szylusia 26.06.07, 19:51 hej Pomozcie jak z interpretowac wyniki A wiec cytomegalia IgG-92,00 AU/ml norma 0-6 H(H oznacza powyzej) IgM--1,660(+)dodatni norma 0,00-0,7 H pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smart1968 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 26.06.07, 20:44 Masz wyniki dodatnie w obydwu klasach G i M. Oznacza to tyle, że organizm miał kontakt z wirusem jakiś czas temu i już wytworzył przeciwciała. Odpowiedź pierwotna to IgM (czyli czy kontakt był), odpowiedź wtórna to IgG (czyli że walczy). Warto obserwować IgG czy rośnie czy maleje. W miarę upływu czasu kiedy organizm zwalczy wirusa to IgG powinno maleć. pozdrawiam, Sławek Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 26.06.07, 20:48 No ok czyli mam cytomegalie,choroba sie toczy,ale ile to moze trwac?co jaki czas sie bada czy ten poziom spada???? chce zajsc w ciaze i teraz mam nerwowkeze to bedzie trwalo dlugooo!!! Co by bylo teraz gdyby okazalo sie,ze jestem w ciazy??? prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
detroit5 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 26.06.07, 21:02 z ciążą poczekaj aż IgM będą ujemne, w tym czasie IgG z pewnością też trochę spadną ale nie sugeruj się ich dużą wartością w momencie kiedy IgM będą już ujemne - wówczas wytworzone przeciwciała będą chroniły twoje dzieciątko przed chorobą, jesteś w dużo lepszej sytuacji niż kobiety które pierwsze zakażenie przechodzą właśnie w ciąży, wtedy może (ale nie musi) być to groźne dla dziecka, zwłaszcza w pierwszym trymestrze jeśli okazałoby się że obecnie jesteś w ciąży radzę udać się do dobrego zakaźnika, on cię wtedy poprowadzi pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
titi2005 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 26.06.07, 21:28 Wydaje mi sie, ze dobry moment na starania o ciaze jest wtedy, gdy igm beda ujemne a igg zaczna juz spadac. Ale dla pewnosci zapytaj swojego lekarza, w koncu oni maja najlepsza wiedze na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 27.06.07, 09:17 Hej Bo chodzi w sumie o moj strach,wiem,ze dobrze jest to przejsc przed ciaza,ale ja martwie sie poniewaz juz jakis czas temu odstawilam plastry antykoncepcyjne no i zabezpieczalismy sie z mezem(metoda niezbyt nam lubiana ale chyba jedyna mozliwa przed checia ciazy,czyli prezerwatywa.Np i zanim odebralam w poniedzialek wyniki to w sobote pekla nam prezerwatywa,nie przejmowalisy sie no bo wychodzialismy z zalozenia,ze bedzie ok.Ale niestety nie jest,a okres mial byc wczoraj i nadal go nie ma poza bolem jajnikow od ponad tyg.nic na niego nie wskazuje i to matwi mnie najbardziej!!! Teraz tylo wyzekuje okresu bo jak on bedzie to juz nie bede sie stresowac!!! Gorzej jak nie dostane,co wtedy czy moglabym w takiej sytuacji urodzic zdrowe dziecko???czy raczej na bank poronie badz bedzie chore??? prosze o pomoc dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
titi2005 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 27.06.07, 09:37 Cytomegalie ma do 80% spoleczenstwa, a zakazenia w ciazy zdazaja sie dosc rzadko. Takze nawet jesli u Ciebie wirus jest aktywny nie znaczy to, ze musi przejsc przez lozysko. Dla plodu najbardziej niebezpieczne jest zakazenie pierwotne, a a w Twoim przypaku moze byc np. zakazenie wtorne (czyli moglas juz przejsc to wczesniej). Nie mniej jednak uwazam, ze sprawe powinien kontrolowac lekarz, ktory dobrze zna sie na tym chorobsku. Odpowiedz Link Zgłoś
detroit5 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 27.06.07, 09:40 jeśli masz cykle regularne jak w zegarku i miesiączka już się powinna pojawić - zrób test ciążowy, a jeśli cykle bywaja nieregularne to odczekaj jeszcze kilka dni - być może miesiączka się spóźnia bo tak bardzo na nią czekasz i się stresujesz albo własnie dlatego że przechodziłaś infekcję... a nawet jakby się okazało że jesteś w ciąży to przecież nie jest to powód do zmartwień - wcale nie jest powiedziane że poronisz albo że urodzisz chore dziecko jeśli w teście wyjdą dwie kreski oprócz ginekologa odwiedź też specjalistę od chorób zakaźnych i powiedz o swoich wątpliwościach pozwodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 27.06.07, 10:23 Hej Dzieki sliczne,ze mnie pocieszacie,bo sa tak rozne opinie w necie ,ze mozna sie zestresowac. Jutro na 14-sta jestem umowiona na oddziale chorob zakaznych z lekarzem specjalista. A jeszcze jedno pytanie bo do jutra jest strasznie daleko jak dla mnie,czy mozna jakimis badaniami stwierdzic czy jest to zakazenia pierwotne czy wtorne????? I co ile sie robi wyniki aby sprawdzic czy ten wspolczynnik sie zmienia na _ na przyklad?? pozdrawiam dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
yoku Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 27.06.07, 10:42 moim zdaniem jest to jest zakażenie pierwotne, przy zakażeniu wtórnym nie występują przeciwciała w klasie IgM na tomiast IgG gwałtownie wzrastają tak czy siak nie przejmuj się bardzo gdybyś jednak była w ciąży, wielu lekarzy wyznaje teorię (np. mój lekarz prowadzący), że zakażenie w I trymestrze jest najmniej groźne ponieważ nie ma jeszcze łożyska a ze względu na wysoki poziom hormonów ciążowych wirus ma ograniczone możliwości namnażania się ale Ty i tak zaraziłaś się przed ciążą więc masz przeciwciała, które dodatkowo będą chronić ciążę :) Odpowiedz Link Zgłoś
titi2005 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 27.06.07, 11:13 Wedlug mojej wiedzy, aby stwierdzic czy zakazenie jest pierwotne czy wtorne musialabys miec w przeszlosci robione badania pod katem cytomegalii i jesliby z nich wynikalo, ze nie zetknelas sie z ta choroba wczesniej teraz moznaby domniemywac, ze zakazenie jest pierwotne. Ale przeciez nikt sie nie bada co chwila na wszystkie bakterie i wirusy swiata... Podobno wirus jest najniebezpieczniejszy do 20 tygodnia ciazy, a w pierszym trymestrze moze zakonczyc sie nawet poronieniem. Nie ma co rozpatrywac czarnych scenariuszy, bo wg prawdopodobienstwa wszystko moze byc dobrze, ale czujnym trzeba byc:-) Odpowiedz Link Zgłoś
yoku Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 27.06.07, 12:13 "podobno"... spotkałam się z kilkoma opracowaniami oraz teotriami polskich i nie tylko polskich lekarzy na ten temat i uważam, że nie można na podstawie ich opinii jednoznacznie powiedzieć, który trymest jest najniebezpieczniejszy (i do którego tygodnia) na zarażenie się wirusem ponieważ lekarze nie są co do tego zgodni... słyszałam opinię, w którą moge uwierzyć ponieważ jestem tego przykładem, że jeśli na początku ciąży wirus przedostanie się pomimo ochrony hormonów jakoś do zarodka w wyniku bardzo cieżkiego zakażenia, dziecko nie ma szans na przeżycie ponieważ dochodzi do ogromnych zmian w jego budowie, które uniemożliwiają dalszy rozwój w łonie, natomiast wirus z lekkiego (ustępującego) zakażenia nie jest w stanie dziecka zarazić... co lekarz to inna opinia a sama obecność wirusa u cieżarnych jest wciąż zagadką dla medycyny Odpowiedz Link Zgłoś
detroit5 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 27.06.07, 14:00 od siebie dodam jeszcze że kolejne badanie powinnaś zrobić nie wcześniej niz 3 tygodnie od przechorowania bo przeciwciała dość długo moga się utrzymywać, potem można kontrolować np. co miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 27.06.07, 14:44 Hej Co znaczy min.3 tyg.od przechorowania???Skad mam wiedziec kiedy sie to chorobsko skończy??? Ehhhhhhhhhh mam juz dośc,okresu nadal nie ma,a nie ma sensu abym robila teraz test,bo fakt spoznia mi sie okres,ale nie sadze aby test wykryl juz ciaze,dgyz ten wypadek przy pracy wydarzyl sie w sobote,a do zaplodnienia moze dojsc nawet 48 h po stosunku wiec to bylaby dopiero 2-dniowa ciaza a takowej test nie wykryje.Mam nadal cicha nadzieje,ze jednak to perzez stres,albo po antybiotykach cos mi sie przestawilo,bo jakies 2-3 tyg.skonczylam antybiotyk na zapalenie oskrzeli.Bol jajnikow nadal jest a nigdy takowego nie mialam a juz napewno nei tak dlugo 1,5 tyg.maksymalnie 2-3 dni przed okresem,a teraz juz sama niewiem co jest grane.Wizyte u ginekolog mam dopiero 27.lipca:(:(:(:( Ehhhhh martwie sie,bo jak jestem w ciazy to nie chce sie martwic czy bedzie wszystko ok,czy dziecko sie urodzi zdrowe,czy chora czy wogole je donosze,a z tym chorobskiem pewnei tak bedzie gdyby sie okazalo,ze jednak ten jeden raz wystarczyl abym byla w ciazy:(:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
kinia0422 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 28.06.07, 09:38 a masz jakies objawy cytomegalii? np powiekszone węzły chłonne czy objawy grypopodobne? z góry za odp. dziękuje pozdr.k. Odpowiedz Link Zgłoś
detroit5 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 28.06.07, 09:39 3 tygodnie od przechorowania = 3 tygodnie od ustąpienia objawów (o ile wystąpiły jakieś), jeśli nie było objawów powtórz badanie za 3 tygodnie od ostatniego badania które robiłaś co do twojej ciąży - jeśli do "wypadku przy pracy" doszło 4 dni przed spodziewana miesiączką to szanse na to że jesteś w ciąży są znikome - pamiętaj że przyjmowanie leków, przechodzone infekcje mogą wpływać na przesunięcie się miesiączki, a nawet jakbyś była w ciąży to infekcję przechodziłaś troche wcześniej i nie powinna b yć groźna dla malucha nie przejmaj się i uszy do góry! Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 28.06.07, 10:31 Kinia0422 Zaczelo sie w sumie jakis czas temu czesto bylam przeziebiona co u mnie nie bylo normalne.Jakis miesiac temu mialam powiekszone wezly chlonne(czego tez nigdy wczesniej nie mialam),po tyg.mi przeszlo.Po kolejnym tyg.dostalam zapalenia oskrzeli,antybiotyk 3-dniowy nie pomogl,wiec po kolejnym tyg.bylam znowu u lekarki posiadajac nadal zapalenie oskrzeli+zapalenie tchawicy,silny 10-dniowy antybiotyk+inne wynalazki,teoretycznie przeszlo ale pozostal masakryczny kaszel,ktory w mniejszym natezeniu posiadam do tej pory.Oczywiscie bolaly miesnie,bylam slaba,ale to byla choroba.Dopiero teraz gdy zrobilam badania przed ciaza moja pani doktor zrobila oczy,bo wczesniej byla w szoku ze tak silny antybiotyk mi nie pomogl,no i okazalo sie,ze to to wstretne chorobsko CYTOMEGALIA,ktora mogla byc powodem mojej choroby,ale nie koniecznie. DZIS NA 14-STA JESTEM UMOWIONA Z DOKTOREM OD CHOROB ZAKAZNYCH,DAM ZNAC CO I JAK JAK WROCE...............BOJE SIE!!!! P.S.Wiem,ze przed okresem nie ma dni plodnych,ale ja jestem po odstawieniu plastrow wiec wiesz moze sie wszystko przestawic,poza tym po antybiotykach co tez robi burze w organizmie,do tego to swinstwo ktore mam w organizmie dlatego martwie sie co bedzie jak okres nie przyjdzie:(:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
detroit5 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 28.06.07, 14:50 czekam na wieści po wizycie u doktora buźka! Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 28.06.07, 20:07 Hej A WIEC BYLAM U PANA SPECJALISTY OD CHOROB ZAKAZNYCH NO I .... POWIEDZIAL MI,ZE NIE MAM SIE JUZ MARTWIC CYTOMEGALIA,BO JUZ JA ZALICZYLAM I MAM PRZECIWCIALA,WIEC JUZ DZIDZI NIC NIE BEDZIE GROZILO!!!!!BYLO MINELO JAK TO UJAL I MAM WOGOLE O TYM ZAPOMNIEC,BO DLA DZIECKA JEST NIEBEZPIECZNE JAK SIE ZALAPIE CYTO PIERWSZY RAZ W CIAZY,A JAK SIE ZALAPALO PRZED TO NAWET JAK SIE CHOROBA TOCZY TO JUZ DZIECKU NIE ZAGROZI!!!!! UFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF TYLE STRACHU.....EHHHHHHH Odpowiedz Link Zgłoś
detroit5 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 29.06.07, 09:51 no widzisz! a tak się martwiłaś... bardzo się cieszę :) teraz pozostaje tylko czekać (albo i nie) na miesiączkę :)) pozdrówka serdeczne! Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszyczka Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 05.07.07, 17:57 czesc, abrdzo Cie prosze czy mozezs mi dac namiary na tego pana dr u ktorego bylas, bo chcialam z nim skonsultowac moj przypadek, ja juz kiedys przechorowalam cytomegalie i mialam przeciwciala tylko w IGG, a mimo wszystko jak urodzila mojego synka okazalo sie ze ma wirusa cutomegalii, ciaza przebiegala prawidlowo i nic na to nie wskazywalo...? wiec skad teraz mam miec pewnosc ze oge podjac sie prob o nastepne dziecko jestem spanikowana bo chcialam kolejne dziecko a teraz panicznie boje sie ryzyka jesli takie istnieje??? Odpowiedz Link Zgłoś
rene56 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 29.06.07, 09:53 Szylusia czy lekarz powiedzial że teraz możesz spokojnie starać się o ciąze. Pytam,bo ja przez cytomegalie czekam na starania już 3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 01.07.07, 15:52 Hej Tak lekarz powiedzial,ze mam spokojnie zachodzic w ciaze bo mam przeciwciala i nie mam sie o co martwic ,pytalam kilka razy,bo nie wierzylam!!!! Sam bylam zdziwiona bo duzo czytalam na necie o tym i moze za duzo,a to znany specjalista jest wiec musze mu ufac!!!!! buziole Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 03.07.07, 10:24 Hej Zastanawiam sie dlaczego to wszystko co piszecie o cyto jest tak odmienne od tego co mowil mo lekarz???czy on sie myli mowiac,ze spokojnie moge zachodzic w ciaze czy wasze opinie i doswiadczenia .Kurde czlowiek idzie do lekarza uspokaja sie a potem znowu doluje bo na forum itp.pisza ludzie,ze jak sie ma + wyniki to trzeba powtarzac badania i nie starac sie o dziecko dopoki nie spadnie na -,wiec jak to cholerka w koncu jest. Bylam u najlepszego lekarza i co mam isc do jeszcze innego aby sie upewnic czy ten pierwszy sie nie mylil??? ehhhhhhh metlik mam Odpowiedz Link Zgłoś
zmijka76 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 03.07.07, 10:48 Podstawą jest znalezienie lekarza, do którego ma się zaufanie. Na forum nikt nie stawia diagnoz- tu WYŁĄCZNIE dzielimy się swoim doswiadczeniem. Skoro jednak CMVjest grozna tylko przy pierwszym zakazeniu podczas ciazy to po co zalecane sa badania ( nawet tym , które ją przechodziły) w kazdym trymestrze? Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 03.07.07, 11:07 Hmn Ja nie mialam skierowania na badania,sama je zrobilam z mysla o staraniu sie o ciaze.Gdy bylam u lekarza zakaznego pytalam go czy bede musiala za jakis czas robic ponownie badania na cyto aby zobaczyc jak sie rozwija ,powiedzial,ze nie bo to juz historia,gdyz juz zakazenie pierwotne bylo wiec nic dziecku przyszlemu nie grozi,a podobno pierwotne jest najgrozniejsze. Ja nie mam zaufania 100% do zadnego lekarza,ale komu ufac bardziej im czy osobom takim jak ja ???? Nie chce sie dowlowac i biegac po wsyzstkich zakaznych lakarzach w trojmiescie,bo oszaleje,choc wiadomo czloweik sie martwi a co bedzie jak sie okazre ze jestem w ciazy i jednak lekarz sie mysli i cos jest nie tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anieszka5 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 03.07.07, 18:55 mam wtórną cytomegalię mój gin. kazał czekać więc wtórna też jest groźna, tak mi się wydaje, byłam dziś u rodzinnego, zagadalam o cytom. zrobił kilka nerwowych ruchów i powiedział, że doczyta to powie. Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 03.07.07, 21:06 Hej Co znaczy wtorna cytomegalia???Jezeli chorujesz drugi raz to zdarza sie to bardzo rzadko,ale nie jest grozne jak pierwotne zarazenie.Popierwszej chorobie masz juz przeciwciala wiec jakim cudem moze byc ona grozna dla dziecka??? Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 03.07.07, 21:09 P.s. Dodam jeszcze,ze to ,iz pierwotna jest bardzo szkodliwa dla dziecka powiedzial mi lekarz od chorob zakaznych,ginekolodzy malo sie na tym znaja. Druga jest rzadko ale jak juz jest to naprawde nie zaszkodzi dziecku ........ Odpowiedz Link Zgłoś
zmijka76 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 04.07.07, 07:29 Pozwolę sobie nie zgodzić się z Twoją wypowiedzią Szylusiu. Ja również zachorowałam na CMV przed ciazą i tak jak Ty zrobiłam badania na własną rękę. Gdy okazało się,że mam aktywną postać wirusa po pomoc udałam się do prof. Dziubka( jeżeli choć troche interesowałaś się CMV to napewno nazwisko jest Ci znane). Ów prof kategorycznie nakazał mi wstrzymanie się ze staraniami do momentu uzyskania ujemnych IgMów. CMV to nie toxoplazmoza- posiadanie IGG nie chroni nas przed ponownym zachorowaniem!!! Oczywiście- najgroźniejsza dla płodu jest pierwsza infekcja. Nalezy jednak pamietać,że przy zakażeniu wtórnym istnieje ryzyko infekcji wrodzonej u płodu, ( w niewielkim procencie, bo płód i noworodek rzeczywiście chronione są przez przeciwciała wytworzone przez matkę w trakcie pierwszej infekcji )No ale jednak... wiesz jakie sa nastepstwa cytomegalii w ciązy, prawda? Mimo, ze to ryzyko ok 1% ja nie chciałabym ryzykować ... Juz kiedyś pisłam, że moja przyjaciółka przeszła w ciąży infekcję wirusem - żadnej mammie nie zycze, aby musiała przeżywać przez 9 miesięcy to co ona a później robic maluchowi wszelkie mozliwe badania... szylusiu- ja nie jestem lekarzem i nie jestem autorytetem w dziedzinie medycyny. Starałam się jednak pogłebiać swoja wiedzę na ten temat na takim poziomie, na jakim było to mozliwe. W żadnym opracowanieu nie spotkałam się z takimi stwierdzeniami jakie głośi Twój specjalista. Owszem - przy dodatnich Igmach dziewczyny zachodziły w ciazę ale po badaniach DNA wirusa... Juz sama nie wiem, no ale trudno polemizowac z zakaźnikiem... Decyzję musisz podjąc sama. Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 04.07.07, 09:14 Hej Widze na wszystkich forach i opisach tej choroby prze innych,ze tak powinno byc,ze powinno byc na -,ale co ja mam zrobic??? Poszlam do specjalisty w szpitalu zakaznym,powiedzial to co pisalam no i czlowiek wierzy tym lekarzom na 90%,wiec co robic biegac od lekarza do lekarza i pytac co robic,jak interpretowac wyniki??? Naprawde mam dosc tego zawirowania,kazdy mowi co innego,ja juz nie mam sil,dopiero co lekarz mnie pocieszyl a teraz znowu dolina!!!!!!!!! :(:(:(:(:(:(:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
zmijka76 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 04.07.07, 09:41 Jestem daleka od tego, zeby Cię dołowac... Teoretycznie trzeba by wierzyć lekarzowi, ale... Może poprostu wstrzymasz sie ze 3 mies z zajściem w ciazę? Może warto powtórzyć badania za miesiąc lub dwa? To przeciez nie jest chyba kwestia życia i śmierci... To może byc swietny czas na przygotowania do macierzyństwa, branie kwasu foliowego itp... Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 04.07.07, 10:09 hej Ja juz sie do macierzynstwa przygotowuje od ponad 2 lat i zawsze cos wypada,w zeszlym roku tuz przed badaniami zostalam napadnieta,ilosc rentgenow w jednym dniu zaprzepascila nasze plany do konca lutego tego roku.Teraz od marca brany kwas foliowy,robione wyniki i znowu cos nie tak...............wiec dla mnie 2,3 miesiace to sporo czasu,oczywiscie trzeba wziasc pod uwage fakt,ze moge wogole ich nie miec albo dlugo sie o nie starac,ale kolejna przeszkoda na nas spadla!!!!!!!!!! Niewiem poszukam w necie lekarza zakaznego innego,ale jak powie zupelnie cos inngeo od pierwszego to ic mi nie da bo wtedy trzeba by bylo isc do trzeciego,aby sie upewnic w ktorejs opini!!!! Ehhhhhhhhhhh do czego doszlismy ze nie wierzymy lekarzom:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
yoku Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 04.07.07, 10:52 zadaj sobie proste pytanie - czy chęc posiadania dziecka jest u Ciebie tak duża, ze jesteś gotowa urodzić chore maleństwo byle tylko je mieć? jesteś w stanie przez 9 m-cy zadawać sobie pytanie "a moze jednak dziecko jest zarażone"? ciąża to niesamowidy czas i nie powiem, ze cudowny bo nie jest tak do końca... to czas pełen obaw, pytań bez odpowiedzi, niepokojących sygnałów, nieustannego zastanawiania się, czy z dzidzią wszystko jest OK, niezliczona ilość badań, z których teoretycznie każde moze wypaść niepokojąco pomimo tego, że ciąża przebiega prawidłowo... zastanów się czy jesteś na tyle psychicznie silna, że dasz sobie rade z tym wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 04.07.07, 11:25 hej czlowiek chyba nigdy nie bedzie gotow tak na 100% a bynajmniej nie ja,za duzo rzeczy sie do mnie przyczepialo przez cale zycie(chorob),ale czy nie jest tak,ze nawet zdrowa osoba ktora ma idealne badania moze urodzic chore dziecko??Niestety coraz czesciej tak jest w tych naszych zanieczyszczonych czasach.!! Nie chce aby moje malenstwo bylo chore ale tak moze sie stac nawet gdy juz bede wyleczona z tego swinstwa... Kolezanka szuka mi innego lakarza,choc niewiem czy on powie cos innego,nie moge wychodzic z zalozenia,ze lekazre sie nie znaja,bo wtedy nigdy nie zdecyduje sie na dziecko,bo bede wychodzic z zalozenia,ze lekazr mowi ze jest ok a pewnie nie jest!!!! Pojde do drugiego lekarza,ale co zrobic jak powie,ze trzeba czekac,a pierwszy mowil,ze nie bo mam juz przeciwciala???? Nie jest mi latwo !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yoku Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 04.07.07, 12:05 niestety nikt nam nie obiecywał, ze będzie łatwo ale podchodząc do starań o dziecko z niewyklarowaną sytuacją zdrowotną może być dla Ciebie dodatkowym, niepotrzebnym obciążeniem... pomimo tego co mówi Twój lekarz na wszelki wypadek zaczekałabym z ta decyzją jeszcze jakiś czas, będzie Ci mimo wszystko łatwiej podczas ciąży i po porodzie ze świadomością, że zrobiłaś wszystko żeby uniknąć potencjalnego zagrożenia bo gdyby (odpukać) dziecko urodziłoby się chore, będziesz to sobie wyrzucać do końca życia, nie lekarzowi tylko sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 04.07.07, 13:32 hej no tak nikt nam nie obiecywal choc kiedys bylo o wiele latwiej i bez problemow typu cyto toxo itp. szukam innego lekarza,zobaczymy co on powie do tej pory napewno nie bede sie starala o dziecko,ale mam nadzije,ze drugi powie,ze moge dzialac,bo przeciez perspektywa choroby cyto jest dosc niesprecyzowana,moze trwac miesiac,dwa a nawet kilka lat zalezy od organizmu:(:(:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
yoku Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 04.07.07, 20:41 byłam dzisiaj u zakaźnika ze szpitala chorób zakaźnych na Wolskiej - z moimi przeciwciałami IgG 26 i i IgM 1,04 uznał, że jest to stare zakażenie jeszcze sprzed ciąży (jestem na przełomie 6 i 7 miesiaca) a tylko świeże zakażenia mogą zaszkodzić dziecku i okazuje się, że mój lekarz, uznany warszawski specjalista w tej dziedzinie, ma dokładnie to samo podejście do sprawy co Twój, w dodatku powiedział coś niesamowitego - przeciwciała w klasie IgM od chwili zakażenia do momentu osiągnięcia znowu wartoći ujemnych mogą spadać nawet 2 lata a przecież wirus jest już nieaktywny... w dodatku w ciąży znowu mogą wzrosnąć osiągająć wartości przekraczające dwukrotnie normę i to też jest OK - osłabiony organizm znów zaczyna się bronić przed ew. ponownym atakiem wirusa, stąd to całe zamieszanie... uszy do góry :) Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 05.07.07, 10:27 Hej Wiesz co im wiecej czytam tym coraa czesciej sie denerwuje tak roznymi interpretacjami,bo w koncu komu ufac,kto mowi prawde?? No ja wiedzialam,ze ta druga grupa moze dlugo sie utryzmywac w organizmie,no ale wtedy mamy problem bo niby jak okreslic czy to juz po chorobie czy w trakcie,jezeli ten wynik nadal jest na plusie?? Niewiem czy szukac innego lekarza czy czekac jeszcze miesiac i powtorzyc badania,nie mam pojecia,bo caly czas sie cos zmienia i teraz z kolei twoj lekazr tez twierdzi ze taki wynik moze byc.Tylko czy moze byc bo jestes w ciazy czy moze byc rowniez dla osob przed ciaza??? :(:(:((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
zmijka76 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 05.07.07, 11:21 Yoku - tak na oko, bez zlecania awidności lekarz stwierdził, ze to stara infekcja? cyt. z netu: Wirus ten może wywoływać zakażenia przetrwałe u ludzi z obniżoną odpornością. Infekcje CMV są szczególnie niebezpieczne u kobiet w ciąży. Wirus ten może przechodzić przez łożysko i prowadzić do rozwoju wad wrodzonych płodu. Obecność przeciwciał IgG wsurowicy nie chroni przed ponownym zakażeniem. Stwierdzenie obecności przeciwciał przeciwko CMVw klasie IgG może świadczyć o: > aktywnej infekcji > aktywnej infekcji > przebytej chorobie Ocena awidności przeciwciał IgG pozwala na wykluczenie lub potwierdzenie pierwotnej infekcji ciągu ostatnich 3-4 m-cy. Test ten jest pomocny szczególnie u pacjentów z wysokim mianem przeciwciał IgG lub/i długo utrzymującymi się przeciwciałami klasy IgM. Ocena awidności przeciwciał IgG pozwala na wykluczenie lub potwierdzenie pierwotnej infekcji ciągu ostatnich 3-4 m-cy. Test ten jest pomocny szczególnie u pacjentów z wysokim mianem przeciwciał IgG lub/i długo utrzymującymi się przeciwciałami klasy IgM. Interpretacja wyniku: > Wysoka awidność IgG: Infekcja „starsza” niż 3 m-ce. > Niska awidność IgG: Infekcja „młodsza” niż 3 m-ce. > Graniczna widność: Wynik niejednoznaczny. Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 05.07.07, 12:12 zmijka kiedy zrobic drugie badania IgM,IgG ???Po jakim czasie od pierwszego badania??Chcialabym sprawdzic czy ten czynnik spada czy wzrasta.A na czym polega to badanie na awidnosc??I czy w 100% wykryje czy jest to swierze czy stare zakazenie????Jaka jest tego cena i czy lepiej robic IgG,IgM czy te awidnosc?? Odpowiedz Link Zgłoś
zmijka76 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 05.07.07, 12:37 ja bym zrobiła za miesiąc lub dwa IgG i Igmy,zeby zaobserwowac ich ewentualny spadek lub wzrost. Jezeli byłyby na tym samym pozionie - dopiero wtedy decydowałabym się na robienie awidosci. za awidnosc w wawie z tego co pamiętam trzeba zapłacic ok 250 zł( za igg i Igmy 80-90 zł) Ale to tylko moje zdanie- trudno polemizowac z dwoma zakaźnikami:( Nie znam sie az tak dobrze:( Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 05.07.07, 12:54 Hmnnnn No wlasnie kazdy lekarz mowi co innego a moj i yoku stwierdzili podobnie,ze + w wynikach to nic strasznego,no i komu to uwierzyc,w koncu jakby cos sie stalo dziecko by bylo chore to nawet takiego draniowi by czlowiek nic nie moglo zrobic,bo to jedna wielka klika jest!!!!!!!!!!!!! Ja robilam badania 2 tyg.temu i tak sobie mysle ze zrobie za miesiac i mam wielka nadzieje,ze bedzie tendencja spadkowa.No ale co wtedy czy jak okazre sie,ze IgM i ImM spadly to znaczy,ze moge starac sie o baby czy czekac az bedzie -??? Odpowiedz Link Zgłoś
zmijka76 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 05.07.07, 13:06 jezeli obecnie chorujesz to w chwili ustepowania choróbska IgMy beda spadac a IgG rosnac. Wg mnie najbezpieczniejszy moment na zajscie w ciążę jest wtedy, gdy IgMy sa ujemne a IgG zmniejszają swoje wartosci( IgG zawsze juz pozostana wartosciami dodatnimi) Ja zastosowałam ten sposób na sobie. Przed ciaza miałam CMV, zaszłam w bezpiecznym juz okresie i badałam przeciewciała w kazdym trymestrze. Teraz jestem juz w 37 tyg i na szczescie nie mam przebojów z cytomegalią. U mnie równiez nie sprawdziła się reguła o której była tu mowa, ze w ciąży podskoczyły Igmy.Po prostu juz bylo po infekcji i organizm nie musiał sie bronic przed wirusem. Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 05.07.07, 13:41 hej A dlugo czekalas na ten odpowiedni moment??? Odpowiedz Link Zgłoś
yoku Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 05.07.07, 21:17 zmijka76 napisała: > jezeli obecnie chorujesz to w chwili ustepowania choróbska IgMy beda spadac a > IgG rosnac. no właśnie nie do końca... najpierw IgM-y z wartości 0 muszą urosnąć żeby spaść, prawda? zatem na samym początku zakażenia przyrost IgM-ów jest geometryczny czyli np. w pierwszym badaniu będziesz miała np. 3 w kolejnym 6 potem 12, 24, 48 itd. Jeśli zakażenie jest świeże a Tobie z jakiś przyczyn zależy na szybkim ustaleniu czy jest to coś co aktualnie przechodzisz czy to się już cofa możesz zrobić badanie tydzień po tygodniu - będzie widać wzrosty jeśli to coś świeżego. W krytycznym momencie zakażenia przeciwciała w klasie IgG mogą przybrać wartości oscylujące w okolicy 1000 a IgM-y osiągają dziesieciokrotne przekroczenie normy a więc ok. 9,0. Dopiero po osiągnięciu wartości krytycznych miana zaczynają spadać i to moze potrwac nawet 18-24 m-ce. Jeśli przed ciążą w badaniach wyjdzie tendencja spadkowa, mój zakaźnik twierdzi, że jest już "po ptakach" :) Pamiętajmy, że badając IgG i IgM-y badamy tylko PRZECIWCIAŁA a nie szacujemy ilości wirusa w organiźmie a jak wiemy to nie przeciwciała a wirus zagraża ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
zmijka76 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 06.07.07, 07:31 Więc w jaki sposób zaobserwowac Yoku tendencję spadkową jezeli ma się tylko 1 wynik badania? masz rację- to co wkleiłam z netu jest uproszczeniem. Równiez to, kiedy zdecydujemy się na ciazę jest indywidualna sprawą. Nie wiem jednak, czy miałas do czynienia z dziecmi z wrodzoną CMV, jezeli nie- nawet na tym forum jest mnóstwo przerażajacych historii... Pod tym wzgledem jestem tchórzem - jezeli jest chociaz cien niepewności - ja wolałabym poczekac. Przeciez to nie beda dzieci zakaźnika, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
yoku Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 06.07.07, 08:59 zmijka76 napisała: > Więc w jaki sposób zaobserwowac Yoku tendencję spadkową jezeli ma się tylko 1 > wynik badania? nie można - trzeba zrobić co najmniej 2 w odstępie czasu ale czy ja to gdzieś zakwestionowałam? owszem nie znam żadnego dziecka z cytomegalią za to znam kobiety, które pomimo cytomegalii urodziły zdrowe dzieci i kobiety, które dzięki takim uproszczeniom jakie tu prezentujesz lub niekompetentnym internistom i ginekologom, którzy nie potrafili właściwie zinterpretować ich wyników, zwlekały z zajściem w ciąże po kilkanaście miesięcy a teraz mają dzieci, które są zupełnie zdrowe na forach i w internecie są przerażające historie - zgadzam się, ale spróbuj na ich podstawie ocenić ile kobiet urodziło chore dzieci wiedząc, że same są chore, ile z tych ciężko chorych dzieci zostało zbadanych pod tym kątem i od razu przeleczonych po narodzinach? mam wrażenie, że znikomy procent bo w tym przypadku najważniejsza jest świadomosć choroby, która uratowała niejedno dziecko przed najgorszym... czy wiecie, że dr. Dziubek PODARŁ ostatnio mojej znajomej wynik awidności na konsultacjach bo uważa, że badanie awidności ze względu na trudność do zinterpretowania nie jest żadnym miarodajnym testem? tymczasem na wszystkich forach znawcy-amatorzy lansują opinię, że awidnosć to badanie zasadnicze i niezbędne... i komu tu wierzyć Żmijko? jak dalej postępować? Odpowiedz Link Zgłoś
zmijka76 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 06.07.07, 09:39 Zgadzam się z Tobą- jestem znawcą - amatorem. Zawsze to podkreslam, ze mówię wyłacznie o swoich doświadczeniach w planowaniu ciaży i robieniu badan podczas niej. Nie wypowiadam się w wątkach co do których nie mam zadnej wiedzy - nie odpowiadam np. mamom, których dzieci chorują. A moze własnie część mam, które zwlekały po kilkanascie miesięcy własnie dlatego ma teraz zdrowe dzieci? Z tego co wiem, forum to miejsce na wymianę pogladów - byc moze,ze moje są uproszczone.Jednak nie ma Yoku obowiązku czytania moich postów i odnoszenia się do nich, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
yoku Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 05.07.07, 20:59 zmijka76 napisała: > Yoku - tak na oko, bez zlecania awidności lekarz stwierdził, ze to stara > infekcja? oczywiście tak jak badania w 3 różnych miejscach w ostępach czasu również awidnosć miałam zrobioną i wyszła średnia indeks 0,69... powiedział, że niska awidnośc to 0-0,3 i taką ma się przez przynajmniej pierwsze 3 m-ce od zakażenia to co znalazłaś w necie podane jest w dużym uproszczeniu a jak wszyscy wiemy immunologia to nie matematyka Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 05.07.07, 13:46 p.s. a moze byc np.tak,ze IgM spadna(tym samym bede chciala robic dzidzie)a potem same z siebie podskocza znowu ??? a jeszcze jedno czy chorujac na cyto,mozna miec objawy bolu watroby(gdzies to czytalam)czy to chrobsko moze jakos ja uszkodzic?? Odpowiedz Link Zgłoś
zmijka76 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 05.07.07, 19:05 W kwietniu odkryto u mnie CMV, czekałam do wrzesnia- wtedy juz były ujemne IgMy i IgG tez spadały.Na poczatku listopada zaszłam w ciązę. Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 06.07.07, 10:37 Hej Jakis czas temu po wizycie u mojego "znachora"znalazlam maila uznanego profesora od chorob zakaznych,ktory przyjmuje gdzies w Polsce nie pemietam dokladnie gdzie,ale glownie szkoli przyszlych specjalistow w tej dziedzinie.Napisalam do niego moje wyniki i sytuacje w jakiej sie znalazlam majac w miescie takich specjalistow,o dziwo odpisal mi bo raczej ma tysiace takich maili jak moj ,wiec nie ludzialam sie nadzieja,ze odpisze.Oto co mi napisal Z zasady udzielam konsultacji osobiscie po zbadaniu pacjenta lub zawsze sugeruje o zwrocenie sie do specjalisty( istnieje wiele panstwowych i prwytanych porani i wybitnych specjalistow) ktory dokona wlasciwej oceny W przypadku Pani osoby moge jedynie stwiedzic 1. miala Pani kontakt z wirusem cytomegalii i wyglada na to ze calkiem niedawno,co dotyczy ok 40% polskiej populacji i z tego praktycznie nic nie wynika 2.istotnym problem staje sie to w chwili gdy a.do zakazenia swiezego dojdzie w ciazy b..nastapi reaktywacjia zakażenia, u osob w immunosuprecji AIDS ,choroba nowotworowa etc, sporadycznie moze to zdarzyc sie w ciazy z jakichs powodow . 4. proponuje wiec jak wyzej ,oraz za 3 mies zrobic IgG i IgM anty CMV pozdrawiam prof Krzysztof Simon Odpowiedz Link Zgłoś
anieszka5 Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 07.07.07, 18:38 witam w piątek robiłam avidność jestem ciekawa wyniku, co do wątroby i jej bólów, mam coś takiego od trzech lat, robiłam usg i nic, mówią mi, że to z ucisku kręgosłupa. Ale jak tak będę myślała to wszystko podciągnę pod tą cytomegalię, nawet moje liczne alergie. Zwariować można....................... Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 09.07.07, 12:47 hej Mozna zwariowac oczywiscie im wiecej sie czyta tym wiecej czlowiek ma niepewnosci kto ma racje!!!Lekarzom jak wiadomo po moim przykladzie nie nalezy wierzyc w 100% a nawet i wogole,takie glupie czasy,ze czlowiek boi sie chorowac bo niewie na kogo trafi i czy przypadkiem ten niby specjalista bedzie wiedzial co robi!!! Ja jak narazie czekam do poczatku sierpnia,wtedy bedzie 1,5 miesiaca przerwy od pierwszych badan i zoabcze co dalej.Staram sie o tym nie myslec,bo po co sie denerwowac,co chwila czytam sprzeczne info odnosnie tej choroby,jedni twierdza,ze spokojnie juz mozna inni,ze poczekac a nastepni,ze wogole lakarze nie karza robic takich badan!!!Moze gdybym nei robikla bylaby wsio ok,moze rzeczywiscie jak 80% populacji to ma to znaczy,ze nic sie nie dzieje,moze wyniki wyszly takie bo moga sie utrzymywac dodatnie nawet 2 lata a juz choroby nie ma,moze lekarz mial racje.......hmn hmn gdyby ktos mi powiedzial,ze tak jest wtedy nie byloby tego gdybania,ale niestety nie jestem pewna w 100% wiec czekam niestety do sierpnia.........a jak wtedy beda dodatnie to niewiem co zrobie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 12.07.07, 11:28 Hej W koncu po dlugich poszukiwaniach dostalam namiary na "dobrego lekarza"zakaznika.Przyjmowal w MEDYCYNIE TROPIKALNEJ W GDYNI,ale teraz przyjmuje w prywatnej przychodni(pewnie dali mu wiecej kasy),polecila go pani z rejestracji w Tropikalnej,dzwonilam do tej przychodni,przyjmuje praktyczne caly czas i czeka sie max.2 dni,wizyta tez nie droga 60 zł.no ale wole poczekac do konca lipca zrobie drugie badania na cyto i wtedy bedzie mial porownanie,bo mam dosc wrozbitow ktorzy z jednego wyniku wiedza czy jestem zdrowa czy chora majac + grupy. A wiec teraz od poniedzialku urlop a za 2 tyg.wszystko bedzie jasne....albo bedzie ok albo ciaza w tym roku bedzie niemozliwa:( Odpowiedz Link Zgłoś
szylusia Re: CYTOMEGALIA-POMOCY !!! 07.08.07, 14:30 hej a wiec jestem po drugim wyniku i w tej chwili mam takie IgG- 79(poprzednie 92) IgM- 1,500(poprzednie 1,660) BYlam u lekarza zakazniki(innego niz poprzedni )prywatnie powiedzial,ze mam kupic leki(za ok.200 zł)na wzmocnienie,bo choroba mija ale jeszcze jest wiec trzeba sie wzmocnic,poza tym wkurzyl mnie niesamowicie,bo wszystko co robil i jak sie zachowywal swiadczylo o tym,ze chce wyciagnac jak najwiecej kasy ode mnie!!! MOja pani gin natomiast powiedziala,ze juz spokojnie moge dzialac w sprawie dzidzi,bo wyniki spadaja co oznacza konczaca sie chorobe:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś