maltakubaa 06.07.07, 15:23 Witam,mialam phmetrie i wykazalo ze nie mam refluxu ale czy to jest wynik wiarygodny jezeli maloo wowczas jadłam i wzielam 1 tabletke reni???BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maltakubaa Re: reflux,phmetria 07.07.07, 17:16 Dodam ze wczesniej gdzies 3 miesiace przed ta ostatnia(ta niby ,,dobra" phmetria)mialam robiona tez phmetrie tylko ze ta mniej dokladna i wynik byl ze mam reflux a i objawy tak jak byly tak nadal sa. Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: reflux,phmetria 07.07.07, 22:37 Jest dość wiarygodny, ale nieomylny. Obecnie najlepszym badaniem w refluksie jest impedancja- ale niewiele ośrodków ma sprzęt do badania. Odpowiedz Link Zgłoś
pauulek Re: reflux,phmetria 08.07.07, 12:35 z praktycznego punktu widzenia mozna ze wszystkich tych badan zrezygnowac, nieodzowna jest tylko gastroskopia, phmetria pomaga tylko chirugom zadycydowac o operacji, z tym ze i tu metoda jest zawodna . Niezawodne jest leczenie pacjentow inhibitorami pompy protonowej np operazol lub podobne pl.wikipedia.org/wiki/Inhibitory_pompy_protonowej Jesli pod wplywem tych lekarstw pacjent jest bez dolegliwosci(zakladajac gastroskopie z widocznymi zmianami sluzowki)to rozpoznanie jest prawidlowe- jesli nie to nie jest on ani pacjentem dla internisty ani dla chirurga tylko dla psychosomatyka. Teraznioejsza terapia refluxu to omeprazol i podobne lub operacja ,innych racjonalnych nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś