Dodaj do ulubionych

kto miał półpaścca?

IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 24.09.03, 23:38
Ja własnie dostałem
. Objawy podręcznikowe - jak zobaczyłem krosty po jednej stronie idące skosem
od okolic brzucha na plecy to słysząc tylko przedtem o tej chorobie
powiedziałem sobie : złapałeś całego półpaśca. Lekarz go zdiagnozował , dał
lekarstwa i jestem połpaścem
Obserwuj wątek
    • mary_ann Re: kto miał półpaścca? 24.09.03, 23:44
      A - jesli moge być niedyskretna - czy przezyłes wcześiej b. silny sres? To
      często bywa czynnikie wyzwalającym. Zwykle od jego zaistnienia do pojawienia
      się objawow mija podobno 90 dni - u mnie sprawdziło się co do dnia...
      • Gość: druck Re: kto miał półpaścca?do mary ann IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 25.09.03, 22:25
        - jesli moge być niedyskretna - czy przezyłes wcześiej b. silny sres? To
        > często bywa czynnikie wyzwalającym. Zwykle od jego zaistnienia do pojawienia
        > się objawow mija podobno 90 dni - u mnie sprawdziło się co do dnia...
        > no nie wiem czy był jakiś super stres- fakt że ostatnie 90 dni było na
        podwyższonych obrotach i bez urlopu - ale żeby od razu sie to miało obracać w
        połpasiec?
        może
        pzdrv
    • Gość: aadominik Re: kto miał półpaścca? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 24.09.03, 23:51
      moja mama miała dwa razy, raz na boku, za drugim razem na głowie (połowa
      twarzy - głównie czoło) - tam lekarz nieprędko się zorientował ze chodzi
      właśnie o półpaścia. Zyczę szybkiego powrotu do zdrowia. Pozdrawiam
    • Gość: lola Re: kto miał półpaścca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 00:09
      Czy dziecko moze od osoby na to chorej dostac ospy wietrznej?
      • szkoda_lata Re: kto miał półpaścca? 25.09.03, 14:09
        tak, moze, bo to ten sam wirus (Herpesvirus varicellae), zreszta od niego
        pochodza tez opryszczki, czyli febry
        moze byc tez na odwrot - od dziecka chorego na ospe dorosly moze zlapac
        polpascca
        polpasiec niestety potrafi roznie sie objawiac, nie tylko ksiazkowo, czasem
        atakuje - jak ktos wyzej wspomnial - twarz, czasem pojawia sie w roznych
        miejscach na tulowiu
        moj maz mial polpascca dwukrotnie, raz klasycznie w pasie, ostatnio czerwone
        miejsce wielkosci pieciozlotowki na lopatce
        jezeli lekarz prowadzi chorobe to nie trzeba sie przejmowac, w wiekszosci
        przypadkow lekami mozna to ladnie wyprowadzic, niestety dlugo sie goi (podobnie
        jak opryszczka)
        pozdr.
    • svetomir Re: kto miał półpaścca? 25.09.03, 22:09
      Ja miałem dwa lata temu, bardzo szybko mnie z tego lekarz wyprowadził
      acyklowirem. Tylko trzy dni miałem kłopoty z chodzeniem, potem juz wracała mi
      forma. Bez acyklowiru doustnie nie wyobrażam sobie, bo masci, kremy pasty sa
      na nic
      • Gość: druck Re: kto miał półpaścca? IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 25.09.03, 22:23
        .> na szczęście na razie mój półpasiec jest b.łagodny- oczywiście połykam B1 i
        cos antypołpaścowego, funkcjonuje prawie normalnie, żadnej temperatury,
        niewielkie swędzenie w obszarze tych czerwonych krsotek, wysyp sie skończył
        . pozdrawiam półpaścowo wszystkich połpasiowców
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka