Dodaj do ulubionych

Czy to SM ???

IP: *.srkch.pl 10.10.03, 11:00
WItam! Mam pytanie na które mam nadzieję że otrzymam jakąś odpowiedź. Jakieś
3 miesiące zaczął mnie boleć krękosłup w odcinku lędźwiowym (w okolicach
krzyża) to trwało parę dni (wczśniej mi się to zdarzało ale lżej i nie tak
długo) później dołączyło do tego promieniowanie w kierunku nóg i przodu (tak
jakby bolało podbrzusze). Następnie dołączyło do tego mrowienie nóg a później
rąk oraz taki lekki ból między łopatkami. Miałem robione RTG i wykazało ono
tylko lumbalizację kręgu (S1) i staw rzekomy pomiędzy tym kręgiem i kością
krzyżową. Może i wyjaśnia to bół krzyża ale skąd to promieniowanie i
mrowienie zwłaszcza rąk. Po jakichś 10 dniach wszystko ustąpiło. Teraz znowu
powróciło i zaczęło się tak samo tylko że tym razem wszystko jakby trochę
słabiej. Mniej boli i mniej drętwieją mi kończyny. Ogólnie czuję się kiepsko,
zmęczony i senny. Poczytałem sporo o SM i muszę przyznać że wpadłem w
przerażenie. Czy ktoś mi może powiedzieć czy to może być to a jeżeli nie to
co innego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Hania Re: Czy to SM ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.03, 11:09
      Nie martw się,
      to może być choroba Addisona - Biermera, powinieneś zrobić dokładne badania
      krwi w kierunku ew. niedoboru wit B 12, (wielkość, cieżar, objętość
      erytrocytów, hemoglobina, wchłanianie wit B12, etc.)
      Problemy z mrowieniem rąk i nóg mogą mieć związek ze zmianami w rdzeniu
      kręgowym wskutek niedoboru B 12. Czy ktoś z Twej rodziny miał jakąś chorobe
      zutoagresji, to często bywa uwarunkowane genetycznie.
      Lepiej nie zwlekać z wykonaniem badań, zespół sznurowy (Ty go jeszcze nie
      masz) w rdzeniu są nieodwracalne - trudności z chodzeniem.
      • Gość: Mich Re: Czy to SM ??? IP: *.srkch.pl 10.10.03, 11:15
        a co to jest ta zutoagresja?
        • Gość: Hania Re: Czy to SM ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.03, 11:24
          przepraszam, autoagresja: choroby z autoagresji, w których własne komórki
          atakują jakieś narządy, w chorobie A-B komórki śluzówki żołądka przestają
          wchłaniać wit B12 mimo iż sie ją dostarcza z pożywieniem. Nie twierdzę, że
          masz te chorobę, ale często lekarze podejrzewając najgorsze, np. sm nie robią
          badań pdst. i później okazuje się np. że to anemia złośliwa, a jeśli nastapi
          już zniszczenie rdzenia, człowiek przestaje chodzić i już tego nie da sie
          odwrócić. Leczenie jest bardzo proste, polega na podawaniu do końca życia wit
          B12 w iniekcji, tylko długotrwały brak tej wit w organiźmie jest
          niebezpieczny, ale mówimy o okresie czesu - 5-10 lat, zmagazynowana B12 b.
          powoli się wyczerpuje. W jakim jesteś wieku, jeśli można spytać?
          • Gość: Mich Re: Czy to SM ??? IP: *.srkch.pl 10.10.03, 11:35
            Nie słyszałem o takiej chorobie w mojej rodzinie. Ja mam 26 lat. I np. w tej
            chwili jedyny problem który występuje to ból pleców. Tak między łopatkami a
            wczoraj był do tego ból także kaltki piersiowej (tak jakby coś mnie cały czas
            ściskało i nie mogłem wziąść głębszego wdechu).
            • Gość: Hania Re: Czy to SM ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.03, 12:02
              Niestety, nie jestem lekarzem,
              wiem tylko że często zbyt pochopnie lekarze sugerują sm, wykluczając
              bezpodstawnie inne możliwości. Przy tej chorobie o której pisałam poboczne
              objawy poza drętwieniem rąk i nóg, stopniową utratą czucia w nogach są
              zaburzenia koncentracji, pamięci, zdolności uczenia (skutki niedoboru wit
              B12), problemy z pęcherzem moczowym oraz problemy żołądkowe (niestrawność,
              brak apetytu, bo jest mała ilość kwasów żołądkowych, stąd często podaje sie
              pepsynę), inne bóle neurologiczne.

NA wszelki wypadek powiedz lekarzowi żeby wypisał skierowanie na dokładną
              morfologię i badanie WIT B.12 !

Może tak sie przejąłeś chorobą, tym co przeczytałeś o sm, że teraz masz takie
              nerwicowe dolegliwości. Nie denerwuj się, na pewno to nie sm, poproś lekarza o
              dokładne przebadanie, nie ma co denerwować się na zapas. Może to tylko bóle
              lumbago?
              • Gość: Mich Re: Czy to SM ??? IP: *.srkch.pl 10.10.03, 12:11
                Dziękuję bardzo. Też zacząłem się zastanawiać że to może ze zdenerwowania. Mam
                nadzieję że to wogóle nic poważnego. Oprócz tego bólu i drętwienia nie
                zauważyłem innych dolegliwości.
                • Gość: Hania Re: Czy to SM ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.03, 12:15
                  Proszę bardzo,naprawdę Michale - nie masz najmniejszych podstaw do podejrzeń
                  sm, kup sobie kropelki nerwosol albo coś innego na uspokojenie, zanim to
                  wszystko się nie wyjaśni trochę się uspokoisz, może po prostu jesteś
                  przeziębiony, na wszelki wypadek nalegaj na wypisanie skierowania na dokładne
                  badania. Pozdrawiam :)
    • medka Re: Czy to SM ??? 10.10.03, 12:14
      objawy ktore podajesz sa dosc malo charaktrystyczne. sm wydaje sie malo
      prawdopodbne- duzo moze wniesc zwykle- ale b. dokladne - jesli jest absolutnie
      ob- sm mozna z dosc duzym prawdopodobienstwem wykluczyc.
      zalecilabym ci jednak- poglebione badania- neurologiczne- tu w zaleznosci od
      wyniku badania neurologicznego- do rozwazenia rezonans kregoslupa szyjnego-
      jesli podejrzenie sm- to plus rezonans glowy
      badanie przewodnictwa nerwow, potencjaly wywolane, moze tez punkcja ledzwiowa?
      na pewno wskazane jest rowniez poglebione badanie internistyczne...
      ch. addisona- biermera tez jest mozliwa- ale w twoim wieku maloprawdopodobna
      wiesz- troche trudno radzic- zwlaszcza w twoim przypadku - bez badania.
      to moze byc wszystko- i nic
      tez np depresja...
      moze warto zastanowic sie 2-3 dniowym pobytem w szpitalu...

pozdrawiam
      • medka Re: Czy to SM ??? 10.10.03, 12:19
        aha jeszcze- wazne,- zdjecie- na poczetek zwykly rtg moze byc, ajesli MR- to
        tez troche wyzej- pogranicza czaszkowo- szyjnego-
        bywaja anomalie koscie tego obszaru, ktore lubia dawac takie niewiadomojakie
        objawy...
      • Gość: Mich Re: Czy to SM ??? IP: *.srkch.pl 10.10.03, 12:23
        Czyli Twoim zdaniem to nie SM ?bo z tego powodu ostatni nawet mam problemy ze
        spaniem. Budze się w nocy i jestem bardzo zdenerwowany. Dzięki za odpowiedź.
        Pozdrawiam.
        • Gość: kwiat2003 Re: Czy to SM ??? IP: 212.122.214.* 10.10.03, 13:42
          człowieku,chcesz,żeby ktoś Cię uspokoił to idź do lekarza, najlepiej
          neurologa, nikt przecież przez internet, tym bardziej niekompetentny, nie
          postawi tuaj diagnozy, a gdybanie tylko pogłębi Twoj niepokój!
          maszeruj do neurologa i już
          faktycznie ból kręgosłupa i mrowienie może niepokoić, ale może również okazać
          się błahostką, ale to tylko może stwierdzić po badaniach profesjonalista
          • Gość: Mariusz Re: Czy to SM ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 09:22
            Bardzo słuszna uwaga napisana przez kwiat2003 ale na tym forum staramy się
            trochę pomóc poprzez wyjaśnianie pewnych spraw i odpowienie pokierowanie.
            Choć przyznam szczerze, że czasami zastanawiam się czy jet to forum dla
            lekarzy, jak kiedyś czytałem Doki miał podobne odczucia. Co do podejrzenia
            choroby A-B to daj sobie spokój.
            Odpisałem Ci już w wątku SM.
            Pozdrawiam
            • Gość: Mich Re: Czy to SM ??? IP: *.srkch.pl 13.10.03, 08:38
              Dziękuję bardzo. RTG robiłem odcinka szyjnego i lędźwiowego ale na odcinku
              szyjnym nic nie zauważono. Na odcinku lędźwiowym tak jak pisałem. Dodatkowo
              wpadłem teraz w panikę. Mam taki ból ściskający kaltkę piersiową i między
              łopatkami a także takie zaciskanie się szczęki oraz ból skroni i "czoła" tak że
              aż tak dziwnie mi się patrzy. Czy to na pewno nie jest SM ?
              • marina2 Re: Czy to SM ??? 13.10.03, 09:53
                Słuchaj trochę z kapelusza jako nie lekarka .Może byś trochę więcej popływał
                tak ze dwa trzy razy w tygodniu?M
              • Gość: ajax Re: Czy to SM ??? IP: 213.25.26.* 13.10.03, 10:21
                Witaj
                Twoje nowe objawy sa na 99 procent wynikiem stresu, zwiazanego z Twoimi
                bezpodstawnymi obawami o SM. Stresu tego mozesz sobie nawet do konca
                nieuswiadamiac. Jesli jestes juz na takim etapie, to sadze ze jedynym wyjsciem
                bedzie zrobienie (dla wlasnego spokoju) MRI mozgu i rdzenia- jesli nie bedzie
                zadnych zmian to SM wykluczone.
                Pozdrawiam
                ajax
    • Gość: ania Re: Czy to SM ??? IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.03, 13:42
      Witaj Mich.,
      zanim stwierdzono u mnie, ze przyczyna moich objawów-zwroty głowy, zaburzenia
      widzenia, drętwienia i słabośc rąk i nóg, tkwi w kregosłupie szyjnym trzy razy
      prawie stawiano ostateczną diagnozę SM. Straciłam przez to dodatkowo dużo
      zdrowia, zrywałam sie z przerażeniem w nocy, a stres dodatkowo jeszcze pogłębił
      moje dotychczasowe dolegliwości. Ostatacznie badaniem MR głowy wykluczono te
      podejrzenia.
      Nie chcę Cie odwodzić od pójścia do np. do dobrego internisty czy
      spec.neurologa i przeprowadzenia koniecznych badań, ale wiem tez, ze niektórzy
      lekarze pochopnie stawiają diagnozę lub podejrzewają SM. Szczególnie jeśli
      jeszcze może wskazywać na to młody wiek pacjenta.
      Wyobrażam sobie Twój strach, bo sama to przeżywałam. Z tego co piszesz wydaje
      mi się jednak, ze u Ciebie to też nie jest ta choroba. Bóle kregosłupa,
      napiecia w okolicach potylicy, szczęk, skroni, zaciśniecie tych okolic,a przez
      to tez pogorszenie widzenia itd., to wszystko jest mi dokładnie znane. Wygląda
      to na problemy z kregosłupem, a kręgosłup potrafi dawać przeróżne objawy. Ale
      przyczyną czasem może być tylko silny stres i też wywolać takie napięcia mięśni
      przykregosłupowych i take dolegliwości jakie opisujesz.
      Trochę może za bardzo się rozpisałam. Nie daj się wpędzić w lęk przed jakąś
      nieistniejącą u Ciebie chorobą. Wybierz się jeszcze na spokojnie do jakiegoś
      sensownego lekarza ogólnego,sprawdz jeszcze kregosłup- może u dobrego masażysty-
      kręgarza-spec.terapii manualnej,takie zabiegi pozwalają też pozbyć się nadmiaru
      stresu. Czasami nadmiar badań dodatkowych, specjalistycznych robionych przed
      sprawdzeniem podstawowych spraw wywołują niepotrzebną panikę. Nie bój się i nie
      martw. Powodzenia i pozdrowienia.
      • Gość: kask Re: do Ani IP: 81.15.148.* 14.10.03, 21:00
        cześć ja też mam baardzo podobne objawy drętwienie ciała bóle głowy zaburzenia
        widzenia i też bardzo boję się o sm, byłam. Trwa to od ponad roku, Byłam u
        neurologa żadnych zmian neurologicznych nie stwierdził. Powiedziała że jeżeli
        byłoby to sm to napewno po takim czasie pozostawiło by po sobie jakieś ślady.
        Nie muszę Ci pisać jak się bałam, można powiedzieć że jeszcze czasami
        nadchodzi jakaś głupia obawa że może jednak to to, obsesja. Byłam też u
        jakiegoś gościa od kręgosłupa i on stwierdził że to właśnie ewidentna wina
        kręgosłupa aczkolwiek miałam prześwietlenie kręgosłupa i nic ok nic z tego nie
        rozumiem. Czy Ty miałaś jakieś badania? Pozdrowionka
        • Gość: ania Re: do Ani IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 15:26
          Ja akurat mam wyrazne zmiany-pourazowe w kregosłupie szyjnym, chociaż mimo to
          na początku, tj.3 lata..., czesc lekarzy nie łączyła moich dolegliwości z
          kregosłupem. Stad te poszukiwania i podejrzenia np.SM. Jednak w trakcie mojej
          choroby spotkalam osoby i słyszałam wypowiedzi spec.od kręg., ze nierzadko jest
          tak, ze rtg. kregosłupa nie wykazuje zmian, a jednak za te przerózne, czesto
          niepokojące, wywołujące lęk objawy jest odpowiedzialny właśnie kregosłup.
          Czasem wystarczy "tylko" trwające dłuzszy czas napięcie mieśni
          przykregosłupowych, wywołane np.silnym, długotrwałym, czasem nieuświadamianym
          stresem, aby wywołać takie dolegliwości. Dolegliwości te + poszukiwania
          przyczyny, czasem jak piszesz obsesyjne, błedne diagnozy wywołują strach i kolo
          sie zamyka. U mnie, chociaż zaczęlo sie ewidentnie od urazu kregosłupa, to tez
          doszło do nałożenia sie tych wszystkich elementów. Chociaż nadal nie jestem
          zdrowa, to tamten czas byl szczególnie ciężki. Lęk przed nieznanym jest zawsze
          wiekszy, a ciągła niepewność, niewiadoma jest gorsza do zniesienia niż nawet
          trudne, ale jednak wyjaśnienie sytuacji.
          Myślę Kask, że rzeczywiście, jesli u Ciebie bylby to SM, to przez rok
          ujawnilyby się jakieś kolejne objawy. Wydaję mi się, ze ten lekarz ma rację i
          powinnaś zapomnieć o tej chorobie. Jeśli jednak nadal bedzie Cię to dręczyć, to
          dla własnego spokoju wykonaj rezonans magnetyczny mózgu. Faktem jest, ze jest
          to specjalistyczne i drogie badanie i lekarze niechętnie dają na nie
          skierowanie. Jeśli robi się je odpłatnie to nie ma problemu i czas oczekiwania
          na nie jest też dużo krótszy. Piszę Ci o tym, ale wydaję mi się, ze w Twoim
          przypadku(też) ono nie ma sensu.
          Trudno mi jest i nie mogę ostatecznie Ci czegoś odradzać, doradzać, ale skoro
          ktoś od kręgosłupów widział przyczynę Tw.objawów w kręgoslupie, to może pójdz
          jeszcze tym tropem i sprawdz to jeszcze raz u jakiegoś może innego sprawdzonego
          terapeuty od kręg.
          Przemyśl to sobie jeszcze wszystko spokojnie. Pomyśl też o swojej psychice, ale
          też na chłodno, zeby nie dać się wpędzić tym razem np. w chorobe o nazwie
          nerwica i zwalić wszystko na nią.
          Trzymaj się Kask. Pozdrowka.
          • Gość: pola ...a co to jest to SM??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 19:35
            ...i dlaczego to was tak przeraża???
            • Gość: Venus Re: ...a co to jest to SM??? IP: *.vs.shawcable.net 16.10.03, 06:10
              No wlasnie ja tez bym chciala wiedziec..
              Wiem ze jest MS (multiple sclerosis), ale SM?
              Venus
      • magda010 Re: Czy to SM ??? 11.01.04, 23:05
        MS to to samo co SM, czyli stwardnienie rozsiane. Jednak takie objawy jak
        podaje Michal moga wynikac z tysiaca dolegliwosci, a wcale nie sa typowe dla
        sm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka