Dodaj do ulubionych

krąg przejściowy, rotoskolioza

01.01.07, 23:14
prześwietlenie mojego kręgosłupa wykazało, że mam krąg przejściowy, częściowy
w przejściu lędźwiowo-krzyżowym. Stwierdzono też lewowypukłą rotoskoliozę.
Czy to coś poważnego? Podejrzewam, że tak, tym bardziej, że od pewnego czasu
boli mnie łopatka i lekarz twierdzi, że to od kręgosłupa. Co to robić?
Obserwuj wątek
    • tigerness.74 Re: krąg przejściowy, rotoskolioza 02.01.07, 12:06
      O kręgu przejściowym mogę napisać Tobie z radiologicznego punktu widzenia: to
      odmiana rozwojowa będąca następstwem przesunięcia granicy pomiedzy
      poszczególnymi odcinkami kręgosłupa-u Ciebie pomiędzy ostatnim, piątym kręgiem
      lędźwiowym (L5) a pierwszym odcinkiem kości krzyżowej. Przesunięcia te odbywają
      się w dwu kierunkach: przy dogłowowym przesunięciu (prawdopodobnie tak jak u
      Ciebie) występuje częściowe lub całkowite połączenie kręgu L5 z kością
      krzyżową (sakralizacja), przy przesunięciu doogonowym oddzielenie częściowe lub
      całkowite I kręgu krzyżowego (lumbalizacja-2). Kręg przejściowy wykrywany jest
      przypadkowo na zdjęcia przednio tylnych kręgosłupa lędźwiowego.
      Szczególną postacią kręgu przejściowego na pograniczu szyjno czaszkowym jest
      asymilacja kegu szczytowego-jeśli boli Ciebie łopatka, warto byłoby zrobić
      zdjęcie odcinka szyjnego, aby wykluczyć czy nie występuje u Ciebie taka
      asymilacji (czyli de facto kolejny kręg przejściowy).
      • kaszamanna1 Re: krąg przejściowy, rotoskolioza 02.01.07, 12:18
        A jakie to wszystko może mieć dla mnie konsekwencje? Początkowo łopatka nie
        bolała, tylko dolna część kręgosłupa, czasem było takie wrażenie jakby tam coś
        mi przeskoczyło i wtedy zanim to coś (prawdopodobnie mój kręg przejściowy)
        wróciło na swoje miejsce to bardzo bolało , kilka minut nie mogłam też stanąć
        na lewą nogę, dopóki znowu nie "wskoczyło", tak promienioewało jakby. Wybacz
        ten potoczny język, ale nie mam dużego rozeznania w tym temacie. Zastanawiam
        się co powinnam z tym robić, udać się do rehabilitanta?
        • kaszamanna1 Re: krąg przejściowy, rotoskolioza 03.01.07, 11:08
          czy to można w jakiś sposób leczyć?

• tigerness.74 Re: krąg przejściowy, rotoskolioza 03.01.07, 11:24
            Przejrzyj forum Neurochirurgia (co prawda niezbyt "aktywne"), np. tutaj
            (odnośnie kręgu przejściowego):
            forum.2p.pl/search.php?f=25&search=kr%EAg+przej%B6ciowy&globalsearch=0&match=1&date=0&fldsubject=1&fldbody=1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka