Gość: milena IP: *.mad.east.verizon.net 21.09.03, 12:56 Ile razy mozna budzic sie w nocy mx aby bylo to w granicach normy. Ja budze sie ok 2 razy i jestem w ciagu dnia raczej wyspana Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: żabcia Re: nocne budzenie. IP: 62.111.246.* 21.09.03, 13:23 mam podobne pytanie, w nocy budzę się min. 3 razy, a w ciągu dnia naprawdę pracuję na wysokich obrotach, więc jestem zmęczona, skąd taki przerywany sen? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milena Re: nocne budzenie. IP: *.mad.east.verizon.net 21.09.03, 13:27 Wydaje mi sie ze 2-3 razy jest w granicach normy. O ile sie nie budzisz w srodku cyklu,przeywajac sobie faze delte, czyli gleboki sen. (Sen sie sklada z paru takich cykli trwajacych po ok 90 minut). Problem moj polega na tym ze ktos mi powiedzial ze jest to nienormalne, a ja idiotycznie sie tym zasugerowalam. Prace tez mam wymagajaca. Sadze ze to budzenie nocne to sa glownie stresy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: nocne budzenie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.03, 15:27 Nie sądzę aby budzenie się podczas snu było normalne. Gdzieś czytałem, że może to świadczyć o jakichś problemach. Nie pamiętam dokładnie z czym, chyba chodziło o wątrobę (???). Postaram się sobie przypomnieć i jeszcze raz napisać. Pozdr PS Dodam, że mi się też czasami coś takiego zdarza, ale nie jest to problem bo od razu ponownie zasypiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: nocne budzenie. IP: *.res-polona.com.pl 22.09.03, 15:07 Gość portalu: milena napisał(a): > > Wydaje mi sie ze 2-3 razy jest w granicach normy. O ile sie nie budzisz w > srodku cyklu,przeywajac sobie faze delte, czyli gleboki sen. (Sen sie sklada z > paru takich cykli trwajacych po ok 90 minut). Każdy budzi się kilkakrotnie w ciągu nocy (pod koniec cyklu, w fazie snu lekkiego), w ogóle sobie tego nieuświadamiając i rano nic nie pamiętając. Ci szczęśliwcy zasypiają natychmiast i nawet nie wiedzą, że kilkakrotnie mieli przerwany sen. Ty widocznie należysz do tych, którzy pamiętają nocne przebudzenia. Jeżeli potrafisz zaraz zasnąć, to wszystko w porządku, nie ma co się przejmować. Chyba że budzi cię twoje własne chrapanie - wtedy istnieje niebezpieczeństwo bezdechu, rano jesteś niedotleniona i niewyspana. Przejmować możesz się zacząć wtedy gdy po nocnym przebudzeniu nie będziesz mogła długo zasnąć - wtedy jest to zaburzenie snu i trzeba się udać do lekarza. miłych snów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: nocne budzenie. IP: *.sasknet.sk.ca 22.09.03, 18:25 Gość portalu: milena napisał(a): > > Ile razy mozna budzic sie w nocy mx aby bylo to w granicach normy. > Ja budze sie ok 2 razy i jestem w ciagu dnia raczej wyspana Droga Mileno, Ludzie budza sie w nocy o wiele czesciej niz sa tego swiadomi: niektorzy 10 razy na noc a inni raz na 10 sekund (mialem takiego pacjenta). To ze uwazasz, ze budzisz sie 2 razy na noc znaczy tyle, ze obudzilas sie pewnie na dluzej i zapamietalajs ten fakt. A tak w ogole to sprawa sprowadza sie do tego na ile ci to przeszkadza w codzinnym zyciu. Ktos moze budzic sie w nocy kilka razy ale wymaga leczenia be te kilka razy powoduja, ze w ciagu dnia jest zmeczony i senny (musi byc potwierdzone badanime w pracowni snu). Ktos inny moze sie budzic wiele razy na godzine ale ciagle byc w dobrej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: nocne budzenie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.03, 12:04 Znalazłem artykuł o którym napisałem wcześniej. Autorem jest lek.med. Krzysztof Krupka. Można go znaleźć w piśmie "Optymalnik" z lipca tego roku. W artykule jest wzmianka o tym, że wybudzanie się w nocy może być objawem kłopotów z wątrobą. U osób stosujących dietę optymalną są one spowodowane łączeniem w jednym posiłku produktów tłustych z kwaśnymi. Nadmierna skłonność do kwaśnego jedzenia jest również objawem nieprawidłowego funkcjonowania wątroby. Co do badań to autor nie zaleca tzw prób wątrobowych bo sprawdzają się one jedynie przy poważnych niedomaganiach. Lepsza jest irydodiagnostyka i "specyficzne badania biochemiczne", które powinien zalecić lekarz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: nocne budzenie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.03, 13:23 Głupot nie należy cytować bo niepotrzebnie straszysz ludzi. Ciekawe co to za tajemnicza choroba wątroby, którą może ujawnić tylko irydologia i "specyficzne badania biochemiczne", które jak rozumiem można wykonać w prywatnym gabinecie owego eksperta z pisma "Optymalnik". Poziom merytoryczny cytowanych fragmentów pozwala wysnuć wniosek, że całe czasopismo należy używać do innych celów niż czytanie. Powodów budzenia się w nocy może być bardzo wiele, a najpowszechniejsze to sąsiedzi i stresy. Jeżeli przyczyną budzenia się jest choroba to z pewnością bardziej dokuczliwe i zauważalne będą inne objawy tego schorzenia. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś