0lunia 19.09.08, 17:07 Czy są zdrowe i czy mogą szkodzić? To prawda że zawierają substancje rakotwórcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
claratrueba Re: Sery pleśniowe 20.09.08, 08:04 Substancje rakotwórcze może zawierać wszystko- to kwestia surowca, warunków produkcji. Ale jakoś nie słyszałam by we Francji, Holandii czy Włoszech gdzie sery pleśniowe są jedzone znacznie częściej niż u nas była większa zachorowalność. Poza tym pleśń na nich nie należy do grzybów chorobotwórczych (a niektóre ich rodzaje rzeczywiście są b. szkodliwe- może stąd Twoje obawy). Są zdrowe "jak ser" (wapń!), choć dość ciężkostrawne (znów jak każdy ser) więc niekoniecznie przy problemach z wątrobą. I dość kaloryczne- jest na opakowaniu. Jesli lubisz- jedz na zdrowie, oczywiście z umiarem- ale to dotyczy wszystkiego poza wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
jedynystarocie1 Re: Sery pleśniowe 20.09.08, 09:42 Witam w 2000 roku po kolejnej operacji spowodowanej rakiem jelita grubego lekarz powiedział tak. Można jeść to co panu smakuje a nie szkodzi.Ale odradzam sery pleśniowe.Do dzisiaj serów pleśniowych nie jem. Ale na pewno będą różne opinie. ozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
0lunia Re: Sery pleśniowe 23.09.08, 22:00 Mam rozumieć że nie zaszkodzą mi? A trochę zdrowia w nich jest? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.purak Re: Sery pleśniowe 24.09.08, 13:09 Sery pleśniowe charakteryzują się wysoką wartością biologiczną i odżywczą. Rozwijające się w miąższu sera pleśnie wytwarzają enzymy, które rozkładając białka do łatwo przyswajalnych białek prostych - peptydów i aminokwasów, podwyższają ich przyswajalność. Sery pleśniowe są ponad to bogate w wit. B12, A, E i biotynę. A specyficzny smak i aromat powstający podczas wielotygodniowego dojrzewania nadaje temu gatunkowi sera charakterystyczną nutkę. Jedzony od czasu do czasu przez zdrowego człowieka nie powinien zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
wuj_truj Re: Sery pleśniowe 24.09.08, 14:08 A czy prawdą jest, że nie należy jeść serów pleśniowych podczas/po kuracji antybiotykowej, bo sprzyjają grzybicy układu pokarmowego? Odpowiedz Link Zgłoś