zyrafa46 12.10.07, 23:51 Kobieta 28 lat. Ciśnienie w normie a puls 47. Co to ma znaczyć? Jak i czy to leczyć? Odpowiedzcie proszę na pytania lub poradźcie dobrego specjalistę. Dziękuję, Żyra Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
green_land Re: Bardzo mały puls... 13.10.07, 09:43 Witaj:) Miło Cię widzieć:) Dziewczyna powinna szybko pokazać się dobremu kardiologowi. Niski puls grozi zapaścią, czasami kończy się wszczepieniem rozrusznika. Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Bardzo mały puls... 13.10.07, 12:12 Była już u dobrego kardiologa. Zdziwił się i powiedział, że puls powinien być większy. Wczoraj ktoś (nie lekarz ale z doświadczeniem i 6 zmysłem) powiedział mi o akupunkturze. Dziewczyna wyszukała, że NA WSZYSTKO NAJLEPSZA GŁODÓWKA jest. Wątpię, choć przyznaję, że lepiej i zdrowiej jest nie dojeść niż przejeść się. Green_land - przerażasz mnie. Bardzo. Przy jakich wartościach puls zaczyna być zagrażająco mały? Młoda ma niedotlenioną krew. To zostało (między innymi) stwierdzone w badaniu żywej kropli krwi. Ciebie też miło widzieć :-). Pozdrawiam, Żyra Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Bardzo mały puls... 13.10.07, 12:27 Dziewczyna wyszukała, że NA WSZYSTKO NAJLEPSZA GŁODÓWKA jest Bzdura! To raczej właśnie głodówka jest najczęstszą przyczyną zbyt niskiego tętna. Niekoniecznie głodówka nawet, ale zbyt radykalne diety, gwałtowne odchudzanie lub stale przyjmowanie zbyt malo kalorycznych potraw. Organizm gdy dostaje zbyt mało energii zwalnia wszelkie procesy metaboliczne. Serce wolniej bije. Może dojść do nieodwracalnych zmian we wszystkich narządach. U anorektyczek to bardzo częste niestety. Oczywiście przyczyna może być inna, mogą to być wady choroby serca, ale NA PEWNO głodówką można tylko i wyłącznie pogorszyć sprawę. Aha, tętna na silę nie można podwyższac, zwłaszcza gdy nieznane są przyczyny bradykardii. Jeśli serce jest osłabione, to zbyt gwałtowny wysiłek czy picie np. kawy może doprowadzić do fatalnych następstw. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Bardzo mały puls... 13.10.07, 12:32 Aha, wniosek z tego wszystkiego jeden - nie akupunktura, nie badania hochsztaplerskie, ale kardiolog. Zresztą trzeba przeprowadzić rożne badania, nie tylko serca, także np. hormonów tarczycy i wiele innych. Jeśli dziewczyna ma anemię, powinna przyjmować żelazo. Tak czy inaczej - tylko lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Bardzo mały puls... 13.10.07, 12:54 jeanne72, dziękuję. Dziewczyna nie odchudza się, nie pije kawy, je dużo warzyw. Ponieważ nie chce jeść mięsa, zastępuje je żółtkami (surowymi) jajek. Żelazo w normie jest. Czy nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy może powodować wolniejsze tętno? Odpowiedz Link Zgłoś
sp9tcu Re: Bardzo mały puls... 13.10.07, 13:13 Jeszcze niech nie je mięsa ,chleba ,ziemniaków ,stosuje dziwne diety wierzy zabobonom ,odchudza się istny cyrk ciemnogród i młodzieńcze metody bo ja musze byc chuda Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Bardzo mały puls... 13.10.07, 13:15 sp9tcu - czytaj uważniej. Dziewczyna chce być zdrowa. Nie odchudza się. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Bardzo mały puls... 13.10.07, 13:46 Tak, niedoczynność tarczycy może być przyczyną bradykardii. Niech dziewczyna zbada TSH. Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Bardzo mały puls... 13.10.07, 14:12 Miała robione to badanie. Dawno temu. Wtedy wyszło wszystko w normie. A problem z pulsem jest od dawna. Ojciec dziewczyny też ma niedotlenioną krew (badanie ż. kropli krwi) i też ma kiepski puls (w granicach 50 - 51). Może to taka ich uroda?. Eee, każdy pociesza sie jak potrafi ;-(. Ż. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: Bardzo mały puls... 13.10.07, 14:47 Sorry, że Cię wystarszyłam:/ Jasne, że niekoniecznie musi oznaczać to coś okropnego, ale lepiej to wykluczyć. Dlatego najlepiej byłoby chyba, gdyby poszła do innego kardiologa. MOże rzeczywiście ma to coś wspólnego z dziedzicznością niskiego pulsu? Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Bardzo mały puls... 14.01.19, 07:30 >Dziewczyna wyszukała, że NA WSZYSTKO NAJLEPSZA GŁODÓWKA jest Widocznie nie szukala w niemieckiej prasie sprzed 80-ciu lat. Dobra glodowka potrafi OBNIZYC puls do zera. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Bardzo mały puls... 13.10.07, 22:12 Nie strasz mnie, bo ja mam często niewiele ponad 50. Odpowiedz Link Zgłoś
7waleczna Re: Bardzo mały puls... 13.01.19, 15:59 Niski puls jest u sportowców. Jeśli dużo ćwiczy to jest dobry puls Odpowiedz Link Zgłoś