annw5 27.02.08, 21:09 Widze, ze jest tu mnostwo doswiaczonych osob. Wyjasnijcie mi prosze, o czym mowi wynik tego badania i czy wykonuje sie go z krwi? W jakim przypadku nalezy to wykonac? Z gory dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoku Re: Prosze wyjasnijecie mi co to jest PCR? 27.02.08, 21:56 PCR to metoda diagnostyczna dzięki której badamy obecność materiału genetycznego (DNA lub RNA) wirusa lub bakterii w próbce. Zaletą tej metody jest rozpoznanie na bardzo wczesnym etapie zakażenia, niezależne od obecności przeciwciał. Daje zawsze jednoznaczny wynik – bez niejednoznacznych lub pośrednich wyników na granicy czułości testu; bardzo nikła możliwość powstania wyników tzw. fałszywie negatywnych (u 10% nosicieli wirusów nie występują przeciwciała pomimo zakażenia) oraz fałszywie pozytywnych (występowanie przeciwciał nie zawsze świadczy o istniejącym zakażeniu – przeciwciała mogą pojawiać się po przyjęciu szczepionki bądź pozostawać w organizmie wiele lat po tym, jak wirus zostanie wyeliminowany). Wykonywany jest z krwi i moczu w wyspecjalizowanych laboratoriach np. Państwowym Instytucie Higieny na ul. Chocimskiej w Warszawie. Należy go wykonać w przypadku podejrzenia zakażenia wirusem np. przy podwyższonych przeciwciałach. Odpowiedz Link Zgłoś
annw5 yoku... 28.02.08, 18:30 Dziekuje za wyczerpujaca odpoiedz i jeszcze mam pytanie w jakim przypadku i kiedy lekarz, jesli zdiagnozuje CMV, powienien zlecic to badanie? Odpowiedz Link Zgłoś
yoku Re: yoku... 28.02.08, 22:43 tak naprawdę zdiagnozowanie CMV powinno opierać się właśnie na tym badaniu ale większość lekarzy pochopnie stwierdza cytomegalię na podstawie badań samych przeciwciał. badanie na DNA wirusa metoda PCR warto wykonać wtedy gdy przeciwciała w klasie IgG, IgM (lub obydwa na raz) są znacząco podwyższone i towarzyszą temu objawy lub u kobiet w ciąży kiedy sytuacja z przeciwciałami jest niejasna aby ustalić status wyjściowy dziecka zaraz po urodzeniu Odpowiedz Link Zgłoś