Dodaj do ulubionych

W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!!!!!!!

14.12.06, 21:43
Bardzo proszę o pomoc bo jestem zupełnie bezradna jakie badania zrobić w celu
stwierdzenia tej choroby.

Wiem, że są osoby na tym forum którym zdiagnozowaną tą chorobe szpitalnie i
chciałam wiedzieć na podstawie jakich badań ową diagnoze postawiono.

Błagam o pomoc bo już trace siły na to wszystko ;-(
Obserwuj wątek
    • tigerness.74 Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 14.12.06, 22:35
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36118
    • agula713 Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 15.12.06, 12:37
      Wiem wiem dzięki za linka przeglądałam te tematy ale albo jestem ślepa
      hahahahha albo nie pisze tam takich rzeczy ale nie moge doczytać na podstawie
      jakieg badania można zdiagnozować ową chorobe.
      • artur737 Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 15.12.06, 17:08
        Fibromyalgia to nie jest choroba w typowym znaczeniu. Ja nazywam ja raczej etykietka, ktora lekarz nakleja na chorych, ktorych nie umie normalnie zdiagnozowac. Pisze etykietka, bo za takim rozpoznaniem nie stoi ani jakies zrozumienie tej choroby ani jakis efektywny sposob leczenia.

Fibromyalgia to raczej grupa slabo znanych chorob o podlozu infekcjyjnym lub autoimmunologicznych niz jedna choroba.

Czesc pacjentow z fibromyalgia bedzie mialo po prostu borelioze lub inna chorobe odkleszczowa. Inni moga miec objawy zwiazane z jakims wirusem (zakazenie aktywne lub przebyte).
        • magdala555 Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 15.12.06, 22:02
          www.allegro.pl/search.php?string=fibromialgia&sourceid=Mozilla-search
          Podaje link na Allegro gdzie wystawiona jest ksiażka o fibromialgii z adresami
          poradni specjalistycznych.Niestety medycyna nie zna metody leczenia fibromialgii.
        • iwa433 Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 27.12.06, 18:59
          miedzy wierszami wyczulam zlosc na lekarzy sama jestem na nich zla bo lekarz
          jest od pomocy izrozumienia pacienta ja mialam wrazenie ze wymyslam sobie
          chorobe nastepna etykietka jest nerwica jezeli nie wiwm co pani dolega to to
          jest nerwica pozdrawiam
    • jagoda85 Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 15.12.06, 22:24
      Poczytaj sobie może to: www.weiss.de/619.0.html
    • glabella Lekarz POZ, reumatolog, neurolg, pychiatra 17.12.06, 14:37
      Jednym słowem fibromialgia to zwiększona nadwrażliwość na ból i niewiadomo
      dlaczego bo wszystkie badania wychodzą dobrze.
      Pomocne jest uciskanie tzw punktów spustowych na ciele które sa szczególnie
      wrażliwe.
      Pomocne tez ustalanie częstych współiistniejących objaów takich jak bóle głowy,
      biegunki z zaparciami, bezsenność, depresja, przewlekłe zmęczenie...
      • ewax100 Re: Lekarz POZ, reumatolog, neurolg, pychiatra 17.12.06, 20:31
        Jedynym znanym mi badaniem jest uciskanie w punktach zaczepów mięsni-to sprawia
        u chorych okropny ból.Jesli sa typowe objawy a wyniki sa dobre to wtedy
        stwierdzają fibromialgię.Ja przynajmniej tak miałam ją zdiagnozowaną szpitalnie
        we Wrocławiu.Cierpię na to od 30 lat z coraz większym nasileniem.Zagladaj na
        forum o fibromialgii-widać ze jest sporo osób na to cierpiących.
        www.poradnikzdrowie.pl/site/947_633.htm?p=0
        • pia.ed do ewax100 .................... 17.12.06, 23:42
          To może pomóc

"Ogromnie ważny jest relaks i odprężenie.
          Można wybrać jedną z technik relaksacyjnych i regularnie się nią posługiwać.
          Zalecane są też ćwiczenia izometryczne, które pomagają zwalczyć stres -
          niebezpieczny przy fibromialgii.

Niezastąpionym lekiem jest ruch. Gimnastyka powinna rozpoczynać się od
          rozgrzewki. Właściwy trening musi być dostosowany do sprawności.
          Ćwiczymy tyle, na ile pozwala nam ciało.
          Początkowo może to być trudne, ale z czasem okazuje się,
          że regularny trening ogranicza ból."

• ewax100 Re: do ewax100 .................... 25.12.06, 12:36
            Zapraszam na forum o fibromialgii
    • iwa433 Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 27.12.06, 18:39
      pewnie ciebie nie pociesze nie wiem ale to trudne rozpoznanie najgorsze ze
      lekarz pierwszego kontaktu tez ma z nim problem jestem w podobnej sytuacji
      nikt mi nie wierzy teraz zmienilam lekarza iczekam na skierowanie do szpitala
      szkoda ze nic nie napisalas o obiawach trzymaj sie iwa
    • jagoda85 Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 27.12.06, 21:15
      Polecam wam forum o fibromialgii, znajdziecie tam wiele przydatnych i ciekawych
      informacji forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36118
    • ampolion Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 28.12.06, 21:44
      Wertuję ten temat tutaj w Nowym Jorku. Badania na fibromialgię nie istnieją,
      chorobę określa się na podstawie objawów. Inna polska nazwa to "ból tkanek
      okołostawowych" co dość dobrze rzecz przedstawia. Są to często bóle "ukryte"
      ujawniające się jedynie przy dotknięciu, coś jak bolesny siniak. Bóle te mogą
      się znajdowć w różnych miejscach po całym ciele.
      Jeśli znasz angielski wpisz n.p. w Googlu Fibromyalgia.
      • jagoda85 Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 28.12.06, 22:22
        Obawiam się, że nie za bardzo wiesz o czym piszesz. Rozumiem, że opierasz się
        na literaturze, ale to nie jest tak jak piszą. To jest o wiele bardziej
        skomplikowane. To są bóle rozlewające się na całe partie mięśni. To nie boli
        tylko przy dotknięciu, tylko ból odczuwasz cały czas. Czasami nie można się
        nawet odwrócić, czasem nie można wogóle ruszać ręką, skręcać jej. Chodzi się
        jak paralityk. Ja teraz jestem na takim etapie, że zaatakowało mi całe
        przedramię prawej ręki, mięśnie kręgosłupa lędźwiowego i lewej nogi. Nie mogę
        ani siedzieć, ani leżeć, ani chodzić, ani stać bez bólu. Nic tylko umrzeć,
        niestety czasem myślę, że tylko śmierć przyniesie mi koniec bólu. Koszmar, kto
        tego nie zna, ten nigdy nie zrozumie, tego trzeba samemu doświadczyć.
        Pozdrawiam.
      • jagoda85 Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 28.12.06, 22:24
        Ampolion dzieki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam
        • ewax100 Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 30.12.06, 19:27
          Do ampolion: potwierdzam wypowiedz jagody85 Tak to jest ból promieniujący cały
          czas /nie tylko przy dotyku/od wszystkich stawów i mięsni na cale ciało
          wewnatrz.Jest to niezalezne od tego czy sie stoi czy lezy czy wykonuje jakis
          ruch -boli bez przerwy.Jest to ból tak potworny ze zycie brzydnie,bo na prawde
          wytrzymac nie mozna.Ból ten powoduje szreg innych dolegliwości zupełną
          słabość,niemoc,brak tchu jakby miało się zemdleć lub umierać.To jest
          koszmar.Jak u nas do tego podchodzą lekarze to juz wszyscy wiemy-z zupełną
          ignorancją.Ciekawa jestem jak jest za granicą np. w Stanach?jak tam funkcjonują
          tacy chorzy?czy pracują w takim stanie?czy lekarze uznają ich za chorych? czy
          tez za hipochondryków?
          • pia.ed Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 30.12.06, 20:22
            Pisalas ze masz fibromialgie od dziecinstwa.
            A jednak skonczylas szkole, pracowalas, wyszlas za maz, urodzilas dziecko,
            prowadzilas dom, urzadzilas co najmniej 25 Wigilii .. itd itp
            Choroba JEST uciazliwa, ale jakos sobie z nia radzilas przez te lata ...
            i jestem pewna ze w tym roku tez urzadzilas Swieta,
            czyli jednak mozna z nia zyc,
            a wiec i wiele osob z nia pracuje, a jezeli nadchodza krotsze czy dluzsze
            napady tej choroby, to ida na zwolnienie.
            Tak wyglada sytuacja tu gdzie mieszkam.

ewax100 napisala:
            "Jest to ból tak potworny ze zycie brzydnie,bo na prawde
            > wytrzymac nie mozna.Ból ten powoduje szreg innych dolegliwości zupełną
            > słabość,niemoc,brak tchu jakby miało się zemdleć lub umierać.To jest
            > koszmar.Jak u nas do tego podchodzą lekarze to juz wszyscy wiemy-z zupełną
            > ignorancją.Ciekawa jestem jak jest za granicą np. w Stanach?jak tam
            funkcjonują tacy chorzy? czy pracują w takim stanie? czy lekarze uznają ich za
            chorych? czy tez za hipochondryków?"
            • jagoda85 Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 30.12.06, 21:24
              U nas nie tolerują zbyt dużej ilości zwolnień lekarskich, a w tej chorobie
              niestety korzysta się z nich często. Zazwyczaj ludziom, którzy często
              przebywają na zwolnieniach lekarskich dziękują za pracę. Teraz w Polsce
              potrzebni są ludzie, którzy są młodzi, z doświadczeniem, znający perfekcyjnie
              kilka języków obcych, zdrowi, wykształceni, i dyspozycyjni 24 godziny na dobę.
              Takich chorych jak my nikt nie potrzebuje. Nawet ZUS nas pozbawia rent i
              niewielkich środków do życia, dla nich to dyskomfort, pomimo, że przy tej
              chorobie współistnieje szereg innych chrób. Twoja choroba to twój problem,
              nikogo to nie obchodzi, radź sobie człowieku sam. Nawet lekarze lekceważą
              chorych na fibromialgię. Niestety to smutna prawda.
    • ewax100 Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 31.12.06, 16:05
      do pia.ed:doszłas do dziwnych wniosków ze sobie radziłam.Pisałam ze sa to bóle
      z coraz większym nasileniem.Własnie wcale sobie nie radziłam i nie radzę.Cale
      zycie jestem na lekach p/bólowych.Zyć -zyłam ale jakie to zycie jak ciagle nie
      chcę zyc bo mam go dość bo nie wytrzymuję z bólu.Mam tylko troche ulgi po
      zastrzyku ale to jest zaledwie kilka dni nieraz 2-3 tygodnie i znów to
      samo.Żyje wtedy w leku ze zaraz to nadejdzie.Przepraszam ale TY chyba nie
      jestes chora skoro tego nie rozumiesz albo sa rózne nasilenia i etapy tej
      choroby.Nie wyobrazam sobie jak ktokolwiek mógłby pracowac w takim stanie w
      bólu nie do wytrzymania i bliskim zemdlenia ze słabości.
      • pia.ed Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 03.01.07, 11:38
        Ewa, jestem chora! Dostalam te diagnoze ponad 10 lat temu, oprocz tego
        cierpie na Permanentny stan zmeczenia, ktory wystepuje czesto razem z
        fibromialgia.
        Pierwsze dwa lata rzeczywiscie bardzo cierpialam, ale poniewaz kilka lat
        wczesniej, kiedy zaczelam sie zle czuc, przeszlam na pol etatu bo moje
        zdrowie bylo wazniejsze niz pieniadze, wiec jakos dawalam sobie rade.
        Ale robilam wszystko zeby sobie ulzyc: plywalam w cieplej wodzie, robilam
        cwiczenia rozprezajace, chodzilam prywatnie na masaze i akupunkture,
        jezdzilam do sanatoriow.
        Odpoczywam kiedy moge, np Swieta przelezalam i przespalam,
        zadnej Wigilii bo to bylo ponad moje sily!
        W koncu jak sobie sama nie pomoge, to kto mi pomoze???

Kilkakrotnie radzilam Ci zebys pomyslala o sobie i zaczela cos robic
        ze zdrowiem, postaw siebie na pierwszym miejscu ...
        Nie wydaje mi sie aby ciagle pisanie o bolu dobrze wplywalo na Twa psychike,
        wydaje mi sie ze jeszcze bardziej sie napinasz, denerwujesz,
        a to zwieksza bol.

Pamietam jak bardzo mnie bolaly nogi a szczegolnie uda, ktore czulam
        jakby byly z drewna, tak byly napiete! A lekarz kazal mi jak najwiecej
        chodzic ... bo to bylo dobre na moj bolacy krzyz.
        Oczywiscie zlekcewazylam jego rady, a zamiast tego zaczelam codziennie brac
        gorace kapiele w wannie masujac moje uda. Po pewnym czasie napiecie zaczelo
        znikac i juz nie odczuwalam takiego bolu.
        Zamist chodzenia ktore zalecal mi lekarz zaczelam jezdzic na rowerze,
        co mi bardzo pomoglo na krzyz, a nogi tez byly mniej bolace
        niz przy chodzeniu czy staniu.

Poczytaj co pomaga przy fibromialgii i zacznij to stosowac, zamiast calkowicie
        zdawac sie na tabletki!
        • ewax100 Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 03.01.07, 17:59
          Do pia.ed.:Nie chcę juz wiele pisac bo i tak mi nie uwierzysz.Ja choruję 30 lat
          ale z coraz większym nasileniem.Jesli jesteś chora to powinnas to
          rozumieć,jednak z obserwacji zauważyłam że nawet chorzy przy tej samej
          diagnozie róznie cierpią z róznym stopniem nasilenia.Niektórzy jakoś z trudem
          pracują ale wiekszośc nie ma siły -obojetnie czy ma rentę czy nie ma.Myslę ze
          wiele mam informacji na temat tej okropnej choroby.Jesli chcesz to zagladnij na
          forum o fibromialgii
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36118
          To ze na ten temat piszę to z rozpaczy bo wszędzie szukam pomocy.Nawet na tym
          forum które załozyłam inni piszą ze lzej im zyc jak moga sie wymienić
          doświadczeniami,jak wiedzą ze nie są sami ze swoją chorobą.A jak walczyć z tą
          chorobą?jest to niestety trudne.Skoro szpital zafundował mi tylko Tramal to o
          czym tu mówić.I tak staram sie to brac tylko w skrajnych przypadkach bo nawet
          teraz raz boli do wytrzymania a innym razem tak ze lepiej byłoby nie zyć.
          Jesli chodzi o fizykoterapię jak piszesz to nie kazdego na to stać.Każdy wyjazd
          do sanatorium zwiazany jest z kosztami a jak ktos nie ma zadnego dochodu
          to ..Do tego trzeba kasy i siły,której brakuje w tej chorobie.
          • ewax100 Re: W jaki sposób można rozpoznać Fibromialgie!! 09.01.07, 19:50
            Rozpoznać Fibromialgię to nie tak trudno ale gorzej z leczeniem bo go
            praktycznie nie ma.Lekarze niestety nie umieją pomóc.Na to sie podobno nie
            umiera na to sie zyje w ciągłym bólu całego ciała-więc nie wiem co
            lepsze.Najdziwniejsze jest to ze podobno tej choroby nie ma nawet w
            klasyfikacji wszystkich chorób.Wierzyć sie nie chce-a tak wiele ludzi na to
            cierpi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka