Dodaj do ulubionych

stanie na jednej nodze

18.01.07, 15:16
Neurolodzy przeprowadzaja takie badanie, że stoi sie na jednej nodze z
zamkniętymi oczami i jeszcze trzeba palcem dotknąć czubka nosa. Może mi ktos
powiedzieć, o czym świadczy pomyślne przejście takiej próby? Mam kłopoty,
żeby to zrobić, jak tylko zamykam oczy, to musze się podeprzeć druga nogą.
Jak stoję na dwóch to dotykam nosa bez niczego.
Obserwuj wątek
    • agapo116 Re: stanie na jednej nodze 18.01.07, 15:26
      Nie wiem o czym świadczy to badanie ale nie sądzę aby niepomyślne takie stanie
      było chorobą - zdecydowana większość nie potrafi stać na jednej nodze z
      zamkniętymi oczyma. jeżeli chodzi o dotknięcie palcem nosa, z zamkniętymi oczyma
      to można zrobić bez problemu. Ale nie rób tego stojąc na jednej nodze - po
      jakiego diabła? Badał mnie neurolog tak i wcale nie kazał mi stać na jednej nodze.
    • maverick777md Re: stanie na jednej nodze 18.01.07, 22:24
      pomyślne przejście takiej próby świadczy o tym, że Romberg jest stabilny, a
      próba palec-nos prawidłowa:) I pozwala wyeliminować już podczas badania
      fizykalnego pewne koncepcje odnośnie choroby na jaką cierpi dany pacjent.
      • teererpo Re: stanie na jednej nodze 22.01.07, 09:09
        Wrzuciłam do wyszukiwarki Romberga, ale wyskakują mi jakies kwestionariusze
        medyczne, nie inf. o tym badaniu, jego istocie. Co to jest ten Romberg??

Czy naprawdę ludzie mają kłopot ze staniem na jednej nodze??!! Ja z zamkniętymi
        oczami ustoje ino trochę. Czy to o czymś świdczy??

Pytam, bo nigdy wczesniej nie zdawałam sobie z tego sprawy. Jakis czas temu
        miałam wstrząśnienie mózgu i troche go poobijałam. Kilka razy badał mnie potem
        neurolog, ale że mialam też poważnie złamana nogę, stanie na jednej nodze
        traktowałam jako niemożliwe do wykonania. Trafiałam palcem do nosa, ale to
        stanie... teraz, kiedy noga jest już w miare sprawna, nie wychodzi mi. Sprawa
        nurtuje mnie, bo za kilka dni siadam za kirownicę. Czy moje kłopoty z
        utrzymnaiem równowagi na jednej nodze moga się jakoś przełozyc na sparwność
        kierowcy?? Niech Was nie śmieszy mój problem.
    • lolipopp Re: stanie na jednej nodze 22.01.07, 09:58
      Pod wpływem Twoich sugestii zrobiłam ten test. Stanie na jednej nodze z
      zamkniętymi oczami jest trudniejsze ale wykonalne / dotykanie nosa/. Masz
      problem z utrzymaniem równowagi czy trafieniem do nosa? Jeśli miałeś złamaną
      nogę to być może ona jest słabsza i stąd problem z równowagą.
      Test palec-nos wykonuje się w celu zbadania sprawności mózgu / np.po wylewach/
      • teererpo Re: stanie na jednej nodze 22.01.07, 10:27
        Trafiam palcem centralnie w czubek nosa. Na jednej (niepołamanej)nodzę stoję z
        otwartymi oczami i jest OK. Jak tylko oczy zamknę, zaczynam się kiwać,
        przechylać i muszę, prawie natychmiast, się podeprzeć.
    • franc_tireur Re: stanie na jednej nodze 22.01.07, 10:47
      Próba Romberga wygląda nieco inaczej - pacjent powinien stanąć prosto ze
      złączonymi stopami i wyciągniętymi przed siebie rękami i, po kilku chwilach,
      powinien zamknąć oczy. Cały czas powinien być asekurowany, żeby w razie utraty
      równowagi nie zrobić sobie krzywdy, więc nie należy się w to bawić samemu!
      Prawidłowo nie powinno być zaburzeń równowagi zarówno przy otwartych, jak i przy
      zamkniętych oczach. Jeżeli zaburzenia się pojawią, to, czy wystąpiły przy
      zamkniętych, czy przy otwartych oczach pozwala rozróżnić, która część mózgu jest
      prawdopodobnie objęta procesem chorobowym.

Próba "palec-nos" to osobne badanie, które wykonuje się, żeby wykluczyć
      zaburzenia funkcjonowania móżdżku - w takich wypadkach chory ma problemy z
      trafieniem.
      • teererpo Re: stanie na jednej nodze 22.01.07, 11:07
        to, czy wystąpiły przy zamkniętych, czy przy otwartych oczach pozwala
        rozróżnić, która część mózgu jest prawdopodobnie objęta procesem chorobowym.

Jakie to mogą być "procesy chorobowe" jeśli przy zamknietych oczach mną
        chybocze?
        Jak rozumiem złączone mają być dwie nogi - nie jedna.

"Badam się" z asekuracją.
        • franc_tireur Re: stanie na jednej nodze 22.01.07, 11:32
          To mogą być bardzo różne procesy chorobowe. A badania naprawdę nie można oceniać
          w tych warunkach - powinno być przeprowadzone przez specjalistę i oceniane przez
          kogoś, kto je przeprowadza. Każdy się nieco chwieje stojąc ze złączonymi stopami
          przy zamkniętych oczach, trzeba to widzieć i mieć doświadczenie, które pozwala
          odróżnić normę od patologii.
          Jeżeli masz jakieś niepokojące objawy, problemy z równowagą, powinien Cię
          zobaczyć lekarz.

PS Jak miałaby wyglądać złączona jedna noga ;)?
        • teererpo Re: stanie na jednej nodze 22.01.07, 12:08
          Niepokojace ... niepokojące ... niepokojacych objawów to raczej nie mam. Chyba,
          że to

teererpo napisała:

> > Jak rozumiem złączone mają być dwie nogi - nie jedna.
          >

Mnie po prostu ciekawi, dlaczego nie mogę ustać na jednej nodze z zamknietymi
          oczami. Neurolog (po trafianiu palcem w nos, z zamknietymi oczami, ze
          złączonymi nogami) kazała mi zrobić jaskólkę, ale jak powiedziałam, że moja
          połamana noga jest jeszcze niestabilna, słaba i czasami nie trzyma mnie w
          kolanie.Wtedy powiedziała, żebym stanęła na zdrowej i zamknęła oczy. Chciałam
          sie dowiedzieć, po co które badanie-ćwiczenie robi, ale mnie zbyła. A ja sie
          dałam zbyć. No ale dlaczego nie mogę ustać na jedej z zamkniętymi oczami?? I co
          do stania maja oczy??
          • franc_tireur Re: stanie na jednej nodze 22.01.07, 13:23
            Na to czy jesteśmy w stanie stać na jednej nodze bez chwiania się wpływa oprócz
            sprawności układu nerwowego wiele rzeczy. Podobne problemy mają ludzie z
            chorobami układu ruchu, czy jakimiś chorobami ogólnoustrojowymi, które osłabiają
            w ogóle organizm lub powodują zaburzenia związane z niedotlenieniem centralnego
            układu nerwowego (na przykład anemikowi może się kręcić w głowie już w
            spoczynku, a stawanie na jednej nodze jedynie zaburzenia uwypukli i pogłębi),
            więc w interpretacji różnych objawów neurologicznych trzeba być ostrożnym, mieć
            wiedzę i doświadczenie.
            Jeśli zaś chodzi o układ nerwowy, informacje z układu ruchu potrzebne do
            koordynacji równowagi przechodzą do mózgu przez tzw. sznury tylne rdzenia
            kręgowego. W mózgu rola móżdżku polega między innymi na korygowaniu tych
            informacji o to, co się widzi. Bywa tak, że ta korekta wystarcza, żeby organizm
            mógł utrzymać równowagę, mimo iż informacje przekazywane przez rdzeń są
            ograniczone procesem chorobowym. Jeśli w takim wypadku chory zamknie oczy,
            odcina się od informacji dostarczanych wzrokiem, móżdżek nie ma materiału do
            "korekcji" i zaburzenia równowagi, "maskowane" przy otwartych oczach przez
            działalność móżdżku, stają się widoczne. Jeżeli równowaga nie będzie utrzymywana
            przez chorobę samego móżdżku, to informacje dostarczane przez wzrok będą
            bezużyteczne, więc zaburzenia będą występowały już przy otwartych oczach, a ich
            zamknięcie co najwyżej w niewielkim stopniu je pogłębi.
            Zamknięcie oczu i pozbawienie się bodźców wzrokowych osłabia także równowagę
            zdrowych ludzi - bądź pewna, ja też nie jestem w stanie dłużej ustać na jednej
            nodze z zamkniętymi oczami :)
            I bądź wyrozumiała dla lekarki - nie każdy umie mówić o skomplikowanych rzeczach
            zrozumiale i nie każdy ma na takie wykłady siły i czas, biorąc pod uwagę pełna z
            reguły poczekalnię specjalisty :)

• teererpo Re: stanie na jednej nodze 22.01.07, 15:13
              Przeczytałam dwa razy, sądzę, że zrozumiałam. Dzięki za te dla mnie konkretne i
              wystarczajace informacje.
              Jestem wyrozumiała, szczególnie, że moge liczyć na fora. Ale chciałabym, żeby
              lekarze też byli wyrozumiali dla pacjentów, ich niewiedzy i chęci zrozumienia
              tego, co dotyczy aktualnego stanu.

Jeszcze raz dzięki!

A swoja drogą, stanie na jednej nodze nie jest normalnie do niczego potrzebne.
              Co za ulga!
    • spector1 Re: stanie na jednej nodze 22.01.07, 15:16
      teererpo napisała:

> Neurolodzy przeprowadzaja takie badanie, że stoi sie na jednej nodze z
      > zamkniętymi oczami i jeszcze trzeba palcem dotknąć czubka nosa. Może mi ktos
      > powiedzieć, o czym świadczy pomyślne przejście takiej próby? Mam kłopoty,
      > żeby to zrobić, jak tylko zamykam oczy, to musze się podeprzeć druga nogą.
      > Jak stoję na dwóch to dotykam nosa bez niczego.

Czy badajacy cie neurolodzy nie przesadzaja? Co oni chca udowodnic?
      Czy sami potrafia oni wykonac taki test?
      Szkoda,ze ja nigdy na takiego pajaca nie trafilem.
      Minimum 60% kierowcow nie przeszloby takiego testu.
      A co z kierowcami powyzej 60tki? Ci sa prawdziwymi bombami za kierownica.

W ramach rehabilitacji stop,kolan,bioder,kregoslupa stosuje sie powszechnie
      Thera-Band Balance Boards ,ktore wzmacniaja miesnie i poprawiaja koordynacje.
      Gdy pacjent po wypadku potrzebuje konkretnej pomocy to okazuje sie,ze
      wiedza neurologow jest archaiczna.

www.thera-bandacademy.com/exercises/showRoutinelist_CatValue.asp?cat=injury&ID=9&valName=
      Ankle+Sprain&type=Exercise+Routines

Nie przejmuj sie taki test jest bez znaczenia.
      Wazniejsza jest za kierownica rozwaga, wyobraznia, awersja do piractwa i
      kultura jazdy.

Spector
      • teererpo Re: stanie na jednej nodze 24.01.07, 08:27
        spector1 napisał:

> > Minimum 60% kierowcow nie przeszloby takiego testu.
        > A co z kierowcami powyzej 60tki? Ci sa prawdziwymi bombami za kierownica.
        >
        Gwoli ścisłości - to nie było badanie dla kierowcy, tylko związane z kilkoma
        urazami mózgu, których doznałam, bo spadłam ze schodów.

Moje pytanie o stanie na jednej nodze było m. in. stąd, że po trzech latach od
        mojego wypadku ponownie siadam do samochodu. Pomyslałam, że może taka
        niezdolność jakoś mnie dyskfalifikuje jako kierowcę (bo np. mam zaburzoną
        równowagę). Jak sam napisałeś najważniejsza jest rozwaga. Chcę ustrzec siebie i
        innych przed konsekwencjami dysfunkcji, która może mieć wpływ na to, jak się
        prowadzi.

Pozdrawiam wszystkich, którzy zechcieli się tu wypowiedzieć:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka