electro4 25.09.07, 19:27 Wiadomo że w żółtych serach jest dużo wapnia a właściwie najwięcej wapnia jest w tych serach ale jest też dużo tłuszczu no więc czy tak bardzo zdrowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anula36 Re: Żółte sery? 26.09.07, 09:48 bardzo nie ( 50-60 % tluszczu), patrac przez pryzmat zdrowia lepszy bialy poltlusty. Odpowiedz Link Zgłoś
marynia37 Re: Żółte sery? 26.09.07, 12:36 Tłuszcz i wapń w żółtym serze są bardzo korzystne dla człowieka.Niestety jest w nim dużo grzybów penicillium i dlatego jest niewskazany.Zółty ser jest już produktem przetworzonym. Istotne lepsze są wszystkie białe sery (ale te bez chemii).Najkorzystniejszy jest biały tłusty,gdyż ułatwia wchłanianie witaminy D. Odpowiedz Link Zgłoś
astro_glide Re: Żółte sery? 29.09.07, 07:06 > bardzo nie ( 50-60 % tluszczu), patrac przez pryzmat zdrowia lepszy bialy poltl > usty. Chyba az tyle to nie . Ale gdzies ok. 25-30 % tluszczu . I wcale nie musza zolte sery byc takie przetworzone . Sa jaknajbajdziej dobre i zdrowe , kropka . Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: Żółte sery? 29.09.07, 09:38 a no ta 50 % tluszczu w suchej masie, czyli jakies 26% w serze jako takim;) i tak duzo, jeszcze zalezy ile sie go zje. Odpowiedz Link Zgłoś
marynia37 Re: Żółte sery? 30.09.07, 07:33 Jestem tłustojedząca podobnie jak Ty astro_glide.Ale to nie zmienia faktu,że żółty ser (który kiedyś też lubiłam) nie jest naturalnym produktem przyrody (nie od krowy).Zeby on powstał musi nastąpić przetwarzanie.Jak się go produkuje możesz przeczytać z miesięcznika "Optymalnik". Im bardziej jest on żółty tym więcej zawiera grzybów penicillum. A dlaczego grzyby penicillium mogą być niebezpieczne to możesz dowiedzieć się z książki "Wygrać z rakiem".Pozdrawiam!Trzy kropki. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila_karaczun Re: Żółte sery? 26.09.07, 15:32 Witam, sery żółte rzeczywiście są dobrym źródłem wapnia (ok. 800mg Ca w 100g), jednakże uważajmy na ilość zjadanych plasterków, gdyż zawierają też sporo tłuszczu. Wapń możemy znaleźć w innych przetworach mlecznych, takich jak jogurty, maślanki, kefir. Odpowiedz Link Zgłoś
beauty_moniczka Re: Żółte sery? 16.10.07, 18:32 Może ktoś z fachowców wypowiedziałby się na temat jakichś grzybów w żółtych serach?Pierwsze słyszę.To mój ulubiony produkt oprócz porannej kawki oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
bella68 Re: Żółte sery? 17.10.07, 22:10 A jak sprawa wyglada z serami wedzonymi,tez niezdrowe? Odpowiedz Link Zgłoś
marynia37 Re: Żółte sery? 22.10.07, 09:12 Wszystkie produkty wędzone,a więc sery też- w niedużej ilości,ale zawierają benzopireny. Odpowiedz Link Zgłoś
harmony1 Re: Żółte sery? 26.10.07, 13:58 Witaj, Dużo wapnia w żółtych serach?Wapnia nieorganicznego(złego) zapewne tak. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś