Dodaj do ulubionych

Analiza włosa

04.02.07, 12:04
Czy wie ktoś gdzie w woj.śląskim moża zrobić analizę włosa w celu znalezienia przyczyny wypadania włosów.Mam taki problem z 14-letnim synem.Byłam już u dwóch dermatologów i nie widzę poprawy.Bardzo proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: Analiza włosa 04.02.07, 23:55
      nie wiem gdzie ale mam pytanie- jak mu wypadaja? rownomiernie, czy ma gole
      placki? bo jesli gole placki to moze miec trichotillomanie - kompulsywne
      wyrywanie wlosow.

Venus
      • sniegoliczka Re: Analiza włosa 05.02.07, 12:44
        To nie są placki,po prostu na całej głowie są bardzo rzadkie.Najbardziej widać to na czubku.Syn ma czternaście lat wiec sam sobie chyba raczej nie wyrywa(tak myślę ale nie pytałam).Ale dziękuję za odpowiedź bo piszę już trzeci raz i nikt jak do tej pory mi nie odpisał .Pozdrawiam
    • snajper55 Re: Analiza włosa 05.02.07, 00:11
      sniegoliczka napisała:

> Czy wie ktoś gdzie w woj.śląskim moża zrobić analizę włosa w celu znalezienia p
      > rzyczyny wypadania włosów.Mam taki problem z 14-letnim synem.Byłam już u dwóch
      > dermatologów i nie widzę poprawy.Bardzo proszę o pomoc

To nie włos trzeba badać, tylko syna. Najlepiej wybierz sie do treciego, dobrego
      dermatologa. To może być grzybica czy inna choroba skóry, lub wiele innych
      przyczyn. A co ci dwaj powiedzieli ? Może to jest naturalne wypadanie ? Każdemu
      pewna ilość włosów wypada.

S.
      • sniegoliczka Re: Analiza włosa 05.02.07, 13:16
        Byłam z synem najpierw w przychodni(NFZ)lekarz przepisał mu jakieś robione lekarstwo,po którym nie było poprawy więc poszłam do gabinetu prywatnego do pani dermatolog,która pracuje w klinice w Katowicach.Zrobiłam wszystko to co kazała czyli:krew na poziom żelaza(w normie),kał na lamlię(nie stwierdzono),konsultacje u dentysty(zęby zdrowe) i laryngologa(wyszedł na prześwitleniu płyn w zatokach-szpital,płukanie i jest wszystko ok).
        Poszłam z tym na kontrolę i pani dermatolg powiedziała"z włosami jest jak z ludźmi,jedni przychodzą drudzy odchodzą" i przepisała tym razem zamiast Revalidu H-Pantoten,jakiś płyn do wcierania(nie pamiętam nazwy) i kazała myć rzadziej włosy specjalnym szmponem z apteki(też nie pamiętam nazwy wiem,że ma w składzie coś co ma opóźniać przetłuszczanie się włosów).Wszystko robię jak zaleciła(co w przypadku mycia jest trudne bo bardzo się synowi przetłuszczają włosy)tabletki bierze,robię mu maseczki z żółka,cytryny i olejku rycynowego i nic.Martwi mnie to bardzo bo już w szkole kolega zapytał syna czy on łysieje.Jeżli ktoś może mi jakoś pomóc to bardzo proszę .
        • snajper55 Re: Analiza włosa 05.02.07, 16:28
          Może to efekt stresu ? Może efekt zmian hormonalnych związanych z dojrzewaniem ?
          Jeśli się szybko przetłuszczają niech je często myje. Cóż można na forum
          poradzić ? Ja bym jeszcze jednego specjalistę spróbował. Pamiętaj też, że w
          takim przypadku kuracja pewnie będzie długa i nie wolno zbyt szybko rezygnować.

S.
          • sniegoliczka Re: Analiza włosa 05.02.07, 20:18
            Może rzeczywiście hormony,pójdę jeszce do pediatry żeby dał skierownie na poziom hormonów a co do kolejnego dermatologa to owszem myślałam już dawno o tym ale mieszkamy w małym mieście więc mam do wyboru trzech dermatologów na kasę chorych i jedną (tą do której chodzę)z kliniki w prywatnym gabinecie i i wiecej nia ma niestety.Gdyby ktoś wiedział o dobrym,skutecznym dermatologu w wojwódzwie śląskim to bardzo proszę o namiar.Dziękuję za list,pozdrawiam
            • bambo113 Re: Analiza włosa 05.02.07, 21:51
              badanie włosa wykonuje labolatorium Biomol w Łodzi . Jest to analiza
              pierwiastkowa , czego jest za mało w organiżmie , czy jest zatrucie metalami
              ciężkimi , itd
              • la_veuve_noire Re: Analiza włosa 05.02.07, 22:54
                Myślałam, że tu chodzi o trichogram, a nie o analizę pierwiastkową...
              • snajper55 Re: Analiza włosa 05.02.07, 23:06
                bambo113 napisał:

> badanie włosa wykonuje labolatorium Biomol w Łodzi . Jest to analiza
                > pierwiastkowa , czego jest za mało w organiżmie , czy jest zatrucie metalami
                > ciężkimi , itd

Analiza włosa nie powie, czego jest za mało, a czego jest za dużo. Organizm nie
                składa się z pierwiastków, tylko ze związków chemicznych.

S.
                • sniegoliczka Re: Analiza włosa 06.02.07, 07:39
                  Bardzo dziękuję,zadzwonię tam i dowiem się szczegółów,dobrze że to własnie w Łodzi bo mam tam rodzinę,pozdrawiam
                  • snajper55 Re: Analiza włosa 06.02.07, 20:24
                    sniegoliczka napisała:

> Bardzo dziękuję,zadzwonię tam i dowiem się szczegółów,dobrze że to własnie w Ło
                    > dzi bo mam tam rodzinę,pozdrawiam

Analiza składu włosów NIC CI NIE DA. To są informacje całkowicie nieprzydatne
                    przy leczeniu schorzeń.

S.
                    • piotrbbyd Re: Analiza włosa 11.02.07, 21:16
                      Da
                      • piotrbbyd Re: Analiza włosa 11.02.07, 21:23
                        Co do wypadania włosów jest kilka najczęstszych przyczyn: hormony,
                        nadkwaśnośc, braki zelaza, cynku , manganu - przyczyny różne a efekt ten
                        sam , trzeba więc dokładnie określić dlaczego tak się dzieje
    • la_veuve_noire Re: Analiza włosa 05.02.07, 23:03
      Już kiedyś wklejałam, ale może się przyda:

strona o łysieniu:
      www.lysienie.info/

i forum (niestety często nawala):
      www.lysienie.info/forum/

Może tam będzie ktoś Śląska i poleci jakiegoś lekarza.

Badanie nazywa się trichogram. Analizę pierwiastkową możecie sobie odpuścić.
      • venus22 Re: Analiza włosa 06.02.07, 01:31
        wiek nie ma znaczenia na trichotillomanie choruja dorosli.
        porozmawiaj z synem spytaj go czy moze ma odruch wyrywania ale badz
        przygotowana na to ze sie moze wyprzec.
        w kazdym razie podaj mu te nazwe
        TRICHOTILLOMANIA i niech poszuka sobie w 'necie.

jesli tego nie ma to mu powiedzenie o tym nie zaszkodzi ale jesli ma to bardzo
        pomoze.

Venus
      • sniegoliczka Re: Analiza włosa 06.02.07, 07:37
        Dzięki
        • prow-or Re: Analiza włosa 06.02.07, 14:07
          www.salve.net.pl/info.php
          Pod tym adresem znajdziesz także w zakładce "Kontakt" ten nr telefonu:
          Katowice (+48 32) 718 60 00
          • snajper55 Re: Analiza włosa 06.02.07, 20:26
            Analiza pierwiastkow nie daje żadnych istotnych informacji. W organiźmie ważne
            są proporcje związków chemicznych, a nie pierwiastków chemicznych.

S.
            • prow-or Re: Analiza włosa 06.02.07, 21:39
              Wiesz snajper, że oprócz ciebie sporo innych ludzi potrafią czytać a nawet dochodzić do własnych wniosków i wcale nie potrzebują do tego twoich powtarzanych tekstów?
              Wyluzuj i daj innym samodzielnie myśleć.
              • snajper55 Re: Analiza włosa 06.02.07, 22:52
                prow-or napisał:

> Wyluzuj i daj innym samodzielnie myśleć.

A nie daję ??? To, że Ty tego nie robisz, to naprawdę nie moja wina.

S.
                • prow-or Re: Analiza włosa 07.02.07, 18:47
                  snajper55 napisał:
                  > A nie daję ??? To, że Ty tego nie robisz, to naprawdę nie moja wina.

Ojej, nie obawiaj się i nie rób sobie wyrzutów. Jakoś sobie radzę z tym myśleniem. Natomiast wyraźnie widać Twoje ubezwłasnowolnienie od tzw medycyny oficjalnej.

Bądźcie samoukami, nie czekajcie aż was nauczy życie. S.J.Lec
                  • owca47 Re: Zrob badania 07.02.07, 21:06
                    Przyczyna wypadania wlosow moga byc problemy z tarczyca. Zrob badanie poziomu
                    TSH oraz przeciwcial TPO i anty TG. Inna przyczyna moze byc brak zelaza w
                    organizmie z tym, ze nalezy zbadac poziom ferrytyny, ktorej wysokosc powinna
                    byc przynajmniej w polowie dopuszczalnej normy. Badanie poziomu zelaza nie
                    wykaze Ci czy syn ma naprade niedobory. Polecam Ci wybrac sie do dobrego
                    endokrynologa z synem. Dermatolodzy czasem bagatelizuja problemy przypisujac
                    plyny i masci na wypadajace wlosy, tymczasem trzeba leczyc przyczyny a nie
                    skutki. (Z autopsji) Trzymajcie sie!
                    • sniegoliczka Re: Zrob badania 09.02.07, 21:10
                      Dzięki,może masz rację,ktoś już mi wspominał o endokrynologu ale odpuściłam to bo syn miał robiony poziom hormonów(były w normie) ale to było chyba ze dwa lata temu więc może się coś zmieniło.A to drugie badanie też zrobię.Muszę próbować wszystkiego bo już jestem u kresu sił.Sama smaruję mu włosy :naftą kosmetyczną,żółtkiem z olejkiem rycynowym ale cały czas mam to w pamięci ,że nie wiem w dalszym ciągu jak jest przyczyna tego wypadania. Ale przynajmniej nie mam poczucia ,że nic nie robię.Mieszkamy w niewielkim miście i więc do wyboru mamy jeden gabinet prywatny bo na NFZ to każdy pewnie wie jaki można osiągnąć efekt zwłaszcza przy schorzeniach ,które nie zagrażają życiu a trzeba długo szukać przyczyn.Dziękuję jeszcze raz,pozdrawiam
                    • sniegoliczka Re: Zrob badania 09.02.07, 21:15
                      Przepraszam wszystkich lekarzy,którzy naprawdę wczuwają się w wyleczenie pacjentów.Piszę to na podstawie własnych doświadczeń jakie miałam do tej pory chociaż żeby było sprawiedliwie to pani dermatolog z kliniki u której byłam prywatnie w gabinecie też sie nie wysila.
                    • sniegoliczka Re: Zrob badania 15.02.07, 18:47
                      Zrobiłam te badania tzn.p.ciała anty-TPO(4,5),p.ciałą anty-TG(20),TSH(2,66),FT3(3,1),a włąsnie ferrytyna 46,1 -a norma jest od 28-397 więc moze to braka żelaza.W poniedziałek ide do innej dermatolg i pokaże jej te wyniki.Dzięki
                • are.1 Re: Analiza włosa 10.02.07, 09:46
                  > A nie daję ??? To, że Ty tego nie robisz, to naprawdę nie moja wina.

Twoja wina, bo od chyba juz kilku lat pomagasz mu w oszukiwaniu ludzi na tym
                  forum. Nieswiadomie nie za bardzo, bo juz kilka razy Ci o tym pisze. Z
                  handlarzem zamieniasz JEDEN POST, w ktroym ostrzegasz tych, ktorych probuje
                  oszukac. Jesli dalej jest cos niejasne, to idze sie popytac pani z najblizszego
                  przedszkola, bo ja juz nie moge...
                  • prow-or Re: Analiza włosa 16.02.07, 09:18
                    are.1 napisał:
                    > Twoja wina, bo od chyba juz kilku lat pomagasz mu w oszukiwaniu ludzi....
                    W oszukiwaniu ludzi??? A w jaki niby sposób? Pisząc o zaletach ziól znanych od 5 tysięcy lat połączonych w jednym wodnym preparacie??? I takie bzdury wypisuje administrator forum "Medycyna naturalna"???

> Z handlarzem zamieniasz JEDEN POST.....

Z handlarzem??? Sprzedałem może tobie cokolwiek a może snajperowi???
                    Kolejna inwektywa. Powinni takiemu administratorowi podziękować za współpracę.
    • snajper55 Wróżenie z fusów też jest niezłe. _____nt 12.02.07, 00:10

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka