Dodaj do ulubionych

wirus HPV- pomozcie

04.07.03, 16:00
Czy ktos moze mi pomoc? Kilka lat temu w zwyklej cytologii wyszedl mi II stopien i podejrzenie wirusa HPV. Nie mam zadnych objawow i nie mialam. Lekarka nie zlecila mi zrobienia specjalistycznych badan na HPV, zapisala tabletki i po pol roku kontrole cytologiczna. Bralam tabletki, a kontrolna cytologia wyszla II stopnia i bez podejrzenia. Kazda nastepna cytologia tak samo. Jednak ja nie moge uzyskac jednoznacznej odpowiedzi, czy wyniki cytologii wykluczaja tego wirusa. Czy gdybym go miala, to na pewno w cytologii wyszloby podejrzenie? To straszny wirus inie wiedzialam o nim nic, kiedy wyszlo to podejrzenie. Teraz sie dowiedzialam co to za wirus i wpadlam w panike. Poradzcie, czy to mozliwe, zebym go miala?
Obserwuj wątek
    • Gość: kabaczka Re: wirus HPV- pomozcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.03, 16:21
      mozesz cos wiecej o tym wirusie?
    • Gość: Renata Re: wirus HPV- pomozcie IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.03, 00:46
      Mam do Ciebie ogromną prośbę mianowicie czy udało Ci się wyleczyć z tego
      cholerstwa , jaki ma to skutek jak wpływa na Twoje samopoczucie u mnie
      stweirdzono to samo jestem załamana gdyż leczyłam się na niepłodność. Prosę
      odpisz
      • Gość: Zuza_R Re: wirus HPV- pomozcie IP: *.sawan.com.pl 08.07.03, 12:56
        Gość portalu: Renata napisał(a):

> Mam do Ciebie ogromną prośbę mianowicie czy udało Ci się wyleczyć z tego
        > cholerstwa , jaki ma to skutek jak wpływa na Twoje samopoczucie u mnie
        > stweirdzono to samo jestem załamana gdyż leczyłam się na niepłodność. Prosę
        > odpisz

Witaj Reniu
        Widze,ze mamy podobny problem. Tez stwierdzono u mnie tego wirusa i tez
        leczylam sie na niepłodność (wirus nie ma zresztą nic wspólnego z
        niepłodnością, więc przynajmniej tyle dobrze). Przyznam,że jak usłyszam
        pierwszy raz wynik mało nie zemdlałam. Lecze sie już dość długo, na razie
        niestety bez efektów, ale moja lekarka zapewnia mnie, że to świństwo jest do
        wyleczenia - i mam taką nadzieję.
    • bass5 Re: wirus HPV- pomozcie 08.07.03, 11:46
      o tym czy jestes nosicielka wirusa, czy nie mozesz przekonac sie wykonujac
      odpowiednie badania. Wiecej na jego temat mozesz dowiedziec sie np. za pomoca
      google
      Pozdrawiam Basia
      • Gość: maria Re: wirus HPV- pomozcie IP: *.stacje.agora.pl 08.07.03, 12:00
        bass5 napisała:

> o tym czy jestes nosicielka wirusa, czy nie mozesz przekonac sie wykonujac
        > odpowiednie badania. Wiecej na jego temat mozesz dowiedziec sie np. za pomoca
        > google
        > Pozdrawiam Basia

Badanie na obecność robi się w specjalistycznym laboratorium lekarskim na Żelaznej w Warszawie/ Koszt - 160 zł.
        Niestety nie mam telefonu, ale podobno to znana i sprawdzona społdzielnia.. ( mieści się mniej więcej na wprost
        SANEPIDU na Żelaznej).
        • i.p.freely Re: Human Papilloma Virus 09.07.03, 05:25
          jest b-a-r-d-z-o rozpowszechniony. Jak do tej pory zidentyfikowano okolo 100
          odmian - brodawki na naszym ciele to tez jedna z odmian HPV.
          Czy znacie kogos, kogo brodawki usmiercily?

Sama infekcja HPV jest często stanem przejściowym i mija samoistnie bez
          leczenia - organizm posiada możliwości obrony przed wirusem HPV jak przed
          każdym innym, np. wywołującym grypę. Około 2/3 zmian typu brodawczakowatego
          szyjki macicy (powstałych jako jedna z możliwych ekspresji zakażeniem HPV)
          ulega w ciągu 6 miesięcy samoistnej remisji - to dowód na istnienie wydolnego
          systemu eliminacji wirusa na drodze mechanizmów ochrony immunologicznej.
          Niestety niekiedy te mechanizmy zawodzą - i powstaje rak.

Rak szyjki macicy powstaje z mutacji punktowej - tj. jednej zarażonej wirusem
          komórki tzw. pnia, zawierającej w sobie wszczepiony materiał genetyczny wirusa.

Tak wiec drogie panie KONTROLA, KONTOROLA, KONTROLA cytologiczna, corocznie
          jesli jest to wskazane.
          HPV nie jest wyrokiem smierci a wiec nie panikowac.

• Gość: Zuza_R Re: Human Papilloma Virus IP: *.sawan.com.pl 09.07.03, 12:33
            Popieram kontrole - sama je przechodzę co 2 miesiące ;-),ale dalej nie mogę sie
            wyleczyć. Oczywiście testy na obecność wirusa też mam za sobą. Ale mam inne
            pytanie - czy dla faceta są jakieś testy, które sprawdzają obecność wirusa?
            Test "naoczny" nic nie wykazuje, u mnie zresztą też, choroba jest bezoobjawowa
            (poza wynikiem cytologi oczywiście)
    • Gość: CQ17 Re: wirus HPV- pomozcie IP: 217.8.186.* 09.07.03, 13:55
      Posiadanie HPV to nie wyrok smierci, ale trzeba kontrolować według zaleceń
      lekarza. Zależy tez jaki to jest typ HPV. Badania można zrobic na obecnośc
      wirysa w PZH na ul. Chocimskiej w Warszawie. Z tym wirusem da się żyć i nie ma
      wpływu na płodność, czy bezpłodność oraz stan dziecka, a wcześniej płodu.
      Niestety jak poinformowali mnie moi lekarze, nie da sie wyleczyć. Co najwyżej
      może się "ukryć" i nie szkodzić, choc zawsze istnieje możliwość ponownego
      uaktywnienia.Co do męższczyzn, to także może skończyć sie to rakiem, ale rakiem
      prostaty. Badania są przeprowadzane przez urologa. Szczegóły pominę, ale
      podobno były niezwykle bolesne. Mąż mówił, że o mały włos się nie wsciekł...
      Obserwacja, obserwacja i jescze raz obserwacja, oraz kontrola lekarska,
      cytologia i kolposkopia, badanie prostaty. Da się przeżyć.
      Pozdrawiam. Uszy do góry...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka