Dodaj do ulubionych

Dobija mnie to

18.03.08, 11:15
Dzień dobry.Mam 26 lat. Od kilku miesięcy dręczą mnie i spędzają sen z powiek
następujące objawy.Miewam uczucie ucisku ,napierania na szyi z obu stron,
takie jakby ciśnienie w uszach a przeważnie w prawym uchu.To napieranie jest
także na twarzy.Często w prawym uchu odczuwam drapanie ( takie uczucie jakby
coś chciało mi wyjść z ucha).Do tego mam ograniczoną drożność nosa mimo braku
kataru.A jeśli katar jest to jest on w formie jasnej czy przeźroczystej
wydzieliny ,którą ciężko wydmuchać.Takie paseczki czy nitki .W czasie tych
objawów mam lekki lecz zauważalny obrzęk twarzy.Wglądam jakbym przytył na
twarzy(dobija mnie to, czasami przez to siedzę w domu i nie chce się
pokazywać). Zauważyłem że nasila się to po mocniejszym alkoholu.Na drugi dzień
po jestem wyraźnie napuchnięty.Od miesięcy mam czerwone gardło wręcz sine (
nie boli). Do tego wszystkiego na podniebieniu miękkim (nie wiem czy głębiej
też bo nie wykręcę tak języka) czuje tarkę. Są to ok półmilimetrowe,
przeźroczyste pęcherzyki. Sporo ich jest.Lekarz powiedział bym sie tym nie
przejmował.Jednak jak mam sie nie przejmować tym.Coś złego się dzieje. Bardzo
proszę o poradę bo mnie to dobija już. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • haja987 Re: Dobija mnie to 18.03.08, 11:56
      Witam. Ja miewam podobne objawy przy skrzywionej przegrodzie nosowej. Każda
      zmiana ciśnienia powoduje właśnie takie drapania w uszach, uczucie ich zatkania,
      uczucie rozsadzania głowy w okolicy zatok czołowych. Cały czas mam zatkana jedną
      dziurkę w nosie...Przez krzywą przegrode pozbyłam się w tamtym roku migdałów.
      Musiałam je usunąć bo jak tłumaczył mi laryngolog ciśnienie w uszach jak i w
      samej "jamie" ustnej nie wyrównywało sie prawidłowo - i przez to często
      chorowałam, w migdałach porobiły się dziury. W taki dzień jak dziś to czuję się
      jak przysłowoiowy zbity pies - bolą mnie uszy, głowa, nos....
      Polecam wizytę u dobrego laryngologa.
      Istnieje masę środków do aplikacji do nosa (buderhin) które go udrożniają. A
      może jesteś alergikiem?

Pozdrawiam.

• borys24so Re: Dobija mnie to 18.03.08, 13:10
        Na alergie jeszcze nie robiłem badań.Ale czy to by się działo cały rok?? Nos mam
        zapchany z jednej ,raz z drugiej strony.Czasami drożny ale tak w 70%. Dziś mnie
        pali i piecze w gardle a jak wydycham nosem to jakbym ogniem ział, takie
        pieczące uczucie w nosie i pod oczami.Srodki są ale nie mozna ich chyba stosować
        długo bo to jeszcze gorzej.Do tego mam skoki temperatury z np ok 38 a za godzine
        juz normalnie.I ta jakby głuchośc w prawym uchu ,świdroanie. Heja987 czy tą
        przegrodę nosową ci naprawili?? Czy to sie usówa?? dzięki za odpowiedź
        • baska192 Re: Dobija mnie to 18.03.08, 20:39
          Alergia raczej nie powoduje goraczki.Prawdopodobnie masz zatoki
          zaatakowane przez bakterie.Nie bedzie lepiej bedzie tylko
          gorzej.Zrob sobie badania na mycoplazme i chlamydie pneumoniae.
          • nglka Re: Dobija mnie to 24.04.08, 01:08
            baska192 napisała:

> Alergia raczej nie powoduje goraczki.

I tu się mylisz. Przy reakcji alergicznej w okolicy szyi i twarzy ZAWSZE miałam
            podwyższoną temp. ciała a niekiedy gorączkę. Nie znaczy to, że tak musi mieć
            każdy ale nie znaczy też, e taka zależność nie istnieje.
            Po wypiciu "wściekłych' zdarzało mi się mieć bąble na podniebieniu, zatkane
            uszy, swędzenie gardłowo-uszne, puchnięcie warg i śluzówek ogólnie. Towarzyszyło
            temu standardowe chorobowe odczucie (jakby wczesno przeziębieniowe) i
            podniesienie temp. ciała.
    • haja987 Re: Dobija mnie to 19.03.08, 17:42
      Witam.
      Nie mam "naprawionej" przegrody nosowej...niestety, i cholernie tego żałuję.
      Bałam się zabiegu. Jak usuwałam migdałki w tamtym roku to leżała ze mną na sali
      dziewczyna, która miała właśnie prostowaną przegrodę nosową...bardzo cierpiała
      po zabiegu.

Wiele dolegliwości, związanych z zatokami może być związanych z krzywą przegroda
      nosową, a w szczególności bóle i zatkane uszy.
      Radzę Ci odwiedż dobrego laryngologa.
      • borys24so Re: Dobija mnie to 19.03.08, 19:33
        Dziękuje za odpowiedzi i porady. Byłem u mojego lekarza pierwszego kontaktu.
        Sprawdził mi uszy jakimś urządzeniem i uszy mam w środku czyściutkie. Objawy też
        nie takie jak przy skrzywionej przegrodzie nosowej.Węzły chłonne ok.O alergi za
        dużo nie ma wiedzy.Temperatura może by od antydepresantów,które biore od 3
        miesięcy.Do tego biegumka. Tak sie zastanawiam czy to wszystko nie jest czasem
        od ósemki którą mam do wyrwania. Jest ona zdrowa ale nie wyrżnęła się do końca i
        co kilka miesięcy mam zapalenie tzw kieszonki ,która się tam utworzyła i coś tam
        zostanie czasem z pokarmu i się zaczyna. Dziś miałem fatalny dzień.Ból podczas
        przełykania umiejscowiony gdzieś po prawej stronie nasady języka, stan
        podgorączkowy i pieczenie w głowie ,bo to nie jest typowy ból glowy tylko takie
        palenie i pieczenie.Do tego straszne osłabienie organizmu. Więc już nie wiem czy
        najpierw laryngolog czy chirurg stomatolog czy co jeszcze. Póki co kupiłem sobie
        Tantum Verde do płukania jamy ustnej i gardła. Fajny środek. Będe pisał jak cos
        sie wyjaśni, pozdrawiam
        • borys24so Re: Dobija mnie to 19.03.08, 19:54
          po chwili ból podczas przełykania ,pojawił się też z lewej strony ,dośc silny.
          Nie wiem co się ze mną dzieje w ciągu minut pojawia się i zanika.
    • borys24so Re: Dobija mnie to 24.04.08, 00:31
      Troszkę sie wyjaśniło. Otóż te rozpieranie w szyi i uchu ,to najprawdopodobniej
      powodowała prawa dolna ósemka, która do konca sie nie wyrżnęła. Co jakięs 4
      miesiace robło mi sie przy tym zębie zapalenie. Od czasu gdy usunąłem zęba nie
      ma tych ucisków i rozpierania w szyi i uchu. Jeszcze te pęcherzyki muszę jakos
      ,,przegonic'' , pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka