intimite 07.05.07, 20:15 Nie wiem czy mam sie denerwowac, PLT wyszlo mi 443. Norma u kobiet to przedzial 140,0-400,0. Prosilabym o komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeanne72 Re: wysokie PLT 07.05.07, 20:21 Najczęstszą przyczyną wzrostu poziomu plytek krwi są przewlekle stany zapalne, zakażenia, nowotwory, ale także niedokrwistość z niedoboru żelaza. Jeśli wskaźniki czerwonokrwinkowe masz obniżone ( MCH, MCV, MCHC), niską zawartość krwinek czerwonych ( RBC w dolnej granicy normy), albo niską hemoglobinę, to najpewniejszą przyczyną wzrostu poziomu płytek jest właśnie niedokrwistość z niedoboru żelaza. Aha, i wyższe plt może też być, jeśli stosujesz środki antykoncepcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
intimite Re: wysokie PLT 07.05.07, 20:36 Bardzo Ci dziekuje za informacje. Moglabys spojzec w takim razie jeszcze na te wyniki (w nawiasie podalam norme) MCH - 32,4 (27,0-33,0) MCV - 88,6 (81,0-95,0) MCHC - 36,5 (32,0-36,0) RBC - 4,34 (4,2-5,4) hemoglobina wyszla 14 Czy jest cos niepokojacego? Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: wysokie PLT 07.05.07, 20:43 Nic nie wskazuje, byś miała niedokrwistość z niedoboru żelaza. Te wyniki są w normie. Dlatego idź z wynikiem morfologii do lekarza, być może zleci Ci wykonanie dodatkowych badań, bo przyczyną podwyższenia ilości płytek krwi, jak pisałam, są na ogół przewlekłe stany zapalne, a nawet nowotwory. Chyba że zażywasz leki hormonalne, to by tłumaczyło wzrost plt. W każdym razie - być może wszystko jest w porządku, ale nie lekceważ tego i idź do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
intimite Re: wysokie PLT 07.05.07, 20:49 bardzo dziekuje Ci za pomoc. W srode ide do lekarza w takim razie. Jeszcze raz dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
mandarynka_53 Re: wysokie PLT 07.05.07, 21:14 Nie chcialabym Cie martwic ,ale podwyzszony poziom PLT swiadczy o gestej krwi i sklonnosci do zakrzepow.Kniecznie wlacz do swojej diety codziennej sporo czosnku ,cebuli i oliwy z oliwek -to pozwoli na naturalne rozrzedzenie krwi i spadek poziomu plytek.Jak wyglada Twoj cholesterol i ile masz lat? Jesli chodzi o oliwe z oliwek to minimum 3 lyzki dziennie,1 cebula min ,a czosnek do potraw ,a jesli nie mozesz to lykaj 2 kapsulki czosnku Walmarku /sa bezwonne / na noc.Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
anna1547 Re: wysokie PLT 13.11.13, 08:38 Witam, Wiem, że wątek nie był już dawno poruszany ale może jednak ktoś mi odpisze. Moje PLT wynosi 957 tys. a pozostałe wszystkie wyniki mam w normie. Lekarze nie wiedzą czego może być przyczyną tak dużej nadpłytkowości. Robią kolejne badania. Czy możecie mi powiedzieć jakim chorobom może towarzyszyć dwukrotnie przewyższona norma PLT? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tymoteusz.a Re: wysokie PLT 14.11.13, 17:32 U mnie przy tej wielkości PLT zdiagnozowano nadpłytkowość samoistną. Skierowanie do hematologa! Odpowiedz Link Zgłoś