Dodaj do ulubionych

czy to objawy ukrytej depresji?

14.11.06, 18:25
Doradźcie prosze! Od prawie roku biegam po lekarzach i szukam powodów
fatalnego samopoczucia.
Praktycznie ciagle jestem zmeczona. Czy to jest rano, czy po calym dniu pracy
- caly czas jestem wyczerpana ;( 8 godzin w pracy to dla mnie okropny wysilek,
wracam prosto do domu - padnieta leze lub spie i na nic nie mam sily. A pracę
mam biurową, niestersujacą, klimat fajny, szef wyrozumialy...
Dzień w dzień boli mnie głowa, co za tym idzie - nastroj mam podły ;(
I stan podgoraczkowy - od ponad roku caly czas 37,2-37,5. Dziwnie mnie "pali"
od srodka - w ciagu dnia. Natomiast na wieczor temp. spada i czuje sie duzo
lepiej. Zrobilam juz wszystkie mozliwe badania lekarskie i - sa w PORZADKU -
nie ma sie do czego przyczepic. Lekarze rozkladaja rece. Zasugerowano mi, ze
to moze byc ukryta deprasja??? czy to mozliwe? bo wcale nie czuje sie jakos
"depresyjnie"... Gdy czlowiek zle sie czuje to nikt nie tryska entuzjazmem
przeciez... Juz sama nie wiem czy doly sie pojawiaja od zlego samopoczucia czy
na odwrot - od depresji mam wszystkie te dolegliwosci...
Powiedzcie - czy przy depresji sa stany podgorączkowe? boli glowa, kosci i
brak na wszystko sily? A moze to praca przy komputerze tak wplywa na moj
organizm? choc myslac realnie od kompa temp.ciala nie rosnie i zmeczenie nie
powinno siegac zenitu...? co to jest?
Obserwuj wątek
    • kadfael Re: czy to objawy ukrytej depresji? 14.11.06, 18:46
      A jak się czujesz po dłuższym wypoczynku, np. po urlopie?
      • syla_80 Re: czy to objawy ukrytej depresji? 14.11.06, 18:50
        po dwoch tygodniach urlopu - bylo identycznie jak przed :-(
        glowa bolala i boli. W trakcie wolnego zmeczona moze troszke mniej bylam, ale
        niewiele...
        I tak sobie mysle, ze przeciez ludzie bardzo ciezko pracuja, maja mase
        obowiazkow i sily im dopisuja. 8-godzinny dzien pracy nie powinien chyba tak
        wplywac na zdrowie?
        • venus22 Re: czy to objawy ukrytej depresji? 14.11.06, 21:41
          na twoim miejscu bez zwlekania poszlabym zrobic testy na borelioze.
          niewazne czy pamietasz czy tez nie ugryzienie kleszcza- zrob test. testy nie
          zawsze sa miarodajne wiec moze warto wziac jakis antybiotyk w ciemno- najlepiej
          poradzi ci Artur na forum Borelioza.

poza tym, moze to byc migrena - lub jej wariant. np CDH- chroniczny dzienny bol
          glowy i inne tego typu chroniczne BG.

moze tez byc cos innego, trzeba by pochodzic po lekarzach..

czy ty probowalas leczenia antydepresantami? stosuje sie je zarowno w depresji
          jak i w migrenie, i w obu przypadkach moga pomoc. a jak twoje wyniki krwi? nie
          masz anemii, lub zelaza na dolnej granicy? a moze brakuje ci magnezu?
          • anula36 Re: czy to objawy ukrytej depresji? 14.11.06, 22:38
            a moze to zespol chronicznego zmeczenia? widzialam kiedys takie forum na
            portalu gazety,mozna tam poczytac o objawach i leczeniu.
            tarczyce masz w porzadku?
    • astro_glide Re: czy to objawy ukrytej depresji? 15.11.06, 04:48
      Nie uwierzysz jakie mozna miec objawy przy depresji ? Wszystkie jakie
      zapragniesz ,wlaczajac twoje .Moja zona miala depresje i przechodzilismy przez
      to oboje .Bolalo ja wszystko co tylko mozliwe ,lekarze tez byli bezradni ,na
      szczescie nie wszyscy .Jedna lekarka postawila na depresje i miala
      racje .Trudno jej bylo przekonac moja zone ze to depresja .Ale udalo sie i
      teraz jest ok .Depresja to paskudztwo .Nasza znajoma czula sie jak crap przez 3
      lata nie wiedzac co z nia jest .No to tyle .
      • syla_80 Re: czy to objawy ukrytej depresji? 15.11.06, 08:39
        jesli chodzi o wyniki krwi, to wszystkie sa w porzadku. Morfologia, zelazo i
        cala reszta. Test na borelioze tez mialam robiony - i wykluczyli. Choc
        czytalam,ze testy nie do konca sa "pewne". Ale znowu leczyc sie w ciemno... czy
        jest sens? jesli rownie dobrze moze to byc calkiem co innego?...
        Robilam tez tysiace innych badan, łącznie z tomografią glowy, pluc, rtg zatok,
        gastroskopia, bronchoskopia. Testy z krwi na choroby tkanki lacznej, HCV, HBS,
        HIV, mononukleoze tez mam za soba. Badanie moczu, kału. Niemal wszystko mi juz
        przebadali... :-( A czuje sie jak wrak...:-(
        Zastanawiam sie jak dlugo mozna tak wegetowac...:-(
        Lapie sie na tym, ze tylko o chorobach mysle, nie da sie ze mna pogadac na
        zaden inny temat... Paranoja jakas...
        • omamamia1 Re: czy to objawy ukrytej depresji? 15.11.06, 19:46
          może to jest wynik mieszkania w złych warunkach,np.w mieszkaniu wilgotnym bądź
          zagrzybionym?
        • rosa_de_vratislavia Re: czy to objawy ukrytej depresji? 16.11.06, 20:22
          syla_80 napisała:

> jesli chodzi o wyniki krwi, to wszystkie sa w porzadku.

Sprawa jest prosta - jesli po paru tygodniach barania antydepresantów poczujesz
          się lepiej - bingo.
          Nie musisz się bać uzaleznienia ani "skutków ubocznych".
    • kasiulinka78 Re: czy to objawy ukrytej depresji? 15.11.06, 09:38
      A może to candida,a co za tym idzie-zespół chronicznego zmeczenia??wejdż na
      formu candida.Powodzenia!
      • syla_80 Re: czy to objawy ukrytej depresji? 15.11.06, 10:41
        czyli jednym slowem - moze to byc wszystko :-(
        i gdzie tu szukac?
        a ta candida nie wychodzi w gastroskopii?
        • kaczka78 Re: czy to objawy ukrytej depresji? 15.11.06, 10:52
          Tarczycę i cukier badałaś? Depresja często wynika z chorób tarczycy. A może
          warto tak czy inaczej zmienić sposób odżywiania i zażywać troszku ruchu?

Na nerwy dobry jest magnez z witaminą b6 i b12 oraz wit pp i niacyna oraz
          filiżanka kawy dziennie. ( Składniki red bula to taka pilozofia).
          • syla_80 Re: czy to objawy ukrytej depresji? 15.11.06, 11:46
            tarczyce i cukier tez badalam - sa w normie.
            jedyne "odstepstwo" od normy to policystyczne jajniki, na ktore lecze sie
            hormonalnie. Ale to od 10 juz lat, a te dolegliwosci mam jakos od roku - wiec
            wykluczam zwiazek...
            Odzywiac tez staram sie zdrowo.
            Rozkladam rece ;-( A przyczyna gdzies tkwic przeciez musi.
            I juz sama nie wiem - czy faktycznie to depresja (tak na marginesie zawsze
            wydawalo mi sie, ze jestem konkretna i zrownowazona osoba)
            czy po prostu gdy nie wiadomo co sie dzieje, to lekarzom najlatwiej zrzucic
            wszystko na nerwy.
    • kowalskaa1 Re: czy to objawy ukrytej depresji? 15.11.06, 12:28
      Jak bym czytała o sobie. Czuję się bardzo podobnie jak Ty, czasami nie mam siły
      ruszyć nawet palcem, wiem ze jest to złudne uczucie bo mobilizuję się i robię.
      Ja mam jeszcze inne dziwne objawy - drgania mięśni. przez ostatni rok zrobiłam
      chyba prawie wszystkie możliwe badania, byłam u 8 neurologów, nie licząc innych
      lekarzy. I wszyscy twierdzż, że mi nic nie jest. Czasami nie mam już sił, czuję
      się jakbym miała ze 100 lat a mam 25. Jakaś paranoja!!! Kiedy to się skończy?
      • syla_80 Re: czy to objawy ukrytej depresji? 15.11.06, 12:52
        mam to samo - gdy musze, biore sie w garsc i robie. Wiadomo - do pracy chodzic
        trzeba, jakos zyc rowniez... Ale wszystko robic na sile, z przymusu - bez
        sensu, jak dlugo mozna. A najgorsze sa opinie lekarzy, ze nie ma prawa czuc sie
        tak zle, "bo wyniki sa w normie". Ta bezsilnosc przytlacza. Mam nadzieje,ze w
        koncu przyczyna sie znajdzie i zaczniemy zyc jak wiekszosc mlodych, zdrowych
        osob :-) Jesli ktos mial podobne doswiadczenia, potrafi pomóc, odezwijcie sie!
        • merianna Re: czy to objawy ukrytej depresji? 15.11.06, 13:35
          Moze zle dobrane hormony, albo za dlugo i skutki uboczne sie melduja? Jakis
          test w tym kierunku? Notabene, jest tez chyba cos takiego - zwlaszcza u mlodych
          ludzi - choroba nazywana syndromem zmeczenia -poszukaj w necie, bo Twoje opisy
          do tego przystaja.
          • merianna Re: Burnout-syndrom/syndrom chronicznego zmeczenia 15.11.06, 13:38
            Mam nazwe, burnout-syndrom. Pozdrawiam
    • lukasz761 Re: czy to objawy ukrytej depresji? 15.11.06, 15:11
      Witam. Po waszych objawach stwierdzam ze i ja mogę sie dopisać do tego wątku.
      Jakiś czas temu chorowałem na wirusa gardłowego i jakiś czas po ustąpieniu jego
      objawów towarzyszyl mi taki stan jak autorce postu. Potem mi przeszedł, bylo
      ok. Niedawno sie przeziebiłem, przeziebienie przeszło, a ja wciaż jestem taki
      padniety. Tzn wystepuje u mnie czesto podwyższona temperatura do 37,5. Jakiś
      innych objawów nie stwierdzam. Ostatnio kiedy miałem taki stan badania miałem
      ok. A miałem robione morfologie z rozmazem, OB, mocz, tarczyce. Po wynikach
      wygladało ze wszystko ok. Niewiem mozliwe ze to powikłanie po tym niedoleczonym
      gardle. Bo migdały mam wciąż powiększone i węzły chłonne na szyi. Już nie mam
      pojęcia co to moze być
      • syla_80 Re: czy to objawy ukrytej depresji? 16.11.06, 08:59
        bylam wczoraj u psychologa. Stwierdzil, ze mam depresje, ze strasznie
        przytlaczajace jest to co mowie..itp. Ale jak tu tryskac optymizmem, gdy
        czlowiek jest chory od roku. Zapisal mi antydepresanty. Ciekawa jestem czy
        pomoga i to faktycznie wszystko od psychiki... Oby nie potraktowal
        mnie "masowo" jak kolejnego rozchwianego emocjonalnie pacjenta i nie pakowal mi
        lekow na to co nie trzeba... Pozdr. wszystkich
        • gosiak1704 Re: WAŻNE 16.11.06, 09:59
          Syla_80 nie szukaj diagnozy swojej choroby na forum. Odpisze Ci kilka, może
          kilkanaście osób, każdy poda swoje przypuszczenia, postraszą Cię mnóstwem
          róznych chorób, począwszy od zwykłego przeziębienia do boreliozy, SM itp. Tak
          naprawdę pomóc Ci może tylko lekarz i musisz mu uwierzyć, może nie jednemu i nie
          po pierwszym badaniu ale jesli badało Cię tylu lekarzy, wykonałaś setki badań to
          zaufaj. Nie szukaj na siłę chorób w sobie, nie wychodź przed orkiestrę, a PRZEDE
          WSZYSTKIM nie czytaj na forum, nie czytaj w Internecie. Dlaczego Ci tak radzę??
          Bo przekonałam się o tym na własnej skórze. Też się źle czułam, miałam
          mrowienia, drętwienia, byłam osłabiona itd. zaczęłam szukać po sieci, wmówiłam
          sobie SM, borelioze, chroniczne zmęczenie, rózne nowotwory itp. Trochę to trwało
          zanim uwierzyłam, ze nic mi nie jest. Tak samo jak Ty wykonałam setki badań i
          nic. Jedyne na co muszę się teraz leczyć to HIPOCHONDRIA. Nie życzę Ci tego!!
          • syla_80 Re: WAŻNE 16.11.06, 11:18
            dzieki gosiak1704 :-)
            Twoje slowa naprawde duzo dla mnie znacza i brzmia BARDZO sensownie. Postaram
            sie robic wlasnie tak jak mi radzisz :) Obym wytrwala i dala na luz ;-) Moze
            wtedy rzeczywiscie wszystkie bolaczki przejda;) Pozdrawiam i zycze wszystkim
            duzo zdrowia.
            • yagiennka Re: WAŻNE 16.11.06, 22:05
              A ja się zastanawiam czy postawili ci prawidłową diagnoże bo tych objawów jest
              za mało na depresję i nie sa typowe poza wiecznym zmęczeniem. A co to za leki
              dostałaś? Na receptę? Jeśli chodzi o depresję to popytaj na forum pod takim
              tytułem, tam wiedzą na pewno wszystko o tej chorobie.
            • gosiak1704 Re: WAŻNE 17.11.06, 10:17
              Syla jeśli chodzi o twoją temperaturę to poczytaj tutaj:
              www.forum.nerwica.com/nerwica-a-temperatura-vt151.html?highlight=temperatura

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka