danek3miasto 28.10.07, 20:31 mam pytanie odnośnie nalotu białego na języku co może być tego przyczyną i czy ma to znaczenie z nieprzyjemnym zapachem z ust???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeanne72 Re: nalot na białym języku 28.10.07, 22:42 Prawidłowo u zdrowego człowieka język jest pokryty dość cienką warstwą białego nalotu. Jeśli nalot jest gruby, może świadczyc o problemach z żołądkiem albo o zmniejszonym wydzielaniu śliny ( z róznych powodów, np. palenie, cukrzyca, inne choroby ogolnoustrojowe). Gdy jest za malo śliny, sprzyja to rozmnażaniu bakterii, co z kolei jest przyczyną nieświeżego oddechu. Ale najczęściej powodem zapachu jest po prostu niedostateczna higiena jamy ustnej. Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: nalot na białym języku 28.10.07, 23:34 Eee, jak jest bialy to wcale to nie musi byc normalne (choc czesto spotykane). Najczesciej to grzyb. Jezyk powinien byc rozowawy. Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: nalot na białym języku 28.10.07, 23:55 Candida albicans to typowy mieszkaniec jamy ustnej; jego nazwe mozna na polski przetlumaczyc jako grzyb bialy. Jak jest go stosunkowo nieduzo to nie ma problemu. Jak jest wiecej to moze byc problem. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: nalot na białym języku 28.10.07, 23:58 Nalot przy candidzie raczej trudno byłoby zlekceważyć. To jest gruby kożuch, ktorego proby oderwania doprowadzają do krwawienia języka. Natomiast "zwykly" bialy nalot ma wielu ludzi i nie swiadczy on zaraz o grzybicy. Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: nalot na białym języku 29.10.07, 03:23 Na ogol, rzeczywiscie im grubszy nalot tym wiekszy problem, ale niekoniecznie. Jezyk jest bialy od C.albicans chyba, ze ktos np napil sie mleka niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś
wawan1 Re: nalot na białym języku 29.10.07, 08:41 Może masz nadkwaśność, wrzody, stąd niemiły zapach i biały nalot na jęcyku. Odpowiedz Link Zgłoś
livy Re: nalot na białym języku 29.10.07, 16:23 przy nieprawidlowym trawieniu moze byc taki nalot. przy grzybku tez. ja kiedys myslalam, ze mam ta calą candide, a okazało się że to problem trawienia. a zle trawienie było od nerwicy itd itd. podaj czy masz jakies inne objawy, bo po jednym to trudno osądzic;) na nieprzyjemny zapach spróbuj cynk organiczny do ssania. Odpowiedz Link Zgłoś