17.10.24, 13:00
Emamy, zwracacie uwagę na skład i wygląd pieczywa? Kupujecie w manufakturach, czy w Lidlu? Macie zaprzyjaźnione sprzedawczynie które was rozpoznają i wiedzą co kupicie?

Ja kupuję chleb żytni na zakwasie na ryneczku i jem go zazwyczaj z quacamole albo z serkiem topionym o smaku cheddara.
Obserwuj wątek
    • hrabina_niczyja Re: Pieczywo 17.10.24, 13:03
      Zwracamy. Chleb kupuje jedynie w piekarni. Jeżeli chodzi o rodzaj to różnie, bo nie jadamy tylko jednego i innych już nie. Zwykle kupujemy różne pieczywo.
    • piataziuta Re: Pieczywo 17.10.24, 13:55
      W manufakturze.
      Ciemne żyto na zakwasie albo pszenno-żytni na zakwasie. Dzisiaj żytni gryczany na miodzie - też pyszny, chrupiąca skórka i bardzo wilgotny w środku.

Mogłabym się codziennie opychać takim chlebem z masłem solonym albo truflowym.
      Szkoda, że to takie kaloryczne.
    • daniela34 Re: Pieczywo 17.10.24, 13:59
      Chleb mam z Manufaktury Tymi Ręcami. O składzie wiem zatem wszystko.
      • misiamama Re: Pieczywo 17.10.24, 21:12
        mam tak samo, z tym że wobec braku niewolników wspomagam się mikserem wink
    • kaki11 Re: Pieczywo 17.10.24, 14:01
      Różnie. W marketach raczej nie kupuję, chyba, że na jakimś wyjeździe czy awaryjnie. Mamy lokalną piekarnię którą lubimy, i w której jest dobre pieczywo więc najczęściej mąż kupuje tam, albo ja w sklepie, ale jeśli się da, to też stamtąd.
      • dekoderka Re: Pieczywo 17.10.24, 14:03
        Zwykle w sklepiku osiedlowym.
    • grruu2.0 Re: Pieczywo 17.10.24, 14:03
      W Galerii Wypieków i Grzybkach bo to mam lokalnie, ja jem mało pieczywa więc głównie to co dzieci lubią. Sprzedawczynie dobrze znane, wiedzą co kupujemy i zawsze podrzucą na spróbowanie nowości. Żałuję że Gruzini się wynieśli bo mieli dobre rzeczy
      • rita83rita Re: Pieczywo 17.10.24, 14:18
        Wynieśli się w sensie splajtowali? U mnie jest jakaś piekarnia gruzińska ale nie byłam. Coś konkretnego stamtąd polecasz?
        • grruu2.0 Re: Pieczywo 17.10.24, 14:50
          Nie wiem czy splajtowali czy po prostu zmienili lokalizację, mieli różne takie nadziewane placki, moje dzieci przepadały za chaczapuri ze szpinakiem na przykład, ale też taki zwykły chlebek był, super z hummusem. Tylko są różne piekarnie gruzińskie, musisz popróbować. Ja też lubiłam ich słodki bułeczki
        • qwirkle Re: Pieczywo 19.10.24, 10:39
          Mnie u Gruzinów smakuje paluch/bagietka z boczkiem. Pychota!
    • feniks_z_popiolu Re: Pieczywo 17.10.24, 14:20
      Różnie. Mam w pobliżu 6 piekarni więc zależy na jakie pieczywo mamy ochotę tam kupuję.
      Najczęściej jednak w Galerii Wypieków Lubaszka i Putce.
      Czasami w Biedronce kajzerki - na bułkę tartą.
    • eagle.eagle Re: Pieczywo 17.10.24, 14:26
      Najtańszy, biały chleb. Chleb jedzą tylko dzieci , więc przeważnie i tak ponad połowa idzie do kosza.
      • hrabina_niczyja Re: Pieczywo 17.10.24, 14:45
        Może kupujcie mniej? Albo lepszy, który wytrzyma kilka dni. Dla mnie wyrzucanie jedzenia, a szczególnie chleba to profanacja.
        • eagle.eagle Re: Pieczywo 17.10.24, 14:50
          Dzieci zjedzą tylko świeży, połowa innego chleba kosztuje więcej jak ten cały - a tego w marketach nie kroją.
          Też nie znoszę wyrzucać jedzenia, kupuje minimum jak mogę.
          • hrabina_niczyja Re: Pieczywo 17.10.24, 14:58
            To niech jedzą bułki. Nie ma takiej opcji, że dzieciak kupuje chleba dla połowy osiedla, a potem wyrzuca. Awantura gwarantowana. U mnie mają to już tak wdrukowane, że pieczywa mamy albo na styk albo brakuje.
            • eagle.eagle Re: Pieczywo 17.10.24, 15:01
              4 bułki to cena jednego chleba.
              A są zdatne do zjedzenia tylko do końca danego dnia, chleb i dwa trzy dni.
              No nie zmienię tego.
              • mysiulek08 Re: Pieczywo 17.10.24, 15:44
                mozesz mrozic w kromkach, chleb sie dobrze mrozi a po odmrozeniu nie ma roznicy, bulki podobnie
                mozesz tez kupic toster (to nie sa duze koszty) i odpiekac chleb czy bulki w tosterze

wyrzucanie chleba to tez dla mnie profanacja, no mam tak wdrukowane i nie przejde tego
              • hrabina_niczyja Re: Pieczywo 17.10.24, 18:55
                Ale jakie znaczenie ma cena skoro i tak wyrzucają? To znaczy, że tego chleba w cenie bułek jest za dużo po prostu. Niech kupują po pół.
                • mysiulek08 Re: Pieczywo 17.10.24, 21:12
                  ale ja nie kosztach chleba a tostera
                • sylwiastka Re: Pieczywo 21.10.24, 08:01
                  Macie takie przekonania o swietosci chleba i to go nie marnujcie. Jednak nie wszyscy maja takie przekonania i chleb to tylko maka, woda, sol czyli skladniki tanie i dostepne. Nie ma sensu kogos pouczac, aby uspokoic wlasne sumienie, lapiej zajac sie soba. To o chlebie to tylko przekonanie siedzace w glowie, nie jakas wartosc uniwersalna.
                  • mysiulek08 Re: Pieczywo 21.10.24, 16:00
                    wyrzucanie nie tylko chleba ale tez i innej zywnosci jest marnotrastwem i tak, dla mnie to pewnego rodzaju profanacja, ale jesli nie przeszkadza marnowanie wlasnych zasobow to jego problem

sumienie wlasne mam spokojne
              • memphis90 Re: Pieczywo 18.10.24, 07:20
                >A są zdatne do zjedzenia tylko do >końca danego dnia
                Eeee… co???
                • eagle.eagle Re: Pieczywo 18.10.24, 07:29
                  Te z super marketu tak mają.
      • feniks_z_popiolu Re: Pieczywo 17.10.24, 14:50
        Albo mniej albo można mrozić nadmiar w kromkach.
        Choć u mnie na miniosiedlu właściciel koni wstawia do altany śmieciowej prywatny poejmnik na suchy chleb, często jest pełny po korek
        • piataziuta Re: Pieczywo 17.10.24, 15:46
          Można też pokroić w kostkę i na patelni zrobić grzanki z przyprawami - do zup i sałatek - długo stoją.
          Albo kupić toster.
          Albo zapoznać dzieci z zapiekankami/tostami francuskimi.
          A latem wykorzystać do salmorejo.
          • nawoyka_2 Re: Pieczywo 17.10.24, 20:22
            Te dzieci to, zdaję się, dorosłe są.
            • eagle.eagle Re: Pieczywo 18.10.24, 07:16
              Dokładnie, mam już dorosłe dzieci, i wszystko co im mogłam pokazać to już pokazałam. Wiedzą nawet jak zrobić chleb w jaju.
              Toster mam, ale schowany gdzieś. Opiekacz za to stoi na blacie i jest dość często używany.

Powiem szczerze, że chleb mrożony nigdy mi nie smakował, dlatego tak go nie przechowuję.
              • memphis90 Re: Pieczywo 18.10.24, 07:22
                Ale nie mówimy o Tobie, bo Ty przecież w ogóle nie jesz, tylko o potomstwie wywalającym pół bochenka dziennie…
                • eagle.eagle Re: Pieczywo 18.10.24, 07:32
                  Ale jak mi coś nie smakuje to ciężko abym chciała aby inni jedli.
                  • jossin Re: Pieczywo 18.10.24, 07:35
                    Ale rozumiesz, że za tę połowkę, którą zjadacie praktycznie płacisz dwa razy więcej niż jest wyceniona, bo połowę wyrzucasz? Może znajdź lepsze i droższe pieczywo - finansowo wyjdzie na to samo
                    • jossin Re: Pieczywo 18.10.24, 08:07
                      Nie wierzę, że dorosłe osoby nie są w stanie ogarnąć zakupu pieczywa tak żeby go stale i regularnie nie wyrzucać
                      • eagle.eagle Re: Pieczywo 18.10.24, 09:14
                        Ja go nie jem, więc nawet nie wiem ile go idzie, raz na jakiś czas kupuje, i raz na jakiś czas wyrzucam stary. Raz na jakiś czas, więc nawet nie wiem czy to raz na tydz czy dwa razy na tydz. Nie przykładam do tego uwagi.
      • rita83rita Re: Pieczywo 18.10.24, 08:52
        Możecie też kurom oddawać, dużo ludzi tak robi.
        • eagle.eagle Re: Pieczywo 18.10.24, 09:11
          Nie mam kur, ani nie znam nikogo kto je ma.
    • ewka.n Re: Pieczywo 17.10.24, 14:52
      Od dłuższego czasu obserwuję coraz gorszą jakość chleba żytniego na zakwasie z mąki razowej itd. kupowanych nawet w piekarniach, manufakturach itd. Są coraz lżejsze, mniej gęste, treściwe, a bardziej "jak nadmuchane" sad
      • elinborg Re: Pieczywo 17.10.24, 18:42
        Tak właśnie jest. Zwykły, pszenno - żytni też coraz gorszy,tylko jedna piekarnia nam została. Coraz częściej piekę sama.
        Jakiś rok temu kupiliśmy chleb z ziarnami, bardzo nam smakował zawsze, a tu nagle.. słodki! Bardzo słodki. Pytam w piekarni, co się stało. I pani miowi, że to nie oni dodają, to w mące jest. I tak doszło do mnie, że pieką z gotowych mieszanek.
    • czarna_kita Re: Pieczywo 17.10.24, 14:58
      Zwykły chleb i bułki kupujemy z małej lokalnej piekarni, gdzie pracuje nasz sąsiad więc o składzie co nieco wiemy. Chleb razowy kupujemy od tego właśnie sąsiada bo sam piecze w domu dla siebie i dla chętnych sąsiadów.
      A od wielkiego dzwonu awaryjnie kupię w markecie jakaś bułkę lub bagietka, nie będę kłamać że nie.
    • mysiulek08 Re: Pieczywo 17.10.24, 15:46
      team Daniela smile czyli wypiek wlasny, wszystkiego, wszelkich bulek, bajgli, bagietek, chlebow
      • homohominilupus Re: Pieczywo 17.10.24, 20:58
        Haha a ja myślałam, że Daniela wymieniła nazwę piekarni/ manufaktury 😁
        • mysiulek08 Re: Pieczywo 17.10.24, 21:13
          bo nie widzialas chlebowych wypiekow Danieli, ot co
    • ga-ti Re: Pieczywo 17.10.24, 20:24
      Mam swoją ulubioną Putkę, znajome panie (a mąż juz dzisiaj był po chleb!) I ulubione chleby. Co jakiś czas eksperymentujemy. Czasem kupie coś w Biedronce czy lidlu, ale tylko wtedy gdy już nie mam czasu albo jest późno i putkę zamknęli.
    • nangaparbat3 Re: Pieczywo 17.10.24, 21:01
      Tzw. czyste ziarno z biedry. Nie wiem, co w nim jest, ale mi odpowiada. Jak nie ma, to bułki fitness albo chleb słowiański.
      Próbowałam z różnych piekarni, ale jedyny jaki naprawdę przebijał te biedronkowa, jest z piekarni w Kątach Wrocławskich. No nie da się ☹️
    • mizantropka_20 Re: Pieczywo 17.10.24, 21:04
      ja tak samo, z tym że nie na ryneczku, a w piekarni (piece opalane drzewem) i nie z q-mole, a tym bardziej nie z serkiem topionym.
    • sandy_cheeks Re: Pieczywo 17.10.24, 21:09
      90% chlebowych zakupów to piastowski i wiejski z Putki. Skład typowy dla chleba, kupuje codziennie, zazwyczaj po popołudniowej dostawie.
      Czasami w Lubaszce kupuje jeszcze słonecznikowy, świeżutki jest pyszny😊
    • demodee Re: Pieczywo 17.10.24, 21:21
      Nie robimy z zakupów pieczywa żadnej celebracji, idziemy do sklepu wielkopowierzchniowego po zakupy (mięso, warzywa, kasze itp), to i pieczywo kupujemy, bo nie mamy czasu na kupowanie pieczywa w piekarni, warzyw u zaprzyjaźnionego rolnika a kasz we młynie.

Patrzymy na skład towaru i na wygląd opakowania - to chyba normalne, że jak się coś wybiera w sklepie z półki, to się patrzy, co się kupuje.

Nie przyjaźnimy się ze sprzedawczyniami, nie dlatego, że mamy coś przeciwko kobietom wykonującym ten zawód, tylko tak jakoś wyszło. Za PRLu to podobno przyjaźń z panią z mięsnego była bardzo pożądana, teraz taka relacja nie niesie ze sobą żadnej wartości dodanej, gdyż nie kupuje się towaru spod lady, przynajmniej w mojej bańce.

Co to jest "ryneczek"? Mały rynek, czy coś innego?
      • simply_z Re: Pieczywo 17.10.24, 21:52
        Ojeju jaka jestem zabawna i prześmiewcza, nie wiem co to lokalny ryneczek, targ, no nie wiem i już.
        • demodee Re: Pieczywo 17.10.24, 22:39
          Serio nie wiem, co to jest "ryneczek", bo dla mnie to jest mały rynek czyli obszar w centrum miasta. I nie rozumiem, jakie znaczenie dla pieczywa ma fakt, że rynek jest mały.

Ale "rynek" to też przestrzeń, niekoniecznie w sensie fizycznym, gdzie się handluje, są kupujący i sprzedający (np. "Ceny na rynku ropy wzrosły" nie oznacza, że ktoś kupuje ropę na jakimś placu otoczonym kamienicami). Więc może autorka ma na myśli jakiś "rynek pieczywa" coś w rodzaju giełdy bułek i chlebów? A to, że jest to "ryneczek", a nie "rynek", to coś oznacza? Może jej chodzi o jakiś e-commerce?
          • nangaparbat3 Re: Pieczywo 17.10.24, 22:59
            Bo to chyba pokłosie ryneczku liedla
            • angazetka Re: Pieczywo 17.10.24, 23:02
              A skąd, np. Białystok mówi "ryneczek" na targ/bazar.
              A już fakt, że Demodee kokietuje, że nie wie, że na rynkach miejskich handlowano, jest... well.
            • memphis90 Re: Pieczywo 18.10.24, 07:25
              A skąd, moja babcia biegała na ryneczek na Piastowkie od czasów PRL…
            • demodee Re: Pieczywo 18.10.24, 18:02
              > pokłosie ryneczku liedla

"Ryneczek Lidla" to taki chwyt marketingowy wielkiej sieci dystrybucyjnej. Kupują zakontraktowane hurtowe ilości towaru i sprzedają na "ryneczku", klienci mają myśleć, że oni od chłopa kupili 10 kg jabłek i te jabłka teraz lądują w koszach ematek.

Poza tym na "ryneczku' wydaje się "pieniążki" czyli robi takie małe zakupki.
              • angazetka Re: Pieczywo 18.10.24, 19:13
                Gdyby głupota mogła latać...
                • demodee Re: Pieczywo 18.10.24, 19:30
                  > Gdyby głupota mogła latać...

To do mnie czy drzewko Ci się pokręciło?
          • simply_z Re: Pieczywo 17.10.24, 23:35
            Tak, bread e-commerce..jp.
            • demodee Re: Pieczywo 18.10.24, 18:45
              > Tak, bread e-commerce..jp.

Uważasz, że pieczywo jest towarem, którego nie można kupować/sprzedawać przez internet?
          • memphis90 Re: Pieczywo 18.10.24, 07:29
            No to sama sobie odpowiedziałaś - widzisz, jakie to proste? Brawo, 👏

Rynek czyli obszar w centrum miasta, gdzie odbywał się targ. Największy rynek był oczywiście w centrum miasta, tam stawiano też ratusz, kościół, otaczano go kamienicami najbogatszych mieszczan.

Rynek czyli obszar gdzie się handluje. Np owcami i kurami, pietruszką, jajkami czy kuponami płótna.

Ryneczek", bo dla mnie to jest mały rynek
            • demodee Re: Pieczywo 18.10.24, 18:08
              > Ryneczek", bo dla mnie to jest mały rynek

Dla mnie też. Ryneczek w miasteczku, gdzie wydaje się pieniążki, w przeciwieństwie do rynku w mieście, gdzie obraca się pieniędzmi.

Właściwie to nie wiadomo, o co pyta autorka wątku - chce wiedzieć gdzie ematki kupują pieczywo (w centrum miasta czy na peryferiach) czy też w jaki sposób robią zakupy (zwracają uwagę na skład i wygląd pieczywa). Czy przyjaźnią się z obsługa sklepu czy nie. Wreszcie - z czym jedzą to pieczywo.
      • karollo26 Re: Pieczywo 18.10.24, 07:49
        Przyznam, że ja też nie znam określenia ryneczek, w każdym razie u mnie czegoś takiego nie ma. Są piekarnie typu Grzybki, Lubaszka, w bloku mam manufakturę ale bardzo drogą, w sumie ostatnio najczęściej kupuję pieczywo w Lidlu. Był czas, gdy piekliśmy w domu, ale jakoś ostatnio nam się znudziło.
        • pyza-wedrowniczka Re: Pieczywo 18.10.24, 09:51
          U mnie w Łodzi nie używa się słowa targ w ogóle, tylko rynek lub ryneczek.
          Wszystkie takie miejsca ze starganami/budkami to są rynki, a jak takich budek jest 5-10 to ryneczki.
          Mam ryneczek na osiedlu i mamy np. Rynek Bałucki z wielkimi halami targowymi.
          • demodee Re: Pieczywo 18.10.24, 18:11
            Czyli słowo "rynek" kojarzy CI się wyłącznie z miejscem handlu? A nie z miejscem, które jest sercem miasta, placem reprezentacyjnym, z ratuszem itd?
        • piataziuta Re: Pieczywo 18.10.24, 20:18
          Z ciekawości: "Bardzo droga manufaktura" to ile za chleb?
          U mnie 14-18.
          • demodee Re: Pieczywo 18.10.24, 20:35
            Za kilogram?
            • piataziuta Re: Pieczywo 18.10.24, 20:41
              Za sztukę.
              • demodee Re: Pieczywo 18.10.24, 20:51
                A sztuka ile waży?
                • piataziuta Re: Pieczywo 18.10.24, 20:53
                  Myślę, że około 650 g.
                  • mysiulek08 Re: Pieczywo 18.10.24, 20:58
                    to ten zytni gryczany na miodzie? bo jakis taki jasny jest
                    • piataziuta Re: Pieczywo 18.10.24, 21:02
                      Nie. To jest pszenno-żytni z czarnuszką i miso. Dzisiejszy zakup. Trochę wykripowało mnie to "miso", ale specjalnie nie było wyboru (piątek, przed 18), ale jest super - miso dodaje słoności/umamiczności, a słone smaki kocham.
                      Żytni gryczany na miodzie już zdjedzony. Mam jeszcze "ciemne żyto bez ziarenek".
                      • mysiulek08 Re: Pieczywo 18.10.24, 22:19
                        o, miso, to moze byc ciekawe, moze nie w chlebia a np w fokaci 🤔
    • jossin Re: Pieczywo 17.10.24, 21:28
      Najchętniej w Lubaszce (chleb fitness - nie chodzi o nazwę, jest naprawdę pyszny), Aromacie (bagietki, croissanty) i chleb marki chleb z małego sklepiku/stoika przy Hali Mirowskiej za tyle, że przymykam oczy kiedy płacę.

Ale spokojnie zjem większość (bez względu na sklep) świeżych, najchetniej jeszcze ciepłych chlebów.

W domu piekę czasami gryczany z dodatkami
    • kotejka Re: Pieczywo 17.10.24, 21:29
      Nie mam w sobie staropolskiej celebracji chleba
      W ogóle nie jem pieczywa
      Dziś zjadłam dwie połówki crossanta - jedna z jajkiem, druga z prosciuto, ale tylko dlatego, że ma konferencji byłam k na stół wystawili wink
      Chłopcy lubią tosty - więc kupujemy goremkowy biały w pobliskiej piekarni
      Zawsze mi zostaje niedojedzone
      Przerabiam na grzaneczki do zupy, zapiekanki, bruschetty,.osyatecznie na bułkę tarta
      • homohominilupus Re: Pieczywo 17.10.24, 21:38
        kotejka napisała:

> Nie mam w sobie staropolskiej celebracji chleba
        > W ogóle nie jem pieczywa
        > Dziś zjadłam dwie połówki crossanta - jedna z jajkiem, druga z prosciuto, ale t

Oj weź nie pisz bo zaraz przyleci ta, która boli tylek kiedy ludzie jedzą wytrawne croissanty.
        > tarta
        • kotejka Re: Pieczywo 18.10.24, 06:02
          homohominilupus napisała:
          >
          > Oj weź nie pisz bo zaraz przyleci ta, która boli tylek kiedy ludzie jedzą wytra
          > wne croissanty.

🙆😅 Czemu? To było całkiem zjadliwe, napchali jeszcze roszponka i rukolką przekroili na pół i podali na piętrowych paterkach Rogaliczek tłuściutki i przyjemnie maslany
          Całkiem efektowna, prosta i niedroga przekąska do łapy wink
          >
          >
      • mysiulek08 Re: Pieczywo 17.10.24, 21:50
        chleb tostowy mrozi sie doskonale, wiem bo praktykuje, ja nie jadam tostowego ale jeden wspoldomoik ma czasami fazy na grzanki i tosty, to pieke i mroze
        • kotejka Re: Pieczywo 18.10.24, 06:07
          O dzięki Mysiulku. Spróbuję może kiedyś. Ale taki podsuszony mi nie problem.mamy toster i opiekacz
          Jlu mnie lubią warzywa - jak mi zalega ostatnia kromeczka to prędzej zrobię krem z warzyw niż jakaś kanapkę i wtedy jest podzielna wink
          • memphis90 Re: Pieczywo 18.10.24, 07:30
            Można nawet taki zamrożony wprost w opiekacz wsadzić…
    • andace Re: Pieczywo 17.10.24, 21:59
      W Warszawie mam swoje ulubione piekarnie, gdzie kupuję chleb i wszelkie słodkie i słone wypieki. Woziłam też chleb do Holandii (kupowałam na zapas i mroziłam), w czasie pandemii zaczęłam piec własny chleb, a teraz zmotywowana przez Mysiulka (i pobytem u mnie przez prawie 3 miesiące wiecznie głodnego nastolatka), zaczęłam piec i bagietki i bułki i bułeczki. Nawet bułki do hamburgerów sama piekę.
      Jedyne czego nie planuję sama robić to croissanty.
      • homohominilupus Re: Pieczywo 17.10.24, 22:06
        Przywiozłam sobie z Polski mąkę żytnią. Na razie czekam na lepszy moment. Nigdy nie piekłam chleba.
        • mysiulek08 Re: Pieczywo 17.10.24, 22:22
          ale chcesz taki na wychodowanym wlasnorecznie zakwasie? czy przyjmujesz inne rozwiazania?
          • mysiulek08 Re: Pieczywo 17.10.24, 22:23
            upsss 🤦‍♀️

wyhodowanym oczywiscie !
          • homohominilupus Re: Pieczywo 17.10.24, 22:49
            Przyjmuję inne rozwiazania, oby były dla laika. Total beginner.
            Zakwasu nigdy jeszcze nie hodowałam, boję się że nie wyjdzie.
            • mysiulek08 Re: Pieczywo 17.10.24, 23:07
              to tu masz na poczatek

forum.gazeta.pl/forum/w,567,177841934,177841934,Chleb_bulki_bajgle_wszystko_o_pieczeniu.html#p177871303

tylko stetyniestety musisz nabyc zeliwny zlom do pieczenia chleba 😜🤣
              • homohominilupus Re: Pieczywo 17.10.24, 23:18
                Dzięki.
                Pamiętam ten wątek.

Wciąż się jednak lękam.

Jaki żeliwny złom?

I dlaczego zakwas może nie wyjść? Kwestia klimatu?
                U Ciebie przecież jest inny niż u mnie. A jak pojadę w Pireneje to już się zbliżony do polskiego robi.
                • mysiulek08 Re: Pieczywo 17.10.24, 23:30
                  nie lekaj sie, to proste jest

garnek z emaliowanego zeliwa, najlepsze co sie moglo trafic moim chlebom, nie musi byc lecreuset 😎

u mnie nie wychodzi, mimo ze klimat nie jest jakis egzotyczny, nie 'zabiera ' sie do roboty tylko plesnieje ale sprobowac zawsze mozesz

my zreszt wolimy chleb na suchym zytnum zakwasie z dodatkiem drozdzy, ciezkie, 'gliniaste' zytnie zakwasowe chleby zle nam na zoladki robia
                  • andace Re: Pieczywo 18.10.24, 00:10
                    Chleb z przepisu Mysiulka wychodzi rewelacyjnie i za każdym razem. Mam zakwas, ale teraz piekę już tylko z tego przepisu i dodaję mój zakwas zamiast suszonego.

A jak boisz się chleba to zacznij od bagietek rustykalnych z filmu na YouTube poleconego przez Mysiulka (tylko mąka nie żytnia).
                    • mysiulek08 Re: Pieczywo 18.10.24, 00:14
                      na pierwsze proby bym raczej chleb proponowala, bagiety homo nie wyjda sie zniecheci, zreszta pieczywo typu bagietki kupi u siebie bezproblemu i chyba calkiem dobre 😀
                      • homohominilupus Re: Pieczywo 18.10.24, 09:01
                        mysiulek08 napisała:

>zreszta pieczywo typu bagietki kupi u siebie bezproblemu i chyba calkiem
                        > dobre 😀
                        >
                        O tototo.
                        Bagietek mam tu po kokardę.
                        Chciałabym taki porządny żytni chleb. Już mi się zapady z Polski skończyły 😭
                    • homohominilupus Re: Pieczywo 18.10.24, 09:02
                      A skąd wziąć suszony zakwas?
                      • kotejka Re: Pieczywo 18.10.24, 09:28
                        homohominilupus napisała:

> A skąd wziąć suszony zakwas?
                        >
                        W sklepach jest w torebkach, tam gdzie drozdze
                        A ja też sama suszylam
                        Dostałam taki kilkudziesięcioletni z piekarni po znajomości wink
                        I jak nie wykorzystywałam, a nie mam czasu się bawić z dokarmianiem, to suszylam
                        Podzieliłabym się, ale ostatnio mole się zaległy i musiałam wywalić. wink
                      • mysiulek08 Re: Pieczywo 18.10.24, 18:24
                        poszukaj u siebie np takiego jak na focie, jak jest dostepny u mnie to u Ciebie tym bardziej, najlepszy jaki mialam

albo
                        abmauri.es/ingredientes-de-panaderia/masa-madre-con-levadura-seca-tradiferm/ to juz drozdzami, zreszta do suchego zakwasu dobrze jest dodac suchych drozdzy

a tu bez drozdzy
                        ecomonegros.com/producto/masa-madre-deshidratada/
                        maja tez mąki
                        ecomonegros.com/harina-ecologica/

no i amazon tongue_out
                        • homohominilupus Re: Pieczywo 19.10.24, 20:38
                          Dzięki.

Właśnie mnie chlop oświecił że w piekarni dostanę masa madre. Ale mu jakoś nie wierzę.
                          • mysiulek08 Re: Pieczywo 19.10.24, 20:42
                            pewnie, ze dostaniesz smile zywy, wiec bedziesz musiala go dokarmiac zeby zyl, mozna wsadzic do lodowki, wtedy zatrzyma sie fermentacja
                            • andace Re: Pieczywo 19.10.24, 21:40
                              Nie wiem jak w Hiszpanii, ale pytałam w Warszawie w piekarniach w których kupuję chleb i we wszystkich potwierdzili, że jak przyniosę pojemnik to podzielą się zakwasem, wystarczy że dadzą 2-3 łyżki.
                              Ważne że jak zakwas pszenny to należy dokarmiać mąką pszenną.

Zmotywowana wątkiem, upiekłam chleb i bułeczki cynamonowe - chleb nastawiłam z płatków owsianych i mąki żytniej chlebowej (te 200 gr), a reszta to Manitoba oro - wyszedł swietnie, niby biały ale nie do końca. Chleb mimo nacięcia prawie wybuchł 😂

• mysiulek08 Re: Pieczywo 19.10.24, 22:23
                                wg mnie, zbyt gleboko nacinasz, sprobuj ' musnac' nozem i nie na krzyz tylko mniej wiecej w 'kratke'

lubimy taki mieszany 😁

dzisiaj upieklam z lokalnej maki niby z suchym zakwasem ( ' zobaczylem masa madre, to na probe kupilem')
                                nie wiem jak smakuje, bo sie studzi ale ciasto bylo takie sobie w obrobce, w skladzie skrobia kukurydziana 🤔
                                • andace Re: Pieczywo 20.10.24, 21:35
                                  Mam specjalny nożyk do nacinania i nacinam dość płytko - tyle ile nożyk pozwala. Jak piekłam tylko na zakwasie to przy takim samym nacięciu tak nie pękał, te z drożdżami wyglądają jakby wybuchały 🙄😂 może następnym razem dam szansę na dłuższe wyrastanie, bo chleb mi w piekarniku jeszcze podwaja swoją objętość.

Wczoraj rano mąż nastawił pizzę z przepisu z MW, dziś piekliśmy na kolację i ciasto wyszło obłędne. Najlepsze jakie zrobiliśmy do tej pory. Teraz muszę zamówić zapasy mąki, na szczęście dzięki forum mam namiary na sklep internetowy w NL.

Kupiłam też banany i jutro lub we wtorek będę robiła czekoladowe z polecanego przez Ciebie przepisu.
                                  • mysiulek08 Re: Pieczywo 20.10.24, 21:53
                                    to nie mam pojecia dlaczego wybucha
                                    moze zmniejsz ilosc drozdzy?

ja do wyrosniecia w koszyku zostawiam na tyle ile wygrzewa sie gar, 20min-30min

moze gar za duzy?
                                    • andace Re: Pieczywo 21.10.24, 07:49
                                      Gar mam 24 cm LC, chleb po upieczeniu wypełnia go idealnie.
                                      Może faktycznie spróbuję ciut mniej drożdży - daje 7 g i przy pierwszym wyrastaniu nie podaja swojej objętości, dopiero szaleje przy kolejnych.

„Wybuchanie” mi nie przeszkadza, wizualnie nie wygląda idealnie ale wychodzi i smakuje super.

Bardzo dziękuję za przepis 😘
                                      • mysiulek08 Re: Pieczywo 21.10.24, 17:27
                                        z ilosci jaka wychodzi z przepisu, pieke zwykle w 20cm albo 22cm, chyba ze ciasta zrobi sie wiecej (woda/mąka) to wtedy w 24cm
                                        sprobuj w 22cm
                                        • mysiulek08 Re: Pieczywo 21.10.24, 17:27
                                          w 24 ma pewnie za 'duzo miejsca' gora i mocno ciagnie do gory
                                          • andace Re: Pieczywo 21.10.24, 21:29
                                            Omg, znaczy mam kupić jeszcze jeden gar LC na chleb?! Bo nie mam żadnego 20 ani 22 cm 🥹🥹 garnek do ryżu ma 18, więc jest za mały 😔 ale ryż z niego wychodzi idealnie sypki.
                                            • mysiulek08 Re: Pieczywo 21.10.24, 22:09
                                              nie masz wyjscia 🤣

ale chwila! masz tylko jedna! kokote???

czasami wypiekam w brytfance tongue_out ale to glownie bialy pszenny jak sie gosci spodziewamy
                                              • andace Re: Pieczywo 21.10.24, 22:19
                                                Mam 24 cm garnek (ten niższy czyli niecałe 5 litrów), patelnię zwykłą, patelnię grillową, taki wielki gar na którego pokrywkę można wrzucić kostki lodu, podwójny ganek (ten co ostatnio kupiłaś z patelenką zamiast pokrywki), 30 cm owalny garnek i taki niski okrągły 30 cm i śliczny garnuszek do ryżu 😜
                                                Na razie ten zestaw w zupełności wystarcza, ten owalny 30 cm kupiłam do chleba.

Nawet dziś przeorganizowałam szafki w kuchni bo mi się gary nie mieściły, napisałam do stolarza że potrzebuje dodatkową półkę do jednej z szafek (żeby zmieścić więcej garów) bo mam jeszcze kolekcję patelni i garnki stalowe i zapasy ceramicznych naczyń do zapiekania 🤯😳
                                                • mysiulek08 Re: Pieczywo 21.10.24, 22:32
                                                  zdecydowanie potrzebujesz jeszcze jednej kokoty 20 albo 22cm!

owalny mam 27cm, 30 oddalam
                                                  poza tym:
                                                  kokoty 20 22 24 28cm
                                                  plaska 30cm
                                                  oblonga
                                                  rondelek z oliwna raczka
                                                  ten podwojny z patelenka
                                                  gourmet z czarna emalia- swetny do sosos wszelakich. leczo itp
                                                  patelnie skillet chyba 26cm wink
                                                  brytfanke do lazani i baklawy wink
                                                  3 male kamionkowe kokotki
                                                  czajnik
                                                  imbryczek
                                                  frenczpresa
                                                  i oczywiscie kolekcje foremek
                                                  3 do tart (okragla, kwadratowa i prostokatna0
                                                  dwie keskowki
                                                  3 tortownice (jedna z wkladem do babki)
                                                  2 do ciastek/bulek
                                                  typowa do drozdzowego
                                                  kwadratowa wyzsza
                                                  kwadratowa plaska
                                                  do pizzy

wiecej grzechow nie pamietam wink

no brakuje mi do ryzu, no brakuje, ze to nie bylo takie ciezkie sad to bym przyczaila na promocje w PL
                                                  • andace Re: Pieczywo 22.10.24, 00:08
                                                    A, mam jeszcze 4 małe kamionkowe, czajnik, 3 płaskie blachy, 2 (!) keksówki i 2 średniej wysokości prostokątne blaszki.
                                                    Te blachy od LC są faktycznie rewelacyjne, nic nie przywiera, czyszczenie tego to łatwizna, nie potrzeba papieru do pieczenia i nie trzeba tego niczym smarować.

Szukam więc kokoty 20 lub 22, może znajdę coś w promocji - na stronie NL była wyprzedaż -40% ale same wielkie gary, nic małego.
                                                  • mysiulek08 Re: Pieczywo 22.10.24, 00:19
                                                    tak, najlepsze blaszki jakie mialam w zyciu a troche tego przerobilam 😁
                                                    i o ile w posiadaniu moich garow Ty i forum macie zaslugi, tak blaszki to moja osobista zasluga
                                            • mysiulek08 Re: Pieczywo 21.10.24, 22:10
                                              nie denerwuj mnie garnczkiem do ryzu! 🤬
                                              • andace Re: Pieczywo 21.10.24, 22:20
                                                Ganeczek do ryżu jest świetny, nie spodziewałam się że będzie aż tak dobry i nieskomplikowany w użyciu.
                                                • mysiulek08 Re: Pieczywo 21.10.24, 22:22
                                                  zabije, no zabije tongue_out
                                                  • andace Re: Pieczywo 22.10.24, 00:03
                                                    Nie wiem ile kosztuje w PL ale mogę kupić Ci i przywieźć do Wawy w przyszłym tygodniu 😁
                                                    www.debijenkorf.nl/le-creuset-every-braadpan-16-cm-6577090497-657709049700000?query=fh_location%3D%252F%252Fcatalog01%252Fnl_NL%252F%2524s%253DEvery%255Cu0020braadpan%255Cu0020Le%255Cu0020Creuset%26country%3DNL%26chl%3D1%26language%3Dnl%26sp%3Dyes
                                                  • mysiulek08 Re: Pieczywo 22.10.24, 00:16
                                                    warszawa nic nie zmieni 😋 nadal paczki do mnie sa wylacznie priorytetowe i znow podrozaly 😡
                          • andace Re: Pieczywo 19.10.24, 21:41
                            Na pierwsze wypieki wg przepisu Mysiulka kupiłam taki zakwas w polskim sklepie: www.oetker.pl/produkty/p/zakwas-chlebowy-zytni

Jakbyś chciała to będę w PL, mogę Ci kupić i wysłać parę torebek pocztą.
            • mysiulek08 Re: Pieczywo 17.10.24, 23:08
              z zakwasem mozesz miec ten sam problem co ja, ale masz wieksze mozliwosci zakupu nawet swiezego
            • andace Re: Pieczywo 18.10.24, 00:13
              A, próbowałam wyprodukować zakwas sama, ale tylko zmarnowałam sporo mąki, w końcu kupiłam zakwas i jest świetny i działa bardzo dobrze.
    • imponderabilia20 Re: Pieczywo 17.10.24, 22:06
      Tak, jestem typową ematką i zaprzyjaźniona sprzedawczyni nie tylko rozpoznaje mnie z daleka ale i idkłada mi pod ladą najlepsze, idealnie wypieczone kąski, tak żebym nie musiała sterczeć w kolejce ....
      • homohominilupus Re: Pieczywo 17.10.24, 22:07
        Nie zer**j się
    • ykke Re: Pieczywo 17.10.24, 22:29
      Piekę sama chleb zytni na zakwasie co drugi dzień, w niedzielę na śniadanie bulki orkiszowe na sodzie lub drożdżach.
      Chleba nie kupuję od dawna, ale jeśli jest sytuacja awaryjna wybieram ten ciemny z samych ziaren, nasion i zakwasu ( w folii niestety)
      • demodee Re: Pieczywo 17.10.24, 22:41
        Dlaczego niestety?

Chleb opakowany w folię ma na sobie mniej zarazków i nie jest zeschnięty.
        • klaramara33 Re: Pieczywo 19.10.24, 11:14
          No i pleśń się lepiej rozwija. Dlatego kupuję tam gdzie kupuję bo oprócz pysznych chlebów pakują w papierowe torebki. Chleb jest dlużej zdatny do spożycia i lepiej smakuje, nie mówiąc już o toksyczności włożenia ciepłego/gorącego pieczywa do folii 😱
          • demodee Re: Pieczywo 19.10.24, 17:48
            > No i pleśń się lepiej rozwija.

No to trzeba albo chleb szybko zjeść, albo włożyć do zamrażarki, to pleśń nie będzie się rozwijać.

> Chleb jest dlużej zdatny do spożycia

Ale chyba twardszy, bo się zsycha. Chociaż niektórym to nie przeszkadza.

> nie mówiąc już o toksyczności włożenia ciepłego/gorącego pieczywa do folii

Ta folia od chleba jest toksyczna? I piekarze są idiotami i pakują do trującej folii chleb?
    • primula.alpicola Re: Pieczywo 18.10.24, 06:44
      Na ogół w lokalnym sklepie gs, który zaopatruje się w naszej wiejskiej piekarni. Nic wyszukanego, zwyczajny chleb.
      No i mam swoich ulubieńców w lidlu.
    • youngagain Re: Pieczywo 18.10.24, 06:45
      Kupuję tylko żytni, w piekarni
    • scarlett.o-hara Re: Pieczywo 18.10.24, 08:44
      Ja piekę chleb ciemny sama. Ostatnio orkiszowy na drożdżach. Mieszam, rośnie, piekę. Banalny przepis, a wiesz, co jesz.
      • hugo43 Re: Pieczywo 18.10.24, 09:02
        O takie maz czasem dzieciom robi,ale w lokalach mamy różniste piece ,więc uważam ze 100% wypieków powinien robić do domu😀a tak normalnie,to grzybki,putki,lubaszka itp.
    • nenia1 Re: Pieczywo 18.10.24, 10:10
      Tak, zwracam bo cóż zrobić, lubię dobre i smaczne jedzenie. Pieczywo supermarketowe niestety do takich nie należy, pomijając fakt, że ma bardzo krótką trwałość i np. bagietką którą kiedyś kupiłam już na drugi dzień mogłam wbijać gwoździe. Piec mi się samej nie chce, więc zostaje poszukiwanie dobrych piekarni. Kupuję albo w piekarni Gzik, mają duży wybór chlebów, również takich mniej typowych a pysznych jak np. chleb z pokrzywą, albo w Kolektyw Studio, pyszny mają zwłaszcza chleb żytni z sezamem, nigdy nie sądziłam że można się zachwycać skórką od chleba a jednak. No i bardzo dobre focaccie, w których gustuje mój partner, ja sobie tylko tam trochę od niego chrupnę, z tego co widzę najczęściej ma z oliwkami albo pomidorkami. No i to jest pieczywo które sobie spokojnie może leżeć z parę dni i dalej dobre.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka