Dodaj do ulubionych

jestem przerażona

11.06.07, 18:43
artykułem o braniu tabletek przeciwbólowych.Przez ostatnie 6 lat ze względu
na bóle kręgosłupa biore prawie codziennie po 1-2 tabl *apap* dotychczas
nie badane miałam płytki krwi PLT .robiłam 2 miesiące badanie krwi i moczu
ale nie było tego PLT.Idę jutro do lekarza ,bo jestem zaniepokojona po
przeczytaniu tego
Obserwuj wątek
    • jeanne72 Re: jestem przerażona 11.06.07, 19:03
      A co to za artykuł i czego się obawiasz? Co do płytek, to jesli robilaś
      morfologię, musiały być...
      • inka_k Re: jestem przerażona 11.06.07, 19:17
        witam,dzisiaj na interii był artykuł o lekach przeciwbólowych,i o przypadkach
        u dwóch dziewczyn ktore zachorowały ,lekarze dlugo szukali przyczyny ,a okazało
        sie że zmiany szpiku kostnego leży właśnie po braniu tabletek ibuprofen.W moim
        badaniu nie było wyników PLT .tylko hemoglobina-14,1,kr czerw-4,52 krw biale-
        9,7..aspat-16,7 alat-36,7
        • franc_tireur Re: jestem przerażona 11.06.07, 19:18
          Bo nie było po co badać tych płytek.
          Ibuprofen należy do innej grupy leków.
          • franc_tireur Re: jestem przerażona 11.06.07, 19:27
            A swoją drogą w tajemniczą morfologię bez płytek też nie chce mi się wierzyć.
            • inka_k Re: jestem przerażona 11.06.07, 19:31
              napisałam ,jakie miałam wyniki robione i właśnie bez płytek
              • franc_tireur Re: jestem przerażona 11.06.07, 19:42
                Masz wydruk?
                Wiele rzeczy mogło się zdarzyć - mogli pomyłkowo nie wpisać wyniku w
                laboratorium, możesz źle czytać wydruk, lekarz mógł Ci przedyktować wynik
                pomijając płytki, mógł też, jeżeli w formularzu zlecenia badania ma morfologię
                rozbitą na poszczególne składniki, omyłkowo nie zaznaczyć płytek, ale nie zleca
                się morfologii bez płytek i laboratorium pewnie i tak by wykonało całą.
                Tak czy inaczej daj sobie spokój z tymi płytkami i chodzeniem do lekarza z tego
                powodu. Chyba, że masz poważniejszy powód do wizyty niż przeczytany artykuł w
                Interii - na przykład źle się czujesz. Paracetamol i ibuprofen to zupełnie inne
                leki.
        • tijgertje Re: jestem przerażona 11.06.07, 20:33
          Piszesz, ze bralas apap, a martwisz sie arykulem o powiklaniach po ibuprofenie.
          Apap zawiera paracetamol, ibuprofen to zupelnie inny lek, wystarczy przeczytac
          dokladnie ulotke, zeby sie przekonac, ze nie jest lekiem, ktory mozna lykac jak
          cukierki. Wiem, ze wiele mam daje maluchom ibuprofen, bo jest skuteczniejszy od
          paracetamolu w zbijaniu goraczki. Moj syn jest alergikiem, lekarz absolutnie
          zabronil mi podawac ten lek na wlasna reke, gdys moze miec powazne skutki
          uboczne, przy wielu schorzeniach nie mozna go brac. Ja toleruje tylko
          paracetamol, leki z ibuprofenem nie nadaja sie dla mojego zoladka.
    • franc_tireur Re: jestem przerażona 11.06.07, 19:12
      Małopłytkowość przy zażywaniu paracetamolu jest powikłaniem bardzo rzadkim.
      Jeśli już można by się o coś martwić to o uszkodzenie wątroby, dlatego pewnie
      miałaś badany poziom aminotransferaz.
      • venus22 Re: jestem przerażona 11.06.07, 20:46
        dodam ze, jakkolwiek paracetamol czy ibuprofen jak KAZDY lek maja swoje
        dzialanie uboczne, to (szczegolnie paracetamol) to sa to zupelnie bezpieczne
        leki jesli bierze je sie zgodnie z przepisem - czyli nie na wlasna reke 3-4
        tabletki na raz zamiast 1-2, i odczekuje sie minimum 4 godziny pomiedzy dawkami
        a nie godzine czy dwie.

procz tego wiele z osob podawanych w prasie ktore zachorowaly od np
        paracetamolu okazuje sie mialy na niego uczulenie lub jakas szczegolna wade
        zdrowotna czyniace te osoby wyjatkowo wrazliwe na paracetamol.
        normalnie nie ma sie czego obawiac.

podobnie z ibuprofenem chociaz ten z kolei moze latwo uszkodzic zoladek.
        jak aspiryna.

co nie znaczy ze mozna lykac to jak cukierki, rzecz jasna. lek to lek.

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka