Dodaj do ulubionych

.::Choroba Lokomocyjna::.

09.07.03, 19:13
Witam! Mam 17 lat i bardzo mnie męczy pewna przypadłość. Otóż jak jadę
autobusem to po kilkunastu minutach jazdy zaczyna mnie mdlić(jeszcze
nigdy "nie puściłam pawia", ale zawsze bardzo się tego obawiam :( ). Cała
sytuacja jest bardzo nietypowa jak na chorobe lokomocyjną, bo te objawy
(mdłośći) pojawiają się u mnie od 2-3 lat. Jak byłam dzieckiem jazda
samochodem, autokarem nie stanowiła dla mnie problemu. Z tego co wiem-
choroba lokomocyjna wystepuje przede wszystkim u małych dzieci i z wiekiem
się z niej wyrasta. Może jestem niedoinformowana i "mój przypadek' nie jest
czyms niezwykłym ;),ale nie wiem co o tym sądzić.Postanowiłam napisac na
forum, bo może ktoś z forumowiczów zna sposoby na "w miarę komfortowe"
przeżycie jazdy autokarem z moimi dolegliwościami? Z góry dziękuję za
odpowiedzi :0)
Obserwuj wątek
    • aka10 Re: .::Choroba Lokomocyjna::. 09.07.03, 22:04
      Hmmm,ja sie tak cale zycie mecze.Samochod,autobus,statek....Nie po kilkunastu
      minutach moze,bo pol godziny w miare znosze.W autobusie probuj siadac z przodu
      i patrzec przed siebie.Nie pij kawy przed jazda.
      Dostalam ostatnio niemiecka gume do zucia o nazwie SUPERPEP,ale jeszcze nie
      wyprobowalam.Tabletki biore na dluzsze trasy samochodem,jak wiem,ze nie bede
      prowadzic.Samolot znosze bez problemow.Pozdrawiam.
      • Gość: monika Re: .::Choroba Lokomocyjna::. IP: *.client.attbi.com 10.07.03, 02:36
        aka10 napisała:

Samolot znosze bez problemow.Pozdrawiam.

To bardzo dziwne. Ja nigdy nie cierpialam na chorobe lokomocyjna, ale pierwszy
        raz w samolocie to mialam niezla jazde.
    • avrillka Re: .::Choroba Lokomocyjna::. 10.07.03, 14:47
      A może znacie jakieś adresy w internecie, jakieś stronki, gdzie jest napisane
      jak można sobie pomóc w tej przypadłości?
      • Gość: monika Re: .::Choroba Lokomocyjna::. IP: *.client.attbi.com 10.07.03, 20:29
        Bardzo podobno pomaga picie naparu z imbiru.Zapomnialam tylko jak sie
        przygotowywuje herbatke z niego. Picie naparu jest niewskazane dla kobiet w
        ciazy.
        • Gość: monika Re: .::Choroba Lokomocyjna::. IP: *.client.attbi.com 10.07.03, 20:49
          Lyzeczke startego klacza imbiru zalej szklanka wrzacej wody.Pozostaw pod
          przykryciem na 7-10 minut.Cieply napar pij malymi lykami na godzine przed
          podroza.
          Dotadkowo co wyczytalam to nie powinnas sie objadac,unkaj potraw bardzo
          slonych i slodkich napojow.
          Na 1-2 godz.przed podroza mozesz rowniez zazyc dwie tabletki witaminy B6,ktora
          dziala kojaco na zoladek.
    • summa Re: .::Choroba Lokomocyjna::. 11.07.03, 12:30
      Też należę do osób, które ta przypadłość dopadła z wiekiem - jako dziecko nie
      miałam żadnych problemów.
      A polecam Ci lek homeopatyczny COCCULINO - nie ma żadnych skutków ubocznych i
      na mnie (oraz na moich znajomych, którzy mi go polecili) działa świetnie! Tylko
      zaczyna się go zażywać dzień przed podróżą.
    • the_ladybird Re: .::Choroba Lokomocyjna::. 11.07.03, 15:14
      a jak już jedziesz i czujesz się źle to bardzo pomaga pochylenie się. Takie
      głębokie, żeby głowę potrzymać między kolanami.
    • avrillka Re: .::Choroba Lokomocyjna::. 11.07.03, 17:11
      Czyli można zachorować na to w każdym wieku "O my god" ;P.Z tym wciśnięciem
      głowy w kolana, to chyba byłoby cięzko w autokarze, chociaz nie- dałoby radę,
      jakbym siedziała od strony przejścia( a ja zawsze siedzę przy oknie).Słyszałam,
      że lepiej jest siedzieć z przodu autokaru przy tego typu schorzeniach. Chyba
      pojadę na obóz młodzieżowy. Piszę "chyba" bo nadal się zastanawiam ze względyu
      na chorobę lokomocyną. MUsiałabym przetrwac 36h w autokarze...no nie wiem, czy
      się na to zdecyduję. 3majcie się!!!
      • summa Re: .::Choroba Lokomocyjna::. 11.07.03, 19:07
        Pocieszam Cię, że moja znajoma biorąc cocculino wytrzymała podróż autokarem do
        Anglii (też ponad 30 godz), a też miała poważne obawy.
    • avrillka Re: .::Choroba Lokomocyjna::. 11.07.03, 22:56
      Dzięki za słowa otuchy :).Bo chyba sie zdecyduję na tą wycieczkę i w takim
      razie najważniejsze bedzie dobre nastawienie do wyjazdu(podobno przy chorobie
      lokomocyjnej psychika tez odgrywa duze znaczenie).
      ---------------------------------------------------------------------------
      "I kiedy czegos gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie
      twojemu pragnieniu" Paulo Coelho "Alchemik"
      • Gość: kluba1 Re: .::Choroba Lokomocyjna::. IP: *.we.client2.attbi.com 11.07.03, 23:21
        avrillka napisała:

> Dzięki za słowa otuchy :).Bo chyba sie zdecyduję na tą wycieczkę i w takim
        > razie najważniejsze bedzie dobre nastawienie do wyjazdu(podobno przy chorobie
        > lokomocyjnej psychika tez odgrywa duze znaczenie).
        > ---------------------------------------------------------------------------
        > "I kiedy czegos gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie
        > twojemu pragnieniu" Paulo Coelho "Alchemik"
        Mialam ten problem przez kilka lat i zawsze siedzienie przodem lub tylem do
        ruchu pojazdu i nie patrzenie na bok pomagalo.
    • Gość: Qlka Re: .::Choroba Lokomocyjna::. IP: *.piotrkow.sdi.tpnet.pl 12.07.03, 00:19
      Ja Polecam:
      *herbatka z dodatkiem imbiru i cytryny(ew miety) +rumianku
      *olejek pomaranczowy
      *olejek mietowy
      *tabletki imbirowe
      *opaska uciskowa na nadgarstek

• Gość: Julita Re: .::Choroba Lokomocyjna::. IP: *.in-addr.btopenworld.com 12.07.03, 13:10
      Jako osoba cale zycie walczaca z choroba lokomocyjna (problemy juz po 10 min
      jazdy autobusem)zawsze mam przy sobie Aviomarin i zawsze mi pomagal.
      • Gość: Maja Re: .::Choroba Lokomocyjna::. IP: *.chello.pl 12.07.03, 13:20
        Problem w tym, ze ja na przyklad po aviomarinie mialam zawroty glowy i raz
        niemal zemdlalam.
        • Gość: deni Re: .::Choroba Lokomocyjna::. IP: *.njp.gliwice.pl / *.gazeta.pl 12.07.03, 17:05
          www.akupresura.xo.pl/choroba_lokomocyjna_d.html
    • avrillka Re: .::Choroba Lokomocyjna::. 14.07.03, 22:54
      Zastanawiam sie, czy można łyknąć zarówno Cocculinne 1 dzień przed podróżą,
      Aviomarin( 1 h przed podróżą) i jakis lek uspokajający(np.Valdispert)?Czy to
      nie byłoby za dużo? W końcu każdy lek ma jakieś działanie uboczne- nie wiem,
      czy taka mieszanka nie zadziałałaby odwrotnie od spodziewnych skutków. Może
      ktoś próbował takie kombinacji ? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka