11.09.07, 16:28
Mam 14 lat i zauważyłam, że się garbię. Przeszkadza mi to i staram się
prostować, ale to nie wystarczy, chcę się więc zapisać na basen. I tu
pojawiają sie moje pytania: czy godzina w tygodniu wystarczy na początek
(później będę chodzić może dwie lub trzy)? I jaki styl pływania jest dobry na
kręgosłup (słyszalam, że żabka nie)? Poza tym, nauczylam sie plywac dopiero ze
3 lata temu i od tego czasu chodziłam na basen tylko latem, wiec nie mam
kondycji pływackiej. Czy nadmierne ćwiczenia nie zaszkodzą? Z góry dziękuję za
odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • jeanne72 Re: Basen 11.09.07, 16:39
      Powinnaś iść do ortopedy, on oceni Twoj kręgosłup i może doradzi odpowiednie
      ćwiczenia.
      Pływaj kraulem i żabką krytą, takie style z pewnością Ci nie zaszkodzą. Godzina
      w tygodniu to zawsze lepiej niż nic, ale dla osiągnięcia jakiegoś efektu to
      chyba za mało. Ale o tym powinien zdecydować lekarz, ewentualnie doświadczony
      fizjoterapeuta.
      Pamiętaj, by nie pływać żabką odkrytą, bo bardzo obciąża szyjny odcinek
      kręgoslupa i efekt będzie wprost przeciwny.
      • kradam Re: Basen 11.09.07, 19:50
        Godzina tygodniowo to raczej strata czasu. W niektórych problemach z kręgosłupem
        pływanie powinno mieć wręcz charakter treningu.
        Równie dobrze szyję można przeciążyć kraulem, gdy pomaga się sobie nią za bardzo
        podczas oddychania. Trzeba umieć po prostu robić to technicznie.
        Generalnie pływanie może mieć jedynie charakter pomocniczy w leczeniu tego typu
        problemów.
        Co do ćwiczeń zalecanych podczas lekarskiej, krótkiej wizyty, to odradzam.
        Czasem "fachman" próbuje pomóc sobie ulotką, niestety ćwiczenia na nich zawarte
        mają czasem wiele wspólnego z czarnym humorem.
        • zyrafa46 Re: Basen 12.09.07, 01:50
          Poza ćwiczeniami (pływaniem) powinnaś prawidłowo się odżywiać. Twój kręgosłup
          nie wzmocni się jeśli nie dostarczysz mu właściwego wsparcia "od środka".
          Pamiętaj np, że wapń źle sie wchłania ze słodyczami, że COLA daje tak silny
          kwaśny odczyn krwi, że ta - aby go wyrównać do prawidłowego - wyciąga wapń (Ca)
          z Twoich kości. Również z kręgosłupa. Ponadto aby Ca się wchłonął gdzie należy -
          trzeba dać organizmowi całą furę innych składników. Nie chodzi mi o ilość lecz o
          jakość (różnorodność).
          To wspaniale, że dbasz o zdrowie. Jednak czasem jedno działanie nie wystarcza.
          Trzeba całościowo.
          Chętnie bym Ci wszystko wytłumaczyła ale już nie dziś ;-).
          Pozdrawiam serdecznie,
          Żyra

PS
          po pływaniu weź ZIMNY prysznic (PO zwykłym, ciepłym). Wtedy nie zaziębisz się
          nawet w zimie. TO obowiązuje oczywiście i bez pływalni ;-). Zimne hartuje i
          zabezpiecza przed zimnem.
          Przerobiłam to wiele razy ;-).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka