Dodaj do ulubionych

FOTOCHROMATYCZNE SZKŁA

IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 11.07.03, 21:39
Nie wiem czy tak to się pisze ale chciałem dowiedzieć się czy szkła te tylko
ciemnieją od promieni UV , czy też mają zdolność zatrzymywania tych
szkodliwych promieni ?
I czy chronią moje oczy przy komputerze?
Obserwuj wątek
    • ewaes Re: FOTOCHROMATYCZNE SZKŁA 22.07.03, 17:29
      z tego co wiem, to szkła fotochromatyczne tylko ciemnieją. Do komputera mam
      szkła plastkowe z filtrami zatrzymującymi promieniowanie UVA, UVB, gamma i
      oczywiście z powloką antyrefleksyjną (zwykłe przeźroczyte). nigdy nie uzywałam
      fotochromów, ale koleżanka, która używała bardzo ich nie poleca. Szkła
      fotochromatyczne bardzo szybko cimnieją pod wpływem światła, np. po wyjściu z
      pomieszczenia na slońce, jednak proces odwrotny trwa bardzo długo (przyjście z
      zewnątrz do pomieszczenia). to tak jakby siedzieć przez pół godziny w normalnie
      oświetlonym pomieszczeniu w okularach przeciwsłonecznych. podobno najlepszym
      wyjściem jest zrobienie dwóch par okularów (jedna zwykłe przeźroczyte, drugie
      na stale przyciemnione), ale oczywiście podwaja to i tak nie małe koszty
      • jagna_jagna Re: FOTOCHROMATYCZNE SZKŁA 24.07.03, 19:01
        ewaes napisała:

> z tego co wiem, to szkła fotochromatyczne tylko ciemnieją. Do komputera mam
        > szkła plastkowe z filtrami zatrzymującymi promieniowanie UVA, UVB, gamma i
        > oczywiście z powloką antyrefleksyjną (zwykłe przeźroczyte). nigdy nie
        uzywałam
        > fotochromów, ale koleżanka, która używała bardzo ich nie poleca. Szkła
        > fotochromatyczne bardzo szybko cimnieją pod wpływem światła, np. po wyjściu z
        > pomieszczenia na slońce, jednak proces odwrotny trwa bardzo długo (przyjście
        z
        > zewnątrz do pomieszczenia). to tak jakby siedzieć przez pół godziny w
        normalnie
        >
        > oświetlonym pomieszczeniu w okularach przeciwsłonecznych. podobno najlepszym
        > wyjściem jest zrobienie dwóch par okularów (jedna zwykłe przeźroczyte, drugie
        > na stale przyciemnione), ale oczywiście podwaja to i tak nie małe koszty

Od lat chodzę w okularach na stałe i żeby nie tachać dwóch par mam właśnie
        fotochromy. W przeciwieństwie do zwykłych przeciwsłonecznych nie jest mi ciemno
        po wejściu ze słońca do ciemniejszego pomieszczenia. A że są ciemne przez jakiś
        czas? Widzą to tylko osoby "na zewnątrz" (trzeba uważać przy tzw okazjach bo
        jak się zapomni o fotochromach to potem na przykład pierwsze zdjęcia ślubne
        robione w kościele ma się w ciemnych okularach :)). Dla moich oczu nie ma
        żadnej różnicy. Nie czuje kiedy soczewki ciemnieją na słońcu i nie czuję kiedy
        się rozjaśniają. Cały czas jest podobnie i za to tez bardzo sobie chwalę
        fotochromy.
    • mamalgosia Re: FOTOCHROMATYCZNE SZKŁA 25.07.03, 13:07
      przed szkodliwym promieniowaniem chroni każde szkło , niekoniecznie fotochrom
      (ale nie plastik!!!). Co do komputera to się nie orientuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka