Dodaj do ulubionych

czy to może być czerniak czy przesadzam?

03.08.07, 15:36
Mam sporo przebarwień od słońca bo czesto bywałam poparzona....
Tuż nad prawą piersią od dwóch lat po jdenym opalaniu pojawiło mi się znamie
w kolorze brązowym,coś jak pieg..ale jakieś takie nierówne..rozlane o
trudno..jednak płaskie i nie duże ma 6 minimetrów..Od jakiegos czasu
zauważyłam że na tym plaskim znamieniu coś rośnie...jakby piepszyk też w
koloże brązowym...(ma rózne odcienie brazu) i tak się zastanawiam czy to nie
cos poważnego i iść do lekarza...?dodam ze nie boli nie szczypie ani nie leci
krew
Obserwuj wątek
    • podyanty Re: czy to może być czerniak czy przesadzam? 03.08.07, 15:40
      Obejrzyj obrazki i idz do dobrego dermatologa

images.google.com.au/images?hl=en&q=skin+cancer&btnG=Search+Images&gbv=2
      • bajeranek Re: czy to może być czerniak czy przesadzam? 03.08.07, 15:48
        Nie oglądaj żadnych obrazków i idź do dobrego dermatologa.
      • ksi33 Re: czy to może być czerniak czy przesadzam? 03.08.07, 15:52
        Rany straszne te zdjecia...!images.google.com.au/imgres?
        imgurl=www.sunsmart.com.au/images/skin_cancer/melanoma.jpg&imgrefurl=http
        ://doctodoc.blogspot.com/2006/02/detecting-melanoma-
        earlier.html&h=251&w=250&sz=19&hl=en&start=18&tbnid=a_UZ-
        iTjjmrbhM:&tbnh=111&tbnw=111&prev=/images%3Fq%3Dskin%2Bcancer%26gbv%3D2%26ndsp%
        3D20%26svnum%3D10%26hl%3Den%26sa%3DN
        Jak siie przyjzałam temu...to to znamie z lekka przypomina moje tyle ze moje
        jest znacznie mniejsze...
        • agiatami w tv zdrowie i uroda dzisiaj widziane 03.08.07, 17:53
          wyciecie wyglada tak : lekarz robi znieczulenie zastrzykiem w skore i wycina skalpelem.uspokoilo mnie to bo myslalam,ze bedzie zastrzyk w kregoslup znieczulajacy a to oznacza pobyt w szpitalu. idz prywatnie do onkologa. na stronie szpitala lub poradni znajdujesz nazwiska lekarzy i idziesz do tego,ktory ma stopien naukowy i aktualnie pracuje w szpitalu.wycinek idzie na analize do laboratorium. liczy sie czas bo jezeli wrosnie na 1mm wglab skory to jest bardzo zle.pozycz kase jak nie masz tylko nie czekaj.
          • mek40 Re: w tv zdrowie i uroda dzisiaj widziane 03.08.07, 20:58
            wizyta najpierw u dobrego dermatologa wystarczy nie oglądaj obrazków jeżeli
            bedzie trzeba to dermatolog pokieruje cię dalej powodzenia!
            • podyanty Obrazki 04.08.07, 00:20
              Nie wiem dlaczego uwazacie, ze nie powinno sie ogladac tych ilustracji.

Mieszkam w kraju, w ktorym takie "charts" z roznymi typami raka skory leza w poczekalni kazdego GP.
              I kazdy lekarz ogolny jest w stanie na temat zmian skornych sie wypowiedziec i jezeli jest to konieczne,
              albo samemu wyciac zmiane albo wyslac do chirurga. Oczywiscie ostateczna odpowiedz daje pytanie
              histo-patologiczne.
              • paulina.galli Re: Obrazki 04.08.07, 09:59
                Tez uwazam ze nie nalezy ogladac "obrazkow" bo mozna wpasc w hipochondrie ,
                nerwice i paranoje.
                Sama 2 lata temu mialam totalna schize nt. raka skory - czyatlam, ogladalam i
                bingo! odnalazlam na swojej łydce .... "klasycznego" czerniaka
                tadam!!!
                Zaryczana polecialam do dermatologa i wyjac mu w gabinecie pokazalam zmiane
                skorna.
                Pani dermatolog litosciwie powstrzymala sie przed popukaniem w glowe na widok
                kretynki w histerii i powiedziala ze nie czerniak to a ... wlokniak.
                Wlokniak zostal usuniety (i zbadany) a wspomnienie po nim to malenka blizna
                wielkosci glowki od szpilki.
                Natomiast to co przezylam przez dwa dni od "odkrycia" a wizyty u lekarza - nie
                zycze nikomu.

Tak wiec na pewno marsz do lekarza ale raczej nie szukac info po necie i
                nakrecac sie w strachu i histerii. Tudziez nie zaczynac pisac testamentu :)
                Zycze powodzenia i napisania w p. tyg ze okazalo sie to jakas niegrozna zmiana
                skorna :)
                pozdrawiam
                • felinecaline Re: Obrazki 04.08.07, 11:19
                  W przypadku czerniaka (melanomy) na korzysc rozpoznania przemawiaja nastepujace
                  czynniki:
                  -asymetria zmiany skornej
                  -nieregularne brzegi
                  niejednolity kolor - nagle zaczynajacy sie rozrost zmiany.
                  Dorzuc do tego fakt, ze czesto "bywasz poparzona" ( a niby dlaczego? Ktos sila
                  przetrzymuje cie na sloncu?) i masz odpowiedz na swoje pytanie: tak, to MOZE
                  byc czerniak.
                  Ale przez internet postawienie diagnozy ze 100% pewnoscia i leczenie nie sa
                  mozliwe.
                  Pierwsza rzecza, ktora powinnas zrobic w poniedzialek to wizyta u dermatologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka