Gość: agus IP: 10.254.0.* 14.01.02, 07:42 Szukam wszelkich informacji na temat tej choroby.Jak dlugo trwa jej leczenie i czy konieczny jest szpital i operacja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jogger Re: RWA KULSZOWA-szukam info! 14.01.02, 12:23 Mój 'spec' od medycyny holistycznej kojarzy tę chorobę z innymi o tle reumatoidalnym. Skonsultuj się z nim telefonicznie - Adam Kuchna, 602601511 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AJ Re: RWA KULSZOWA-szukam info! IP: 10.128.131.* 14.01.02, 15:19 Gość portalu: agus napisał(a): > Szukam wszelkich informacji na temat tej choroby.Jak dlugo trwa jej leczenie i > czy konieczny jest szpital i operacja. > Pozdrawiam Nie mam informacji medycznych ale mam doświadczenia, ponieważ chorowałam kilkakrotnie a od 20 lat mam spokój.Z tego co mnie mówili lekarze, jest to choroba spowodowana zwyrodnieniami kręgosłupa w odcinku lędźwiowym.Następuje ucisk na nerw co wywołuje stany zapalne. Nie wolno doprowadzić do przewlekłego zapalenia nerwu kulszowego, bo wtedy "chodzi się po ścianach" z bólu.Gdy miałam stany "normalne" tzn. szłam do lekarz w początkowym etapie, wystarczyła seria zastrzyków z witaminy B6 i B12 + cocarboksylaza i był spokój na kilka lat.Ponieważ doprowadziłam do przewlekłego zapalenia, leczenie trwało ponad 3 miesiące, zastrzyki nie pomagały i w końcu poszłam do bioenergoterapeuty - kręgarza. Ten wykonał jeden zabieg i mam spokój. A wrażenie z wizyty było niesamowite bo do dziś słyszę ten "trzask kości". Jedno jest pewne, że najgorszemu wrogowi nie życzyłabym takiego bólu, jaki może towarzyszyć tej chorobie. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agus Re: RWA KULSZOWA-szukam info! IP: 10.254.0.* 15.01.02, 07:40 Dziekuje za informacje. Doskonale Cie rozumiem. Wprawdzie nie ja, lecz moj tata choruje i juz miesiąc nie moze wstac z lozka. I do tego ataki w nocy.Cos okropnego. Mial nastawiane kregi, lecz chyba to tylko pogorszylo sprawe. Denerwujemy sie, ze efekty leczenia nastepuja bardzo powoli. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fargo Re: RWA KULSZOWA-szukam info! IP: 195.117.255.* 15.01.02, 13:30 Ostatnio mnie to złapało, a właściwie przed świętami, nagły, niespodziewany ból w okolicy lędźwi. Przekuśtykałem do lekarza który stwierdził, że to rwa kulszowa. Kazał leżeć i przepisał Diclac i Ketofen. Mało pomagało, ale na zastrzyki bałem się zgodzić. Minęło po 2 tygodniach. Zaznaczam, że spotkało mnie to pierwszy raz, a podobno po pierwszym razie lubi nawracać. Ulgę przynosiło leżenie w pozycji embrionalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: RWA KULSZOWA-szukam info! 16.01.02, 09:50 Ostatnio odgrzebałem receptury ziołowe Klimuszki i podaję recepturę na rwę kulszową (zapalenie nerwu kulszowego): 1.bylica 2.dziurawiec 3.liść brzozy 4.liść borówki brusznicy 5.liść borówki czernicy (czarnej jagody) 6.lawenda 7.więzówka błotna (tawula) 8.kwiat pierwiosnka 9.kłącze perzu 10.arcydzięgiel 11.kora kaliny koralowej Robi się z tego mieszankę, dużą łyżkę zalewa szklanką wrzątku i zostawia pod przykryciem na 3 godziny. Po przecedzeniu (na ogół zostaje ok.3/4 szklanki) podgrzewa się i pije 20 min przed posiłkiem. Ja osobiście dla wygody używałem termosu, ale zalecenie autora podaję dla ścisłości. Sądząc po nazwach można przypuszczać, że część tych ziół będzie ciężko zdobyć, ale można zacząć z niekompletną mieszanką, i później ją ewentualnie uzupełnić. Bolące miejsce trzeba nacierać wodą chrzanową: łyżkę roztartego chrzanu zalać szklanką przegotowanej, zimnej wody i zostawić na 2 godziny. Potem przecedzić i wodą tą smarowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: RWA KULSZOWA-szukam info! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.02, 18:03 Chciałabym się dowiedzieć jak długo trwają dolegliwości po ustąpieniu ostrej rwy kulszowej . Ja " czuję nogę" już drugi miesiąc po ostrym stanie. Czy ktoś stosował metodę MC KENZIEGO i jakie rezultaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: RWA KULSZOWA-szukam info! IP: 194.204.133.* 18.03.02, 13:50 metoda Mc Kenziego jest bardzo dobra. Ja jestem wprawdzie pół roku po operacji i nie bardzo się kwalifikuję do takich ćwiczeń ale sporo o tym wiem i polecam. Jakbyś potrzebowała adresów to pisz - znajdę w Twoim mieście. A co do operacji - nie wolno panikować to się zdarza bardzo rzadko i musi być więcej powodów niż ból. Ale rzeczywiście lepiej jak tata zacznie lekko ćwiczyć ale TYLKO pod okiem rehabilitanta, bo samemu można sobie zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: RWA KULSZOWA-szukam info! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.03.02, 16:33 Mogłabyś napisać coś więcej na temat tej metody. Moja mam miała dwa ostre zapalenia, pierwszy 15 lat temu drugi ok 4. Przez miesiąc musiałam ją nosić do toalety, kąpać ... Od tamtej pory chodzi w gorsecie, bierze leki przeciwbólowe wciąż czuje nogę. W sumie jest zdecydowana na operację. Może ta metoda jej pomoże. Mieszkamy W Warszawie. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: RWA KULSZOWA-szukam info! IP: 194.204.133.* 20.03.02, 09:05 Witaj Aniu! Najważniejszy adres to dr Tomasz Stengert ortopeda traumatolog specjalista rehabilitacji medycznej Wizyta u niego kosztuje 60 zł. ul. Jarochowskiego 30 A/1 , 60-238 Poznań , W Warszawie znalazłam mgr Rajmund Tomczakowski ul.Horbaczewskiego 5/68 , więcej info na www.fizjoterapia.pl/absol.php. Oni uczą jak siedzieć ,, leżeć, ćwiczyc a efekty są zaskakujące. Jak już pisałam jestem po operacji i mnie to nie obejmuje ale korzystałam z innej metody PNF i szczerze mówiąc to po półrocznej rehabilitacji gdzie mnie męczyli na różna sposoby dopiero to mi pomogło. Metoda polega na ćwiczeniach ale zupełnie innych niż znamy . Nie wiem jak Ciebie przekonać - po prostu warto spróbować wszystkiego. Ja jak nie ćwiczę przez 3 dni to mi nawraca ból. Nigdy nie ćwiczyłam a teraz jak tego nie robię to mi czegoś brakuje. To jest raptem 15-20 minut dziennie . ALE!!!!trzeba wiedzieć jak. Ja męczyłam mojego rehabilitanta okrutnie, czasem 40 minut u niego schodziło na zadawaniu pytań ale teraz wiem jak taki kręgosłup działa :-) i że każdy ruch może coś tam spowodować... i że trzeba dbać o mięśnie , które go podtrzymują. Jeśli Twoja mama się tak męczy to może warto wybrać się do dobrego neurochirurga - i nie bać się !!!! i nie martwić na zapas!!! Z tego co wiem ból nie jest wskazaniem do operacji. jakbyś chciała wiedzieć więcej to pisz na monisia@poczta.gazeta.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto_99 Re: RWA KULSZOWA-szukam info! IP: *.macedonska.wro.cxt.pl 09.04.02, 23:55 Adres pod ktorym można znaleźć info nt metody McKenzie i terapeutów na "swoim" terenie to www.mckenzie.bzi.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto_99 Re: RWA KULSZOWA-szukam info! IP: *.macedonska.wro.cxt.pl 09.04.02, 23:57 Po zabiegu operacyjnym również stosuje się (należy stosować) postepowanie wg metody McKenzie. Fizjologia i biomechanika kręgosłupa jest taka sama przed i po zabiegu. Polecam adres www.mckenzie.bzi.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: RWA KULSZOWA-szukam info! IP: 194.204.133.* 20.03.02, 09:18 oj leczy się to długo . Taki ostry stan potrafi trzymać 3 miesiące. Ta choroba uczy cierpliwości. i żadna operacja - ja miałam operację bo mi się zrobił niedowład stopy,kulałam itp. Ale takich przypadków jak ja jest bardzo mało. Najważniejsze to ćwiczyć - zobacz co odpowiedziałam Ani - troche niżej. Zyczę zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: RWA KULSZOWA-szukam info! IP: *.amg.gda.pl 30.03.02, 16:41 Często jej przyczyną jest dyskopatia ledzwiowa. Polecam informacje na ten temat w Kaciku Pacjenta na www.neurochirurgia.2p.pl. Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Re: RWA KULSZOWA-szukam info! IP: 66.95.142.* 07.04.02, 19:10 Dwa lata temu,przeszedlem zapalenie nerwu kulszowego.Faktycznie,bol straszny,leczenie dlugotrwale.Do dnia dzisiejszego "czuje noge" i tak juz pozostanie,bo bylo to spowodowane wypadnieciem dysku. Po licznych fizyko- terapiach trafilem w koncu do wlasciwego lekarza,ktory pod lekka narkoza,w trzech tygodniowych odstepach dal mi trzy zastrzyki z "corticosteroid" (po polsku chyba "Cortyzon" ja mieszkam w usa),ktore po paru tygodniach postawily mnie na nogi.Zastrzyki byly podane pod monitorem w dolna czesc kregoslupa.Wszystko bylo O.K. przez rok czasu ,teraz jest roznie, ale mozna zyc. Bardzo pomocne moga sie okazac tabletki szwajcarskie "VOLTAREN SR" sa w Polsce dostepne i dzialaja duzo lepiej niz polskie odpowiedniki otym samym skladzie jak np."Naklofen" Wyprobowane na sobie.Operacja jest raczej ostatecznoscia ,bo np. tutaj w usa u 25% pacjentow notuje sie pogorszenie lub brak poprawy po operacji(czyli co 4-ty pacjent). Mnie osobiscie lekarz powiedzial ,aby nie decydowac sie na operacje dopoki mozna chodzic.Zycze powrotu do zdrowia - wiesiek lat 40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASIA Re: RWA KULSZOWA= wysunięcie krążka międzykręgoweg IP: *.home.net.pl 23.04.02, 13:03 Rwa Kulszowa, to nic innego jak efekt dyskopatii. Miałam to i od razu przestrzegam prZed pochopną decyzją o operacji. Ból jest straszliwy, wiem o tym!!!! Jedyne co mogę poradzic to ćwiczenia w momencie gdy boli mniej. Dobry jest VIGOR - na ulicy Kopińskiej, gdzie doktor Niesłuchowski zaleca co robić, jak ćwiczyć itp. Dlaczego jestem p[rzeciwna operacji??? Bowiem, gdy zoperuje się jeden krążek między kręgowy, to za jakiś czas wysuwa się drugi (efekt domina). Pomaga to tylko w przypadku, gdy występuje paraliżujący niemal ból, nietrzymanie moczu czy opadanie stopy. Wówczas operacja jest nieuchronna. Poza tym przy RWIE KULSZOWEJ absolutnie NIEDOZWOLONE JEST schylanie się - jedynie przykucnięcie. Żadnego prania nad wanną czy mycia włosów w pozycji schylonej - mozna się już nie wyprostować. POZDRAWIAM ASIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: RWA KULSZOWA= wysunięcie krążka międzykręgoweg IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.02, 20:57 Czy ktoś był już w Klinice Schorzeń Kręgosłupa w Opolu u dr Palucha? Jakie metody leczenia i jakie efekty? Czy warto się tam wybrać z rwą kulszową na tle dyskopatii? Odpowiedz Link Zgłoś
holendera Re: RWA KULSZOWA= wysunięcie krążka międzykręgowe 16.09.02, 20:40 mnie tez boli, codziennie jak nie biore Voltarenu. U mnie to trwa od pol roku. Odpowiedz Link Zgłoś