Dodaj do ulubionych

guz na głowie

14.05.08, 10:58
Mam od paru lat na głowie (tył głowy) guzek wielkości grochu jest
bardzo bolesny w dotyku a czasem ból promieniuje samoistnie (środki
przeciwbólowe nie pomagają), żaden z lekarzy różnych specjalności u
których byłem (tomografia też była nic złego nie wykazała)) nie
potrafi tego zdiagnozować, co to moze być, może ktoś coś takiego
miał?
Obserwuj wątek
    • butterffly Re: guz na głowie 14.05.08, 14:28
      Skoro boli, to trzeba sie zastanowic nad wycięciem... najlepiej skonsultowac sie
      z dermatologiem.
      • zona_jarka Re: guz na głowie 29.05.08, 08:32
        Ale dla czego dermatolog? Ten guz jest pod skórą a na skórze prócz
        wybrzuszenia nie ma żadnych zmian. Dodam jeszcze że czasami ból tego
        miejsca promieniuje na całą głowę i trwa czasami parę dni (leczenie
        w poradni zawalczania bólu nie dało rezultatu).
        • wadera3 Re: guz na głowie 29.05.08, 09:03
          A kto leczy ból spowodowany "jakimś" guzkiem w poradni leczenia bólu?
          Jeśli nie jest to kaszak, który się wycina "z marszu", i który nie jest trudny
          do zdiagnozowania, to trzeba iść do onkologa/chirurga i ocenić co to jest, i co
          należy z tym zrobić.
          • zona_jarka Re: guz na głowie 29.05.08, 09:07
            A no skierowała mnie do poradni bólu pani neurolog, faktycznie może
            onkologia tam nie trzeba skierowania więc się wybiorę (kaszak
            odpada).
            • agapajak Re: guz na głowie 29.05.08, 10:11
              Witam,moja koleżanka ma coś takiego,tylko,że ją to nie boli.Była na
              rezonansie nic nie stwierdzono,neurochirurg powiedział,że to
              kostniak.Trzeba obserwować no i żyje i obserwuje.Pozdrawiam
              • agapajak Re: guz na głowie 29.05.08, 10:13
                Zapomniałam dodać,że lekarz w naszej przychodni już dał jej
                skierowanie na wycięcie tego guza,ale neurochirurg powiedział,że nie
                ma takiej potrzeby.
                • murya Re: guz na głowie 29.05.08, 19:40
                  Jezeli boli,to trzeba cos z tym zrobic.Ja mam tluszczaki,ale one nie bola.
                  • paty32 Re: guz na głowie 15.07.08, 20:12
                    witaj
                    mam nadzieję że byłeś u onkologa i wyjaśniła się sprawa
                    przeszło dwa tygodnie temu pojawił mi się taki guzek z tyłu głowy po
                    lewej stronie nad szyją, miałam przy tym straszny ból calej głowy i
                    wysoką temperaturę, na początku nie zauważyłam tego guzka dopiero
                    gdy temperaturę zwalczyłam i ból "ogólny" całej głowy też za
                    wyjątkiem jednego miejsca właśnie tego guzka, przez dwa tygodnie
                    bolało mnie to miejsce jak również promieniście w kierunku czoła ten
                    ból się rozchodził, nie mogłam spać na tej stronie, w tej chwili mam
                    ten guzek i jak go dotykam to mnie boli ale nie mam "promienistego"
                    bólu głowy... wybieram się do lekarza i jakoś nie mogę się wybrać..
                    nie dlatego że jestem leniwa ale nie wierzę że lekarz będzie
                    wiedział co to jest i że źle mnie skieruje (już w swoim życiu miałam
                    taki przypadek że mając zapalenie stawu kolana lekarz wsadził mi
                    calą nogę w gips... )
                    mam prośbę jeśli już wiesz co to w Twoim przypadku było (jest)
                    proszę napisz, pisałeś w maju a jest już lipec...
                    • performeer Re: guz na głowie 30.10.14, 15:41
                      Czy autor wątku zagląda tu jeszcze? mam ten sam problem...
                      • madopar50 Re: guz na głowie 01.11.14, 10:31
                        To była przetoka tętniąca (coś jakby tętniak, z tą różnicą że żyła połączyła się z tętnicą)) zrobiono mi embolizację (zamknięto połączenie żyły z tętnicą tytanową spiralka) i jest już ok (a groziło pęknięciem i wylewem). Pozdrawiam (poprzednio "żona jarka")
                        • performeer Re: guz na głowie 02.11.14, 23:43
                          Brzmi poważnie... czy guz był twardy? ja "macając" głowę mam wrażenie, że to "obrzmiała" kość. Na jakiekolwiek skierowanie na badanie ciężko jest się doprosić, pozostaje się nie poddawać i nie ustępować tak łatwo.
                          • cennajulia Re: guz na głowie 21.05.18, 06:54
                            I co? Jak zdrowie u Was? Napiszcie proszę czy się coś wyjaśniło odnośnie guza
                            • justyna834 Re: guz na głowie 02.11.18, 21:01
                              Może ktoś coś napisze
                              • justyna834 Re: guz na głowie 02.11.18, 21:07
                                Może ja coś napiszę. Dziecko 3letnie do tej pory świetnie się rozwijającą dziewczynka. Pewnego dnia przy zwykłym badaniu lekarskim lekarz wyczuł guz na głowie wielkości orzecha włoskiego. Przecież myje jej głowę codziennie czesze włosy spinam jak mogłam nie zauważyć?po dwóch dniach byliśmy u naajlepszefo neurologa dziecięcego. Który napisał uwypuklenie kości ciśnieniowej z licznymi naciekami podejrzenie guza. Córka nie miała i nie ma żadnych objawów guza?! Jestem załamana serce pęka nam na pół. Boję się ze będą jej otwierać głowę. Setki czarnych myśli przelatuja mi przed oczyma. Może byłam zła matka?może nadal jestem złą matką. Boję się najgorszego jeśli będzie potrzebna operacja za granicą zkad wezmę na to pieniądze. Nie mam co sprzedać. Czy ktoś miał guza na głowie z naciekami czy to już guz mózgu?proszę o odpis justyna834@gazeta.pl
                                • koziorozka Re: guz na głowie 03.11.18, 15:24
                                  Kochana, ze zdenerwowania chyba coś pomyliłaś.
                                  Kość ciśnieniowa? Może ciemieniowa?

Uwypuklenie kości - to może być tylko torbiel, może łagodny chrzęstniak czy włókniak.
                                  Dostałaś skierowanie na prześwietlenie (rentgen, tomografię lub rezonans)?
                                  Bez dodatkowych badań ani lekarz, a tym bardziej nikt na forum dziecka ci nie zdiagnozuje.
                                  Często lekarz pisze "podejrzenie guza", żeby dmuchać na zimne. Lepiej wykluczyć, niż coś przegapić.
                                  • justyna834 Re: guz na głowie 03.11.18, 18:31
                                    Tak ze zdenerwowania kość ciemieniowa. Rezonans ma mieć we wtorek. A czemu lekarz określił ze To jest z naciekami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka