24.03.07, 15:41
witam,mam wielka prosbe,jestem po probie samobojczej,mialam obrzek
mozgu<nalykalam sie lekow> i gdy juz doszlam do siebie mialam eeg,ale lekarz
konkretnie nie powiedzial mi czy to dobry wynik,prosze o pomoc,jesli ktos z
Was wie jak odczytac wynik eeg bede wdzieczna.:zapis symetryczny
niskonapieciowy/prawie plaski/ przetkany czynnoscia beta i podczas Hv
nielicznymi rozsianymi niskonapieciowymi falami theta 6-7Hz do 30uV.brak fal
alfa w eeg.czy to dobry wynik?czy cos jest nie tak? prosze o pomoc,z gory
dziekuje.pozdr
Obserwuj wątek
    • jeanne72 Re: wynik eeg 24.03.07, 15:59
      Prawidłowo w czasie czuwania występują u człowieka fale alfa i fale beta. Przy
      czym fale alfa powinny występować. Jeśli to EEG było robione w czasie czuwania,
      to nie jest to wynik prawidlowy.
      Natomiast jeśli badanie bylo wykonywane w czasie snu, to jest to wynik
      względnie prawidłowy.
      • mambunia26 Re: wynik eeg 24.03.07, 16:02
        nie w czasie snu...czyli nie prawidlowy...a jak mam to rozumiec,co jest zle??
        dziekuje bardzo za odp.pozdarwiam
      • mambunia26 Re: wynik eeg 24.03.07, 16:04
        a co to oznacza skoro nie ma fal alfa????
        • jeanne72 Re: wynik eeg 24.03.07, 16:11
          mambunia, opisz dokładnie, w jakiej sytuacji to badanie było przeprowadzone?
          • mambunia26 Re: wynik eeg 24.03.07, 16:17
            poprostu lezalam i mialam zamkniete oczy nie spalam,prosze co to znaczy ze jest
            nieprawidlowy???co mi jest??
            • jeanne72 Re: wynik eeg 24.03.07, 16:20
              Skoro tu piszesz, to znaczy, że nie jest z Toba tak źle :)))Twój obecny stan
              jest ważniejszy, niż zapis EEG, który często jest mało precyzyjny.
              Nie przejmuj się tak!!! Powiedz mi jeszcze, kiedy Ty miałaś to badanie?
              Ostatnio, czy niedługo po tej próbie samobójczej?
              • mambunia26 Re: wynik eeg 24.03.07, 16:29
                proba byla rok temu a badanie jakies pol roku temu
                • jeanne72 Re: wynik eeg 24.03.07, 16:35
                  Wynik na pewno nie jest prawidłowy, ale EEG to nie jest miarodajne badanie. Ten
                  wynik świadczy o mniejszej aktywności bioelektrycznej mózgu. Ta czynność zależy
                  od wielu czynników, m.in. odpowiedniego dostępu tlenu i glukozy do komorek
                  mózgowych. Zatrucie lekami, niedostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości
                  glukozy i wiele, wiele innych rzeczy może mieć wpływ na funkcje mózgu. Nie
                  jestem w stanie dokładnie zinterpretować opisu, bo nie jestem specjalistą. Na
                  wszystkie pytania powinien odpowiedzieć neurolog. Ale jeśli czujesz się dobrze,
                  nie masz problemów z kojarzeniem faktów, z nauką, to jest to naprawdę o wiele
                  ważniejsze niż taki opis EEG. Być może badanie należałoby powtórzyć, ale o tym
                  może zdecydować neurolog.
                  • mambunia26 Re: wynik eeg 24.03.07, 16:53
                    mam problem z pamiecią,koncentracja ale nie jest chyba najgorzej.Bardzo
                    dziekuje,pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka