15.12.06, 10:51
mam swietny przepis wzmacniający!!! herbate zaparzyc, dodac pol lyzeczki
imbiru w proszku, lyczeczke miodu, masła i 2 lyzeczki smietanki do kawy!!
Herbatke smakowo bardzo interesujaca(ja pije codziennie) i super dziala.
wzmacnia na caly dzien!!
Obserwuj wątek
    • emi56 Re: imbirowa 16.12.06, 04:39
    • emi56 Re: imbirowa 16.12.06, 04:58
      Koniecznie sprobuje ten Twoj przepis, i jeszcze podam go tez mojej mamie. Moze
      uda nam sie opuscic poranna kawe. Pozatym imbir pomaga wytluc nawet wirusy
      grypy, wiec bedzie przyjemne z pozytecznym. Pozdrawiam.
      • nijaki20 Re: herbatka imbirowa 16.12.06, 14:04
        Ja tez bardzo chetnie sprobuje herbatki, bo ktos zalecal wyciskanie soku
        z korzenia imbiru i picia tego, ale jak wycisnac sok
        z takiego na pol suchego korzenia, do tego drogiego ???
    • prow-or Re: imbirowa 18.12.06, 13:44
      Będę troche "czepialski" - dodawać masło? Takie zwykłe - "kupne"? Przecież w takim maśle jet niewiele samego masła! Można się ratować klarując masło - ale to fanaberie. No i śmietanka do kawy...podobna sprawa. Ale uzyskany dzięki tym dodatkom smak herbaty faktycznie może byc ciekawy.
      Znam inny przepis wyciągnięty z netu:
      Centymetr obranego i utartego kłącza imbiru zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 10 min. przecedzić, dodać łyżeczkę miodu i pić małymi łykami. Zamiast świeżego imbiru można użyć łyżeczkę sproszkowanego. Herbatkę popijać w ciągu dnia przed posiłkami.
      • misiek121319 Re: imbirowa 18.12.06, 17:49
        ponoc polaczenia tych skladnikow dzialaja bardzo pozytywnie:) polecam, bo poza
        tym jest to dobre. ale oczyswiscie nie zmuszam:)
      • pia.ed Re: imbirowa 19.12.06, 01:15
        Cala lyzeczke imbiru? Wiesz jakie to mocne, gardlo sobie mozna poparzyc!

prow-or napisał:
        Zamiast świeżego imbiru można użyć łyżeczkę sproszkowanego.
        • prow-or Re: imbirowa 19.12.06, 13:18
          pia.ed umiesz czytać? Chyba nie bardzo uważnie to robisz. Napisałem, że przepis jest wyciągnięty z netu? Otóż to, tak właśnie napisałem i z pewnością podany przepis nie pochodzi od domorosłego sympatyka imbiru. Ta roślina i jej zalety są znane od wieków, przepisu na herbatkę też nie wymyślono wczorajwszego dnia wobec tego nie poddawaj w wątpliwość jego sensu.
          pia.ed napisała:

> Cala lyzeczke imbiru? Wiesz jakie to mocne, gardlo sobie mozna poparzyc!

Wiem jakie to mocne i znam smak. Zechciej zauważyć, że oprócz tego ważnego składnika jest jeszcze miód i pije się wywar, do tego małymi łyczkami a nie zajada sproszkowany imbir.
          Poparzyć? Chyba tylko z powodu wysokiej temperatury napoju a nie z powodu zawartości sproszkowanego imbiru.
          Jadłaś kiedyś bez jakichkolwiek dodatków, nawet bez chleba świeże soczyste kłącze imbiru? Zrobiłem to i moje gardło,zapewniam Cię, nie ucierpiało nawet w najmniejszym stopniu a powinno wg Twojej teorii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka