lestat22 16.08.03, 15:13 Czy są jakieś leki na poprawę koncentracji umysłowej, takie które mogą pomóc w nauce? Może ktoś miał też z tym kłopot i może mi coś polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
straw-berry Re: Problem z koncentracją. 16.08.03, 16:21 lestat22 napisał: > Czy są jakieś leki na poprawę koncentracji umysłowej, takie które mogą pomóc > w nauce? Może ktoś miał też z tym kłopot i może mi coś polecić? lecytyna, witamina B1, magnez, ew. giko biloba. nie spodziewj się jednak spektakularnych efektów to nie amfa..... amfy mimo wszystko nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: Problem z koncentracją. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.03, 20:59 Jeśli masz kłopoty z koncentracją to powinieneś sobie zrobić badania składu mineralnego włosów. To pozwoli precyzyjnie zdiagnozować brak konkretnego pierwiastka (braki wielu rzeczy dają takie objawy). Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Problem z koncentracją. IP: *.sasknet.sk.ca 16.08.03, 22:29 straw-berry napisała: > lestat22 napisał: > > > Czy są jakieś leki na poprawę koncentracji umysłowej, takie które mogą pom > óc > > w nauce? Może ktoś miał też z tym kłopot i może mi coś polecić? > > lecytyna, witamina B1, magnez, ew. giko biloba. nie spodziewj się jednak > spektakularnych efektów to nie amfa..... amfy mimo wszystko nie polecam Takze witamina C, olej z wiesiolka. A ty Hydrogen znowu wprowadzasz junk science. Analiza mineralna wlosow potrafi byc bardzo mylaca i oficjalna medycyna z niej juz dawno zrezygnowala. Tylko jakies niedobitki ciagle ja jeszcze propaguja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Problem z koncentracją. IP: *.unknown.tele.dk 16.08.03, 23:10 Zajrzyj do ksiazki „Rozwin swoj genialny umysl” Katarzyny Gozdek –Michaelis. Na jej podstawie podaje w ogromnym skrocie: Na to ,w jaki sposob zapamietujemy dany tekst, ma wplyw wiele czynnikow m.in. : 1. wrodzona dobra pamiec, ale… lepsza pamiec mozna wycwiczyc, sa na to odpowiednie cwiczenia oraz techniki szybkiego czytania. Sa organizowane kursy, dostepna jest tez literatura na ten temat. 2. kazdy z nas ma rozwiniety bardziej jeden ze zmyslow , w zwiazku z tym dzieli sie ludzi na: - wzrokowcow ( ok. 29 % populacji) , ucza sie wizualnie - sluchowcow ( ok. 34%), uczy sie sluchowo przez dzwiek i muzyke - kinestykow (37 %), dotyka, rusza, robi cos manualnie Najlepszy efekt uczenia sie otrzymamy , gdy oprocz stosowania metody odpowiadajacej naszemu najlepiej rozwinietemu zmyslowi stosujemy rownoczesnie takze dwa pozostale. 3. wprowadzenie swego mozgu w stan alfa , do tego uzywa sie muzyki w tempie allegro ( muzyka jako tlo w czasie przyswajania tekstu), jogowie uzywaja specjalnej techniki oddychania (Mysle, ze ta metode stosuje system uczenia jez. obcych SITA). 4. cwiczenia ruchowe rak ( obie rece rownoczesnie zataczaja matematyczny znak nieskonczonosci w powietrzu i potem to samo rysujemy obiema rekami rownoczesnie na papierze), by polepszyc wspolprace lewej i prawej polkuli naszego mozgu (…i wiele innych dziwnych rzeczy ale opisywanie tego zajeloby tu duzo czasu, wiec siegnij do tej ksiazki albo jej podobnych. ) Jesli chodzi o koncentracje to : wzrokowcy – nie sa swiadomi odglosow, koncentracje zburzy im nieporzadek lub ruch sluchowcy- latwo traca koncentracje z powodu halasow i dzwiekow, kinestycy – nie rejestruja wizualnej i sluchowej prezentacji; zeby utrzymac koncentracje, czesto zmieniaja pozycje i poruszaja sie. Moze ten temat Cie zainspiruje. Poza tym pamiec polepsza spozywanie orzechow, migdalow, ryby , oliwka z oliwek ( tzw. "dobre tluszcze", ktore chronia nasze naczynia krwionosne), nie palenie papierosow i "dotlenianie". Pozdr. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
samotnamatka Re: dlaczego analiza włosów niemiarodajna ? 16.08.03, 23:12 ? znajomy dal sobie zrobic w łodzi w laboratorium i wyszlo ze musi zazywac herbalaif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: dlaczego analiza włosów niemiarodajna ? IP: *.sasknet.sk.ca 17.08.03, 04:39 samotnamatka napisała: > ? > znajomy dal sobie zrobic w łodzi w laboratorium i wyszlo ze musi zazywac > herbalaif Wlosy nie odzwierciedlaja skladu chemicznego tkanki wlasciciela. Bywaja obiektem zanieczyszczen ze strony srodowiska -pyly z powietrza, szampony i odzywki itp. Zdaje sie, ze sa tez ogromne problemy metodyczne bo kiedy Consumer's Report wyslal probki wlosow tej samej osoby do roznych laboratoriow w obrebie USA to wynik byl kazdy inny. Mnie to wystarczy by zdyskredytowac metode. Podobnie porzucono ten sposob analizy mineralnych niedoborow u chorych na dialize. Ktos kto ten sposob diagnostyczny ciagle poleca musi byc swiadomy, ze wciska scieme. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.03, 23:55 To ciekawe co piszesz Artur. Rzeczywiście ja też gdzieś tam słyszałem jakieś krytyczne opinie pod adresem badania włosów ale w zasadzie nic konkretnego. Jakie zatem są zarzuty pod adresem tej metody? Mi w każdym razie takie badanie duzo dało. Miałem kilka kłopotów zdrowotnych biorących się właśnie z zabużonej równowagi mineralnej (co do części to trzeba raczej powiedzieć "mających odbicie w składzie mineralnym organizmu"). Podstawowe to: 1. Kłopoty z kolanami -ostry stan zapalny, który pojawił się po kilku dniach jazdy na nartach, a wcześniej ciągłe bóle (też stan zapalny tylko w mniejszym natężeniu). Lekarz od USG powiedział, że mam po prostu słabe kolana i nie powinienem uprawiać sportu. Tymczasem okazało się, że problem był w niedoborze magnezu (chyba wpływa to na syntezę kolagenu -białka z którego składają się kości). Po dwóch miesiącach suplementacji problem zniknął jak ręką odjąć. Niedawno byłem w górach i kolana spisywały się na medal. Jeszcze dwa miesiące temu mogłem o tym tylko pomażyć. 2. Kłopoty z koncentracją -niedobór magnezu j.w., tu zalecona suplementacja dała też duży efekt choć chyba jeszcze może być lepiej (do końca programu suplementacyjnego został mi jeszcze miesiąc). 3. Wolna przemiana materii typu B (jeśli dobże pamiętam) jednym z objawów tego stanu rzeczy było chroniczne zmęczenia, szczególnie po jedzeniu. Badanie włosów pozwoliło ten stan rzeczy zdiagnozować. Teraz stosując się do otrzymanych zaleceń chyba sobie tą przemianę materii uregulowałem bo nie jestem już ciągle zmęczony i co chyba ważne -jem znacznie mniej (ilość samego tłuszczu zmniejszyłem orientacyjnie ze 180g do 140g). To tylko najistotniejsze sprawy. Badanie włosów pozwoliło u mnie na zdiagnozowanie kilku innych mniej istotnych rzeczy. Tak więc można chyba uznać, że informacje jakie dostarczyło to badanie były dla mnie bardzo cenne. myślę, że mogą być cenne również i dla innych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: ? IP: *.sasknet.sk.ca 17.08.03, 04:44 Gość portalu: hydrogen napisał(a): > To ciekawe co piszesz Artur. Rzeczywiście ja też gdzieś tam słyszałem jakieś > krytyczne opinie pod adresem badania włosów ale w zasadzie nic konkretnego. > Jakie zatem są zarzuty pod adresem tej metody? > > Mi w każdym razie takie badanie duzo dało. Miałem kilka kłopotów zdrowotnych > biorących się właśnie z zabużonej równowagi mineralnej (co do części to trzeba > raczej powiedzieć "mających odbicie w składzie mineralnym organizmu"). > Podstawowe to: > > 1. Kłopoty z kolanami -ostry stan zapalny, który pojawił się po kilku dniach > jazdy na nartach, a wcześniej ciągłe bóle (też stan zapalny tylko w mniejszym > natężeniu). Lekarz od USG powiedział, że mam po prostu słabe kolana i nie > powinienem uprawiać sportu. Tymczasem okazało się, że problem był w niedoborze > magnezu (chyba wpływa to na syntezę kolagenu -białka z którego składają się > kości). Po dwóch miesiącach suplementacji problem zniknął jak ręką odjąć. > Niedawno byłem w górach i kolana spisywały się na medal. Jeszcze dwa miesiące > temu mogłem o tym tylko pomażyć. > > 2. Kłopoty z koncentracją -niedobór magnezu j.w., tu zalecona suplementacja > dała też duży efekt choć chyba jeszcze może być lepiej (do końca programu > suplementacyjnego został mi jeszcze miesiąc). > > 3. Wolna przemiana materii typu B (jeśli dobże pamiętam) jednym z objawów tego > stanu rzeczy było chroniczne zmęczenia, szczególnie po jedzeniu. Badanie włosów > > pozwoliło ten stan rzeczy zdiagnozować. Teraz stosując się do otrzymanych > zaleceń chyba sobie tą przemianę materii uregulowałem bo nie jestem już ciągle > zmęczony i co chyba ważne -jem znacznie mniej (ilość samego tłuszczu > zmniejszyłem orientacyjnie ze 180g do 140g). > > To tylko najistotniejsze sprawy. Badanie włosów pozwoliło u mnie na > zdiagnozowanie kilku innych mniej istotnych rzeczy. Tak więc można chyba uznać, > > że informacje jakie dostarczyło to badanie były dla mnie bardzo cenne. myślę, > że mogą być cenne również i dla innych. > > Pozdrawiam Niedoboby magnezu sa bardzo powszechne wiec nie potrzebujesz takiego dziwnego i niemiarodajnego badania by sprobowac suplementow. Kolana sie pewnie same zagoily z czasem. Odpowiedz Link Zgłoś