seo111 05.08.08, 08:27 Witam! Mam pytanie... Czy Gronkowcem można się zarazić poprzez pocałunek?? Bardzo mnie to nurtuje. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
green_land Re: Gronkowiec!!! 05.08.08, 09:32 Teoretycznie tak. Ale tak sobie myślę, że wtedy wszyscy chodzilibyśmy z gronkowcami:) Inna rzecz, że pozostało jużniewielu ludzi, którzy... tej bakterii nie mają:) Mam złocistego - skąd mam tą gadzinę, nie wiem. Był uciążliwy, gdy jeszcze nie wiedziałam, co powoduje chroniczne zapalenia węzłów chłonnych. Po wymazie z antybiogramem doc wie, jaki antybiotyk przepisać. No i infekcje są teraz naprawdę sporadyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bikini85 Re: Gronkowiec!!! 05.08.08, 11:05 to chyba zalezy od tego gdzie ten gronkowiec sie xnajduje! jezeli w narzadach plciowych.. to przez pocalunek nie, ale jezeli w jamie ustnej to tak. najlepiej jakby tego gronkowca szybko wyleczyc u lekarza, sa specjalne tabletki i preparaty od tego. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: Gronkowiec!!! 05.08.08, 15:42 Przy gronkowcu lekarze zalecają leczenie dopiero wtedy, gdy staje się uciążliwy. Żaden lekarz nie podejmie się leczenia samej bakterii, która "nie wadzi" gospodarzowi. Gronkowca leczy sie bardzo trudno /szczególnie złocistego/, a szanse na wyleczenie są nie za duże. Owszem, jest to możliwe, ale po co zatruwać się antybiotykami, jeżeli pasożyt nie szkodzi żywicielowi:p Poza tym, o gronkowcu dowiadujemy się wtedy, gdy zrobimy wymaz. I chyba 90% ludzi w ogóle nie zdaje sobie sprawy, że go ma. Na włsnej skóze się o tym przekonałam:/ Odpowiedz Link Zgłoś