Dodaj do ulubionych

wyrwanie zęba i co dalej

24.08.03, 20:49
Górna czwórka i piątka nie nadają się do leczenia. Muszą być wyrwane.
Ciekawi mnie jakie są możliwości "załatania" tej dziury? Proszę wspomnijcie
coś o ew. kosztach poszczególnych rozwiązań. Dzięki.
Obserwuj wątek
    • ahorn Re: wyrwanie zęba i co dalej 24.08.03, 20:50
      Ups... chodzi o górną piątkę i szóstkę :-).
      • Gość: dentystka Re: wyrwanie zęba i co dalej IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.08.03, 21:16
        1.implanty
        2.most (związany z oszlifowaniem zębów sąsiadujących z luką; na tych
        oszlifowanych zębach zostanie umocowany most uzupełniający brakujące zęby).
        Wiadomo, że implanty są lepsze, bo nie wymagają szlifowania istniejących zębów,
        choć, niestety, bardzo drogie (koszt leczenia może wynieść co najmniej kilka
        tysięcy złotych, ale równie dobrze kilkanaście tysięcy, zależnie od gabinetu-
        a zwłaszcza systemu tam stosowanego; oraz od ewentualnych zabiegów
        przygotowujących do wszczepienia implantów. Koszt mostu jest też różny, zależy
        od tego, z czego wykonany ma być most : najzwyklejszy (niekosmetyczny!
        metalowy, przy braku 2 zębów) może kosztować ok. 700-800zł (ceny różnią się w
        poszczególnych gabinetach i zależnie od regionu kraju), kosmetyczny, biały może
        kosztować kilka tysięcy.
        Inna sprawa, że obecnie można skutecznie leczyć zęby, które jeszcze niedawno
        uznano by za nadające się wyłącznie do usunięcia: może jeszcze da się coś z
        Twoimi zębami zrobić? Nie widząc zdjęcia rtg chociażby, trudno wyrokować.
        Wejdź sobie na strone www.dentonet.pl , np. na forum, możesz tam uzyskać różne
        pomocne informacje. Pamiętaj, że własne zęby są najlepszymi implantami i warto
        je leczyć, jeśli tylko jest szansa na ich uratowanie.
        • Gość: Asia Re: wyrwanie zęba i co dalej IP: 80.51.236.* 24.08.03, 21:22
          No właśnie - dlaczego te zęby są do wyrwania ?- a może resekcja korzenia?? tak
          też ratuje sie "zęby do wyrwania" - koszt kilkaset zł a zęby są.
          Ja rok temu zapłaciłam jakieś 300 zł - ale słyszałam ,że to bardzo tanio.
          • Gość: zsf Re: wyrwanie zęba i co dalej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.03, 21:22
            Gość portalu: Asia napisał(a):

> No właśnie - dlaczego te zęby są do wyrwania ?- a może resekcja korzenia??
            tak

Co to jest ta resekcja, na czym to polega
            • Gość: Asia Re: wyrwanie zęba i co dalej IP: 80.51.236.* 26.08.03, 20:59
              Resekcja jest stosowana w przypadku zębów ze zmianami okołowierzchołkowymi -
              takie zęby zazwyczaj się wyrywa.
              Polega to na tym, że chirurg dentysta przecina dziąsło, obcina czubek korzenia
              i usuwa tę zmianę, zaszywa dziąsło. Zabieg zazwyczaj przeprowadza się w
              znieczuleniu ogólnym.
              Nie wszyscy dentyści chcą tak leczyć zęby trzonowe - u mnie była to dolna
              szóstka. Byłam trochę opuchnięta z tydzień, ale zęba mam.
              Myślę, że jest to niezła alternatywa dla implantu - dużo niższy koszt i brak
              metalu w szczęce.
              Czy jeszcze jakieś pytania??
              • Gość: Asia Re: wyrwanie zęba i co dalej IP: 80.51.236.* 26.08.03, 21:02
                Za tę niską cenę robiłam to w Bielsku -Białej - po takim zabiegu musisz mieć
                transport.
                • Gość: dentystka Re: wyrwanie zęba i co dalej IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.08.03, 23:21
                  raczej w znieczuleniu miejscowym.
                  • d_erekcja Re: wyrwanie zęba i co dalej 27.08.03, 17:26
                    zmień dentystę - to dalej.
                    Możliwości jest bardzo wiele. Trzeba przeleczyć korzeń i założyć koronę.
                    Leczenie korzenia około 200, trzpień - 200, korona 500. Być może przy dwóch
                    sztukach taniej.
                    Dobry dentysta nigdy nie powie że ząb jest do wyrwania. Nie te czasy.
                    • Gość: dentystka Re: wyrwanie zęba i co dalej IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.08.03, 23:47
                      d_erekcja napisał:

>
                      > .
                      > Dobry dentysta nigdy nie powie że ząb jest do wyrwania. Nie te czasy.

Nie przesadzaj. Medycyna to nie szarlataneria. Stomatolodzy to nie cudotwórcy.
                      To prawda, że nauka cały czas idzie do przodu i zęby, które jeszcze kilka lat
                      temu nadawały się tylko do ekstrakcji, teraz leczy się z powodzeniem. Ale
                      czasem nie da się cudów zdziałać i pozostają tylko kleszcze. Jeśli nie widzę
                      pacjenta i jego zdjęć rentgenowskich, nie odważę się na stwierdzenie, że na
                      pewno można te zęby uratować. Taki ze mnie niewierny Tomasz...
                      • Gość: boląca mordka RESEKCJA JEDYNKI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.08.03, 14:50

Gość portalu: dentystka napisał(a):

> d_erekcja napisał:
                        >
                        > >
                        > > .
                        > > Dobry dentysta nigdy nie powie że ząb jest do wyrwania. Nie te czasy.
                        >
                        > Nie przesadzaj. Medycyna to nie szarlataneria. Stomatolodzy to nie cudotwórcy.
                        > To prawda, że nauka cały czas idzie do przodu i zęby, które jeszcze kilka lat
                        > temu nadawały się tylko do ekstrakcji, teraz leczy się z powodzeniem. Ale
                        > czasem nie da się cudów zdziałać i pozostają tylko kleszcze. Jeśli nie widzę
                        > pacjenta i jego zdjęć rentgenowskich, nie odważę się na stwierdzenie, że na
                        > pewno można te zęby uratować. Taki ze mnie niewierny Tomasz...

A ile razy można robić resekcję JEDYNKI?
                        Była już dwa razy.
                        Do skutku?
                        Czy podczas resekcji robi się coś z kościami?
                        Kiedy resekcja albo wyrwanie zęba NIE pomoże?

pozdrawiam,
                        boląca mordka
                        • joan1973 Re: RESEKCJA JEDYNKI 01.09.03, 11:57
                          Witaj! Ja resekcję jedynki miałam robioną trzy razy. Dwa razy nieudolnie, przez
                          stomatologa, który po drugim zabiegu chciał usunąć ząb. W końcu trafiłam na
                          cudoną lekarkę, chirurga ze Szpitala Dzieciątka Jezus w Warszawie. Podjęła się
                          trzeciego zabiegu. Było to 2,5 roku temu, znieczulenie miałam miejscowe, nie
                          mam sladu po nacięciu dziąsła, ani po szwach. Dodam tylko, że po pierwszych 2
                          zabiegach mam zrosty na dziąśle bo "pseudostomatolog" który mnie leczył, nie
                          dość, że żle czyścił i piłował ząb to uczył się zakładac szwy! Życzę powodzenia
                          w poszukiwanich dobrego chirurga-dentysty!
                  • Gość: Asia Re: wyrwanie zęba i co dalej IP: 80.51.236.* 27.08.03, 21:35
                    Ja mojego zęba miałam robionego w znieczuleniu ogólnym, zabieg trwał ponad
                    godzinę, mogłam zdecydować się na znieczulenie miejscowe ale mi odradzono -
                    robioną miałam szóstkę do której bardzo trudno się dostać. Po zabiegu
                    najbardziej dokuczała mi pokiereszowana warga- kątek. Nie wiem jak mój zabieg
                    wyglądałby robiony w zniecz. miejscowym.
                    • Gość: ola Re: wyrwanie zęba i co dalej IP: *.net.autocom.pl 30.08.03, 15:27
                      wg mnie to jakas histeria, ja mialam resekcje dwoch korzeni na raz + przetoke
                      do zatoki - oczywiscie w zwyklym znieczuleniu miejscowym, narkoza - owszem ale
                      do zabiegow gdzie "rozwala" sie pol szczeki a nie do resekcji

• Gość: Asia Re: wyrwanie zęba i co dalej IP: 80.51.236.* 30.08.03, 17:51
                        to nie była żadna histeria, miałam kiedyś juz w życiu narkozę i powiedziałam
                        sobie wtedy "nigdy więcej!!". Na uwagę lekarza, że zabieg będzie przeprowadzony
                        w narkozie zareagowałam tak samo - nie !, proszę o znieczulenie miejscowe.
                        Chirurg jednak zaczął mnie przekonywać, że resekcja szóstki jest bardzo
                        nieprzyjemna i naprawdę mogą być kłopoty, jeżeli będzie to tylko znieczulenie
                        miejscowe. Zgodziłam się - po zabiegu, jak policzyłam szwy i zobaczyłam
                        pokiereszowaną wargę - baaardzo ucieszyłam się, że był to jednak zabieg w
                        narkozie.
                        Pisanie o histerii jest chyba nie na miejscu.
    • ahorn Re: wyrwanie zęba i co dalej 30.08.03, 15:21
      serdeczne dzięki za rady - pozdrawiam!
      • Gość: dalila84 Re: wyrwanie zęba i co dalej IP: *.milc.com.pl / *.milc.com.pl 16.10.03, 23:34
        fajnie że znalazlam wasz temat bo mnie sie też tyczy..otóż mówicie o tych super
        metodach dzieki którym można uratować zęby...u mnie jest tak po rtg kobieta
        wydała wyrok-usunąć..powiedziała co prawda ze może go podleczyć i zaplombować
        zle to jest tylko granie na zwłokę i zapół roku problem wróci..ech jak
        wyglądało zdj(bo widze że sa tu specjalisci) koło zakrzywionego korzenia dolnej
        szostki,byla jakas zmiana do ktorej "wiertniczo sie nie dotrze" polowe kanalu
        mam wypelnione resztka plomby i to koniec możliwosci..ech nie chodzi mi tu
        nawet o wyglad że czegos braknie ale o bol,ktorego się cholernie boje!!!!co
        robic???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka