Dodaj do ulubionych

Pojemność płuc - spirometria

IP: *.chello.pl 12.11.03, 15:55
Proszę o odpowiedź, czy 1,6 l pojemności u 45 letniego mężczyzny to bardzo
mało? Zdarzają się częste infekcje, kaszel, Brak tchu po 50 m biegu. Czym to
grozi?
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Pojemność płuc - spirometria IP: *.219-200-80.adsl.skynet.be 12.11.03, 16:55
      > Proszę o odpowiedź, czy 1,6 l pojemności u 45 letniego mężczyzny to bardzo
      > mało?

Jakiej pojemnosci? W wyniku spirometrii sa rozne pojemnosci. Jesli mowimy o
      pojemnosci zyciowej pluc, to 1.6 l to bardzo malo, wrecz dziwne, ze ktos taki w
      ogole moze biegac. Jesli chodzi o pojemnosc jednosekundowa, to malo i na pewno
      kwalifikuje sie do leczenia.
      • Gość: Misiek Re: Pojemność płuc - spirometria IP: *.chello.pl 12.11.03, 18:12
        Dzięki, ale niestety tego nie wiem. To było rutynowe badanie okresowe i tylko
        wynik zapamiętałem z narzekaniem pielęgniarki, żeby się bardziej wysilić. Ale
        lekarz nawet tego nie skomentował. To z czym tak naprawdę zgłaszać się do
        badania? Do internisty, czy od razu do pulmunologa? Każdy dzień zaczyna się
        kaszlem. Nigdy nie paliłem. Rentgen bz. Osłuchowo bz. Przecież mnie wyśmieją.
        • Gość: Doki Re: Pojemność płuc - spirometria IP: *.219-200-80.adsl.skynet.be 12.11.03, 18:26
          Zglosic sie do pulmonologa ze skargami: kaszel, dusznosc wysilkowa, mala
          tolerancja wysliku, czeste infekcje ukladu oddechowego. Tak przeciez moze
          wygladac astma.
          • Gość: & Re: Pojemność płuc - spirometria IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 12.11.03, 20:26
            Wygląda mi to na Obturacyjną Chorobę Płuc czyli w praktyce to samo co napisał
            DOKI. Są dobre leki, żyć się da choć są okresy że bardzo ciężko.Pzdr
            • Gość: Misiek Re: Pojemność płuc - spirometria IP: *.chello.pl 12.11.03, 20:51
              Doki and & :-) - Dziękuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka