżej wymienionych części wodą lub roztworem zaleconym przez lekarza, zakręca się zacisk kanki, którą następnie się smaruje wazeliną. Po rozchyleniu pośladków, wprowadza się kankę do odbytnicy na głębokość do 10 cm. Następnie należy unieść irygator wysoko - tak jak pozwala na to długość gumowej rurki i zwolnić zacisk kanki. Po spłynięciu wody usuwa się kankę z odbytnicy. Wówczas pacjent obraca się na prawy bok i po kilku lub kilkunastu minutach następuje wypróżnienie. Z chwilą wystąpienia parcia usuwa się spod pośladków wsunięty wcześniej wałek. Optymalnym czasem do wykonania rektoskopii jest 20 - 30 minut po zakończeniu wypróżnienia, ponieważ później może napływać kał z wyższych części jelita do odbytnicy. Obecnie są dostępne gotowe wlewki (np. Enema), które podane doodbytniczo powodują szybkie wypróżnienie. Nie jest wskazane stosowanie doustnych środków przeczyszczających. W niektórych przypadkach - np. przy podejrzeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - rektoskopia może być wykonywana bez przygotowania, ponieważ umożliwia to bardziej obiektywną ocenę zmian śluzówki. Badanie wykonuje się w znieczuleniu miejscowym. Wskazane jest również podanie środka uspokajającego." Odpowiedz Link Zgłoś
gustaw36 Re: rektoskopia 06.11.06, 20:51 Ten przepis to prawdopodobnie na kolonoskopie wykonywana w szpitalu.Mialem dwukrotnie wykonywana ambulatoryjnie i zadnej lewatywy nie stosowalem.Dzien wczesniej dieta i preparat Fleet soda doustnie i jelito wyczyszczone.Moze byc lekki bol podczas badania jesli mialas kiedys operacje brzuszna(zrosty).Jelito grube jest nieunerwione i nie powinno bolec.Nie ma sie czego bac szczegolnie jesli robi to dobry fachowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: rektoskopia 06.11.06, 21:03 Gustawie 36 i Wedrowcu 2 nie myle rektoscopii z colonoscopia. Odpowiedz Link Zgłoś
madziara41 Re: rektoskopia 07.11.06, 13:35 Nie myli się - moja cóerka własnie w taki sposób była przygotowana przez lekarza ... Odpowiedz Link Zgłoś