08.11.06, 21:36
Witam!Chcialam sie dowiedziec o diete jaka powinnam stosowac poniewaz mam
anemie z niedoboru zelaza <biore zelazo w formie tabletek>Mam 17 lat i
problem jest w tym ze nie tkne sie watrobki ani wyrobow miesnych oprocz
kurczaka badz indyka.A druga sprawa to niektore diety sa poprostu drogie
dlatego prosilabym o jakiejs przyklady niedrogiej a skutecznej diety dla
mnie.Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • ewa.bednarczyk.witoszek Re: ANEMIA 12.11.06, 13:54
      To stosujesz dietę opartą na nabiale i zbożach.
      Ani w jednym ani w drugim nie ma żelaza...
      www.dietaoptymalna.com
      • ewa.bednarczyk.witoszek Re: ANEMIA 12.11.06, 13:57
        Pozostają Ci jaja, ryby, oleje i warzywa. Codziennie.
        Ani w chlebie, ani w bułce, ani w makaronie, ani w ryżu, ani w kukurydzy ani w
        owsie czy kaszy jęczmiennej nie ma żelaza.
        Wogóle go nie ma w mleku, śmietanie, serach, jogurtach, kefirze, maśle, lodach.
        • nati89 Re: ANEMIA 12.11.06, 23:14
          Dziękuje.Jezeli chodzi o moja diete to wszystko jem to co Pani wymienila oprocz
          ryb,ale tez suszone morele,warzywa straczkowe,buraczki itd.ale pomimo to i tak
          juz biore 2 gie opakowanie zelaza.Pozdrowienia :)
        • a_gneskka Re: ANEMIA 13.11.06, 00:37
          > Ani w chlebie, ani w bułce, ani w makaronie, ani w ryżu, ani w kukurydzy ani w
          > owsie czy kaszy jęczmiennej nie ma żelaza.

Bzdura, bo żelazo w produktach z pełnego ziarna jest (otręby pszenne zawierają
          ok. 15 mg żelaza, sporo więcej niż np. wątroba wołowa czy z kurczaka) , jest też
          np. w warzywach strączkowych. Tylko nie w każdym produkcie jest ono równie
          przyswajalne (przyswajanie zwiększaja kwas askorbinowy, niektóre aminokwasy, a
          utrudniają m. in. wapń, niektóre białka roślinne, fosforany i szczawiany) - i
          najlepiej przyswajalne jest żelazo hemowe w produktach zwierzęcych.

Osobie nielubiącej czerwonego mięsa ani podrobów zawsze zostają pestki dyni,
          orzechy, brokuły, otręby, płatki zbożowe, chleb z pełnej mąki, kasza jaglana i
          gryczana, soja (fityniany nie utrudniają aż tak bardzo wchłaniania żelaza czy
          wapnia) i inne warzywa strączkowe. ALe: zdrowej osobie to może wystarczyć -
          semi-wegetarianin z anemią na pewno nie obędzie sie bez tabletkowgo uzupełniania
          tego pierwiastka.
          • nati89 Re: ANEMIA 13.11.06, 11:24
            Osobie nielubiącej czerwonego mięsa ani podrobów zawsze zostają pestki dyni,
            > orzechy, brokuły, otręby, płatki zbożowe, chleb z pełnej mąki, kasza jaglana i
            > gryczana, soja (fityniany nie utrudniają aż tak bardzo wchłaniania żelaza czy
            > wapnia) i inne warzywa strączkowe. ALe: zdrowej osobie to może wystarczyć -
            > semi-wegetarianin z anemią na pewno nie obędzie sie bez tabletkowgo
            uzupełniani
            > a
            > tego pierwiastka.

Dziekuje i wlasnie to co piszesz jem,uwilbiam,a jakos i tak mam anemie,ale
            pewnie z czasem bedzie ok.A mozesz mi dokladnie wytlumaczyc kto to jest semi-
            wegetarianin??Czy to wlasnie jestem ja?I co to znaczy,ze zdrowej osobie to
            wystarczy czyli ja jestem chora pomimo tego ze to jem,a ciagle wspomagam
            zelazem??Z gory dziekuje za odpowiedz:):*Pozdrowienia
    • barbara_dabrowska Re: ANEMIA 13.11.06, 14:28
      Żelazo występuje w żywności w dwóch postaciach: jako żelazo hemowe i żelazo
      niehemowe. Żelazo hemowe jest przyswajalne w około 20%, niehemowe zaś tylko w 5%
      i tu pojawia się problem. Żelazo hemowe występuje bowiem głównie w produktach
      mięsnych- tych których nie lubisz, niehemowe zaś jest pochodzenia roślinnego.
      Niehemowe żelazo znajdziesz w żółtkach jaj, pełnych ziarnach zbóż, zielonych
      warzywach, boćwinie, burakach, brukselce, suszonych owocach i warzywach, ale
      jego przyswajalność dla organizmu jest znikoma. Z tego powodu skazana jesteś na
      suplementację żelaza preparatami farmaceutycznymi.
      • nati89 Re: ANEMIA 14.11.06, 15:43
        Bardzo dziekuje i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka