Dodaj do ulubionych

Nadmierne pocenie

03.06.03, 13:27

Czesc,

Mam spory problem.Otoz, czesto w zwyklych sytuacjach zaczynam sie bardzo
pocic.Wchodze przykladowo do pomieszczenia, w ktorym jest duzo ludzi,
pojawia sie pot.Problem w tym, ze w sytuacji, kiedy nikt sie nie poci, ze
mnie czasem wrecz leci, co czesto uniemozliwa wrecz jakakolwiek aktywnosc
(rozmowa), i w ogole negatywnie wplywa na moje zycie.zawsze bylem niesmialy,
ale jednoczesnie zawsze potrafilem owa niesmialosc ukryc.Teraz jednak sie
strasznie mecze, bo to pocenie po prostu zwraca na siebie uwage.badanie
serca juz zrobilem, i wszystko wydaje sie ok.Czy sa moze jakies leki, czy
ktos mial podobyn problem?
Prosze o pomoc.

Dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: Nadmierne pocenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.03, 18:47
      temat nadmiernego pocenia był wielokrotnie juz poruszany- starsze wątki łatwo
      znajdziesz wpisując w forumową wyszukiwarkę np. hasło etiaxil (to taki bardzo
      silny antyperspirant). Możesz pić szałwię, ale moim zdaniem przyczyna tkwi w
      psychice- może jakiś trening psychologiczny uczący radzenia sobie z
      nieśmiałością, lub ziołowe leki uspokajające?
      poczytaj też te fora:
      users.nethit.pl/forum/forum/erytrofobia/
      users.nethit.pl/forum/forum/czerwienienie
    • Gość: taś-taś Re: Nadmierne pocenie IP: *.star.ceti.pl / 192.168.1.* 03.06.03, 19:18
      Sprawdż poziom cukru w krwi.
    • Gość: ian Re: Nadmierne pocenie IP: 217.8.176.* 05.06.03, 15:11
      Ja też przez całe życie miałem ten problem. Oprócz intensywnego pocenia się
      przy wysiłku fiz. potrafię się strasznie spocić z nerwów. To jeden z typowych
      objawów nieśmiałości, czy bardziej uczenie - fobii spolecznej. Pocieszę jednak,
      nowoczesne antydepresanty (SSRI) leczą także z tej fobii. Ja od paru dni biorę
      Cipramil. Za parę tygodni okaże się, czy pomaga. Jeżeli wiec nic Ci fizycznie
      nie dolega, to spróbuj zaaakować problem z tej strony.

Pozdr.

• maly-duzy Re: Nadmierne pocenie 06.06.03, 14:20

czolem, wielkie dzieki za odpowiedz.mysle, ze mi pomogliscie.
        a jeszcze mam pytanie odnosnie antydepresantow.czy one sa w stanie wyeliminowac
        pocenie?bo ja mam czasem wrazenie, ze nawet w sytuacji, w ktorej nie ma zadnego
        badzca emocjonalnego, stresu, ale jest przykladowo bardzo cieplo,w
        pomieszczeniach bez okien latem...u mnie juz wychodzi pot, podczas gdy u innych
        ludzi nie widac najmniejszych oznak pocenia.
        wielkie dzieki
        • Gość: girl Re: Nadmierne pocenie IP: *.mos.gov.pl 13.06.03, 11:18
          o rany - też to mam. I w dodatku nie jestem strasznie nieśmiała - co prawda od
          jakiegoś czasu weszłam w zaklęty krąg. Wiedząc, że zaraz się spocę, zaczynam
          się denerwować i to chyba jeszcze wszystko przyspiesza... Może to ten cukier?
          Na botulinę mnie nie stać i długo nie będzie...
          • apps1 Re: Nadmierne pocenie 13.06.03, 13:27
            ja tez mam ten sam problem. i strasznie nie lubie go za to, ze jestem przez
            niego skrepowana, unikam roznych sytuacji, spotkan, zachowuje sie czasem
            dziwacznie! dzis zamierzam kupic etiaxil, pojde tez do mojej pani doktor
            Tybetanki, ktora leczy ziolami. Niczego tak nie pragne jak zeby cos
            poskutkowalo.

pozdrawiam
            • maly-duzy Re: Nadmierne pocenie 13.06.03, 16:58

zapomnialem wspomniec, ze poci mi sie glownie glowa, czolo.Wiec ten epi-cos-
              tam chyba mi nie pomoze, bo go sie glownie uzywa pod pachy.przez ten zasrany
              problem trzymam ludzi na dystans.a podoba mi sie jedna taka laska, i wiem, ze
              i ja jej.tylko, ze ona jeszcze mnie tak zupelnie z bliska to nie widziala..a
              zreszta kliedy nawet jest w poblzu...ze mnie leci, robie sie nerwowy.ide sie
              zastrzelic!
              acha, jakby cos komus pomoglo, to niech da znak.ok?
              dzieki.
    • Gość: Migotka Re: Nadmierne pocenie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.06.03, 00:24
      Witam, mam ten sam problem co Ty. U mnie nadmierne pocenie trwa od jakiś 10 lat
      (?) Pocą mi się dłonie, stopy i doły pachwinowe, pachy nie tak strasznie.
      Miesiać temu zdecydowałam się na wizytę u lekarza, zrobiono mi badania krwi w
      tym TSH (na wykluczenie tarczycy) i okazało się, że... "jestem zdrową kobietą"-
      usłyszałam od lekarza, a ta delegliwość "to taka Pani uroda". Z jednej strony
      bardzo się cieszę, że nic mi nie dolega, ale pocenie to jest bardzo uciążliwe
      (kto z tym żyje ten wie). Wczoraj kupiłam w aptece Antidral (13 zl) smaruję
      nogi, dłonie i pachy na noc. Dużo osób mówi, że bardzo pomaga więc ja również
      chcę spróbować. ZObaczymy co z tego wyjdzie, na razie jestem dobrej myśli. Będę
      pisać jak przebiega moje "leczenie".
      Pozdrawiam
    • dalilah2 ETIAXIL 14.06.03, 11:35
      Cześć, proponuję superśrodek na pocenie pod pachami - ETIAXIL. Mam _straszne_
      problemy z poceniem. Po zastosowaniu etiaxilu 5 razy - jak ręką odjął ...

Polecam

Dalilah
      • Gość: iza Re: ETIAXIL IP: *.akk.net.pl 14.06.03, 16:19
        dalilah2 napisała:

> Cześć, proponuję superśrodek na pocenie pod pachami - ETIAXIL. Mam _straszne_
        > problemy z poceniem. Po zastosowaniu etiaxilu 5 razy - jak ręką odjął ...
        >
        > Polecam
        >
        > Dalilah
        Ile kosztuje ten etiaxil, czy kupuje się go w aptece?
    • Gość: Lekarz Weterynarz Re: Nadmierne pocenie IP: *.acn.pl 14.06.03, 15:51
      Otóż problem tkwi w Twojej głowie! Jak byłeś małym dzieckiem to mamausia
      upuściła cie z rąk i spadłeś główką na ziemie. Od tamtego momentu pocisz się ze
      strachu że spadnie ci coś na łep. Rozwiązaniem na twoją bolączkę jest: musisz
      upuścić coś swojej matce na głowe a będzie spokój i brak potu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka