anianieania1 26.03.07, 21:49 witam, ile razy dziennie można pić herbatę z melisy i czym grozi jej nadużwanie (oprócz sennośći)? Jakoś nie mogę znaleźć na ten temat informacji a potrzebne mi są. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anianieania1 Re: melisa 26.03.07, 22:12 chodzi mi głównie o to czy często pijąc melisę mogę zaszkodzić swojemu żołądkowi, bo od ponad tygodnia mnie ciągle boli, nie mam pojęcia od czego, szukam przyczyn (a od około 3 tygodni piję melisę 2 razy dziennie). Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: melisa 27.03.07, 00:30 Pita dwa razy dziennie nie powinna zaszkodzić. Mogła jednak podrażnić sluzówkę żołądka, zwłaszcza gdy już wcześniej miałaś jakiś stan zapalny czy wrzody. Z bolącym żołądkiem idź do lekarza, a na razie stosuj lekkostrawną dietę i nie pij żadnych ziół. Odpowiedz Link Zgłoś
anianieania1 Re: melisa 27.03.07, 20:29 dzięki za odpowiedź, wrzodów ani stanów zapalnych żołądka nie mam (nic mi nie wiadomo;)). Właśnie nie chce przestać pić ziółek bo mam wrażenie ze dobrze wpływają na moje samopoczucie i nerwy. Być może jeszcze przyczyną jest zmiana trybu życia bo zmieniłam pracę. Wcześniej miałam regularne przerwy i coś na kształt obiadu w barze obok a teraz jem jak mam chwilę wolną i do godziny 18-19 funkcjonuję na kanapkach, może to od tego. Odpowiedz Link Zgłoś
prow-or Re: melisa 27.03.07, 10:22 Zastosowania Zmniejsza wzdęcia i gazy. Uspokaja i relaksuje, koi nerwy, pomaga zasnąć (w tym celu używana jest od średniowiecza). Pomaga w bólach głowy, bolesnych menstruacjach i zespole przewlekłego zmęczenia. ma działanie uspokajające, stosowana też w bezsenności, depresji oraz nerwicy pomaga w bólach głowy, bólach menstruacyjnych i zespole przewlekłego zmęczenia zmniejsza wzdęcia i gazy, pomaga przy rozstrojach żołądka i przewodu pokarmowego zmniejsza napięcie jelita grubego, rozkurcza mięśnie gładkie jelit, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo pomaga w wywołaniu menstruacji podczas gorączki schładza organizm pobudza trawienie, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego zwalnia napięcie obwodowych naczyń krwionośnych, odpręża i regeneruje system nerwowy maść z melisy łagodzi zranienia i ukąszenia przez owady kompresy likwidują bolesne obrzęki inhalacje pomagają przy atakach alergii i kaszlu stosuje się ją również do płukania jasnych włosów przy wypadaniu i łupieżu Ważne informacje Nie zanotowano efektów ubocznych lub objawów zatrucia spowodowanych melisą, ale ponieważ jest stosowana do wywoływania miesiączki, nie stosuj jej kiedy jesteś w ciąży. zdrowie.medicentrum.pl/ed/0/do/lifestyle/foods/herbs/?f=z8 pl.wikipedia.org/wiki/Melisa_lekarska Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: melisa 27.03.07, 10:56 prow-or napisał: > Ważne informacje > Nie zanotowano efektów ubocznych lub objawów zatrucia spowodowanych melisą, ale > ponieważ jest stosowana do wywoływania miesiączki, nie stosuj jej kiedy jesteś > w ciąży. A właśnie w ciąży jest zalecana dla kobiet, które mają problemy ze snem. Odpowiedz Link Zgłoś
prow-or Re: melisa 27.03.07, 18:38 Orisso w moim poście jest totalny brak tekstu mojego autorstwa. Wkleiłem te fragmenty ponieważ zawierały odpowiedź na wątpliwości anianieania1. Podałem linki w celu przeczytania całości. Z uwagi na własne doświadczenia związane z pewnym ziołowym preparatem zdołałem kilku rzeczy się dowiedzieć na te tematy. Wiedza to ogólna, ale każe patrzeć na te sprawy z dystansem. Np. widomo mi, że łączenie pewnych gatunków roślin leczniczych(nie mam pojęcia jakich) może być niewskazane a nawet niebezpieczne dla zdrowia. Skoro melisa jest stosowana do wywoływania miesiączki to nie rozumiem dlaczego jest zalecana kobietom w ciąży, nawet gdy mają problemy ze snem. Chyba, że podano fałszywą informację dot.miesiączki? W każdym razie jest na szczęście ziołowy preparat nie stanowiący zagrożenia dla ciężarnych kobiet a załatwiający skutecznie większość zdrowotnych problemów, także natury emocjonalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
anianieania1 Re: melisa 27.03.07, 20:20 dziękuję bardzo za odpowiedzi, piję melisę właśnie ze względu na jej uspokajające i poprawiające nastrój działanie Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: melisa 27.03.07, 23:05 prow-or napisał: > Orisso w moim poście jest totalny brak tekstu mojego autorstwa. Wkleiłem te fra > gmenty ponieważ zawierały odpowiedź na wątpliwości anianieania1. Ależ ja nie przypisuję Tobie autorstwa tamtego tekstu. > Podałem linki w celu przeczytania całości. Widziałam, jednak w pierwszej kolejności ufam lekarzowi, którego znam od dawna, w drugiej tekstom zamieszczanym w internecie. > Skoro melisa jest stosowana do wywoływania miesiączki to nie rozumiem > dlaczego jest zalecana kobietom w ciąży, nawet gdy mają problemy ze snem. Właśnie widzę, że nie rozumiesz. Na innym przykładzie - progesteron (choćby w popularnej postaci tabletek o nazwie Luteina) jest zalecany kobietom między innymi przy wtórnym braku miesiączki i na podtrzymanie ciąży. Ale wracając do melisy. Melisa ma właściwości między innymi rozkurczające, przez co może dobrze wpływać na ciążę (kobiety w ciąży często powinny przyjmować Magnez lub NoSpę właśnie ze względu na ich rozkurczające działanie). Ponadto działa uspokajająco i rozluźniająco, poprawia trawienie. To tylko niektóre z informacji, które otrzymałam od mojej lekarki. Oczywiście zioła mogą zaszkodzić, jeśli są przyjmowane w nadmiernych ilościach, ale to mam nadzieję, każdy wie.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
prow-or Re: melisa 28.03.07, 11:01 orissa napisała: > Widziałam, jednak w pierwszej kolejności ufam lekarzowi, którego znam od > dawna, w drugiej tekstom zamieszczanym w internecie. To sprawa raczej oczywista. Jednak trzeba mieć takiego znajomego lekarza, którego fachowość jest nie do podważenia - a to sprawa już nie tak oczywista. > Melisa ma właściwości między innymi rozkurczające, > przez co może dobrze wpływać na ciążę (kobiety w ciąży często powinny > przyjmować Magnez lub NoSpę właśnie ze względu na ich rozkurczające > działanie). Podoba mi się ten pogląd. Generalnie jednak należy pamiętać o właściwym ODŻYWIANIU, czyli dostarczaniu WSZYSTKICH niezbędnych, także ILOŚCIOWO składników odżywczych. Szczególnie jest to ważne w czasie ciąży. Jak słyszałem od swojej z kolei znajomej lekarki, spełnienie tego elementarnego warunku powoduje m.in. o wiele łagodniejsze cierpienia i w takim przypadku nie trzeba ratować się rozkurczającymi specyfikami. > Oczywiście zioła mogą zaszkodzić, jeśli są przyjmowane w nadmiernych > ilościach, ale to mam nadzieję, każdy wie.:-) Twoje nadzieje są prawdopodobnie płonne. Ponieważ nawet jeżeli zdajemy sobie sprawę z istenienia tego niebezpieczeństwa to już rzadko kiedy potrafimy i jesteśmy w stanie sprecyzować te "nadmierne ilości". Najlepszym przykładem ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: melisa 28.03.07, 12:00 prow-or napisał: > To sprawa raczej oczywista. Jednak trzeba mieć takiego znajomego lekarza, które > go fachowość jest nie do podważenia - a to sprawa już nie tak oczywista. Każdy autorytet można podważyć, tak na upartego. Tylko po co? Jeśli wierzy się ufa lekarzowi, to nie szuka się kogoś innego w celu podważenia fachowości. > Podoba mi się ten pogląd. Generalnie jednak należy pamiętać o właściwym ODŻYWIA > NIU, czyli dostarczaniu WSZYSTKICH niezbędnych, także ILOŚCIOWO składników odży > wczych. Szczególnie jest to ważne w czasie ciąży. Jak słyszałem od swojej z kol > ei znajomej lekarki, spełnienie tego elementarnego warunku powoduje m.in. o wie > le łagodniejsze cierpienia i w takim przypadku nie trzeba ratować się rozkurcza > jącymi specyfikami. To trochę nie tak.:-) Owszem, odżywianie jest bardzo ważne, szczególnie w okresie ciąży i jest dość trudne skomponowanie codziennje diety, ktora zapewniłaby w 100% wszystko, co niezbędne i to we właściwych ilościach. Łatwiej o to współpracując z lekarzem, ale i to nie oznacza, że pilnując prawidłowej diety dostarczymy wszystkich niezbędnych składników odzywczych we wlaściwych proporcjach, choćby z tego względu, że nie wszystkie składniki odżywcze wchłaniają się tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. I niestety nie jest tak pięknie, że jak zapewnimy sobie odpowiednią dietę, to dolegliwości ciążowe będą łagodniejsze. Fizjologii nie przeskoczysz, jak macica rośnie i się rozciąga, to właściwym odżywianiem tego nie załatwisz ;-) > Twoje nadzieje są prawdopodobnie płonne. Ponieważ nawet jeżeli zdajemy sobie sp > rawę z istenienia tego niebezpieczeństwa to już rzadko kiedy potrafimy i jesteś > my w stanie sprecyzować te "nadmierne ilości". Najlepszym przykładem ten wątek. Jakoś nie zauważyłam w tym wątku, żeby ktoś wypijal np. dziesięć szklanek dziennie melisy.;-) Odpowiedz Link Zgłoś
prow-or Re: melisa 28.03.07, 17:15 orissa napisała: > Każdy autorytet można podważyć, tak na upartego. Tylko po co? Jeśli wierzy > się ufa lekarzowi, to nie szuka się kogoś innego w celu podważenia fachowości. Nie o podważanie atorytetu chodzi, także nie o wiarę a o JEGO WIEDZĘ i DOŚWIADCZENIE. Możemy znać lekarza, ufać mu i wierzyć w jego umiejętności i wiedzę, a mimo to może mu jej brakować i nie musimy o tym wiedzieć, bo najczęściej nie jestesmy lekarzami i nie potrafimy jego wiedzy ocenić. > ...że pilnując prawidłowej diety dostarczymy wszystkich > niezbędnych składników odzywczych we wlaściwych proporcjach, choćby z tego > względu, że nie wszystkie składniki odżywcze wchłaniają się tak, jakbyśmy > sobie tego życzyli. To zbyt obszerny temat a nie bardzo chce mi się polemizować na ten temat i w tym miejscu. Tak ogólnie - prawidłowe wchłanianie ma związek właśnie ze stosowaną dietą i stylem życia. > I niestety nie jest tak pięknie, że jak zapewnimy sobie > odpowiednią dietę, to dolegliwości ciążowe będą łagodniejsze. Oj będą. O ile,idąc w ślad za Twoim poglądem, mam ufać opinii swojej znajomej lekarki. > Jakoś nie zauważyłam w tym wątku, żeby ktoś wypijal np. dziesięć szklanek > dziennie melisy.;-) Ja też nie.:-) Jednak zauważyłem pytanie anianieania1;) "ile razy dziennie można pić herbatę z melisy i czym grozi jej nadużwanie (oprócz sennośći)? Jakoś nie mogę znaleźć na ten temat informacji a potrzebne mi są." Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: melisa 28.03.07, 19:15 Mam wrażenie, że ja o jabłkach, a Ty o gruszkach, więc zacytuję tylko parę słów z Twojej wypowiedzi - "nie bardzo chce mi się polemizować".:-) Odpowiedz Link Zgłoś
prow-or Re: melisa 29.03.07, 14:13 orissa napisała: > Mam wrażenie, że ja o jabłkach, a Ty o gruszkach Otóż to. > ...więc zacytuję tylko parę słów z Twojej wypowiedzi - "nie bardzo chce mi się polemizować".:-) Podtrzymując to stanowisko i rozszerzając jego kontekst kończę dyskusję ;-) Odpowiedz Link Zgłoś