Dodaj do ulubionych

Punkcja-czy jest jakieś niebezpieczeństwo?

IP: *.dami-rz.pl 02.04.03, 15:22
Moją dziewczynę prawdopodobnie czeka punkcja lędźwiowa (nakłucie kregosłupa i
pobranie płynu mózgowo-rdzeniowego. Leży obecnie na neurologii, powód:
prawdopodobnie zwykłe zawianie, lub kleszcz, w rezultacie ma lekki niedowład
lewego oka i lewego kącika ust.
Czy punkcja niesie za sobą jakieś niebezpieczeństwo , czy można
zagwarantować, że jest bezpieczna w 100% i nie przyniesie efektów ubocznych
(powikłań itp.).Jak znosi pacjent taki zabieg i co się po nim dzieje? Proszę
serdeczie o wypowiedzi ludzi którzy przeszli punkcję lub mają pojęcie o tej
sprawie. Prosże o kontakt również na adres: piotrussss@wp.pl Dziękuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki zawsze jest ryzyko IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 02.04.03, 15:26
      Nie ma ZADNEGO zabiegu bezpiecznego w 100%.
      Diagnostyczna punkcja ledzwiowa jest czesto wykonywana i
      ryzyko nie jest duze, ale powiklania sa mozliwe:
      wprowadzenie zakazenia do przestzeni srodoponowej,
      krwawienie, uszkodzenie korzonka nerwowego. Czesta
      dolegliwoscia jest bol glowy, czasem trwajacy nawet kilka
      dni.
    • Gość: malutka Re: Punkcja-czy jest jakieś niebezpieczeństwo? IP: 80.48.144.* 03.04.03, 18:34
      Ja miałam trzy punkcje w odstępie tygodniowym. Trochę boli wkłucie, ale
      ogólnie da się przeżyć:)Pozatym zależy czy lekarz "ma wprawe" i zrobi to
      szybko, czy się będzie zastanawiał jak wkłuć.Gorsze od punkcji jest to, że
      trzeba po niej leżeć przez 24godz. i nie można wstawać. Ja dostawałam w tym
      czasie kroplówki(chyba z kofeiną)bo miałam bardzo silne bóle głowy.
    • Gość: dorka Re: Punkcja-czy jest jakieś niebezpieczeństwo? IP: proxy:* / 172.30.7.* 04.04.03, 10:30
      Ja miałam niedawno punkcję i bardzo się jej bałam. Lekarze mnie uspokajali, że
      na neurologii to rutynowy zabieg i, że nie boli. Mnie bolało i to bardzo tym
      bardziej, że pani doktor wkuwała sie trzy razy, aż w końcu przyszedł inny
      lekarz i zrobił to od razu za pierwszym podejściem. Najgorsze to chyba
      rzeczywiście jest to leżenie bez ruchu po punkcji, po tym bardzo mnie bolały
      plecy przez jakis tydzień. Co do bólów głowy po punkcji to u mnie nie
      wystąpiły. Podobno im spokojniej leżysz te 24 h to tym mniejsze ryzyko
      wystąpienia bólu głowy.
      • Gość: Doki jeszcze mala rada IP: *.146-136-217.adsl.skynet.be 04.04.03, 11:43
        Jak ktos jednak nie wytrzyma plasko w lozku i nabawi sie tego bolu glowy - bardzo charakterystycznego, bo boli i mdli na stojaco, a na lezaco przechodzi - to po pierwsze duzo pic! Jak najwiecej, co najmniej 3 litry plynow na dobe. Pomagaja plyny zawierajace kofeine: kawa, cola.
        • Gość: malutka Re: jeszcze mala rada IP: 212.160.212.* 05.04.03, 20:08
          Doki, heh dobrze się mówi, dużo pić(w porządku)ale gdybym mogła do WC wstać.
          Mnie czeka kontrolna punkcja juz za miesiac. Boje sie, że jak mnie tak często
          kułą to wkońcu bede miała problemy z kręgosłupem, mam skolioze. Boli mnie już
          czasem ten kręgosłup w miejscach nakłuć..
    • pl.lepko Re: Punkcja-czy jest jakieś niebezpieczeństwo? 09.05.24, 07:48
      Punkcja powoduje wyciek płynu mózgowo – rdzeniowego, który zapewnia pływalność mózgu. Wyciek tego płynu (CSF leak) powoduje opadanie mózgu w kierunku czaszki (brain sagging). To opadanie powoduje deformacje oraz rozciąganie mózgu (jego uszkodzenie). Z tego co wyczytałem to może prowadzić nawet do demencji płata czołowego (vFTD).
      • koziorozka Re: Punkcja-czy jest jakieś niebezpieczeństwo? 10.05.24, 16:57
        pl.lepko napisał:
        > Punkcja powoduje wyciek płynu mózgowo – rdzeniowego
        --------------------------------
        Tiaaa....
        A poza tym nic nie wyciekło? Jakaś wiedza choć szczątkowa ci została? :)))
    • pl.lepko Re: Punkcja-czy jest jakieś niebezpieczeństwo? 11.06.24, 09:17
      Uszkodzenie neuronów poprzez mechaniczne rozciąganie i kompresję struktur mózgowych spowodowane opadaniem mózgu na skutek wycieku płynu mózgowo-rdzeniowego (CSF) może mieć poważne konsekwencje. Oto, jak te procesy mogą prowadzić do uszkodzenia neuronów:
      Rozciąganie struktur mózgowych

Zmniejszone ciśnienie wewnątrzczaszkowe:
      Wycieki CSF powodują obniżenie ciśnienia wewnątrzczaszkowego, co może prowadzić do przemieszczenia mózgu w dół.

Rozciąganie nerwów i włókien:
      Mózg jest zawieszony wewnątrz czaszki i otoczony CSF, który działa jak poduszka ochronna. Gdy ciśnienie spada, mózg może się przemieszczać, co prowadzi do rozciągania nerwów i włókien nerwowych.
      Rozciąganie może powodować mikrouszkodzenia aksonów (włókien nerwowych) oraz połączeń synaptycznych, co zakłóca przekazywanie sygnałów między neuronami.

Uszkodzenia naczyń krwionośnych:
      Rozciąganie struktur mózgowych może również wpływać na naczynia krwionośne, powodując ich uszkodzenie i prowadząc do niedokrwienia (zmniejszonego przepływu krwi do tkanki mózgowej).
      Niedokrwienie może prowadzić do niedotlenienia, co z kolei powoduje śmierć neuronów z powodu braku tlenu i substancji odżywczych.

Kompresja struktur mózgowych

Przemieszczenie mózgu:
      Zmniejszone ciśnienie wewnątrzczaszkowe może powodować, że mózg przemieszcza się w kierunku otworu potylicznego (otwór w dolnej części czaszki), co może prowadzić do kompresji pnia mózgu i rdzenia kręgowego.

Kompresja struktur nerwowych:
      Kompresja pnia mózgu i innych ważnych struktur może zakłócać funkcje życiowe, takie jak oddychanie i regulacja ciśnienia krwi.
      Kompresja może prowadzić do uszkodzenia neuronów przez bezpośredni ucisk, co utrudnia przepływ krwi i płynu mózgowo-rdzeniowego w tych obszarach.

Obrzęk mózgu:
      W odpowiedzi na mechaniczne uszkodzenia mózg może reagować obrzękiem (zwiększeniem objętości z powodu gromadzenia się płynu). Obrzęk dodatkowo zwiększa kompresję i prowadzi do dalszych uszkodzeń neuronów.

Skutki neurologiczne

Zaburzenia kognitywne: Uszkodzenie kory mózgowej i innych struktur mózgowych może prowadzić do problemów z pamięcią, koncentracją i innymi funkcjami poznawczymi.
      Problemy z równowagą i koordynacją: Uszkodzenie móżdżku i innych struktur odpowiedzialnych za kontrolę ruchu może prowadzić do ataksji i innych problemów ruchowych.
      Zaburzenia autonomiczne: Kompresja pnia mózgu może wpływać na funkcje autonomiczne, takie jak oddychanie i regulacja ciśnienia krwi.

Wszystkie te mechaniczne uszkodzenia mogą prowadzić do poważnych, a czasami nieodwracalnych uszkodzeń neuronów i struktur mózgowych, dlatego ważne jest szybkie rozpoznanie i leczenie wycieku płynu mózgowo-rdzeniowego.
      • koziorozka Re: Punkcja 11.06.24, 09:37
        Wycieki CSF?
        Cerebrospinal fluid leak to po polsku płynotok pourazowy, przetoka płynowa.
        Nie ma nic wspólnego z punkcją!
        Zdarza się po ciężkim urazie, najczęściej złamaniu podstawy czaszki
        • pl.lepko Re: Punkcja 11.06.24, 10:06
          Na wikipedii podają inaczej:

en.wikipedia.org/wiki/Lumbar_puncture

cyt.: "CSF leaks can result from a lumbar puncture procedure.[23][24][25][26]"
        • pl.lepko Re: Punkcja 11.06.24, 10:13
          Cyt.:
          A CSF leak is when the CSF escapes through a tear or hole in the dura, the outermost layer of the meninges, which surround the brain. The dura can be injured or punctured during a head injury or a surgical procedure involving the sinuses, brain or spine. It may also be damaged by a lumbar puncture, including a spinal tap, spinal anesthesia or myelogram.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka