20.11.07, 20:29
macie jakiś sposób , aby nie mieć zakwasów na następny dzień po
ciężkim treningu ? przedwczoraj dałam czadu na w-fie a jeszcze dziś
nie mogę się ruszać
Obserwuj wątek
    • smolkowicz_a Re: zakwasy 20.11.07, 20:52
      Gorąca kąpiel i masaż.
    • wcyrku1 Re: zakwasy 21.11.07, 10:26
      agatad113 napisała:

> macie jakiś sposób ,
      >
      > ...

bezpośrednio przed w-fem odpowiednio intensywna rozgrzewka w połączeniu z
      technikami oddechowymi i rozlużniającymi

• paula_23_1 Re: zakwasy 21.11.07, 10:57
      kulturystyka.com.pl/archiwum/an/192
      www.cellbolic.pl/index.php?co=art&idart=361/Zmora_treningowa_-_zakwasy_czy_DOMS?/&PHPSESSID=54eb0ca1e108c543f79256
      • wcyrku1 Re: zakwasy 21.11.07, 19:35
        paula_23_1 napisała:

> kulturystyka.com.pl/archiwum/an/192
        > <a
        href="www.cellbolic.pl/index.php?co=art&idart=361/Zmora_treningowa_-_zakwasy_czy_DOMS?/&PHPSESSID=54eb0ca1e108c543f79256"
        target="_blank">www.cellbolic.pl/index.php?co=art&idart=361/Zmora_treningowa_-_zakwasy_czy_DOMS?/&PHPSESSID=54eb0ca1e108c543f79256</a>

Zgadzam się z opisaną w art. przyczyną powstawania DOMSów u osób nie
        wytrenowanych. Jednak rozgrzewka powinna zawierać inne elementy niż powszechnie
        się zaleca, tzw rozciąganie nie wnosi nic istotnego dla skutecznej ochrony
        przed skutkami ekscentrycznej pracy włókien mięśniowych.

Nie zgadzam się z przypisywaniem tzw wolnym rodnikom destrukcyjnej roli w
        uszkadzaniu błon komórkowych włókien mięśniowych

W art pisze że powstawanie DOMSów obserwuje się szczególnie po wprowadzeniu do
        programu treningu nowych ćwiczeń /ekscentrycznych/, a wg mnie jeżeli one
        powstają to znaczy że niewłaściwie są one wykonywane.
        Najwybitniejsi sportowcy /Korzeniowski,Armstrong - niewielu na świecie/ oprócz
        treningu fizycznego realizuje jednocześnie trening mentalny procesów
        fizjologicznych w organizmie zachodzących w czasie ekstremalnego wysiłku. W
        dużym skrócie polega to na mentalnym "przełączaniu" obciążenia na inne włókna
        mięśniowe /nigdy nie pracuje w danym momencie 100%włókien w każdym mięśniu/.
        Zwykle nawet pod dużym obciążeniem "załączonych" jest 60-70% włókien
        wykonujących ekscentryczną pracę przez cały cykl takiego ćwiczenia.

Ćwiczenia rozciągające w rozgrzewce nie mają istotnego wpływu na takie kolejne
        przełączanie włókien w danym mięśniu - powstaje DOMS lub "zerwanie mięśnia"
        czyli DOMS ekstremalny.

W poprzednim moim wpisie napisałem to co jest możliwe do wykonania przez osobę
        nie znającą technik mentalnych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka