Dodaj do ulubionych

gastroskopia

IP: *.wieruszow.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 10:38
Od ponad 2 miesięcy mam mdłości.Brałam leki na refluks żołądkowy,na
uspokojenie(trochę ich wszystkich było).Teraz biorę 3 dawkę prozolu(dawka 7
tabletek)na helicobacter.Mdłości są słabsze i dużo rzadsze,ale to zależy od
dnia.Jednak nadal są.Czy to jednak może być heli.pyl.?Bardzo boję się
gastroskopii.Czy można ją robić w znieczuleniu ogólnym,albo na śpiąco?Nie dam
sobie jej zrobić,po spryskaniu tylko gardła jakimś środkiem.Pomóżcie proszę.
Obserwuj wątek
    • Gość: ona Re: gastroskopia IP: 80.68.224.* 09.06.03, 10:42
      Fakt... Można sie bać gastroskopii i wówczas gdy siedziałam na korytarzu i
      czekałam na swoją kole miałam ochotę dać dyla. Ale spoko! Na prawdę WCALE NIE
      BOLI!! jest trochę nieprzyjemne ale na pewno NIE BOLI!
      Odwagi- 15 minut i masz po wszystkim. Nie taki diabeł straszny..
      Pozdrawiam
      • Gość: osłabiona Re: gastroskopia IP: *.wieruszow.sdi.tpnet.pl 09.06.03, 12:53
        Wiem od wielu osób,że to nie boli.Ale ja bardzo boję się tych mdłości.Nie
        nawidzę ich.Nie umiem też wymiotować,więc chyba domyślasz się jak bardzo trudne
        jest to dla mnie.Okropna męczarnia.Czasem przez cały dzień leżę.Ale dzięki za
        pocieszenie.Pozdrawiam.
        • Gość: Mariusz Re: gastroskopia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.03, 17:53
          Zastanawia mnie dlaczego Byłaś leczona na zakażenie H. pylori. Niedawno
          pisałem o tym, rozpoznanie zakoażenia H. pylori można postawić wykonując
          gastroskopię lub tzw test oddechowy. Samo zakażenie nie jest wystarczającym
          wskazaniem do leczenia, ponadto aby leczenie (eradykacja) było skuteczne
          trzeba stosować jednoczasowo trzy leki przez 7dni.
          Co do samej gastroskopii z pewnością nie jest to badanie przyjemne ale
          całkowicie do wytrzymania- robi się je nawet dzieciom. W ostateczności można
          wykonać badanie rtg górnego odcinka przewodu pokarmowego aczkolwiek jego
          wartośc diagnostyczna jest różna dla określonych chorób i dawka promieniowania
          robi swoje. Gastroskopię wykonuje się w znieczuleniu miejscowym i poza
          nudniościami z reguły brak większych dolegliwości. Ja bym wybrał gastroskopię.
          Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka