sebawaw
06.05.08, 01:33
od 2 miesiecy mam dziwny bialy nalot na jezyku. wiem, ze o takim czyms bylo tu sporo i wszyscy pisali o grzybicy, ale w sumie to jest u mnie raczej wykluczone. na grzybice bylem leczony z miesiac - bez zmian jezeli chodzi o jezyk, zrobiono wymaz z jezyka - wykluczono grzybice oraz infekcje bakeryjna. wiec kolejne badania - wykluczono: hiv, kile, helicobacter pylori, cukrzyce. morfologia krwi i mocz - wszystko w normie. nie wystepuje u mnie ani zgaga, ani nudnosci, odbijanie sie, czy bole zoladka. generalnie rzadko na cos choruje. nie pale papierow, nie biore narkotykow, nie pije duzo alkoholu, nie biore na stale zadnych lekow. moj tryb zycia czy sposob zywienia nie ulegl zadnej zmianie na przestrzeni paru lat, wage mam normalna.
Nalotowi na jezyku nie towarzyszy zaden specyficzny smak czy zapach. Higiene jamy ustnej utrzymuje na dobrym poziomie (2-3 x dziennie myje + plukanie plynem do ust) i nie mam zadnych problemow z zebami czy dziaslami.
Ma moze ktos pomysl skad ten bialy jezyk? bo lekarze zalamuja rece jak przychodze z wynikami badan, ze niby wszystko ok, a jezyk bialy nadal jest.