Dodaj do ulubionych

Sery pleśniowe

19.09.08, 17:07
Czy są zdrowe i czy mogą szkodzić? To prawda że zawierają substancje rakotwórcze?
Obserwuj wątek
    • claratrueba Re: Sery pleśniowe 20.09.08, 08:04
      Substancje rakotwórcze może zawierać wszystko- to kwestia surowca, warunków
      produkcji. Ale jakoś nie słyszałam by we Francji, Holandii czy Włoszech gdzie
      sery pleśniowe są jedzone znacznie częściej niż u nas była większa
      zachorowalność. Poza tym pleśń na nich nie należy do grzybów chorobotwórczych (a
      niektóre ich rodzaje rzeczywiście są b. szkodliwe- może stąd Twoje obawy). Są
      zdrowe "jak ser" (wapń!), choć dość ciężkostrawne (znów jak każdy ser) więc
      niekoniecznie przy problemach z wątrobą. I dość kaloryczne- jest na opakowaniu.
      Jesli lubisz- jedz na zdrowie, oczywiście z umiarem- ale to dotyczy wszystkiego
      poza wodą.
    • jedynystarocie1 Re: Sery pleśniowe 20.09.08, 09:42
      Witam
      w 2000 roku po kolejnej operacji spowodowanej rakiem jelita grubego
      lekarz powiedział tak.
      Można jeść to co panu smakuje a nie szkodzi.Ale odradzam sery pleśniowe.Do
      dzisiaj serów pleśniowych nie jem.
      Ale na pewno będą różne opinie.
      ozdrawiam
      • 0lunia Re: Sery pleśniowe 23.09.08, 22:00
        Mam rozumieć że nie zaszkodzą mi? A trochę zdrowia w nich jest?
    • katarzyna.purak Re: Sery pleśniowe 24.09.08, 13:09
      Sery pleśniowe charakteryzują się wysoką wartością biologiczną i odżywczą.
      Rozwijające się w miąższu sera pleśnie wytwarzają enzymy, które rozkładając
      białka do łatwo przyswajalnych białek prostych - peptydów i aminokwasów,
      podwyższają ich przyswajalność. Sery pleśniowe są ponad to bogate w wit. B12, A,
      E i biotynę. A specyficzny smak i aromat powstający podczas wielotygodniowego
      dojrzewania nadaje temu gatunkowi sera charakterystyczną nutkę. Jedzony od czasu
      do czasu przez zdrowego człowieka nie powinien zaszkodzić.
      • wuj_truj Re: Sery pleśniowe 24.09.08, 14:08
        A czy prawdą jest, że nie należy jeść serów pleśniowych podczas/po kuracji
        antybiotykowej, bo sprzyjają grzybicy układu pokarmowego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka