Dodaj do ulubionych

bóle biodra i kolana

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.03, 13:15
jestem osobą z dużą nadwagą (85 kg przy 168 cm ) i wiem, że to pewnie moja
waga jest przyczyną bólu kolana i biodra. Co powinnam robić - oprócz tego,że
schudnąć oczywiście. Czy ćwiczyć to kolano, czy wprost przeciwnie
oszczędzać? Kilka lat temu byłam u ortopedy, jeszcze wówczas z niższą wagą.
lekarz zrobił mi zdjęcie, kazał schudnąć i powiedział, że mam koślawe
kolana. Ból od tamtego czasu znacznie się zwiększył.
Obserwuj wątek
    • demonka Re: bóle biodra i kolana 08.04.03, 13:31
      ja bym odwiedziła dobrego ortopedę i zrobiła prześwietlenie biodra ponieważ
      może to być początek jego zwyrodnienia, kiedy biodro boli nieświadomie
      odciążasz je przez co inne elementy są przeciążone
      ja cierpię na zwyrodnienie stawu biodrowego i od jakiegoś czasu również dopadł
      mnie ból kolana wiem że są to właśnie skutki skrzywienia stawów i odciążania
      jednego kosztem drugiego
      dobrze zdiagnozować się, czy jest to jakieś zwyrodnienie czy nie
      niestety przy zwyrodnieniu w sumie nie ma leków, można wspomóc się lekami na
      bazie glukozoaminy np. arthryl, artresan odżywiającymi chrząstkę stawu dzięki
      czemu wolniej się zużywa
      schudnąć trzeba na bank, każdy 1 kg nadwagi to 5 kg więcej nacisku na stawy
      ćwiczenia ale w tzw. odciążeniu, najlepiej jak pokieruje i nauczy ich
      rehabilitant bo niestety przy zwyrodnieniach najważniejsza jest odpowiednia
      rehabilitacja (można ją wspomagać zabiegami typu ultradźwięki, prądy, itp.)

pozdrawiam,
      M

• Gość: koala Re: bóle biodra i kolana IP: *.intranet.fbn / 192.168.2.* 13.05.03, 12:29
        Niestety oststnie badania wskazuja ze arthryl nie pomaga, a w aptece kosztuje
        coraz wiecej. sa tez inne srodki, na przykalad zastrzyki z kolagenu w kolana
        (ja akurat mam zmiekczenei tkanki chrzastnej w kolanie),albo zastrzyki z srodka
        zilowego o nazwie zeel, ale mnie nie pomogl, bo wystepowalo jakias alergia i
        bolalo jeszcze bardziej. Za granica wymienia sie na porcelanowe te czesci gdzie
        sie scieraja i juz po klopocie. NIestety w Polsce nie, chyba ze ktos ma ogromne
        pieniadze albo znajomosci.
        Najlepiej zrobic rezonans magnetyczny ukladu kostnego i wtedy bedzie widamo
        dokladniej. Ale konieczny jest bardzo dobry ortopeda i twoja determinacja i
        domaganie sie o zlecenia na badania.

Powodzenia
    • Gość: Kicia Re: bóle biodra i kolana IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.03, 00:48
      Gość portalu: Telimenka napisał(a):

> jestem osobą z dużą nadwagą (85 kg przy 168 cm ) i wiem, że to pewnie moja
      > waga jest przyczyną bólu kolana i biodra. Co powinnam robić - oprócz tego,że
      > schudnąć oczywiście. Czy ćwiczyć to kolano, czy wprost przeciwnie
      > oszczędzać? Kilka lat temu byłam u ortopedy, jeszcze wówczas z niższą wagą.
      > lekarz zrobił mi zdjęcie, kazał schudnąć i powiedział, że mam koślawe
      > kolana. Ból od tamtego czasu znacznie się zwiększył.

Nadwaga zwiększa kłopoty, które wynikają z koślawości.
      Powinnaś niezwłocznie zacząć chodzić na rehabilitację, ale najpierw ponów
      wizytę u ortopedy. Dobrze byłoby, byś wykonała badania, które pokażą czy to
      TYLKO koslawość czy jeszcze coś - np. zniszczone chrząstki. /przy uszkodzonych
      chrząstkach stawy bolą także w spoczynku, gdy chrząstka "pije" jak gąbka płyn,
      który w stawach się znajduje/
      Idź do lekarza, bo naprawdę można nabawić się kalectwa trwałego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka