Dodaj do ulubionych

problemy z zasypianiem

IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 15.11.03, 00:42
Jestem mloda, 24-letnia osoba. Mam ogromne problemy z zasypianiem, chocbym
byla nawet bardzo zmeczona krece sie i krece zanim zasne. Nie chcialabym
lykac zadnych chemicznych tabletek, zeby sobie z tym poradzic. Musze dosyc
wczesnie wstawac, jestem wtedy nieprzytomna, wygladam jak zjawa i caly dzien
kreci mi sie w glowie. Od razu uprzedzam, ze nie pije mleka, a herbatka z
melisy nie pomaga. Prosze o jakas porade!
Obserwuj wątek
    • Gość: Doktor Q Re: problemy z zasypianiem IP: 62.181.178.* 15.11.03, 02:10
      Ja bym polecił jakieś chemikalia, przepisze Ci je lekaż (pewnie masz nerwicę
      albo nadmiar stresu) one naprawdę Ci nie zaszkodzą a przy najmniej naprawdę się
      wyśpisz.
      • Gość: Orald Re: problemy z zasypianiem IP: *.zory.msk.pl 15.11.03, 07:23
        Dziwne. Ja jak jestem zmęczony to śpię. Jeśli nie potrafię zasnąć to zajmuję
        się czymś aż się zmęczę i idę spać.
    • Gość: hydrogen Re: problemy z zasypianiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.03, 11:13
      Panu doktorowi radziłbym najpierw zapoznać się z poprawną pisownią własnego
      zawodu a potem udziekać porad.

Jeśli chodzi o trudności w zasypianiu to jestem przekonany, że musi istnieć
      jakaś przyczyna, którą można usunąć. Aplikowanie chemii jest drogą na skróty
      często wybieraną przez lekarzy-ignorantów.

Bezpośrednich potencjalnych przyczyn jest pewnie wiele. Z tego co wiem jedną z
      nich może być nadwrażliwość układu nerwowego (to można wykryć m in poprzez
      badanie włosów pod kątem składu mineralnego). Ze swojego (i nie tylko)
      doświadczenia wiem, że świetnie na sen działa żywienie optymalne. Działanie to
      jest po części natychmiastowe a po części długofalowe. Dłużej trzeba poczekać
      na przywrócenie równowagi układu nerwowego (co chyba też może mieć wpływ na
      łatwość zasypiania).

Pozdrawiam
      • Gość: mary Re: problemy z zasypianiem IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 15.11.03, 18:58
        A jak przywrocic te rownowage ukladu nerwowego? I na czym wlasciwie
        polega "zywienie optymalne"? Bo jesli rowniez na regularnosci, to moze byc
        ciezko. Zaczne od herbatek. Merci beaucoup!
        • Gość: hydrogen Re: problemy z zasypianiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 14:30
          > A jak przywrocic te rownowage ukladu nerwowego?

Za pomocą tzw prądów selektywnych. Ale najpierw musiałabyś skontaktować się z
          jakimś lekarzem znającym działanie układu nerwowego i przeszkolonym w zakresie
          stosowania ww metody w celu stwierdzenia czy rzeczywiście przyczyną kłopotów ze
          snem jest dysfunkcja układu nerwowego.

> I na czym wlasciwie
          > polega "zywienie optymalne"? Bo jesli rowniez na regularnosci...

Jest to żywienie oparte na produktach zwierzęcych i niewielkiej ilości
          węglowodanów. Zła wiedomość jest taka, że ten sposób odżywiania wymaga
          regularności. Można oczywiście po jakimś czasie powrócić do tradycyjnej diety
          ale nie ma to większego sensu.

Jeszcze może dodam, że związek żywienia optymalnego ze snem jest b silny ale
          nie tak zupełnie jednoznaczny. Jeśli chodzi o mnie to zupełnie niesamowite było
          pierwsze kilka dni (i w mniejszym stopniu tygodni) stosowania tej diety.
          Zasypiałem prawia natychmiast i sen był bardzo twardy i krótki. Teraz po ponad
          roku nadal śpię krótko ale już nie tak mocno. Natomiast moja mama miewa od
          czasu do czasu kłopoty ze snem (budzi się w nocy); dietę stosuje kilka lat.

Myślę, że warto spróbować i zobaczyć samemu na sobie. A nuż pomoże.

Pozdrawiam

• Gość: Artur Re: problemy z zasypianiem IP: *.sdh.sk.ca 24.11.03, 19:05
        Hydrogen zaleca diete optymalna na kazda chorobe. W rzeczywistoci jest to
        bardzo problematyczna dieta. Wydaje sie, ze dieta ta ma rzeczywiscie mozliwosci
        odchudzajace (ale nie wieksze niz inne popularne diety). Takze nie wydaje sie
        by zawsze pogarszala lipidy krwi jak kiedys sie obawiano).
        Blizniacza dieta Atkinsa spowodowala juz wiele zgonow nawet u mlodych i
        zdrowych ludzi ale mechanizm tych zdonow nie jest do konca jasny.
        Obecnie rzad amerykanski rozwaza sponsorowanie duzej pracy naukowej w ktorej
        poddano by weryfikacji zarowno skutecznosc jak bezpieczenstwo tejze diety. Byly
        by to badania wieloletnie, prawdopodobnie kohortowe.
        Zdaje sie, cos w koncu zostanie zrobione w tym kierunku bo w Ameryce juz ok 20%
        populacji uzywa elementy diety Atkinsa w codziennym zywieniu jako ze spozycie
        chleba spadlo drastycznie. Czesciowo moze z powodu tego, ze chleb zastapily
        roznego rodzaju chrupki i platki sniadaniowe, ale duzo z tego to Atkins i jego
        idee.
        Ja zalecam duza ostroznosc w przyjmowaniu diety opartej na tluszczach poniewaz
        widzialem juz dwa przypadki pacjentow, ktorzy mieli robiona arteriografie przed
        dieta i kilka lat po diecie. Jakkolwiek pacjenci schudli i czuli sie dobrze to
        obiektywne badanie wykazalo 80% zwezenie tetnic wiencowych i to zaledwie po
        1.5 - 2 latach stosowania diety Atkinsa.
        Tak wiec przynajmniej dla czesci ludzi ta dieta jest zabojcza.

O pradach selektywnych to mi sie w ogole nie chce pisac bo to czarna magia i
        szamanizm a analiza wlosa moze byc, i zwykle jest mylaca. Gdyby komus naprawde
        zalezalo na optymalnej analizie niedoborow pierwiastkowych to uzylby np krwi a
        nie wlosa. Sklad chemiczny krwi odzwierciedla sklad calego organizmu a wlos
        zmienia swoj sklad w zaleznosci od uzytych szamponow i odzywek i zanieczyszczen
        powietrza. Analiza wlosa to pic na wode i wyciaganie pieniedzy od ludzi.
    • zuzu10 Re: problemy z zasypianiem 15.11.03, 12:17
      polecam hebatkę ziołową nervowit lub nerwinum mnie to pomaga !!!!
      • Gość: Asia Re: problemy z zasypianiem IP: *.upc-g.chello.nl 15.11.03, 20:05
        Mialam to samo, przez kilka lat, jak bylam w szkole sredniej.
        Wloz sobie do tapczanu, pod lozko kilka kasztanow. Moze to glupie, albo zbieg
        okolicznosci, ale mi pomoglo.
    • Gość: TNJ Re: problemy z zasypianiem IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 15.11.03, 20:26
      Witam

Polecam preparat dostepny na stronie www.zdrowie.pop.pl

Polinezyjscy szamani plemienni od ponad dwóch tysięcy lat stosują ją w
      leczeniu stanów zapalnych, gorączki, dolegliwości pokarmowych, ukąszeń
      insektów i wielu innych chorób. Wyniki badań ostatnich dziesięcioleci
      potwierdziły te doświadczenia, a współczesna medycyna wykazuje coraz większe
      zainteresowanie wspaniałymi właściwościami NONI. Do tej pory zidentyfikowano
      większość składników aktywnych tej rośliny, m.in.: morindon, morindin, acubin,
      asperulozyd, alizaryna, skopoletynę, damnacanthal, oraz różnego rodzaju
      alkaloidy. Ponadto owoc NONI zawiera 18 różnych aminokwasów, wiele witamin i
      składników mineralnych. Warto zaznaczyć, że nawet po czterdziestu latach badań
      nad tą rośliną leczniczą nie udało się odkryć wszystkich tajemnic jej owocu i
      prawdopodobnie, posiada ona jeszcze wiele pozytywnych właściwości. Zdaniem
      amerykańskich lekarzy, NONI może być antidotum na ponad 100 różnych
      dolegliwości zdrowotnych.

TNJ
      • Gość: mary Re: problemy z zasypianiem IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 15.11.03, 21:49
        Czyzby pan Dawid Kaminski? Zloz zamówienie, tylko 250 PLN butelka?... Dziekuje,
        ale nie.
    • novika7 Re: problemy z zasypianiem 15.11.03, 21:53
      na sen polecam Lerivon - po nim śpisz 10-14 godz. a jakie sny się miewa to hoho
      • Gość: mary Re: problemy z zasypianiem IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 15.11.03, 21:56
        Ooooo, ale to jest chyba na recepte?...
        • Gość: ? Re: problemy z zasypianiem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 13:24
          tak. lerivon jest na receptę. poza tym to nie jest lek nasenny tylko
          przeciwdepresyjny.
    • Gość: ryża małpa Re: problemy z zasypianiem IP: *.lublin.mm.pl 15.11.03, 23:15
      MAry, polecam melatoninę w dawce 5 g. Godzine przed snem bierzesz jedna
      tabletke i łagodnie zapadasz w niebyt:-) Melatonina jest to substancja, która
      naturalnie wydziela każdy organizm kiedy śpi, nie uzależnia , a co
      najwazniejsze rano budzisz sie normalnie - melatonina nie powoduje "
      sztucznego" snu jak klasyczna chemia tylko raczej pozwala zasnąc , "rozpędza"
      organizm do snu ( tak przynajmniej gdzies czytałam ).
      Stosuje ja od dłuższego czasu ( mam rozregulowany zegar biologiczny, czasami
      musze wstawac bardzo rano a czasami moge sobie pospać). I działa. Na mojego
      starego Ojca jak miał stresy tez działała.
      A, i jest , bez recepty, Pudełko z 30 tabletkami kosztuje ok. 30 zl w aptece.
      Miłych snów.
      • Gość: Doktor Adam Re: problemy z zasypianiem IP: 62.181.178.* 16.11.03, 00:49
        Zapewne jesteś pracownikiem firmy produkującej w/w specifik. Gratuluję tupetu.
    • mary_ann Re: problemy z zasypianiem 16.11.03, 01:22
      Wypróbuj Persen ( w wersji Persen Forte, w kapsułkach, nie drażetkach) - to
      bezreceptowa kombinacja melisy, mięty i waleriany. Jedyny bezreceptowy ziołowy
      lek uspokajający, który na mnie działa.
      • Gość: Doktor Adam Re: problemy z zasypianiem IP: 62.181.178.* 16.11.03, 01:33
        Zapewne ty również jesteś pracownikiem firmy produkującej w/w specifik.
        Gratuluję tupetu.
        • mary_ann Re: problemy z zasypianiem 24.11.03, 22:55
          Gość portalu: Doktor Adam napisał(a):

> Zapewne ty również jesteś pracownikiem firmy produkującej w/w specifik.
          > Gratuluję tupetu.

A ja gratuluję podatności na spiskowe teorie dziejów. Z producentem Persenu
          tyle mnie łączy, co z Twoją babcią.

Z wyrazami szacunku
          Mary_ann

• Gość: ? Re: problemy z zasypianiem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 13:27
      jesli masz problemy "nerwowe", stresujesz się, to wypróbuj zioła,np. chmiel,
      walerianę, melisę. w tabletkach (np. hoval, lekosen) lub w herbatkach (np.
      nervinum) itp.
      jeśli kłopoty ze snem nie mają podłoża w stresie, spróbuj melatoniny.
      pierwszych efektów można spodziewać sie po ok. tygodniu.
      • Gość: Doktor Queen Re: problemy z zasypianiem IP: 62.181.178.* 16.11.03, 13:37
        Czy ty również jesteś przedstawicielem handlowym oferującym: hovela, lekosen,
        nervinum. Masz se tupet bratku.
        • Gość: ? Re: problemy z zasypianiem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 14:59
          takie bezrobocie, a tyle firm mnie zatrudniło... no,no
          • Gość: natka Re: problemy z zasypianiem IP: *.topole.waw.pl 16.11.03, 16:26
            ja nie pracuję w fabryce melatoniny, ale chciałabym ją zachwalić. mój znajomy
            łyka 1-2 tabletki przed snem i normalnie dobrze śpi. ważne, że melatonina nie
            uzależnia.
            albo...hmmmm....piwko też czasem usypia;)))
            • Gość: Anika Re: problemy z zasypianiem IP: *.client.comcast.net 24.11.03, 16:50
              Czy w Polsce sprzedaja melatonine w dawkach 5.0g?
              Tutaj gdzie ja mieszkam melatonina jest tylko w dawkach 1.0.
              Wedlug mnie 5g to stanowczo za duzo, czy naprawde
              tyle bierzecie zeby usnac?
              Anika
              • Gość: Artur Re: problemy z zasypianiem IP: *.sdh.sk.ca 24.11.03, 18:20
                Gość portalu: Anika napisał(a):

> Czy w Polsce sprzedaja melatonine w dawkach 5.0g?
                > Tutaj gdzie ja mieszkam melatonina jest tylko w dawkach 1.0.
                > Wedlug mnie 5g to stanowczo za duzo, czy naprawde
                > tyle bierzecie zeby usnac?
                > Anika

Melatonine, jezeli juz to podaje sie podjezykowo w malenkich dawkach 1-5 mg a
                nie w jakis gramach!!!!
                Poza tym melatonina okazala sie rakotworcza u niektorych gatunkow zwierzat -
                rak przysadki mozgowej. Jak jest u ludzi nie wiadomo, ale doswiadczenia trwaja.
                I tak w ogole to prawie wszytkie proponowane wyzej metody sa z medycznego
                thesaurusa. Szansa ze pomoga bledziutka a b. zuboza portfel.
                • mary_ann Re: problemy z zasypianiem 24.11.03, 23:02
                  Gość portalu: Artur napisał(a):

>> I tak w ogole to prawie wszytkie proponowane wyzej metody sa z medycznego
                  > thesaurusa. Szansa ze pomoga bledziutka a b. zuboza portfel.

No chyba nie masz na mysli babcinej melisy albo waleriany, ktore sa
                  podstawowym składnikiem większości bezreceptowych uspokajaczy? One naprawde
                  dzialają, choć wiadomo, ze nie tak mocno jak psychotropy. Każdy musi sam
                  sprawdzic, co na niego działa, u mnie niektore (te z chmielem) powodowały bóle
                  głowy - chyba poprzez obniżanie cisnienia.

mary, mnie w zasypianiu (miałam systematycznie straszne problemy na kilka dni
                  przed miesiączka) pomógł magnez, ale w kombinacji z wit B6 (jak brałam sam, to
                  nie pomagał). Teraz biorę stale 3 tbl na noc i jest w zasadzie ok. Preferuję
                  SLOWMAG B6 (oszczędza żołądek), wiem, ze jest jeszcze innej firmy MAGNE B6 i
                  pewnie parę innych też:-)

Miłych snów
                  Mary_ann
                • mary_ann Re: problemy z zasypianiem 24.11.03, 23:02
                  Gość portalu: Artur napisał(a):

>> I tak w ogole to prawie wszytkie proponowane wyzej metody sa z medycznego
                  > thesaurusa. Szansa ze pomoga bledziutka a b. zuboza portfel.

No chyba nie masz na mysli babcinej melisy albo waleriany, ktore sa
                  podstawowym składnikiem większości bezreceptowych uspokajaczy? One naprawde
                  dzialają, choć wiadomo, ze nie tak mocno jak psychotropy. Każdy musi sam
                  sprawdzic, co na niego działa, u mnie niektore (te z chmielem) powodowały bóle
                  głowy - chyba poprzez obniżanie cisnienia.

mary, mnie w zasypianiu (miałam systematycznie straszne problemy na kilka dni
                  przed miesiączka) pomógł magnez, ale w kombinacji z wit B6 (jak brałam sam, to
                  nie pomagał). Teraz biorę stale 3 tbl na noc i jest w zasadzie ok. Preferuję
                  SLOWMAG B6 (oszczędza żołądek), wiem, ze jest jeszcze innej firmy MAGNE B6 i
                  pewnie parę innych też:-)

Miłych snów
                  Mary_ann
                  • Gość: Artur Re: problemy z zasypianiem IP: *.sasknet.sk.ca 25.11.03, 02:57
                    mary_ann napisała:

> Gość portalu: Artur napisał(a):
                    >
                    > >> I tak w ogole to prawie wszytkie proponowane wyzej metody sa z medyczn
                    > ego
                    > > thesaurusa. Szansa ze pomoga bledziutka a b. zuboza portfel.
                    >
                    >
                    > No chyba nie masz na mysli babcinej melisy albo waleriany, ktore sa
                    > podstawowym składnikiem większości bezreceptowych uspokajaczy? One naprawde
                    > dzialają, choć wiadomo, ze nie tak mocno jak psychotropy. Każdy musi sam
                    > sprawdzic, co na niego działa, u mnie niektore (te z chmielem) powodowały
                    bóle
                    > głowy - chyba poprzez obniżanie cisnienia.
                    >
                    > mary, mnie w zasypianiu (miałam systematycznie straszne problemy na kilka dni
                    > przed miesiączka) pomógł magnez, ale w kombinacji z wit B6 (jak brałam sam,
                    to
                    > nie pomagał). Teraz biorę stale 3 tbl na noc i jest w zasadzie ok. Preferuję
                    > SLOWMAG B6 (oszczędza żołądek), wiem, ze jest jeszcze innej firmy MAGNE B6 i
                    > pewnie parę innych też:-)
                    >
                    > Miłych snów
                    > Mary_ann

Zgadza sie, nie mialem na mysli ani melisy ani waleriany czy nawet magnezu.
                    Zreszta te specyfiki sa tanie i nie zuboza portfela.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka