Dodaj do ulubionych

Próby watrobowe

27.04.07, 20:37
Moje wyniki
AspAT 57 IU/I n.do 34
ALAT 49 n.do 38
GGTP 152 n.8-35

To ostatnie bardzo wysokie.Czy ktos wie o czym to GGTP może świadczyć ?Od
miesiaca jestem na antybiotykach biorę też p/grzybiczy Flucofast,Czy możliwe
żeby od tego czy to powazniejsza sprawa może istniejąca wczesniej tylko przez
przypadek wykryta.Czy ktos ma może wirusowe zapalenie watroby typu B i przy
tym moze być tak wysokie GGTP?

Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: Próby watrobowe 27.04.07, 20:47
      www.ldn.org.pl/readarticle_3.php?article_3_id=54
      • ewax100 Re: Próby watrobowe 29.04.07, 16:16
        Czy nikt nie ma doświadczeń odnośnie tak podwyżonych wyników.Co robić przy
        takim wyniku?
        • jeanne72 Re: Próby watrobowe 29.04.07, 16:24
          Koniecznie zgłoś się do lekarza. Najczęściej takie wyniki świadczą o kamicy
          żółciowej, gdy kamień zablokuje drogi żółciowe i odpływ żółci. Możesz mieć też
          uszkodzoną wątrobę. Czasem wartości tych enzymów są podwyższone, gdy ktoś np. ma
          styczność z substancjami toksycznymi, pracuje wśrod toksycznych oparów itp. Nie
          wiem, czy leki, które brałaś, mogły wpłynąć na taki wynik. W każdym razie musisz
          iść do lekarza.
          • ewax100 Re: Próby watrobowe 01.05.07, 11:02
            Tylo że ja byłam u lekarza i nic mi na to nie poradził.Nie pracuję i nie miałam
            nigdy do czynienia z toksycznymi substancjami.Miałam robione USG jakis czas
            temu i nie wykazało kamieni-bólów ani mdłości tez nie mam.Czy ktos wie o czym
            może to świadczyć i jakie powinnam zrobic badanie żeby znależć przyczynę?
            Antbiotykami leczę się na boreliozę ale dopiero miesiac a wiem że inni nawet po
            wielomiesięcznym leczeniu mają wyniki dobre czyli chyba musi byc inna przyczyna.
            • jeanne72 Re: Próby watrobowe 01.05.07, 12:05
              No cóż, przy braniu 13 tabletek dziennie rzeczywiście żaden lekarz nie jest w
              stanie nic poradzić. I tak dobrze, że wyniki nie są gorsze, choć pewnie niedługo
              będą.
              • ewax100 Re: Próby watrobowe 08.05.07, 15:19
                Hmm...dzięki za pocieszenie ale nie mam innego wyjścia-nie biore leków dla
                przyjemnosci.Przeczytałam że taki wynik GGTP/153/ moze świadczć o naduzywaniu
                alkoholu-tylko w tym rzecz ze ja w ogóle nie piję.Mam skierowanie na USG
                watroby może to badanie coś pokaże.Pozdrawiam
                • lucky_leprechaun Re: Próby watrobowe 08.05.07, 19:50
                  Ewa, pisałas gdzies, że przez 3- lat brałas ciaglejakies leki. Czy mozesz
                  wymienić, jakie to były grupy leków (np. przeciwdepresyne, przeciwbólowe typu
                  TRAMAL, nasenne ctc.) oraz jak często- co ile miesięcy-miałas wtedy wykonywane
                  próby watrobowe i jakie były wtedy wyniki?
                  • ewax100 Re: Próby watrobowe 09.05.07, 13:59
                    Tak brałam p/depresyjne np.Seronil,p/bólowe Tramal,Majamil w skrajnych
                    sytuacjach.Biorę te zlek na nadcisnienie Prestarium,Bioprazol na zgagę.Nie
                    miałam jednak wykonanych prób watrobowych a to GGTP to pierwszy raz w życiu
                    więc nie mam porównania.Pozdrawiam
                    • ewax100 Re: Próby watrobowe 23.05.07, 20:10
                      Wynik HBs i HCV mam ujemny,bilirubina w normie.
                      USG -kamieni nie ma,watroba niepowiększona o jednorodnie podwyzszonej
                      echogeniczności/?/.Czekam na wizyte do hepatologa ale chciałam wiedziec jakie
                      badania powinnam zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka