Dodaj do ulubionych

Problem z koncentracją.

16.08.03, 15:13
Czy są jakieś leki na poprawę koncentracji umysłowej, takie które mogą pomóc
w nauce? Może ktoś miał też z tym kłopot i może mi coś polecić?
Obserwuj wątek
    • straw-berry Re: Problem z koncentracją. 16.08.03, 16:21
      lestat22 napisał:

> Czy są jakieś leki na poprawę koncentracji umysłowej, takie które mogą pomóc
      > w nauce? Może ktoś miał też z tym kłopot i może mi coś polecić?

lecytyna, witamina B1, magnez, ew. giko biloba. nie spodziewj się jednak
      spektakularnych efektów to nie amfa..... amfy mimo wszystko nie polecam
      • Gość: hydrogen Re: Problem z koncentracją. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.03, 20:59
        Jeśli masz kłopoty z koncentracją to powinieneś sobie zrobić badania składu
        mineralnego włosów. To pozwoli precyzyjnie zdiagnozować brak konkretnego
        pierwiastka (braki wielu rzeczy dają takie objawy). Pozdr
      • Gość: Artur Re: Problem z koncentracją. IP: *.sasknet.sk.ca 16.08.03, 22:29
        straw-berry napisała:

> lestat22 napisał:
        >
        > > Czy są jakieś leki na poprawę koncentracji umysłowej, takie które mogą pom
        > óc
        > > w nauce? Może ktoś miał też z tym kłopot i może mi coś polecić?
        >
        > lecytyna, witamina B1, magnez, ew. giko biloba. nie spodziewj się jednak
        > spektakularnych efektów to nie amfa..... amfy mimo wszystko nie polecam

Takze witamina C, olej z wiesiolka.

A ty Hydrogen znowu wprowadzasz junk science. Analiza mineralna wlosow potrafi
        byc bardzo mylaca i oficjalna medycyna z niej juz dawno zrezygnowala. Tylko
        jakies niedobitki ciagle ja jeszcze propaguja.
        • Gość: Maria Re: Problem z koncentracją. IP: *.unknown.tele.dk 16.08.03, 23:10
          Zajrzyj do ksiazki „Rozwin swoj genialny umysl” Katarzyny Gozdek –Michaelis.
          Na jej podstawie podaje w ogromnym skrocie:

Na to ,w jaki sposob zapamietujemy dany tekst, ma wplyw wiele czynnikow m.in. :

1. wrodzona dobra pamiec, ale… lepsza pamiec mozna wycwiczyc, sa na to
          odpowiednie cwiczenia oraz techniki szybkiego czytania. Sa organizowane kursy,
          dostepna jest tez literatura na ten temat.
          2. kazdy z nas ma rozwiniety bardziej jeden ze zmyslow , w zwiazku z tym
          dzieli sie ludzi na:
          - wzrokowcow ( ok. 29 % populacji) , ucza sie wizualnie
          - sluchowcow ( ok. 34%), uczy sie sluchowo przez dzwiek i muzyke
          - kinestykow (37 %), dotyka, rusza, robi cos manualnie
          Najlepszy efekt uczenia sie otrzymamy , gdy oprocz stosowania metody
          odpowiadajacej naszemu najlepiej rozwinietemu zmyslowi stosujemy rownoczesnie
          takze dwa pozostale.
          3. wprowadzenie swego mozgu w stan alfa , do tego uzywa sie muzyki w tempie
          allegro ( muzyka jako tlo w czasie przyswajania tekstu), jogowie uzywaja
          specjalnej techniki oddychania
          (Mysle, ze ta metode stosuje system uczenia jez. obcych SITA).
          4. cwiczenia ruchowe rak ( obie rece rownoczesnie zataczaja matematyczny znak
          nieskonczonosci w powietrzu i potem to samo rysujemy obiema rekami
          rownoczesnie na papierze), by polepszyc wspolprace lewej i prawej polkuli
          naszego mozgu

(…i wiele innych dziwnych rzeczy ale opisywanie tego zajeloby tu duzo czasu,
          wiec siegnij do tej ksiazki albo jej podobnych. )

Jesli chodzi o koncentracje to :
          wzrokowcy – nie sa swiadomi odglosow, koncentracje zburzy im nieporzadek lub
          ruch
          sluchowcy- latwo traca koncentracje z powodu halasow i dzwiekow,
          kinestycy – nie rejestruja wizualnej i sluchowej prezentacji; zeby utrzymac
          koncentracje, czesto zmieniaja pozycje i poruszaja sie.

Moze ten temat Cie zainspiruje.

Poza tym pamiec polepsza spozywanie orzechow, migdalow, ryby , oliwka z oliwek
          ( tzw. "dobre tluszcze", ktore chronia nasze naczynia krwionosne), nie palenie
          papierosow i "dotlenianie".

Pozdr.
          Maria
        • samotnamatka Re: dlaczego analiza włosów niemiarodajna ? 16.08.03, 23:12
          ?
          znajomy dal sobie zrobic w łodzi w laboratorium i wyszlo ze musi zazywac
          herbalaif
          • Gość: Artur Re: dlaczego analiza włosów niemiarodajna ? IP: *.sasknet.sk.ca 17.08.03, 04:39
            samotnamatka napisała:

> ?
            > znajomy dal sobie zrobic w łodzi w laboratorium i wyszlo ze musi zazywac
            > herbalaif

Wlosy nie odzwierciedlaja skladu chemicznego tkanki wlasciciela. Bywaja
            obiektem zanieczyszczen ze strony srodowiska -pyly z powietrza, szampony i
            odzywki itp. Zdaje sie, ze sa tez ogromne problemy metodyczne bo kiedy
            Consumer's Report wyslal probki wlosow tej samej osoby do roznych laboratoriow
            w obrebie USA to wynik byl kazdy inny. Mnie to wystarczy by zdyskredytowac
            metode. Podobnie porzucono ten sposob analizy mineralnych niedoborow u chorych
            na dialize.
            Ktos kto ten sposob diagnostyczny ciagle poleca musi byc swiadomy, ze wciska
            scieme.
        • Gość: hydrogen ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.03, 23:55
          To ciekawe co piszesz Artur. Rzeczywiście ja też gdzieś tam słyszałem jakieś
          krytyczne opinie pod adresem badania włosów ale w zasadzie nic konkretnego.
          Jakie zatem są zarzuty pod adresem tej metody?

Mi w każdym razie takie badanie duzo dało. Miałem kilka kłopotów zdrowotnych
          biorących się właśnie z zabużonej równowagi mineralnej (co do części to trzeba
          raczej powiedzieć "mających odbicie w składzie mineralnym organizmu").
          Podstawowe to:

1. Kłopoty z kolanami -ostry stan zapalny, który pojawił się po kilku dniach
          jazdy na nartach, a wcześniej ciągłe bóle (też stan zapalny tylko w mniejszym
          natężeniu). Lekarz od USG powiedział, że mam po prostu słabe kolana i nie
          powinienem uprawiać sportu. Tymczasem okazało się, że problem był w niedoborze
          magnezu (chyba wpływa to na syntezę kolagenu -białka z którego składają się
          kości). Po dwóch miesiącach suplementacji problem zniknął jak ręką odjąć.
          Niedawno byłem w górach i kolana spisywały się na medal. Jeszcze dwa miesiące
          temu mogłem o tym tylko pomażyć.

2. Kłopoty z koncentracją -niedobór magnezu j.w., tu zalecona suplementacja
          dała też duży efekt choć chyba jeszcze może być lepiej (do końca programu
          suplementacyjnego został mi jeszcze miesiąc).

3. Wolna przemiana materii typu B (jeśli dobże pamiętam) jednym z objawów tego
          stanu rzeczy było chroniczne zmęczenia, szczególnie po jedzeniu. Badanie włosów
          pozwoliło ten stan rzeczy zdiagnozować. Teraz stosując się do otrzymanych
          zaleceń chyba sobie tą przemianę materii uregulowałem bo nie jestem już ciągle
          zmęczony i co chyba ważne -jem znacznie mniej (ilość samego tłuszczu
          zmniejszyłem orientacyjnie ze 180g do 140g).

To tylko najistotniejsze sprawy. Badanie włosów pozwoliło u mnie na
          zdiagnozowanie kilku innych mniej istotnych rzeczy. Tak więc można chyba uznać,
          że informacje jakie dostarczyło to badanie były dla mnie bardzo cenne. myślę,
          że mogą być cenne również i dla innych.

Pozdrawiam
          • Gość: Artur Re: ? IP: *.sasknet.sk.ca 17.08.03, 04:44
            Gość portalu: hydrogen napisał(a):

> To ciekawe co piszesz Artur. Rzeczywiście ja też gdzieś tam słyszałem jakieś
            > krytyczne opinie pod adresem badania włosów ale w zasadzie nic konkretnego.
            > Jakie zatem są zarzuty pod adresem tej metody?
            >
            > Mi w każdym razie takie badanie duzo dało. Miałem kilka kłopotów zdrowotnych
            > biorących się właśnie z zabużonej równowagi mineralnej (co do części to
            trzeba
            > raczej powiedzieć "mających odbicie w składzie mineralnym organizmu").
            > Podstawowe to:
            >
            > 1. Kłopoty z kolanami -ostry stan zapalny, który pojawił się po kilku dniach
            > jazdy na nartach, a wcześniej ciągłe bóle (też stan zapalny tylko w mniejszym
            > natężeniu). Lekarz od USG powiedział, że mam po prostu słabe kolana i nie
            > powinienem uprawiać sportu. Tymczasem okazało się, że problem był w
            niedoborze
            > magnezu (chyba wpływa to na syntezę kolagenu -białka z którego składają się
            > kości). Po dwóch miesiącach suplementacji problem zniknął jak ręką odjąć.
            > Niedawno byłem w górach i kolana spisywały się na medal. Jeszcze dwa miesiące
            > temu mogłem o tym tylko pomażyć.
            >
            > 2. Kłopoty z koncentracją -niedobór magnezu j.w., tu zalecona suplementacja
            > dała też duży efekt choć chyba jeszcze może być lepiej (do końca programu
            > suplementacyjnego został mi jeszcze miesiąc).
            >
            > 3. Wolna przemiana materii typu B (jeśli dobże pamiętam) jednym z objawów
            tego
            > stanu rzeczy było chroniczne zmęczenia, szczególnie po jedzeniu. Badanie
            włosów
            >
            > pozwoliło ten stan rzeczy zdiagnozować. Teraz stosując się do otrzymanych
            > zaleceń chyba sobie tą przemianę materii uregulowałem bo nie jestem już
            ciągle
            > zmęczony i co chyba ważne -jem znacznie mniej (ilość samego tłuszczu
            > zmniejszyłem orientacyjnie ze 180g do 140g).
            >
            > To tylko najistotniejsze sprawy. Badanie włosów pozwoliło u mnie na
            > zdiagnozowanie kilku innych mniej istotnych rzeczy. Tak więc można chyba
            uznać,
            >
            > że informacje jakie dostarczyło to badanie były dla mnie bardzo cenne. myślę,
            > że mogą być cenne również i dla innych.
            >
            > Pozdrawiam

Niedoboby magnezu sa bardzo powszechne wiec nie potrzebujesz takiego dziwnego i
            niemiarodajnego badania by sprobowac suplementow. Kolana sie pewnie same
            zagoily z czasem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka