Gość: ed IP: 220.73.165.* 20.08.03, 11:19 powoli mi sie robi na serdecznym palcu moze znacie jakies sposoby jak to zlikwidowac pomoc chirurga na razie nie wchodzi w gre przykladam masc z antybiotykiem ale to chyba nic nie pomaga ed Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tangerines Re: zastrzal IP: *.pop.e-wro.net.pl 20.08.03, 11:35 Maść bez recepty Tribiotic - 1-2 saszetki wystarczy, kup sobie też arnikę w aptece w formie wyciągu alkoholowego, wlej łyżeczkę wyciągu do 1/3 szkl ciepłej przegotowanej wody i mocz w tym palec. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: zastrzal IP: korbank:* / 10.0.0.* 20.08.03, 14:12 Wiem ze pomaga moczenie w gorącej wodzie (temp. zeby nie parzyło,ale w miare gorąca) z rozpuszczonym szarym mydłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: zastrzal IP: *.lv.lv.cox.net 20.08.03, 15:47 wsadz palec na moment do wrzacej, zagotowanej wody - tak na ulamek sekundy aby sie nie poparzyc. Zrob tak ze 3-4 razy , to jest sposob stary jak swiat i skuteczny, moja babcia mnie tak "leczyla" jak bylam dzieckiem a dzis ja lecze swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: zastrzal IP: 220.73.165.* 21.08.03, 04:16 no i tak zaczely sie tortury mojego palca wrzaca woda, moczenie w ukropie, oklady z masci i alkoholu wszystko ok ale mam pytanie po jakim czasie (jesli nie zniknie) mam zaczac sie martwic i isc do lekarza? pozdrowienia i dzieki za rady, Ed Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hesia Re: zastrzal IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.03, 06:21 Bardzo skuteczny sposób: kup denaturat i serdeczny palec mocz w denaturacie az do usunięcia zastrzału. Ja dosłownie chodziłam z palcem w słoiczku i obyło się bez interwencji chirurga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: zastrzal IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.08.03, 09:44 Ed, radzę Ci idż szybko do chirurga. Nie należy leczyć zastrzału żadnymi maściami lub okładami. Tylko właściwe leczenie chirurgiczne może uchronić przed grożniejszymi następstwami. Sama doświadczyłam tego na własnej skórze. Palca o mało nie ugotowałam i tak w końcu musiałam iść do lekarza. Sam zabieg przeprowadza się pod znieczuleniem ogólnym, nie jest bolesny a przynosi radykalną poprawę. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
marialudwika Re: zastrzal 21.08.03, 10:00 Mocz palec w goracej wodzie z ENZYMATYCZNYM proszkiem do prania,kiedys byl to proszek"E".Mnie zawsze pomaga Pozdrawiam ml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrał Re: zastrzal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.03, 14:18 że tak zapytam... a co to jest ten zastrzał i jak wyglada.. jak się tego mozna nabawić??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: zastrzal IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.08.03, 16:42 Zastrzałewm nazywa się ropne zapalenie toczące się na dłoniowej powierzchni palców. Powstaje nieraz w następstwie niedostrzegalnego gołym okiem ukłucia lub zadrapania. Zakażenie może posuwać się szybko w głąb. Rwący tętniący ból, który nie daje spać. Charakterystyczny w pierwszym okresie obrzęk palca. Jest to sygnałem stanu zapalnego. Zastrzał wymaga szybkiej interwencji chirurgicznej. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: zastrzal IP: 220.73.165.* 21.08.03, 17:02 Dzieki za porady niestety chirurg na razie nie wchodzi w gre - nie mam tu do niego dostepu ;-( tak wiec na razie pozostaje odkazanie i smarowanie antybiotykiem i chyba jest juz lepiej! Ed Odpowiedz Link Zgłoś