Dodaj do ulubionych

Opuchnięta kostka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.03, 08:41
Witam,
w zeszłym roku zwichnęłam nogę w kostce. Lekarz zalecił, żebym ją bandażowała
i smarowała jakimś żelem. Kostka bolała mnie jeszcze przez dwa miesiące, nie
mogłam nosić butów na wyższym obcasie. Pomimo, że minął już rok od tej
kontuzji moja kostka jest cały czas opuchnięta.
Czy można coś z zrobić?
Obserwuj wątek
    • Gość: karolina Re: Opuchnięta kostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.03, 09:32
      Naprawdę nikt nie może mi pomóc?
      Może coś wiecie na ten temat?
    • Gość: venasqe Re: Opuchnięta kostka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.03, 18:58
      Miałam w tym roku to samo, ale mnie lekarz na 3 tygodnie w gips zapakował, a
      potem miesiąc w stabilizatorze (do kupienia w sklepach ze sprzętem
      rehabilitacyjnym i ortopedycznym oraz niektórych sportowych, tych które są
      dostępne w aptece, mimo że dużo tańsze nie polecam - nie usztywniają dobrze
      kostki i nie chronią przed dalszymi urazami). Podczas rehabilitacji kiedy
      bolała mnie jeszcze kostka używałam przeciwbólowo Voltaren Emugel (działa też
      przeciwzapalnie i zmniejsza opuchlizne) chociaż moi znajomi z AWF-u polecają
      żel Fastum. Musisz pogodzić się z tym, że po urazie kostka nigdy w pełni nie
      wróci do poprzedniego stanu, żeby uniknąć kolejnego urazu jadąc na przykład w
      góry pamiętaj o stabilizatorze (stawu skokowego) gdyż ryzyko kolejnego urazu
      jest dużo większe niż w przypadku zdrowej kostki. Stabilizator noś tylko
      okazjonalnie gdyż noszony cały czas osłabia mięśnie (a ma pomagać nie
      szkodzić). Wskazana jest także reżygnacja z butów na obcasie (gorsze krążenie),
      a jeżeli już koniecznie chcesz je nosić to takie 5-7cm (nie wyższe). Kupując
      adidasy pamiętaj o dobrej stabilizacji kostki. Ja aby wzmocnić stawy i poprawić
      krążenie w nogach łukam tabletki z wyciągie z kasztanowca (w aptece jest ich
      wiele rodzajów np Sapoven T). W tym przypadkubardzo dobry jest podobnie jak w
      przypadku kręgosłupa basen. Możesz też poprosić swojego lekarza o skierowanie
      na rehabilitację - nejlepiej laseroterapię (w przypadku przedawnionych urazów
      naświetlanie laserem jest dłuższe niż w przypadku nowych niestety). W razie
      czego pisz do mnie venasqe@op.pl :-] !
      • Gość: Karolina Re: Opuchnięta kostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.03, 08:37
        Dziekuję Ci za informacje. Myślę, że trafiłaś na lepszego lekarza. Ja miałam
        mniej szczęścia. Pomimo dość długiego czasu, jaki minął od zwichnięcia, kostka
        jeszcze czasem mnie boli. Pójdę pod koniec tygodnia do ortopedy - może skieruje
        mnie na laseroterapię, o której pisałaś.
        Jeszcze raz serdecznie Ci dziękuję.
        Karolina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka