21.07.08, 13:27
Mam problem. Od`pewnego czasu cos zlego dzieje sie z moim wzrokiem. Na
lekcjach gdy robie notatki w zeszycie i oderwe sie od pisania, bardzo
slabowidze, wszystko jest zamazane. To samo jest gdy pracuje na komputerze. W
"normalnych warunkach" czyli gdy nie pisze ani nie ogladam TV lub nie jestem
na komputerze widze bardzo dobrze.
Dodam, ze mam 18 lat.
Mial ktos podobny problem?
Obserwuj wątek
    • malinaooo Re: Wzrok 21.07.08, 13:36
      tylko okulista Ci pomoże, chyba nie trzeba skierowania
      • easy-emm1991 Re: Wzrok 21.07.08, 14:25
        Owszem nie trzeba skierowania, ale kolejki do okulisty w moim miescie sa
        ogromne. Nawet w prywatnych gabinetach trzeba sporo czekac. Umowilam sie do
        okulisty na koniec sierpnia, ale zanim do niego pojde chce sie dowiedziec czy
        ktos mial podobny problem.
        • juliangel Re: Wzrok 21.07.08, 14:45
          tak to normalne oznaki powolnego pogarszania sie wzroku. Jesli terez zareagujesz na nie poprawnie to być moze unikniesz noszenia okularów. Polecałabym tabletki wzmacniajace wzrok lub jeść dużo marchewki!
    • aniasamosia Re: Wzrok 22.07.08, 12:22
      Ja miałam tak samo. Obecnie noszę - 4,25 , a zaczynałam od -0,5.
      Najbardziej popsułam wzrok, jak pisałam pracę magisterską. Przez
      kilka godzin dziennie siedziałam ciągiem przy kompie (miałam w
      dodatku stary monitor) i skutek poczułam niemalże natychmiastowo. Od
      razu zapisałam się do opkulisty i dał mi mocniejsze szkła. Na to nie
      ma rady. Dodam, że noszę szkła z powłoką antyrefleksyjną. Słyszałam
      ze robią zabiegi na oku aby zlikwidować krótkowzroczność, ale to
      jest kosztowne i nie zawsze skuteczne. Poza tym polecam tabletki
      witaminowe Z luteiną! Okularnicy górą!!!
    • finlandiaa Re: Wzrok 22.07.08, 22:49
      miałam podobny problem...Rozmazywało mi się wszystko co było napisane na tablicy,niewyraźnie widziałam gdy nagle oderwałam się np od pisania, źle oglądało mi się tv ale dodatkowo musiałam bardzo się skupiać i wytężać wzrok kiedy chciałam cos zobaczyc z daleka. Wreszcie wybrałam się do okulisty i przepisała mi okulary. Mam narazie -0,5 na lewym i prawym oku. Okulistka powiedziała że to w wyniku dojżewania, no i że od siedzenia wieczorem przy ksiażkach przy słabym świetle. Do tego przycyznił się też mój sposób odpoczynku czyli od kompa do tv. Okulary muszę nosić gdy sidze przed monitorem i gdy wychodzę z domu.Do tego przepisała mi kilka pixów typu karoten itd. Oczywiscie nie przestrzegam tak dokładnie tego noszenia okularów dlatego nie widze zbytnio poprawy. A doszły mi jeszze inne problemy z oczami i od meisiąca nie mogę tego wyleczyc:/

pozdrawiam i życzę miłego wybierania oprawek ;p mi w klasie powiedzieli ze wyglądam w okularach bardzo inteligentnie... Wreszcie!;p

ps. tez mam 18lat
      • easy-emm1991 Re: Wzrok 23.07.08, 11:40
        Czyli nie unikne noszenia okularów. Hehe nie zbyt mi sie to podoba, bo nosze
        aparat ortodontyczny to wiadomo jak bede wygladac ;)No ale trudno sie mowi.
        Polecacie kupowac okulary w Vision Express? Czy raczej u tradycyjnego optyka?
        Pozdrawiam i dziekuje za odzew;)
    • easy-emm1991 Re: Wzrok 29.07.08, 12:48
      I jestem po wizycie u okulisty. Coz,pani doktor pozostawia wiele do zyczenia.
      Strasznie niemila, w ogole nie sluchala co do niej mowilam a na dodatek
      krzyczala na mnie za to ze nie widzialam liter z tablicy! Powiedziala ze jest to
      wina akomodacji oka. Poszlam na NFZ ale widze, ze jesli sie nie pojdzie
      prywatnie i niezapalci to lekarze maja gdzies to co ci dolega i sa w dodatku
      opryskliwi;/ Przykra rzeczywistosc.
      • finlandiaa Re: Wzrok 30.07.08, 15:31
        no tak:/ przykre jest to,że kiedy liczymy na pomoc lekarzy, a oni nie udzielają
        nam jej w swoich prywatnych gabinetach to musimy być tak potraktowani:/ a CO Z
        okularami?
    • zdrowy.jak.ryba Re: Wzrok 31.07.08, 10:15
      Ćwicz oczy:
      - patrz się w tekst i co chwilę spoglądaj w dal
      - spraw sobie okulary....hmmm nie pamiętam ich nazwy takie czarne z dziurkami :) pewnie w necie znajdziesz za kilkanaście zł
      Witaminki:
      - witamina A
      - wyciąg z jagód

Jeśli oczy rzeczyw3iście Ci uniemożliwiają względnie normalną pracę to idź do okulisty
    • easy-emm1991 Re: Wzrok 31.07.08, 14:02
      Wiec tak, jak wczesniej mowilam ta lekarka byla dziwna, nie chciala zrobic mi
      komputerowego badania wzroku, wiec nie wiem czy powinnam nosic okulary czy nie.
      Ona powiedziala, ze to kwestia akomodacji. Wybieram sie do innego okulisty, tym
      razem prywatnie wiec moze doswiadcze wiekszego zainteresowania pacjentem.
      Pozdrawiam.
      • zdrowy.jak.ryba Re: Wzrok 31.07.08, 19:45
        Idź, ale z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że różnie jest z prywatnymi okulistami :/ Na okulary zdecyduj się tylko i wyłącznie wtedy kiedy będą Ci niezbędne bo tylko możesz sobie przez nie zwiększyć tempo pogarszania wzroku (oczy się przyzwyczajają, akomodacja staje się jeszcze gorsza itd....)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka