26.03.07, 21:49
witam,
ile razy dziennie można pić herbatę z melisy i czym grozi jej nadużwanie
(oprócz sennośći)? Jakoś nie mogę znaleźć na ten temat informacji a potrzebne
mi są.
Obserwuj wątek
    • anianieania1 Re: melisa 26.03.07, 22:12
      chodzi mi głównie o to czy często pijąc melisę mogę zaszkodzić swojemu
      żołądkowi, bo od ponad tygodnia mnie ciągle boli, nie mam pojęcia od czego,
      szukam przyczyn (a od około 3 tygodni piję melisę 2 razy dziennie).
      • jeanne72 Re: melisa 27.03.07, 00:30
        Pita dwa razy dziennie nie powinna zaszkodzić. Mogła jednak podrażnić sluzówkę
        żołądka, zwłaszcza gdy już wcześniej miałaś jakiś stan zapalny czy wrzody. Z
        bolącym żołądkiem idź do lekarza, a na razie stosuj lekkostrawną dietę i nie
        pij żadnych ziół.
        • anianieania1 Re: melisa 27.03.07, 20:29
          dzięki za odpowiedź, wrzodów ani stanów zapalnych żołądka nie mam (nic mi nie
          wiadomo;)). Właśnie nie chce przestać pić ziółek bo mam wrażenie ze dobrze
          wpływają na moje samopoczucie i nerwy. Być może jeszcze przyczyną jest zmiana
          trybu życia bo zmieniłam pracę. Wcześniej miałam regularne przerwy i coś na
          kształt obiadu w barze obok a teraz jem jak mam chwilę wolną i do godziny 18-19
          funkcjonuję na kanapkach, może to od tego.
    • prow-or Re: melisa 27.03.07, 10:22
      Zastosowania
      Zmniejsza wzdęcia i gazy.
      Uspokaja i relaksuje, koi nerwy, pomaga zasnąć (w tym celu używana jest od średniowiecza).
      Pomaga w bólach głowy, bolesnych menstruacjach i zespole przewlekłego zmęczenia.
      ma działanie uspokajające, stosowana też w bezsenności, depresji oraz nerwicy
      pomaga w bólach głowy, bólach menstruacyjnych i zespole przewlekłego zmęczenia
      zmniejsza wzdęcia i gazy, pomaga przy rozstrojach żołądka i przewodu pokarmowego
      zmniejsza napięcie jelita grubego, rozkurcza mięśnie gładkie jelit, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
      pomaga w wywołaniu menstruacji
      podczas gorączki schładza organizm
      pobudza trawienie, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego
      zwalnia napięcie obwodowych naczyń krwionośnych, odpręża i regeneruje system nerwowy
      maść z melisy łagodzi zranienia i ukąszenia przez owady
      kompresy likwidują bolesne obrzęki
      inhalacje pomagają przy atakach alergii i kaszlu
      stosuje się ją również do płukania jasnych włosów przy wypadaniu i łupieżu

Ważne informacje
      Nie zanotowano efektów ubocznych lub objawów zatrucia spowodowanych melisą, ale ponieważ jest stosowana do wywoływania miesiączki, nie stosuj jej kiedy jesteś w ciąży.
      zdrowie.medicentrum.pl/ed/0/do/lifestyle/foods/herbs/?f=z8
      pl.wikipedia.org/wiki/Melisa_lekarska

• orissa Re: melisa 27.03.07, 10:56
        prow-or napisał:

> Ważne informacje
        > Nie zanotowano efektów ubocznych lub objawów zatrucia spowodowanych melisą,
        ale
        > ponieważ jest stosowana do wywoływania miesiączki, nie stosuj jej kiedy
        jesteś
        > w ciąży.

A właśnie w ciąży jest zalecana dla kobiet, które mają problemy ze snem.
        • prow-or Re: melisa 27.03.07, 18:38
          Orisso w moim poście jest totalny brak tekstu mojego autorstwa. Wkleiłem te fragmenty ponieważ zawierały odpowiedź na wątpliwości anianieania1.
          Podałem linki w celu przeczytania całości.
          Z uwagi na własne doświadczenia związane z pewnym ziołowym preparatem zdołałem kilku rzeczy się dowiedzieć na te tematy. Wiedza to ogólna, ale każe patrzeć na te sprawy z dystansem. Np. widomo mi, że łączenie pewnych gatunków roślin leczniczych(nie mam pojęcia jakich) może być niewskazane a nawet niebezpieczne dla zdrowia. Skoro melisa jest stosowana do wywoływania miesiączki to nie rozumiem dlaczego jest zalecana kobietom w ciąży, nawet gdy mają problemy ze snem. Chyba, że podano fałszywą informację dot.miesiączki?
          W każdym razie jest na szczęście ziołowy preparat nie stanowiący zagrożenia dla ciężarnych kobiet a załatwiający skutecznie większość zdrowotnych problemów, także natury emocjonalnej.
          • anianieania1 Re: melisa 27.03.07, 20:20
            dziękuję bardzo za odpowiedzi, piję melisę właśnie ze względu na jej
            uspokajające i poprawiające nastrój działanie
          • orissa Re: melisa 27.03.07, 23:05
            prow-or napisał:

> Orisso w moim poście jest totalny brak tekstu mojego autorstwa. Wkleiłem te
            fra
            > gmenty ponieważ zawierały odpowiedź na wątpliwości anianieania1.

Ależ ja nie przypisuję Tobie autorstwa tamtego tekstu.

> Podałem linki w celu przeczytania całości.

Widziałam, jednak w pierwszej kolejności ufam lekarzowi, którego znam od dawna,
            w drugiej tekstom zamieszczanym w internecie.

> Skoro melisa jest stosowana do wywoływania miesiączki to nie rozumiem
            > dlaczego jest zalecana kobietom w ciąży, nawet gdy mają problemy ze snem.

Właśnie widzę, że nie rozumiesz. Na innym przykładzie - progesteron (choćby w
            popularnej postaci tabletek o nazwie Luteina) jest zalecany kobietom między
            innymi przy wtórnym braku miesiączki i na podtrzymanie ciąży.
            Ale wracając do melisy. Melisa ma właściwości między innymi rozkurczające,
            przez co może dobrze wpływać na ciążę (kobiety w ciąży często powinny
            przyjmować Magnez lub NoSpę właśnie ze względu na ich rozkurczające działanie).
            Ponadto działa uspokajająco i rozluźniająco, poprawia trawienie. To tylko
            niektóre z informacji, które otrzymałam od mojej lekarki.
            Oczywiście zioła mogą zaszkodzić, jeśli są przyjmowane w nadmiernych ilościach,
            ale to mam nadzieję, każdy wie.:-)
            • prow-or Re: melisa 28.03.07, 11:01
              orissa napisała:
              > Widziałam, jednak w pierwszej kolejności ufam lekarzowi, którego znam od
              > dawna, w drugiej tekstom zamieszczanym w internecie.

To sprawa raczej oczywista. Jednak trzeba mieć takiego znajomego lekarza, którego fachowość jest nie do podważenia - a to sprawa już nie tak oczywista.

> Melisa ma właściwości między innymi rozkurczające,
              > przez co może dobrze wpływać na ciążę (kobiety w ciąży często powinny
              > przyjmować Magnez lub NoSpę właśnie ze względu na ich rozkurczające
              > działanie).

Podoba mi się ten pogląd. Generalnie jednak należy pamiętać o właściwym ODŻYWIANIU, czyli dostarczaniu WSZYSTKICH niezbędnych, także ILOŚCIOWO składników odżywczych. Szczególnie jest to ważne w czasie ciąży. Jak słyszałem od swojej z kolei znajomej lekarki, spełnienie tego elementarnego warunku powoduje m.in. o wiele łagodniejsze cierpienia i w takim przypadku nie trzeba ratować się rozkurczającymi specyfikami.

> Oczywiście zioła mogą zaszkodzić, jeśli są przyjmowane w nadmiernych
              > ilościach, ale to mam nadzieję, każdy wie.:-)

Twoje nadzieje są prawdopodobnie płonne. Ponieważ nawet jeżeli zdajemy sobie sprawę z istenienia tego niebezpieczeństwa to już rzadko kiedy potrafimy i jesteśmy w stanie sprecyzować te "nadmierne ilości". Najlepszym przykładem ten wątek.
              • orissa Re: melisa 28.03.07, 12:00
                prow-or napisał:

> To sprawa raczej oczywista. Jednak trzeba mieć takiego znajomego lekarza,
                które
                > go fachowość jest nie do podważenia - a to sprawa już nie tak oczywista.

Każdy autorytet można podważyć, tak na upartego. Tylko po co? Jeśli wierzy się
                ufa lekarzowi, to nie szuka się kogoś innego w celu podważenia fachowości.

> Podoba mi się ten pogląd. Generalnie jednak należy pamiętać o właściwym
                ODŻYWIA
                > NIU, czyli dostarczaniu WSZYSTKICH niezbędnych, także ILOŚCIOWO składników
                odży
                > wczych. Szczególnie jest to ważne w czasie ciąży. Jak słyszałem od swojej z
                kol
                > ei znajomej lekarki, spełnienie tego elementarnego warunku powoduje m.in. o
                wie
                > le łagodniejsze cierpienia i w takim przypadku nie trzeba ratować się
                rozkurcza
                > jącymi specyfikami.

To trochę nie tak.:-)
                Owszem, odżywianie jest bardzo ważne, szczególnie w okresie ciąży i jest dość
                trudne skomponowanie codziennje diety, ktora zapewniłaby w 100% wszystko, co
                niezbędne i to we właściwych ilościach. Łatwiej o to współpracując z lekarzem,
                ale i to nie oznacza, że pilnując prawidłowej diety dostarczymy wszystkich
                niezbędnych składników odzywczych we wlaściwych proporcjach, choćby z tego
                względu, że nie wszystkie składniki odżywcze wchłaniają się tak, jakbyśmy sobie
                tego życzyli. I niestety nie jest tak pięknie, że jak zapewnimy sobie
                odpowiednią dietę, to dolegliwości ciążowe będą łagodniejsze. Fizjologii nie
                przeskoczysz, jak macica rośnie i się rozciąga, to właściwym odżywianiem tego
                nie załatwisz ;-)

> Twoje nadzieje są prawdopodobnie płonne. Ponieważ nawet jeżeli zdajemy sobie
                sp
                > rawę z istenienia tego niebezpieczeństwa to już rzadko kiedy potrafimy i
                jesteś
                > my w stanie sprecyzować te "nadmierne ilości". Najlepszym przykładem ten
                wątek.

Jakoś nie zauważyłam w tym wątku, żeby ktoś wypijal np. dziesięć szklanek
                dziennie melisy.;-)
                • prow-or Re: melisa 28.03.07, 17:15
                  orissa napisała:
                  > Każdy autorytet można podważyć, tak na upartego. Tylko po co? Jeśli wierzy
                  > się ufa lekarzowi, to nie szuka się kogoś innego w celu podważenia fachowości.

Nie o podważanie atorytetu chodzi, także nie o wiarę a o JEGO WIEDZĘ i DOŚWIADCZENIE. Możemy znać lekarza, ufać mu i wierzyć w jego umiejętności i wiedzę, a mimo to może mu jej brakować i nie musimy o tym wiedzieć, bo najczęściej nie jestesmy lekarzami i nie potrafimy jego wiedzy ocenić.

> ...że pilnując prawidłowej diety dostarczymy wszystkich
                  > niezbędnych składników odzywczych we wlaściwych proporcjach, choćby z tego
                  > względu, że nie wszystkie składniki odżywcze wchłaniają się tak, jakbyśmy
                  > sobie tego życzyli.

To zbyt obszerny temat a nie bardzo chce mi się polemizować na ten temat i w tym miejscu. Tak ogólnie - prawidłowe wchłanianie ma związek właśnie ze stosowaną dietą i stylem życia.

> I niestety nie jest tak pięknie, że jak zapewnimy sobie
                  > odpowiednią dietę, to dolegliwości ciążowe będą łagodniejsze.

Oj będą. O ile,idąc w ślad za Twoim poglądem, mam ufać opinii swojej znajomej lekarki.

> Jakoś nie zauważyłam w tym wątku, żeby ktoś wypijal np. dziesięć szklanek
                  > dziennie melisy.;-)

Ja też nie.:-) Jednak zauważyłem pytanie anianieania1;)

"ile razy dziennie można pić herbatę z melisy i czym grozi jej nadużwanie
                  (oprócz sennośći)? Jakoś nie mogę znaleźć na ten temat informacji a potrzebne
                  mi są."
                  • orissa Re: melisa 28.03.07, 19:15
                    Mam wrażenie, że ja o jabłkach, a Ty o gruszkach, więc zacytuję tylko parę słów
                    z Twojej wypowiedzi - "nie bardzo chce mi się polemizować".:-)
                    • prow-or Re: melisa 29.03.07, 14:13
                      orissa napisała:

> Mam wrażenie, że ja o jabłkach, a Ty o gruszkach

Otóż to.

> ...więc zacytuję tylko parę słów z Twojej wypowiedzi - "nie bardzo chce mi się polemizować".:-)

Podtrzymując to stanowisko i rozszerzając jego kontekst kończę dyskusję ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka